Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Neljäs kansainvälinen Maj Lind -pianokilpailu 2017 pääkuva

Maj Lind –kilpailun 2017 suomalaispianistit: Justas Stasevskij

Justas Stasevskij on yksi kuudesta suomalaisesta kansainväliseen Maj Lind –pianokilpailuun 2017 hyväksytystä pianistista. Hän on syntynyt Tallinnassa 1989 ja opiskellut pianonsoittoa mm. Sibelius-Akatemiassa ja Wienin taidekorkeakoulussa.

Seuraa kansainvälistä Maj Lind –pianokilpailua 2017 Ylen kanavilla ja tutustu Justas Stasevskij’n kilpailuohjelmaan. #majlind2017

- Tulen sellaisesta perheestä, jossa vanhemmat sisarukseni soittivat jo soittimia, isosisko soitti viulua ja isoveli selloa. Siinä oli sitten järjestyksessä seuraavana piano, ja näin mä päädyin soittamaan pianoa 7-vuotiaana.

Justas Stasevskij’n sisar on tunnettu kapellimestari Dalia Stasevska ja veli sellotaiteilija Lukas Stasevskij.

- Pianonsoitto oli alusta asti jossain määrin vakavaa. Tottakai en lapsena vielä miettinyt, onko tämä tuleva ammatti, mutta jossain määrin siihen suhtautui pienestä pitäen vakavasti. Aloitin 14-vuotiaana opinnot Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla. Viimeistään siinä vaiheessa alkoi konkretisoitua ajatus, että tästä tulisi ammatti jossain vaiheessa.

Tärkeät henkilöt

- Tärkeitä henkilöitä? Kun olin aivan pieni, niin tietenkin isä oli isossa roolissa mun soitossa. Ja sitten Erik T. Tawaststjerna on ollut Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa todella tärkeä hahmo mulle. Opiskelin hänen kanssaan aika pitkään.
- Nykyään monet ystävät ja kollegat ovat myös tärkeitä henkilöitä.

Vahvuudet ja heikkoudet

- Vahvuuksiani soittajana? Vaikea kysymys, koska en useinkaan mieti soittamista siltä kannalta, että mitkä ovat mun vahvuuksia vaan pikemminkin, mitkä ovat mun heikkouksia. Siltä pohjalta lähtisin kehittämään musisointia.

- Jos nyt jotain pitää mainita, niin olen päässyt tekemään musiikkia monipuolisesti. Opiskelen Wienissä myös kamarimusiikkia ja teen enenevässä määrin musisointia lied-duona. Siitä on aika paljon tukea soolopuolen tekemiseen.

Maagiset hetket

- Mistä innostun? Niitä innostuksen lähteitä on monia. Tietenkin, kun opettelee uusia kappaleita, niin se on todella innostava ja hauska osio siinä prosessissa.
- Kun esiintyy, niin välillä on sellaisia maagisia hetkiä, että tuntee, että jokainen korvapari siinä salissa kuuntelee mun tekemistä. Tavallaan hallitsee sitä tilaa. Sellaiset ovat tietenkin aivan fantastisia hetkiä.

Huoli Ukrainasta

Justas Stasevskij on seurannut kiinnostuneena maailman tapahtumia jo ihan pikkupojasta.
- Uutistenluku on sellainen asia, mitä tulee tehtyä useamman kerran päivässä. Avaan aina ensimmäisenä lehdestä ulkomaat-osion. Ylipäätään maailmanpolitiikka on sellainen alue, joka kiinnostaa kovasti.

- Olen puoliksi ukrainalainen, ja tämä Ukrainan tilanne on sellainen, jota seuraan mielenkiinnolla ja vähän huolestuneenakin. Totta kai koko se tilanne hätkähdyttää ja toivon, että se lähtisi parempaan suuntaan.

Saint Helenan saarelle konsertoimaan

- Mitä minusta ei tiedetä? Olen pikkupojasta tykännyt katsoa karttoja ja etsiä kiinnostavia paikkoja. Välillä otan niistä paikoista selvää, etenkin joistakin syrjäisistä saarista. Esim. monelle Afrikan tähdestä tuttu Saint Helenan saari on sellainen, jonne olen jo kauan halunnut matkustaa. Sehän on keskellä Atlantin valtamerta, kaukana kaikesta ja sinne pääsee vain laivalla. Olen saanut pari kaveria innostumaan mukaan matkaan. Meidän olisi tarkoitus tehdä tulevaisuudessa sinne reissu ja mahdollisesti myös konsertoida siellä.

Pianisti Justas Stasevskij
Olen puoliksi ukrainalainen, ja tämä Ukrainan tilanne on sellainen, jota seuraan mielenkiinnolla ja vähän huolestuneenakin, Justas Stasevskij kertoo. Pianisti Justas Stasevskij Kuva: Sandra Saulo Justas Stasevskij
 • Virtuoosi Jiyoung, superpianisti Mackenzie ja syvällinen Hyo-Eun

  Maj Lind -pianokilpailun toinen orkesterifinaali.

  Maj Lind -kilpailun toisessa orkesterifinaalissa kuultiin virtuoosista Jiyoung Kimiä, superpianisti Mackenzie Melemediä sekä introverttiä ja syvällistä Hyo-Eun Parkia. - Lue Ylen asiantuntijan pianopedagogi Niklas Pokin arviot toisen orkesterifinaalin esityksistä. Toisena orkesterifinaali-iltana torstaina 31.8.

 • Yhdysvaltalainen Mackenzie Melemed voitti Maj Lind -pianokilpailun 2017

  Seuraa kilpailua osoitteessa yle.fi/klassinen

  Yhdysvaltalainen 22-vuotias Mackenzie Melemed on Maj Lind -pianokilpailun voittaja 2017. "Olen sanaton! Oli ihana kilpailla Suomessa. Aion maksaa opintolainojani tällä palkinnolla", totesi Melemed voittajahaastattelussa. Voittajan palkinto on 30.000 euroa.

 • Aito Hannu, karismaattinen Jun ja pianon sankaritar So

  Maj Lind -pianokilpailun ensimmäinen orkesterifinaali.

  Maj Lind -pianokilpailun ensimmäisessä orkesterifinaalissa kuultiin "aitoa Hannua", karismaattista Jun Bouyterey-Ishidoa ja pianon sankaritarta, So Hyang In'iä. Ylen asiantuntija pianopedagogi Niklas Pokki arvioi ensimmäisen orkesterifinaalin esitykset.

 • Kamarimusiikkifinaali tulvi romanttista tunnetta

  Maj Lind -pianokilpailun kamarimusiikkifinaali.

  Kamarimusiikkifinaalin romanttiseen tunneaaltoiluun eläytyessään unohti viimeistään, että Maj Lindeissä on kysymys ankaran kansainvälisen pianokilpailun loppusuorasta. Ylen asiantuntija pianopedagogi Niklas Pokki arvioi kamarimusiikkifinaalin esitykset.