Hyppää pääsisältöön

Teeman muotiviikko 2017

Vasemmalta: Jacquie, Debra, Liona, Tziporah, Joyce ja Lynn, henkilöitä dokumentista New Yorkin tyylikuningattaret
Jacquie, Debra, Liona, Tziporah, Joyce ja Lynn, New Yorkin tyylikuningattaret Vasemmalta: Jacquie, Debra, Liona, Tziporah, Joyce ja Lynn, henkilöitä dokumentista New Yorkin tyylikuningattaret teeman muotiviikko

Teemalla vietetään taas muotiviikkoa 4. – 10.9.2017. Dokumenteissa nähdään ikäihmisten tyyliä, retromuotia, italialaista ajattomuutta sekä pukukoodeja kautta historian. Lisäksi viikon aikana nähdään arkistoherkkuja ja elokuvia.

maanantai 4.9. klo 12, uusinnat torstaina 7.9. klo 22.35 ja perjantaina 8.9. klo 13.30.
Teeman Elävä arkisto: Muotia ja musiikkia
Muotia esitellään 60- ja 70-luvuilla laulaen ja tanssien. Lenita Airisto mannekiineineen johdattelee katsojat Kujeillen muodin kevääseen (Areenassa 30 päivää) vuoden 1965 täysmittaisessa muotishow’ssa. Laulavia mannekiinejä komppaa lauluyhtye The Four Cats. Muotiregatta-ohjelma (Areenassa vain suorana) esittelee kevätmuotia 1972. Tampereen Popteatterin musikaaleista kuuluisaksi tullut Reijo Paukku on laatinut koreografian malleille, jotka esiintyvät Pasilan tv-studioon trikkitekniikan avulla loihdituissa virtuaalisissa lavasteissa – ja väreissä!

Kuva Jazz Age Lawn Festival -tapahtumasta
Jazz Age Lawn Festival on retromuotitapahtuma Kuva Jazz Age Lawn Festival -tapahtumasta teeman muotiviikko

maanantai 4.9. klo 14.00, Areenassa 30 päivää
Retromuodin maailma
Viime vuosisadan tyyli on vyörynyt popkulttuuriin 2000-luvulla. Elokuvat ja tv-sarjat The Artistista Mad Meniin uivat 1920–1960-lukujen estetiikassa ja saavat sen näyttämään vastustamattoman herkulliselta. Lukuisat retro-fanit ammentavat pukeutumisinspiraationsa näiltä vuosikymmeniltä. Vaatteita hankitaan ja korjataan kovalla vaivalla. Eikä siinä kaikki: monet yrittävät myös elää omaa elämäänsä menneiden vuosikymmenten arvomaailman mukaisesti. Mitä tämä retrovillitys kertoo ajastamme? Onko se merkki popkulttuurin stagnaatiosta vai tapa elää hetkessä?

tiistai 5.9. klo 20.00, uusinta keskiviikkona 6.9. klo 14.45, Areenassa 30 päivää
New Yorkin tyylikuningattaret
Vuonna 2008 Ari Seth Cohen alkoi pitää blogia, jossa hän esitteli kaupungin seniorikansalaisten tyyliä ja tarinoita. Blogi sai nimekseen "Advanced Style", siis "Tyyliä edistyneille". Dokumentissa kamera seuraa seitsemän tyylitaiturin elämää. Jokainen heistä näyttää omalla tavallaan, että ikä on vain mielentila.

tiistai 5.9. klo 21.10, uusinta torstaina 7.9. klo 23.50, Areenassa 90 päivää
Historia: Pukukoodi kautta aikojen
Miten kuuluu pukeutua? Kysymys koskettaa kaikkia meistä. Myös näinä vapauden aikoina pukukoodit ovat olemassa ja voimassa. Ranskalaisdokumentissa puretaan sääntöjen historiaa. Taustalta löytyy teologisia oppeja perisynnistä, sukupuolten epätasa-arvoa ja statuskysymyksiä.

Linda Evangelista Chanel-asussa 1990-luvulla
Linda Evangelista Chanelin asussa 1990-luvulla Linda Evangelista Chanel-asussa 1990-luvulla teeman dokumentit

keskiviikko 6.9. klo 20.00, uusinta lauantaina 9.9. klo 13.30, Areenassa 30 päivää
Ysärimuoti
90-luku on jäänyt muiden muodin vuosikymmenten varjoon mutta oli monien asiantuntijoiden mukaan muodin tärkeä käännekohta. Dokumentti esittelee kuusi vuosikymmenen isointa trendiä (grunge, bad taste, bling, streetwear, seksi ja minimalismi) Grunge-tyyli oli vastaisku 80-luvun juppimeiningille. Ylisuuria paitapuseroita ja maihareita nähtiin katujen lisäksi myös catwalkeilla. Epäterve Heroin chic -look herätti huolta yhteiskunnan ylimmillä tasoilla asti. 90-luvulla muotisnäytöksissä alkoi näkyä todella paljon paljasta pintaa ja seksikkyys alkoi olla oleellinen osa muotikuvia ja mainoksia

keskiviikko 6.9. klo 21, Areenassa 30 päivää
Saint Laurent (16)
Yves Saint Laurent kuului suuriin haute couturen uudistajiin. Vuonna 2014 valmistuneessa ranskalaiselokuvassa Gaspard Ulliel tulkitsee YSL:n suuruuden ajan 1967 – 1976 sekä muotinäytösten että levottoman elämän kautta.

torstai 7.9. klo 20.00, Areenassa 30 päivää
Italia – tyylin suurvalta
Italialainen muoti merkitsee monille laatukankaita, huippuunsa hiottua räätälöintitaitoa ja eleganssia. Mm. Guccin, Versacen, Pradan ja Armanin iltapuvut ovat vakionäky punaisella matolla. Dokumentissa selvitetään, kuinka maan muotiteollisuus nousi jaloilleen 1950-luvulla sodan jälkeen amerikkalaisten avulla.

torstai 7.9. klo 21.00, Areenassa vain suorana
Barbarella (12)
Roger Vadimin ohjaamassa psykedeelisessä avaruusoopperassa astronautti Barbarella (Jane Fonda) etsii oudoilta planeetoilta pahamaineista tiedemiestä Durand Durandia.

Balthazar Apfel (Pierre Niney) ja Alice Lantins (Virginie Efira) elokuvassa Väliäkö 20 vuotta
Balthazar (Pierre Niney) ja Alice (Virginie Efira) elokuvassa Väliäkö 20 vuotta Balthazar Apfel (Pierre Niney) ja Alice Lantins (Virginie Efira) elokuvassa Väliäkö 20 vuotta teeman elokuvat

perjantai 8.9. klo 21, Areenassa 14 päivää
Väliäkö 20 vuotta (12)
Ranskalainen romanttinen komedia nelikymppisestä muotilehden toimittajasta, joka saa kuulla että nuori rakastaja Twitterissä se vasta muotia onkin – ja tietää hyvää myös urakehitykselle.

sunnuntai 10.9. klo 12.00
35 lehmää ja yksi Kalashnikov
Yltiöesteettinen, runollinen ja värikäs kuvaus miehisestä kauneudesta ja koristautumisesta Afrikassa, Etiopian suri-heimosta Brazzavillen dandyihin ja Kinshasan voodoopainijoihin. Näistä kolmesta elementistä syntyy upea triptyykki.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa