Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Rakastetut satukuunnelmat tuovat seikkailua ja jännitystä elokuun iltoihin

Prinsessa, prinssi ja keppihevonen satumetsässä.
Satukuunnelma kansanperinteen tapaan: Isokiero ja tummanruskea. Prinsessa, prinssi ja keppihevonen satumetsässä. Kuva: Yle Satu,Satukuunnelma kansanperinteen tapaan

Lomakauden loppuessa radiodraaman ystäviä hellitään kiehtovilla satukuunnelmilla. Tarinannälkäiset lapset ja aikuiset viedään arkiaskareista eksoottiselle saarelle etsimään nuoruuden lähdettä ja viktoriaaniseen kartanoon selvittämään salaisuuksia. Pääsemme Ville Valdemarin matkassa lännenelokuvan kuvauksiin, jännitämme onnellisia loppuja hurjissa perinnesaduissa ja kiidämme Shehrezadin lentävällä matolla Tuhannen ja yhden yön taruihin.

Radiodraaman toivotut helmet Sirmakan perhe ja soivan saaren salaisuus sekä Salainen puutarha tarjoavat seikkailuntäyteisiä hetkiä lapsille ja nuorille. Sirmakan perhe kirmaa nuoruuslähteen perässä eksoottisella Hiatan saarella, kun taas Salaisen puutarhan orpotyttö selvittää mysteerejä kotinurkillaan.

Sirmakan perhe ja soivan saaren salaisuus on kymmenosainen, vuonna 1989 ensilähetyksensä saanut radiodraama. Vauhdikas seikkailu saa alkunsa, kun perheen isä Asser Sirmakka (Martti Tschokkinen) heittää kiukuspäissään rusinan karttapalloon. Se osuu keskelle Karibian merta, Hiata-nimisen saaren kohdalle. Jazzmuusikko Petri Juutilainen on säveltänyt kuunnelmaan karibianrytmejä huokuvan musiikin. Sirmakan perhe on kuunneltavissa ja ladattavissa Areenassa vuoden ajan.

Näyttelijöitä taustallaan Karibianmeren ranta.
Näyttelijöitä taustallaan Karibianmeren ranta.


Kuuntele ja lataa kaikki jaksot tästä

Salainen puutarha (1994) vie kuulijansa Englannin nummille suureen kartanoon, jossa tragedia on riistänyt isännältä onnen ja elämänhalun. Orvoksi jäänyt Mary (Salla Häkkinen) saapuu Intiasta ja vastahankaisesta alusta huolimatta kiintyy talon asukkaisiin ja pihapiiriin. Kuunnelman ohjannut Kaija Juurikkala toimii kertojana, aavemaisena mutta silti lämpimänä äitihahmona. Tunnelmallisen musiikin ovat säveltäneet Pekka Karjalainen ja Jaakko Erkkilä. Salainen puutarha on kuunneltavissa ja ladattavissa Areenassa vuoden ajan.

Kaksi lapsinäyttelijää nojaavat puuhun, kuunnelma Salainen puutarha.
Kaksi lapsinäyttelijää nojaavat puuhun, kuunnelma Salainen puutarha. Kuva: Yle Ossi Ahlapuro


Kuuntele ja lataa kaikki jaksot tästä

Ville Valdemar ja viimeinen apachi (1979) kertoo pojasta, joka tempautuu väritelevision sisälle, keskelle lännenelokuvan kuvauksia. Elokuvan apassi on kateissa. Ville Valdemar Vesiperä (Esko Aho) pääsee mukaan salaseuraan, joka taistelee tylsiä käsikirjoituksia vastaan. Ohjaajan apuna toimiva skenaristi, väärinymmärretty runoilija (Heikki Määttänen) loihtii protestirunon kirjallisuuden puolesta, jossa satusankarit Saapasjalkakissasta Peter Paniin ryhtyvät kapinaan, kun heidät syrjäytetään television tieltä. Kanavanvaihtokeskuksen kanavanvartijana säkenöi Uolevi Vahteristo. Ville Valdemarin seikkailu on julkaistu pysyvästi Areenassa.

Yllättynyt poika ja intiaanipäähineen sulkia, radiodraamaan Ville Valdemar ja viimeinen apassi.
Yllättynyt poika ja intiaanipäähineen sulkia, radiodraamaan Ville Valdemar ja viimeinen apassi.


Kuuntele ja lataa kaikki jaksot tästä

Myös aiemmin julkaistut radiodraamat Veljeni Leijonamieli, Peppi Pitkätossu ja Risto Räppääjä ja kauhea makkara viihdyttävät nuoria kuuntelijoita.

Hurjia prinsessasatuja ja kalmankalpeita rakkaustarinoita

Viisiosainen sarja Satukuunnelma kansanperinteen tapaan viihdyttää raakojen satujen ystäviä. Jaksot ovat itsenäisiä kertomuksia: tarinoita pirun kanssa tehdyistä sopimuksista, nuoruutta janoavista kuninkaallisista ja juoposta presidentistä. Kaikkein suurinta on kuitenkin rakkaus, sillä vaikeuksista huolimatta sadun päättyessä nuoripari aloittaa onnellisen yhteiselon - elämänsä loppuun asti. Raija Orasen kirjoittama kuunnelmasarja voitti Sokeain kuunnelmapalkinnon vuonna 1986. Kuunnelmat ovat Areenassa vuoden ajan. Neljä satua on ladattavissa, vain Ihmepeili ja kavaljeeriupseeri ei ole ladattavissa sen sisältämän musiikin vuoksi.

Ensimmäisessä tarinassa Isokiero ja tummanruskea vaimo moittii miestään saamattomuudesta - mies pakenee metsään ja joutuu tekemisiin pirun kanssa.

Kaarlo Kuninkaanpojan kosioretki Markareetan maahan kertoo sinnikkäästä kosijasta (Petri Johansson), joka kuningasisänsä (Ossi Ahlapuro) vastusteluista huolimatta lähtee hirmuhallitsijan (Tuula Nyman) tyrannoimaan naapurimaahan hakemaan ihanaa Liina-prinsessaa (Tiina Bergström): "Ken on Liinan kerran nähnyt, ei voi Liinaa unhoittaa."

Vertaus ruususta ja kerjäläispojasta kertoo kielletystä rakkaudesta Romeon ja Julian tapaan - talon tyttärelle ei kelpaa puolisoksi isän ja äidin valitsema vanha ja lihava isäntä, vaan hän halajaa naimisiin paimenpojan kanssa. Ruusa-tytär (Tiina Bergström) kuolee jouduttuaan kihloihin vastenmielisen miehen kanssa. Kalman kourista hänet pelastavat ruumiinryöstäjä (Heikki Määttänen) ja uskollinen Paavo-paimen (Petri Johansson).

Kerro, kerro kuvastin - äläpä kerrokaan!― Vanheneva kuningatar sadussa Ihmepeili ja kavaljeeriupseeri

Tarinassa Tanssiva karhu ja kivisen kaupungin kirous saavutaan pirun hallitsemaan kivetettyyn kaupunkiin. Juopon presidentin (Ossi Ahlapuro) tytär on vankina pirun linnassa. Sotilaskarkurit Antero (Petri Johansson) ja Jouni (Heikki Määttänen) pelastavat sekä tyttären että kaupungin. Piruna päsmäröi Erkki Luomala.

Sadussa Ihmepeili ja kavaljeeriupseeri vanheneva kuningatar (Rose Marie Precht) katselee kaihoisasti hovinsa parikymppistä nuorukaista: "Ihan sydäntä huumaa tuo kihara tukka ja hartiat kuin peilisalin ovet". Hän lähettää kavaljeerinsa ryöstöretkelle naapurimaahan hakemaan nuorentavaa peiliä.

Ja Shehrezad lainasi lentävän maton (1971) vie kuulijansa Tuhannen ja yhden yön taruihin. Kuunnelma on roolitettu kavalilla naisilla ja huijattavilla miehillä. Turhamainen ja murhanhimoinen sulttaani Shahriar (Topi Reinikka) rellestää hovissaan, kunnes tarinankertoja Shehrezad (Elina Salo) kesyttää hänet puhelahjoillaan. Opimme myös, miten vaimon nokkeluus pelastaa hänet lemmenjanoisen kalifin kynsistä. Kuunnelma on julkaistu Areenaan pysyvästi. Shehrezadin tarinat sisältävät julmuuksia ja pitkiä lemmenöitä, eivätkä sovi lasten korville.

Näyttelijöitä radiodraamasta Ja Shehrezad lainasi lentävän maton.
Näyttelijöitä radiodraamasta Ja Shehrezad lainasi lentävän maton. kuunnelmat

Olipa kerran - satujen juurilla

Uuden näkökulman satujen maailmaan antaa Kaisa Pulakan Koura-palkittu satujen kulttuurihistoriaa käsittelevä sarja Olipa kerran. Hurmaava Saapasjalkakissa, viaton Lumikki, pahan äitipuolen piinaama Tuhkimo ja suden jahtaama Punahilkka saavat uudet kasvot, kun toimittaja Pulakka ja folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo avaavat satujen taustoja. Klassikkosadut ovat syntyneet tuomaan lohtua uusperheiden ongelmiin ja järjestetyistä avioliitoista kärsiville neidoille. Ne kertovat tarinoita orvoksi jääneiden lasten kohtaamista vaikeuksista, mutta myös menestyksestä.

Kaisa Pulakka Hannun ja Kertun maailmassa
Kaisa Pulakka Hannun ja Kertun maailmassa Kuva: Jyri Pitkänen/Yle olipa kerran


Koko sarja on julkaistu pysyvästi Areenassa.

Huomaathan, että monet näistä ja aiemmin julkaistuista radiodraamoista ovat ladattavissa Areenasta!

Kommentit