Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Tiedä, mihin rahasi menevät - näin teet oman budjetin taulukkolaskentaohjelmalla

Tekstit: Taulukkolaskenta, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa 5 euron seteliä.
Tekstit: Taulukkolaskenta, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa 5 euron seteliä. Kuva: Yle / Didier Weemaels, Unsplash (CC0) Digitreenit,taulukkolaskenta

Taulukkolaskentaohjelmat – kuten Excel – ovat kätevä apuväline oman talouden seurantaan. Syötä tiedot, ja ohjelma tekee ikävät laskutoimitukset puolestasi. Oman budjetin teko onnistuu näillä ohjeilla, vaikket olisi taulukkolaskentaa käyttänyt koskaan ennen.

Taulukkolaskentaohjelmilla voit tehdä yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskuja. Lisäksi ne venyvät useasta laskutoimituksesta koostuviin kaavoihin ja monimutkaisempaan datan käsittelyyn.

Tunnetuin taulukkolaskentaohjelma lienee Microsoftin maksullinen Excel, jolle löytyy myös ilmaisia vaihtoehtoja: esimerkiksi LibreOffice Calc ja Open office Calc.

Myös Googlella on Sheets-sovellus taulukkolaskentaan. Sitä ei tarvitse asentaa tietokoneelle, vaan se toimii selaimessa. Sen tiedot tallentuvat Googlen pilvipalveluun, jolloin ne ovat käytettävissä millä tahansa tietokoneella, kunhan kirjautuu omalle Google-tililleen.

Taulukkolaskentaohjelmalla voit räätälöidä juuri sinulle sopivan budjetin.

Tee talousbudjetti taulukkolaskentaohjelmalla

Verkosta löytyy useita laskureita, joilla voit seurata talouttasi. Tällaisia on esimerkiksi Talouslaskurit.com-sivustolla, Osuuspankilla ja Nuorisoasuntoliitolla.

Ne eivät kuitenkaan välttämättä sovellu omaan tilanteeseesi, eikä niitä pysty räätälöimään mielensä mukaisesti. Omalla taulukkolaskentaohjelmalla voit tehdä juuri sinulle sopivan taulukon taloutesi seurantaan.

Itse räätälöidyn taulukon hyvä puoli on myös se, että tiedot jäävät sinulle talteen.

Näiden ohjeiden avulla laadit oman budjettisi askel askeleelta. Voit harjoitella alla olevilla tuloilla ja menoilla – tai omillasi.

1. Avaa taulukkolaskentaohjelmasi

Excelissä avausnäkymä näyttää tällaiselta. Myös muissa taulukkolaskentaohjelmissa näkymä on hyvin samankaltainen:

Tyhjä exceldokumentti
Sarakkeessa B ja rivillä 2 oleva tila on solu B2. Tyhjä exceldokumentti Kuva: Yle/Seppo Heikkinen taulukkolaskentaohjelma

Taulukkolaskenta perustuu soluihin annettavien arvojen ja kaavojen käyttöön. Solu (cell) on yksinkertaisesti rivin ja sarakkeen risteyskohdassa oleva yksittäinen ruutu. Soluja kutsutaan kirjainnumeroyhdistelmillä. Esimerkiksi sarakkeen B ja rivin 2 risteyskohdassa oleva solu on B2.

2. Laadi budjetin tulo- ja menolajit ja kirjaa ne taulukkoon

Voit syöttää tietoja Exceliin aktivoimalla halutun solun ja syöttämällä tietoja siihen.

Aloita tietojen syöttäminen solusta B2, jotta budjetin reunoille jää yksi tyhjä rivi ja sarake, näin sitä on helpompi lukea (voit toki halutessasi aloittaa myös sarakkeesta A1).
Klikkaa hiirellä solua B2 ja kirjoita Nettotulot. Paina Enter.
Kirjoittamasi tallentuu taulukkoon.

Excelkuva2 - tietojen syöttäminen
Excelissä kirjoittamasi näkyy aina kaavarivillä. Excelkuva2 - tietojen syöttäminen Kuva: Yle/Seppo Heikkinen Digitreenit,taulukkolaskentaohjelma

Sitten syötät tiedon seuraavalle riville.
Klikkaa hiirellä solua B3 tai paina nuolinäppäintä alaspäin jolloin päädyt myös soluun B3.
> Kirjoita soluun B3 Palkkatulot. Paina Enter.

Tässä vaiheessa on hyvä tallentaa taulukko.
Paina Control-S näppäinyhdistelmää tai ruudun vasemmassa yläreunassa olevaa tallennuspainiketta tarkoittavaa levykkeen kuvaa (ks. kuvaa yllä).

Kirjoita seuraavalle riville muut tulot ja seuraavaksi menolajeja. Katso esimerkkiä alla olevasta kuvasta.

Excel kuva3- menolajien ja summien syöttäminen
Menolajien ja summien syöttäminen Exceliin on helppoa. Excel kuva3- menolajien ja summien syöttäminen Kuva: Yle/Seppo Heikkinen Digitreenit,taulukkolaskenta

Menolajit kirjoitettuasi siirrä hiirellä tai nuolinäppäimillä kursori soluun C2.
Kirjoita sitten seurattava kuukausi Tammikuu ja paina Enter.
> Siirry hiirellä tai nuolinäppäimellä aina seuraavalle riville ja toista edellinen ja anna kaikki tulot ja menot.

VINKKI: Jos haluat lisätä tai poistaa rivin toimi näin: Laita kursori vasempaan reunapalkkiin (missä ovat rivinumerot) sen rivin kohdalle mihin haluat lisätä/poistaa rivin. Klikkaa hiiren oikealla puolella. Valitse valikosta lisää/poista ja rivi ilmestyy/poistuu.

Ohjelma hoitaa puolestasi ikävät laskutoimitukset.

3. Anna taulukkolaskentaohjelman hoitaa laskutoimitukset

Kun kaikki tiedot on syötetty, on aika antaa koneen hoitaa laskutehtävät. Taulukoissa laskemiseen voidaan käyttää erilaisia kaavoja ja funktioita. Tässä tapauksessa tarvitset SUMMA-funktiota laskeaksesi tulot ja menot yhteen. Funktiot löytyvät näytöllä kuvakkeesta Fx tai -symbolin alta.

Ensiksi lasket kuukauden tulot yhteen. Noudata alla olevan kuvan ohjeita:

Excel kuva 4 - summafunktion käyttäminen
SUMMA-funktio on kätevä yhteenlaskemiseen. Excel kuva 4 - summafunktion käyttäminen Kuva: Yle/Seppo Heikkinen Digitreenit,taulukkolaskentaohjelma

Seuraavaksi määrittelet alueen, jolta summa lasketaan. Se on tässä tapauksessa solut C3 ja C4. Ole tarkkana, ettei valitsemaasi alueeseen jää vahingossa väliin tyhjiä rivejä.

Excel kuva 5 - summan laskeminen 2
SUMMA-funktiolle määritellään laskettava alue. Excel kuva 5 - summan laskeminen 2 Kuva: Yle/Seppo Heikkinen Digitreenit,taulukkolaskentaohjelma

Painettuasi OK näet laskun tuloksen (tässä tapauksessa 3300 €).

Siirrä seuraavaksi kursori soluun C17 laskeaksesi kuukauden menot yhteen. Toista edellinen eli:
klikkaa hiirellä Fx-nappia
> valitse SUMMA,
> paina OK,
> valitse hiirellä solut C8..C16 ja
> paina OK.

Lopputulos näyttää tältä:

Excel kuva 6 - lasketut summat
Ohjelman laskemat summat ovat valmiit. Excel kuva 6 - lasketut summat Kuva: Yle/Seppo Heikkinen Digitreenit,taulukkolaskentaohjelma

4. Laske vielä tulojen ja menojen erotus

Seuraavaksi laskemme tulojen ja menojen erotuksen. Näin saadaan selville onko budjetti plussalla vai miinuksella. Tämä on myös hyvä tilaisuus harjoitella kaavojen käyttämistä.

Laskeaksesi kuukauden yli/alijäämän sinun täytyy vähentää solun C5 arvosta (nettotulojen summa) solun C17 (menojen summa) arvo.

Kirjoita soluun C19 seuraava kaava =C5-C17 (ks. kuvaa alapuolella).

Excel kuva 7 tulo- ja menosummien laskeminen yhteen
Tulojen ja menojen summien erotuksen laskemiseen tarvitaan kaavaa. Excel kuva 7 tulo- ja menosummien laskeminen yhteen Kuva: Yle/Seppo Heikkinen Digitreenit,taulukkolaskentaohjelma

Tuloksesta nähdään kuukauden ylijäämä: 185 €.

