Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Neljäs kansainvälinen Maj Lind -pianokilpailu 2017 pääkuva

Maj Lind –kilpailun 2017 suomalaispianistit: Tarmo Peltokoski

Tarmo Peltokoski on yksi kuudesta suomalaisesta kansainväliseen Maj Lind –pianokilpailuun 2017 hyväksytystä pianistista. Hän on syntynyt Vaasassa 2000 ja opiskellut pianonsoittoa Vaasan Kuula-opistossa ja Helsingin konservatoriossa.

Seuraa kansainvälistä Maj Lind –pianokilpailua 2017 Ylen kanavilla ja tutustu Tarmo Peltokosken kilpailuohjelmaan. #majlind2017

- Mun mummu on Vaasassa entinen laulunopettaja. Hain ensin vähän innostusta mummulasta, jossa on piano. Sitten hain Vaasan Kuula-opistoon 8-vuotiaana.

- 10-vuotiaana menin ensimmäisen kerran Raudaskylän kansainväliselle musiikkileirille ja siellä alkoi tuntua, että tämähän voisi olla aika tosi juttu. Kun pääsin Nuorten pianoakatemiaan 2013, niin sen jälkeen ei mitään muuta vaihtoehtoa enää ollutkaan.

- Ensimmäinen opettajani Vaasassa oli Tuulikki Laitinen, hänen jälkeensä olin Kristiina Juntulla ja nykyinen opettajani on Antti Hotti.

- Heidän lisäkseen tosi tärkeitä opettajia ovat olleet Konstantin Bogino ja Henri Sigfridsson. Haluan mainita myös Niklas Pokin, joka on Nuorten pianoakatemian perustaja. Kaikki opettajat ovat tietysti erilaisia ja heiltä on saanut erilaisia asioita omaan pianismiini. Ja kaikki ovat antaneet jotain tärkeää.

Aku Ankka nuottitelineessä

- Vahvuuteni? Opettajani Antti Hotti on sanonut, että mä teen musiikkia hetkessä eli ikään kuin säveltäisin siinä hetkessä. En siis ole itse keksinyt tätä. En oikein tiedä, mitä se täysin tarkoittaa, mutta mä vaan tykkään musiikista. Se on se pääasia.

- Olen säveltänyt ja improvisoinut pianolla ennen kuin aloitin painonsoiton. Kaikki on lähtenyt pianon ääressä improvisoimisesta. Mulla oli ensin Aku Ankka nuottitelineellä, koska en osannut lukea nuotteja. Aku Ankat ovat sitten vaihtuneet partituureihin.

- Luova musiikin tekeminen on mulle tosi tärkeätä. Se on tietysti vähentynyt, kun pitää soittaakin. Mielelläni sävellän vieläkin, jos on aikaa - jota ei ole!

Soittoa koko sydämestä

- Mistä innostun? Jossain kappaleissa on sellaisia ominaisuuksia, joihin tuntee vetoa. Niitä haluaa soittaa koko sydämestään. Harjoittelu tuntuu silloin ruusuilla tanssimiselta, etenkin loppuvaiheessa.

- Antti Hotti löi mulle viime syksynä eteen Lisztin sonaatin ja käski soittaa sen. Mä en ihan aluksi ostanut ideaa, mutta sitten vähän ajan päästä tajusin, että tämä oli ihan oikea valinta. Siinä kappaleessa on jotain erityistä. Se johtuu tietysti rakenteesta, mutta se ei ole vain yksi kappale vaan täysin spesiaali kaikkien pianosonaattien joukossa.

Improvisointia omaksi iloksi

- Jos mä vaan istun omaksi ilokseni pianon ääreen, niin mä en todellakaan soita minkäänlaisia asteikkoja. Mä improvisoin – tai ehkei sitä voi sanoa improvisaatioksi, koska se on aika hieno sana - mutta sieltä vaan tulee jotain. Mä tykkään soittaa ja se on se, mitä mä yleensä teen.

Pianisti Tarmo Peltokoski
Jos mä vaan istun omaksi ilokseni pianon ääreen, niin mä en todellakaan soita minkäänlaisia asteikkoja, mä improvisoin, Tarmo Peltokoski kertoo. Pianisti Tarmo Peltokoski Kuva: Sandra Saulo tarmo peltokoski

Lisää ohjelmasta

 • Virtuoosi Jiyoung, superpianisti Mackenzie ja syvällinen Hyo-Eun

  Maj Lind -pianokilpailun toinen orkesterifinaali.

  Maj Lind -kilpailun toisessa orkesterifinaalissa kuultiin virtuoosista Jiyoung Kimiä, superpianisti Mackenzie Melemediä sekä introverttiä ja syvällistä Hyo-Eun Parkia. - Lue Ylen asiantuntijan pianopedagogi Niklas Pokin arviot toisen orkesterifinaalin esityksistä. Toisena orkesterifinaali-iltana torstaina 31.8.

 • Yhdysvaltalainen Mackenzie Melemed voitti Maj Lind -pianokilpailun 2017

  Seuraa kilpailua osoitteessa yle.fi/klassinen

  Yhdysvaltalainen 22-vuotias Mackenzie Melemed on Maj Lind -pianokilpailun voittaja 2017. "Olen sanaton! Oli ihana kilpailla Suomessa. Aion maksaa opintolainojani tällä palkinnolla", totesi Melemed voittajahaastattelussa. Voittajan palkinto on 30.000 euroa.

 • Aito Hannu, karismaattinen Jun ja pianon sankaritar So

  Maj Lind -pianokilpailun ensimmäinen orkesterifinaali.

  Maj Lind -pianokilpailun ensimmäisessä orkesterifinaalissa kuultiin "aitoa Hannua", karismaattista Jun Bouyterey-Ishidoa ja pianon sankaritarta, So Hyang In'iä. Ylen asiantuntija pianopedagogi Niklas Pokki arvioi ensimmäisen orkesterifinaalin esitykset.

 • Kamarimusiikkifinaali tulvi romanttista tunnetta

  Maj Lind -pianokilpailun kamarimusiikkifinaali.

  Kamarimusiikkifinaalin romanttiseen tunneaaltoiluun eläytyessään unohti viimeistään, että Maj Lindeissä on kysymys ankaran kansainvälisen pianokilpailun loppusuorasta. Ylen asiantuntija pianopedagogi Niklas Pokki arvioi kamarimusiikkifinaalin esitykset.