Hyppää pääsisältöön

Internetiä, populismia ja suomalaisuutta - Docventuresin 5. kausi pureutuu murrokseen, tsekkaa syksyn leffalista tästä!

Docventuresin 5. kauden leffojen julisteet kollaasina
Docventuresin 5. kauden leffojen julisteet kollaasina elokuvat

Docventuresin viidennen tuotantokauden leffojen yhteinen teema on murros. Kauden dokumentit ovat rohkea kattaus tätä aikaa tutkivia elokuvia, joissa mennään syvälle internetiin, populismiin, seksiin, oikeusvaltioon, turvallisuuteen, militarisaatioon, aineettoman omaisuuden ja ruuan tulevaisuuteen sekä suomalaisuuteen.

Docventuresin syksyn 2017 leffat ovat:

13.9. LO AND BEHOLD


Docventuresin vitoskausi räjähtää käyntiin ohjaajanero Werner Herzogin analyysilla tietoyhteiskunnan lupauksista ja sudenkuopista. Tässä historiaa ja tulevaisuutta luotaavassa dokkarissa Oscar-palkittu elävän kuvan legenda Werner Herzog preparoi luontodokkarin tarkkuudella ja mestarillisella huumorilla ei enempää eikä vähempää kuin koko internetin.

20.9. LA CICCIOLINA


Ennen Soinia ja Trumpia, ennen Brexitiä ja eurooppalaista äärioikeistoa oli Ilona Staller, unkarilaissyntyinen mutta maineensa Italiassa takonut aikuiselokuvien näyttelijä, josta tuli saapasmaan politiikan sensaatio “La Cicciolina” vuonna 1987. Cicciolina on täydellinen kristallisaatio populismista: Jokainen populistinen liike liittyy vahvaan karismaattiseen henkilöön ja tarjoaa yksinkertaista ratkaisua monimutkaisiin ongelmiin. Viattomuudella ja pornolla taidokkaasti ratsastava Cicciolina tarjoaa harmaaseen politiikkaan seksuaalisen helpotuksen, suoranaisen populismin happy endingin!

27.9. BEFORE THE FLOOD

Before the Floodin esiintyjät jäätiköllä
Before the Floodin esiintyjät jäätiköllä Kuva: RatPac Documentary Films Docventures,elokuva

Before the Flood tarjoaa yhden parannuskeinon ilmastodebatin ympärillä vellovaan asennevammaisuuteen ja iskee viimeisen naulan sen sanaiseen arkkuun. Dokkari on ollut tapaus jo pelkästään valovoimaisen päähenkilönsä Leonardio DiCaprion ansiosta, mutta staraa tärkeämpi on leffan pääviesti: denialismi on ohi. Toiveajattelu on ohi. Tuomiopäivän julistus – senkin pitää olla ohi.

4.10. KIM DOTCOM


Illan megauploadissa tavataan Internetin ristiriitaisin henkilö, suomalaistaustainen Kim Dotcom. Onko kyseessä häikäilemätön oman edun tavoittelija ja tekijänoikeuksien tallaaja vai löytyykö maailman suurimpien joukkoon lukeutuvan tiedostonjakelusivuston luojan toiminnan takaa logiikka – tai jopa etiikka?

11.10. THE PROMISE


Vuonna 1985 Yhdysvaltain Virginiassa pariskunta surmataan raa’asti kotiinsa. Kuukausia myöhemmin syyttävä sormi kääntyy perheen 21-vuotiaaseen tyttäreen Elizabethiin ja tämän 19-vuotiaaseen poikaystävään Jensiin. Elizabeth tunnustaa, mutta Jens ottaa syyt niskoilleen. The Promise on tositarina elinkautisvankeudeksi muuttuvasta rakkaudesta. Onko leffan päähenkilö naiivi syntipukki vai kivenpäiden lukemiseen kyllästynyt kaksoismurhaaja?

18.10. DO NOT RESIST


Palkitun Do Not Resistin karmaiseva väittämä on, että Yhdysvaltain ympäri maailmaa käymissä sodissa tarpeettomiksi jääneet taisteluvälineet levitetään Ase-Hulluilla päivillä pitkin jenkkien pikkukaupunkeja, jotta sotateollisuus voi perustellusti tuottaa uutta arsenaalia. Mitä turvallisuuden nimissä saa tai voi tehdä – ja kaivataanko Suomeenkin järeämpiä keinoja yhteiskuntajärjestyksen turvaamiseksi?

25.10. FOOD EVOLUTION

Food Evolution -elokuvan kuva, jossa hedelmät räjähtävät
Food Evolution -elokuvan kuva, jossa hedelmät räjähtävät Kuva: Yle Kuvapalvelu Docventures

Ihmiskunnan polttavin aihe, safkan evoluutio on Food Evolutionin teemana. Vaikka elokuva on kiinnostuneempi haastamaan geenimuunnellun safkan vastustajat tiedepohjaiseen debatointiin kuin penkomaan GMO-jätti Monsanton epäeettisiä bisneskäytäntöjä, se on ehdottomasti keskustelunavaus, joka puhkoo kuplia ja ravistelee maailmankuvaa.

1.11. KANSAKUNNAN OLOHUONE


Suomalaisen ohjaajagurun Jukka Kärkkäisen Kansakunnan olohuone on sarja intiimejä potretteja, joiden kautta pääsemme kurkistamaan kuuden suomalaisen kotiin, heidän huoneisiinsa ja elämäntarinoihinsa. Leffa pelaa hyvin perinteisillä perusolettamuksilla suomalaisen syvimmästä luonteesta. Yhtä päähenkilöä lainataksemme “Koskaan ei saa mennä hyvin”.

Viritelkää vastaanottimet ja venytelkää twiittisormenne, kuukauden päästä taas mennään!

T. Riku ja Tunna

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures