Hyppää pääsisältöön

Ultra Bra katsoo armollisesti menneisyyteen – suosikkibändin paluukeikka Ruisrockista nähdään Teemalla 26.8.

Ultra Bra lavalla Ruisrockissa heinäkuussa 2017.
Ultra Bra esiintyi Ruisrockin Rantalavalla 9.7.2017. Ultra Bra lavalla Ruisrockissa heinäkuussa 2017. Kuva: Annika Miettinen Ultra Bra,Ruisrock,Teemalauantai,yle live

Ultra Bran odotettu paluukonsertti Ruisrockista heinäkuulta 2017 saa ensiesityksensä Teeman Ultra Bra -illassa 26.8. kello 20.

Kun Ultra Bran ensimmäinen EP Houkutusten kiihottava maku ilmestyi loppuvuonna 1995, se otettiin vastaan varovaisen innostuneesti, mutta hauskasti nimetty tulokas herätti myös runsaasti kysymyksiä. Oliko kyseessä jonkinlainen opiskelijaporukan vitsi ja nostalgiatrippi 70-luvulle, iskelmämusiikin ja poliittisten laulujen kulta-aikaan? Vai kuuluisiko isoon ryhmään suhtautua vakavasti, kuten suureleinen musiikkinsa suorastaan vaati?

Muutaman vuoden olemassaolonsa aikana Ultra Bra osoitti olevansa paljon muutakin kuin 70-luvun vasemmistolaiseen lauluperinteeseen nojaava ryhmä. Alkuaikoina yhtyeen kylkeen isketty poliittisen bändin leima pysyi mukana varsin pitkään, vaikka jo ensialbumi Vapaaherran elämää julisti saatetekstissään: ”Ultra Bra ei esitä poliittisia lauluja”.

Kosketinsoittaja Kerkko Koskinen sävelsi kunnianhimoisia ja tarttuvia biisejä, joiden melodioita hoilattiin innolla ympäri Suomen. Kappaleita pääosin sanoittaneet Anni Sinnemäki, Janne Saarikivi, Pekka Lahdenmäki ja Juhana Rossi puolestaan tarjosivat laulettavaksi lyriikoita, jotka poikkesivat muiden aikalaispoppareiden teksteistä.

Ultra Brasta tuli koko kansan suosikki ja hetken aikaa se oli Suomen suosituin bändi. Yhtyeen muusikoista ja sanoittajista tuli julkkiksia, joiden tekemisiä seurattiin suurella mielenkiinnolla. Ison ryhmän liikutteleminen sekä koossa pitäminen osoittautuivat kuitenkin mahdottomiksi tehtäviksi ja yhtyeen ura jäi lopulta neljän nopealla syklillä tehdyn albumin mittaiseksi. Bändi lopetti toimintansa vuonna 2001 komeasti jäähyväiskiertueeseen ja kokoelma-albumiin.

Ultra Bra vuoden 2017 paluukeikallaan Ruisrockissa.
Laulajat olivat rennompia... Ultra Bra vuoden 2017 paluukeikallaan Ruisrockissa. Kuva: Annika Miettinen Ultra Bra

Jos Ultra Bra jätti näyttämön mahtipontisesti, ilmoitti se myös paluustaan juhlallisin menoin Helsingin Tavastia-klubilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Provinssin, Ruisrockin ja Ilosaarirockin yhdessä järjestämässä pressitilaisuudessa tammikuussa 2017 yhtyeen kerrottiin esiintyvän tulevana kesänä kyseisillä festivaaleilla.

Bändin kuudentoista vuoden mittaisen tauon aikana maailma oli kuitenkin muuttunut. Ja Ultra Bran jäsenet olivat muuttuneet. Oli perustettu uusia bändejä, tehty soololevyjä, osa oli liukunut musiikin parista kokonaan. Yhtyeen keikoilla aikoinaan pomppineet nuoret fanit olivat keski-ikäisiä. Kiinnostaisiko vanhan suosikkiyhtyeen paluu heitä?

Heinäkuun ensimmäisen päivän iltana Provinssin lavalle asteli hermostunut, mutta hyväntuulinen Ultra Bra. Yhtyeen jäsenet näyttivät miltei yhtä raikkailta ja nuorilta kuin silloin ennen. Ja paikalla ollut yleisö oli todellakin odottanut bändin paluuta. Auringonpaisteessa patsastelevasta ihmismassasta saattoi erottaa muutamankin keltaisen sadetakin ja etenkin Sinä lähdit pois -kappale kasvoi hurmokselliseksi yhteislauluksi.

Viikkoa myöhemmin sama ilmiö koettiin Ruisrockin Rantalavalla vieläkin komeampana. Yhtye esiintyi varmemmin, puhaltajien ja jousisoittajien yhteistyö bändin kanssa toimi paremmin, laulajat olivat rennompia, jopa aurinko paistoi kirkkaammin. Onneksi Yle oli paikalla taltioimassa juuri tuon keikan.

Ultra Bra paluukeikalla Ruisrockin Rantalavalla heinäkuussa 2017.
...jopa aurinko paistoi kirkkaammin. Ultra Bra paluukeikalla Ruisrockin Rantalavalla heinäkuussa 2017. Kuva: Annika Miettinen Ultra Bra

Osana Yle Live -sarjaa nähtävä Ruisrock-taltiointi sisältää varsinaisen keikan lisäksi myös Kerkko Koskisen ja laulaja Terhi Kokkosen haastattelun, jossa kaksikko avaa tuntojaan Ultra Bran paluusta. ”On älytöntä ajatella miten nuoria me oltiin silloin”, Kokkonen toteaa muistellessaan kiihkeitä vuosia yhtyeen riveissä. ”Joskus olen suhtautunut kriittisestikin siihen meidän meininkiin, millaisia olimme ja mitä teimme, mutta nyt tajuan, että me ollaan oltu mielettömän nuoria. Pystyn katsomaan sitä aikaa jotenkin armollisesti.”

Tuoreen Ruisrock-keikan jälkeen tarjoutuu mahdollisuus kurkistaa Ultra Bran seitsemäntoista vuoden takaiseen maailmaan, kun Teemalauantaissa 26.8. nähdään yhtyeen marraskuussa 2000 taltioitu esiintyminen Tampere-talossa. UB-illan päätteeksi nähdään vielä Kerkko Koskisen johtaman orkesterin sovituksia venäläisistä iskelmäklassikoista vuodelta 2009.

Teemalauantai 26.8.2017: Ultra Bra!

Klo 20.00 Yle Live: Ruisrock 2017: Ultra Bra (jää toistaiseksi Areenaan)
Klo 21.30 Ultra Bra Tampereella 2000 (alkuperäinen nimi Estradilla: Ultra Bra) (30 päivää Areenaa)
Klo 22.45 Yhteinen sävel -konsertti (2009) (30 päivää Areenaa)

Myös Teeman Elävässä arkistossa muistellaan samalla viikolla Ultra Bran vaiheita. Arkistovieraana on Anni Sinnemäki.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa