Hyppää pääsisältöön

Ultra Bra katsoo armollisesti menneisyyteen – suosikkibändin paluukeikka Ruisrockista nähdään Teemalla 26.8.

Ultra Bra lavalla Ruisrockissa heinäkuussa 2017.
Ultra Bra esiintyi Ruisrockin Rantalavalla 9.7.2017. Ultra Bra lavalla Ruisrockissa heinäkuussa 2017. Kuva: Annika Miettinen Ultra Bra,Ruisrock,Teemalauantai,yle live

Ultra Bran odotettu paluukonsertti Ruisrockista heinäkuulta 2017 saa ensiesityksensä Teeman Ultra Bra -illassa 26.8. kello 20.

Kun Ultra Bran ensimmäinen EP Houkutusten kiihottava maku ilmestyi loppuvuonna 1995, se otettiin vastaan varovaisen innostuneesti, mutta hauskasti nimetty tulokas herätti myös runsaasti kysymyksiä. Oliko kyseessä jonkinlainen opiskelijaporukan vitsi ja nostalgiatrippi 70-luvulle, iskelmämusiikin ja poliittisten laulujen kulta-aikaan? Vai kuuluisiko isoon ryhmään suhtautua vakavasti, kuten suureleinen musiikkinsa suorastaan vaati?

Muutaman vuoden olemassaolonsa aikana Ultra Bra osoitti olevansa paljon muutakin kuin 70-luvun vasemmistolaiseen lauluperinteeseen nojaava ryhmä. Alkuaikoina yhtyeen kylkeen isketty poliittisen bändin leima pysyi mukana varsin pitkään, vaikka jo ensialbumi Vapaaherran elämää julisti saatetekstissään: ”Ultra Bra ei esitä poliittisia lauluja”.

Kosketinsoittaja Kerkko Koskinen sävelsi kunnianhimoisia ja tarttuvia biisejä, joiden melodioita hoilattiin innolla ympäri Suomen. Kappaleita pääosin sanoittaneet Anni Sinnemäki, Janne Saarikivi, Pekka Lahdenmäki ja Juhana Rossi puolestaan tarjosivat laulettavaksi lyriikoita, jotka poikkesivat muiden aikalaispoppareiden teksteistä.

Ultra Brasta tuli koko kansan suosikki ja hetken aikaa se oli Suomen suosituin bändi. Yhtyeen muusikoista ja sanoittajista tuli julkkiksia, joiden tekemisiä seurattiin suurella mielenkiinnolla. Ison ryhmän liikutteleminen sekä koossa pitäminen osoittautuivat kuitenkin mahdottomiksi tehtäviksi ja yhtyeen ura jäi lopulta neljän nopealla syklillä tehdyn albumin mittaiseksi. Bändi lopetti toimintansa vuonna 2001 komeasti jäähyväiskiertueeseen ja kokoelma-albumiin.

Ultra Bra vuoden 2017 paluukeikallaan Ruisrockissa.
Laulajat olivat rennompia... Ultra Bra vuoden 2017 paluukeikallaan Ruisrockissa. Kuva: Annika Miettinen Ultra Bra

Jos Ultra Bra jätti näyttämön mahtipontisesti, ilmoitti se myös paluustaan juhlallisin menoin Helsingin Tavastia-klubilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Provinssin, Ruisrockin ja Ilosaarirockin yhdessä järjestämässä pressitilaisuudessa tammikuussa 2017 yhtyeen kerrottiin esiintyvän tulevana kesänä kyseisillä festivaaleilla.

Bändin kuudentoista vuoden mittaisen tauon aikana maailma oli kuitenkin muuttunut. Ja Ultra Bran jäsenet olivat muuttuneet. Oli perustettu uusia bändejä, tehty soololevyjä, osa oli liukunut musiikin parista kokonaan. Yhtyeen keikoilla aikoinaan pomppineet nuoret fanit olivat keski-ikäisiä. Kiinnostaisiko vanhan suosikkiyhtyeen paluu heitä?

Heinäkuun ensimmäisen päivän iltana Provinssin lavalle asteli hermostunut, mutta hyväntuulinen Ultra Bra. Yhtyeen jäsenet näyttivät miltei yhtä raikkailta ja nuorilta kuin silloin ennen. Ja paikalla ollut yleisö oli todellakin odottanut bändin paluuta. Auringonpaisteessa patsastelevasta ihmismassasta saattoi erottaa muutamankin keltaisen sadetakin ja etenkin Sinä lähdit pois -kappale kasvoi hurmokselliseksi yhteislauluksi.

Viikkoa myöhemmin sama ilmiö koettiin Ruisrockin Rantalavalla vieläkin komeampana. Yhtye esiintyi varmemmin, puhaltajien ja jousisoittajien yhteistyö bändin kanssa toimi paremmin, laulajat olivat rennompia, jopa aurinko paistoi kirkkaammin. Onneksi Yle oli paikalla taltioimassa juuri tuon keikan.

Ultra Bra paluukeikalla Ruisrockin Rantalavalla heinäkuussa 2017.
...jopa aurinko paistoi kirkkaammin. Ultra Bra paluukeikalla Ruisrockin Rantalavalla heinäkuussa 2017. Kuva: Annika Miettinen Ultra Bra

Osana Yle Live -sarjaa nähtävä Ruisrock-taltiointi sisältää varsinaisen keikan lisäksi myös Kerkko Koskisen ja laulaja Terhi Kokkosen haastattelun, jossa kaksikko avaa tuntojaan Ultra Bran paluusta. ”On älytöntä ajatella miten nuoria me oltiin silloin”, Kokkonen toteaa muistellessaan kiihkeitä vuosia yhtyeen riveissä. ”Joskus olen suhtautunut kriittisestikin siihen meidän meininkiin, millaisia olimme ja mitä teimme, mutta nyt tajuan, että me ollaan oltu mielettömän nuoria. Pystyn katsomaan sitä aikaa jotenkin armollisesti.”

Tuoreen Ruisrock-keikan jälkeen tarjoutuu mahdollisuus kurkistaa Ultra Bran seitsemäntoista vuoden takaiseen maailmaan, kun Teemalauantaissa 26.8. nähdään yhtyeen marraskuussa 2000 taltioitu esiintyminen Tampere-talossa. UB-illan päätteeksi nähdään vielä Kerkko Koskisen johtaman orkesterin sovituksia venäläisistä iskelmäklassikoista vuodelta 2009.

Teemalauantai 26.8.2017: Ultra Bra!

Klo 20.00 Yle Live: Ruisrock 2017: Ultra Bra (jää toistaiseksi Areenaan)
Klo 21.30 Ultra Bra Tampereella 2000 (alkuperäinen nimi Estradilla: Ultra Bra) (30 päivää Areenaa)
Klo 22.45 Yhteinen sävel -konsertti (2009) (30 päivää Areenaa)

Myös Teeman Elävässä arkistossa muistellaan samalla viikolla Ultra Bran vaiheita. Arkistovieraana on Anni Sinnemäki.

Kommentit
 • Suomalainen tutkimusmatkailija pääsi Japanin keisarinnan suosioon

  G. J. Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa.

  Tutkimusmatkailija ja diplomaatti, joka tunnetaan Mongoliassa paremmin kuin kotimaassaan Suomessa – Gustaf John Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa, kirjoittaa Janne Saarikivi. G. J. Ramstedtin maailma on Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 21.10. klo 12.00. Areenassa 6 kuukautta. Suomalainen tutkimusmatkailija ja kielitieteilijä G.J.

 • Kurosawan samurait Kino Klassikossa

  Kuusi Akira Kurosawan klassikkoa Teemalla syksyllä 2018.

  Kuusi Akira Kurosawan mustavalkoista samuraiklassikkoa nähdään Teemalla syksyllä 2018. Kino Klassikko torstaisin 18.10. – 22.11. noin klo 21. Elokuvat myös Areenassa 14 päivää. 18.10. Rashomon – paholaisen temppeli (1950) Rashomon – paholaisen temppeli on yhä edelleen yksi kuuluisimpia japanilaisen elokuvan klassikkoja.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!