Summat ja kaavat kopioituvat automaattisesti. Tämä on yksi taulukkolaskennan hienoista ominaisuuksista!

5. Tee kopioimalla koko vuoden budjetti

Olet nyt tehnyt budjetin yhdelle kuukaudelle. Tulot ja menot saattavat kuitenkin kuukausittain vaihdella, joten jos haluat seurata yhden kuukauden sijasta koko vuotta, voit helposti kopioida taulukon kattamaan koko vuoden.

Maalaa hiirellä ensin kopioitava alue eli solut C2 alaspäin aina C19:ään saakka.
Paina Control-C kopioidaksesi maalatun alueen.

Määrittele seuraavaksi alue, johon solut kopiodaan eli D2..N19. Alue näkyy allaolevassa kaaviossa harmaalla.

Excel kuva 8 Tammikuun tietojen kopioiminen
Tammikuun tiedot kopioimalla saat budjettikehikon koko vuotta varten. Excel kuva 8 Tammikuun tietojen kopioiminen Kuva: Yle/Seppo Heikkinen Digitreenit,taulukkolaskentaohjelma

Seuraavaksi paina Control-V kopioidaksesi solut valitsemallesi alueelle.
Tulos näyttää tältä:

Excel kuva 9 Koko vuodelle kopioidut budjettitiedot
Tässä ovat koko vuodelle kopioidut budjettitiedot. Excel kuva 9 Koko vuodelle kopioidut budjettitiedot Kuva: Yle/Seppo Heikkinen Digitreenit,taulukkolaskentaohjelma

Huomaa, että myös summat ja kaavat kopioituvat automaattisesti. Tämä on yksi taulukkolaskennan hienoja ominaisuuksia!

Nyt voit vielä muuttaa kuukausien nimet ja eri kuukausien tulot ja menot laittamalla hiiren solun päälle ja kirjoittamalla uuden kuukauden nimen ja tulojen tai menojen arvot.

VINKKI: Sinun ei tarvitse kirjoittaa kaikkia kuukausien nimiä. Valitse solu C2, missä lukee jo valmiiksi "Tammikuu" -> Ota hiirellä kiinni aktiivisen solun oikeasta alakulmasta, missä on pieni musta neliö -> vedä hiirellä oikealle riviä 2 pitkin. Excel täydentää automaattisesti kuukaudet soluihin (... Helmikuu, Maaliskuu, Huhtikuu jne.).

Nyt voit syöttää taulukkoon omat tulosi ja menosi koko vuodelle. Muuttelemalla taulukon lukuja vaikka kokeeksi huomaat, että myös summat ja keskiarvo päivittyvät automaattisesti!

6. Laske koko vuoden tulojen ja menojen keskiarvo

Jos haluat vielä harjoitella funktioiden käyttöä niin voit laskea myös koko vuoden tulojen ja menojen keskiarvot käyttämällä KESKIARVO-funktiota.

Ensin lasketaan palkkatulojen keskiarvo:
Klikkaa tyhjä solu O3-aktiiviseksi
> Paina ylhäältä kaavarivin vierestä Fx-painiketta.
> Valitse ponnahdusikkunasta KESKIARVO. Paina OK.
> Maalaa hiirellä laskettava alue (tässä tapauksessa C3..N3). Paina OK
> Vuoden palkkatulojen keskiarvo ilmestyy sarakkeeseen O3.

Seuraavaksi voit kopioida kaavan muille riveille:
Merkkaa solu O3 aktiiviseksi
> Paina CONTROL-C.
> Valitse alue jolle kopioidaan eli O4..O5.
> Paina CONTROL-V.
> Tee sama alueille O8..O17 ja O19.

Lopputulos näkyy alla olevassa kuvassa (HUOM! Kuvaan on keskiarvon laskemisen havainnollistamiseksi vaihdettu sarakkeesta C kaksi lukua):

Excel kuva 10 Lasketut keskiarvot
Tässä ovat lasketut keskiarvot. Excel kuva 10 Lasketut keskiarvot Kuva: Yle/Seppo Heikkinen Digitreenit,taulukkolaskentaohjelma

Muista tallentaa työsi painamalla Control-S.

Hienoa! Nyt osaat tehdä vuosibudjetin! Jos käytit omia todellisia tuloja ja menoja, olet ottanut ison askeleen oman talouden hallinnassa.

Haluatko treenailla vielä lisää?

Muokkaukset:
18.10.17: Pääkuvapohja vaihdettu.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Keskustele