Hyppää pääsisältöön

Hei pöytälaatikkorunoilija, tee runovideo Minna Joenniemen kanssa

Minna Joenniemen selfiekuva Ukko-höyrylaivan edessä.
Minna Joenniemen selfiekuva Ukko-höyrylaivan edessä. Kuva: Minna Joenniemi Minna Joenniemi

On ihan vanhanaikaista laulaa serenadi parvekkeen alla, kun voi lähettää rakkausvideon ja jakaa sen kaikkien kanssa. Toimittaja Minna Joenniemi tekee parhaillaan Oi maamme -hanketta, jossa ihmisiä kannustetaan leikkaamaan itse videotaideteoksia.

Ensi viikolla alkavan Runokuu-festivaalin teemana on tänä vuonna rakkaus. Festivaalin ohjelmistoon kuuluu Ylen ja Nuoren Voiman Liiton työpaja, jossa pannaan alulle rakkaus-aiheisia runovideoita.

– Liikkuva kuva voi vahvistaa runoa tai olla kontrastina tekstin tunnelmalle tai viestille, toimittaja Minna Joenniemi sanoo.

Joenniemellä onkin paljon kokemusta runovideoiden ohjaamisesta ja kuratoinnista, sillä hän luotsasi vuosia Ylen Runoraatia.

Tällä hetkellä Joenniemi tekee Ylelle Oi maamme! -hankkeeseen lähetetyistä videoista ohjelmasarjaa. Oi maamme! -hankkeessa Ylen arkistoja on raotettu yleisölle, niin että vanhoista arkistonauhoista voi leikata omia videotaideteoksia.

– Kyse on eräänlaisesta aikakoneesta, jonka turistioppaana toimin. Filmit ovat 1950- ja -60-luvuilta, ja nyt kuka tahansa voi tehdä näistä menneisyyden kuvista uusia lyhytelokuvia.

Oi maamme! alkoi helmikuussa, ja tähän mennessä ohjelmaan on lähetetty jo yli 200 videota. Nuorin videon tekijä on 11-vuotias ja vanhin 80.

Minna Joenniemi vetää tiistaina 22.8. Tehonrakentajat-taideryhmän kanssa työpajan Kiasmassa, jossa tutustutaan käytössä olevaan materiaaliin, ja pannaan runovideoita alulle. Mukaan tarvitsee ottaa ennenjulkaisematon runo, aforsimi tai tekstinpätkä rakkaudesta, kannettava tietokone ja luova mieli. Runovideot julkaistaan Yle Areenassa. Työpaja on osa Runokuu-festivaalia.

– Tee vaikka kuvitettu rakkauskirje, jonka voit lähettää lahjana kätevästi sähköpostilla tai jakaa somessa. Onhan tämä hieno mahdollisuus saada oma runo näkyviin, Joenniemi sanoo.

Ei-helsinkiläiset, älkää kuitenkaan huolestuko. Te voitte osallistua Oi maamme -ohjelmaan myös hankkeen nettisivuilla.

Ilmoittaudu Kiasman työpajaan 18.8. mennessä osoitteeseen ilmoittautumiset(at)nuorenvoimanliitto.fi.

Oi maamme! Me ryömijät

Opiskelija Meeri Marjomaa-Jaakola tuo toisen näkökulman nostalgisen muodin hilpeään ja kepeään tunnelmaan. Sanoittamalla kuvat hän luo uusia merkityksiä.

Oi maamme! Kesätunnelma

Liisa Hätinen, 78, kuuluu kainuulaiseen eläkeläisten Omalla luvalla -tanssiryhmään, ja osallistui heidän kanssaan Oi maamme! -työpajaan. Siellä syntyi kesäinen video.

  • Koko yö Avaruusromua!

    Kahdeksan tunnin matka avaruudessa.

    Avaruusromun viimeinen lähetys saa 30-vuotisjuhlan kunniaksi seurakseen Avaruusromun pitkän ja hiljaisen yön, joka tarjoaa avaruusromullista musiikkia aamuun asti. Tämä tarkoittaa yhteensä kahdeksan tunnin matkaa avaruudessa. "Luvassa on Avaruusromun tyyliin pitkää musiikkia ja hitaita ajatuksia. Tai pitkiä ajatuksia ja hidasta musiikkia, miten vain", sanoo ohjelman toimittaja Jukka Mikkola.

  • “Unet ovat kuin uimista pimeässä vedessä” - Auli Särkiön runoteos sukeltaa alitajuntaan ja kuvaa ihmistä osana luontoa

    Auli Särkiön Vedenpeitto kisaa Tanssiva karhu -palkinnosta.

    Auli Särkiön Vedenpeitto on minimalistinen runokokoelma vedestä ja unien näkemisestä. Niukan ilmaisun löytymisessä apuna toimi vanha matkapuhelin, jonka pienelle ruudulle hän näppäili muistiinpanoja kesäisillä uintiretkillä. Vedenpeitto on ehdolla Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinnon saajaksi.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri