Hyppää pääsisältöön

Kino Suomen alkusyksyssä jännitystä ja komediaa

Kino Suomen ohjelmistoa syksyllä 2017
Kino Suomen ohjelmistoa syksyllä 2017 Kuva: YLE/Harto Hänninen 2017,syksy,kino suomi

Teeman tiistai-iltojen Kino Suomi toteuttaa katsojien toiveita ja juhlistaa kahden ikätoverin, Markku Pölösen ja Aki Kaurismäen pitkiä ohjaajanuria.

Muusikko Rauli Badding Somerjoki jätti lähtemättömän jäljen yhden ikäluokan elämän soundtrackiin. Hänen syntymästään on elokuun lopussa kulunut 70 vuotta ja kuolemastaankin tänä vuonna jo 30 vuotta.

Baddingin herkkyys ja tulkintataito takasivat hänelle sijan Aki Kaurismäen elokuvien taustamusiikkina, mutta varsinaisen elämäkertaelokuvan ohjasi kuitenkin Markku Pölönen vuonna 2000.

60 vuotta täyttävältä Pölöseltä nähdään Badding-elokuvan lisäksi menestyskomedia Kivenpyörittäjän kylä, joka perustuu Heikki Turusen romaaniin.

Syyskuun jännityksestä vastaavat dekkarifilmatisoinnit Harjunpää ja kiusantekijä vuodelta 1993 sekä Jäähyväiset presidentille vuodelta 1987.

Syksyn naurattajiksi on valittu kaksi 1970-luvun harvemmin nähtyä komediaa: Matti Kassilan rajan yli harhailleesta lehmästä kertova Natalia sekä Seppo Huunosen Piilopirtti. Piilopirtin pääosissa nähdään aikakauden katsojasuosikit Leo Lastumäki, Erkki Liikanen, Ritva Valkama ja Petra Frey, ja se esitetään televisiossa ensi kertaa sitten vuoden 1982.

Keväällä esitetyn Kaurismäki-sarjan jatkoksi nähdään vielä ohjaajan varhainen työläistrilogia Varjoja paratiisissa, Ariel ja Tulitikkutehtaan tyttö. Niistä Arielissa kuullaan myös myös Baddingin ääntä taustamusiikkina.

Pölönen 60v

 • 29.8. Kino Suomi: Badding (Markku Pölönen, 2000)
 • 5.9. Kino Suomi: Kivenpyörittäjän kylä (Markku Pölönen, 1995)

Jännitystä ja komediaa

 • 12.9. Kino Suomi: Harjunpää ja kiusantekijä (Åke Lindman, 1993)
 • 19.9. Kino Suomi: Jäähyväiset presidentille (Matti Kassila, 1987)
 • 26.9. Kino Suomi: Natalia (Matti Kassila, 1979)
 • 3.10. Kino Suomi: Piilopirtti (Seppo Huunonen, 1978)

Kaurismäen työläistrilogia

 • 10.10. Kino Suomi: Varjoja paratiisissa (Aki Kaurismäki, 1986)
 • 17.10. Kino Suomi: Ariel (Aki Kaurismäki, 1988)
 • 24.10. Kino Suomi: Tulitikkutehtaan tyttö (Aki Kaurismäki, 1990)
Kommentit
 • Kurosawan samurait Kino Klassikossa

  Kuusi Akira Kurosawan klassikkoa Teemalla syksyllä 2018.

  Kuusi Akira Kurosawan mustavalkoista samuraiklassikkoa nähdään Teemalla syksyllä 2018. Kino Klassikko torstaisin 18.10. – 22.11. noin klo 21. Elokuvat myös Areenassa 14 päivää. 18.10. Rashomon – paholaisen temppeli (1950) Rashomon – paholaisen temppeli on yhä edelleen yksi kuuluisimpia japanilaisen elokuvan klassikkoja.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  Suositussa sarjassa kerrotaan No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden. Teema lauantaina 13.10. klo 20. Areenassa kaksi kuukautta Carly Simon (s. 1945) on sukupolvensa tärkeimpiä amerikkalaisia laulaja-lauluntekijöitä.

 • Matti Rönkä paljastaa: Tulossa uusi Viktor Kärppä -dekkari

  Matti Röngältä tulossa Kärppä-dekkari

  Matti Röngän esikoisdekkari Tappajan näköinen mies ilmestyi vuonna 2002. Röngän dekkareiden päähenkilö inkeriläinen paluumuuttaja Viktor Kärppä lunasti paikkansa suomalaisten sydämissä. Viimeisin ja viimeiseksi tarkoitettu Kärppä-dekkari ilmestyi vuonna 2013. Arkistovieraana -haastattelussa Matti Rönkä kuitenkin paljastaa, että Viktor Kärppä tekee vielä paluun.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

Yle Teema

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!