Hyppää pääsisältöön

Huume-Suomen historian jaksot uusintaesityksissä

Koko 1900-luvun alkupuoliskon monet nykyisin huumeiksi luokitellut aineet kuten kannabis, oopium, morfiini, heroiini ja amfetamiini olivat lääkeaineita, joita satunnaisesti myös väärinkäytettiin.

Vielä 1960-luvun alku oli viattomien kokeilujen aikaa. Vuosikymmenen loppua kohti huumekokeilut kiihtyivät ja levisivät pienistä taidepiireistä laajojen nuorisojoukkojen keskuuteen. Kontrollikoneisto havahtui ja alkoi kiristää otettaan. Huumeiden käytöstä tuli rikos vuonna 1966.

Nyt viitisenkymmentä vuotta jatkunut tiukan huumekontrollin aika on tullut murroskohtaan. Kannabis on osin luokiteltu taas lääkeaineeksi, jota mm. määrätään MS-tautiin ja kroonisiin kipuihin. Psykedeelien - kuten LSD:n ja psilosybiinin - käyttöä mm. masennuksen hoidossa on ryhdytty tutkimaan.

Syksyllä 2015 MOT:n ohjelmapaikalla esitetty Huume-Suomen historia uusitaan nyt elokuussa tiistaisin. Se on kokonaisuus, joka koostuu neljästä tv- ja neljästä verkkodokumentista (yskänlääkkeet, kannabis, LSD ja amfetamiini). Dokumentit kertovat, miten huumeita on kokeiltu, käytetty, kontrolloitu ja kielletty.

Ylen dokumenttiprojektiin tehdyt jaksot ovat

,
,
ja
. Toimittajina ovat Riikka Kaihovaara ja Marko Niemi. Kaksi vuotta sitten ohjelmat ja verkkosisällöt kiinnostivat 2,5 miljoonaa suomalaista.

Huume-Suomen haastateltavina ovat näkijät ja kokijat, ihmiset, jotka ovat itse olleet tekemisissä huumaavien aineiden kanssa: farmaseutit, lääkintäupseerit, sotilaat, potilaat, kansalaisaktiivit, poliisit ja salakuljettajat. Sarja on tutkivaa journalismia ja yllättäviä faktoja, se herättää tunteita ja keskustelua.

Lääkeaineen ja huumeen välinen raja on ohut, ja aika on kypsä keskustelulle. Ylen MOT-toimitus käsittelee huumemaailman tilannetta alkavalla kaudella.

TV1 tiistaisin kello 20.

8.8. Kemiallisia unelmia
15.8. Sotasisua pillereistä
22.8. Tajunnan kumous
29.8. Kontrollin vastaisku