Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Neljäs kansainvälinen Maj Lind -pianokilpailu 2017 pääkuva

Harvinaista arpaonnea Maj Lind -pianokisassa, ainakin toisille

Tarmo Peltokoski nostaa aloittajan numeron hatusta Maj Lind -pianokilpailun avajaistilaisuudessa.
Tarmo Peltokoski nostaa aloittajan numeron hatusta Maj Lind -pianokilpailun avajaistilaisuudessa. Kuva: Heikki Tuuli Maj Lind -pianokilpailu,terhi luukkonen

Maj Lind -pianokisan arvonnassa koettiin erikoinen tapahtuma, kun kilpailun nuorin osallistuja Tarmo Peltokoski vetäisi arvontahatusta oman nimensä. Näin ollen hän aloittaa kilpailun ensimmäisenä heti perjantaina 18.8. klo 10.

International Maj Lind Piano Competition
International Maj Lind Piano Competition Kuva: Sandra Saulo/Yle Maj Lind -pianokilpailu

Kilpailutoimikunnan puheenjohtaja ja Sibelius-Akatemian pianonsoiton professori Erik T. Tawaststjerna avasi kilpailun ja toivotti osanottajat tervetulleiksi. Kilpailijat kutsuttiin lavalle aakkosjärjestyksessä. Tunnelma oli tiivis. Videohakemuksia lautakunta oli saanut yli 200, joka on tähänastinen ennätys Maj Lind -pianokisoissa. Tawaststjerna ennusti kilpailun kovatasoiseksi.

Maj Lind -pianokilpailun osallistujat lavalla.
Kaikki Maj Lind 2017 -kilpailijat Camerata-salin lavalle ahtautuneena. Maj Lind -pianokilpailun osallistujat lavalla. Kuva: Heikki Tuuli Maj Lind -pianokilpailu

Arvonta suoritettiin kilpailun henkeen kuuluvasti Maj Lind -tyylisestä hatusta. Kilpailun traditioihin kuuluu, että osanottajista nuorin toimii esiintymisjärjestyksen onnettarena. Tällä kertaa arpaonni ei kuitenkaan ollut Peltokoskelle mieluinen. Hän nosti hatusta oman nimensä, joka sai hänet heittämään herjaa omasta kohtalostaan.

- Hei, mitkä olivat todennäköisyydet tälle? hän naureskeli yleisölle ja muille kisailijoille.

- Minulla oli 2,7% todennäköisyys nostaa hatusta oma nimeni, Peltokoski laskelmoi. - Ei voi mitään, pitää vain soittaa hyvin, vaikka tulee kyllä vähän kiire.

Kilpailusuoritukseen viimeisenä tuleva Daria Parkhomenko oli hyvin yllättynyt.

- Olen aina tottunut olemaan ensimmäinen tai toinen kilpailija, nyt olen todella iloinen ja yllätynyt, Parkhomenko intoilee. - Kilpailujärjestyksellä ei ole minulle väliä, mutta nyt saan aikaa levätä, hän huokaisee.

International Maj Lind Piano Competition
Tarmo Peltokoski naureskelee arpaonnelleen. International Maj Lind Piano Competition Kuva: Sandra Saulo/Yle Maj Lind -pianokilpailu
International Maj Lind Piano Competition
Daria Parkhomenko on tyytyväinen ylimääräisiin lepopäiviin. International Maj Lind Piano Competition Kuva: Sandra Saulo/Yle Maj Lind -pianokilpailu

Välipäivät Parkhomenko aikoo viettää harjoitellen. Hän tykkää biljardin pelaamisesta ja uimisesta, joista hän kokee saavansa tasapainoa myös soittamiseen. Hän ei välttämättä aio olla kuuntelemassa muiden kisasuorituksia, vaan keskittyy ennemmin omaa suoritukseensa.

- Tulen varmaan kuuntelemaan kuitenkin salin akustiikkaa, Parkhomenko miettii.

Peltokoski puolestaan aikoo jäädä kuuntelemaan alkueriä oman osuutensa jälkeen. Myös muut kilpailun suomalaiset saavat alkuerät suoritettua viikonlopun aikana. Viimeinen suomalaiskilpailija Väinö Jalkanen on tulessa sunnuntai-iltana klo 19.45. Kuulijan on siis helppo tulla nappaamaan suomalaisten suoritukset tiivinä pakettina muutaman päivän sisällä.

Kommentit
 • Virtuoosi Jiyoung, superpianisti Mackenzie ja syvällinen Hyo-Eun

  Maj Lind -pianokilpailun toinen orkesterifinaali.

  Maj Lind -kilpailun toisessa orkesterifinaalissa kuultiin virtuoosista Jiyoung Kimiä, superpianisti Mackenzie Melemediä sekä introverttiä ja syvällistä Hyo-Eun Parkia. - Lue Ylen asiantuntijan pianopedagogi Niklas Pokin arviot toisen orkesterifinaalin esityksistä. Toisena orkesterifinaali-iltana torstaina 31.8.

 • Yhdysvaltalainen Mackenzie Melemed voitti Maj Lind -pianokilpailun 2017

  Seuraa kilpailua osoitteessa yle.fi/klassinen

  Yhdysvaltalainen 22-vuotias Mackenzie Melemed on Maj Lind -pianokilpailun voittaja 2017. "Olen sanaton! Oli ihana kilpailla Suomessa. Aion maksaa opintolainojani tällä palkinnolla", totesi Melemed voittajahaastattelussa. Voittajan palkinto on 30.000 euroa.

 • Aito Hannu, karismaattinen Jun ja pianon sankaritar So

  Maj Lind -pianokilpailun ensimmäinen orkesterifinaali.

  Maj Lind -pianokilpailun ensimmäisessä orkesterifinaalissa kuultiin "aitoa Hannua", karismaattista Jun Bouyterey-Ishidoa ja pianon sankaritarta, So Hyang In'iä. Ylen asiantuntija pianopedagogi Niklas Pokki arvioi ensimmäisen orkesterifinaalin esitykset.

 • Kamarimusiikkifinaali tulvi romanttista tunnetta

  Maj Lind -pianokilpailun kamarimusiikkifinaali.

  Kamarimusiikkifinaalin romanttiseen tunneaaltoiluun eläytyessään unohti viimeistään, että Maj Lindeissä on kysymys ankaran kansainvälisen pianokilpailun loppusuorasta. Ylen asiantuntija pianopedagogi Niklas Pokki arvioi kamarimusiikkifinaalin esitykset.