Hyppää pääsisältöön

Kotimaisia vaalilupauksia mallia 1983

Käsittelyssä vuoden 1983 vaalien vaalilupausten toteutuminen tai oikeammin toteutumatta jääminen. Toimittajana Ari Korvola. Syynissä aikakauden vaikutusvaltaisimmat poliitikot puolueineen.

SDP oli puheenjohtaja Kalevi Sorsan johdolla luvannut poistaa nuorisotyöttömyyden Suomesta. Pääministeri Sorsan lupauksessa työttömyyden poistaminen rahoitettaisiin lähinnä nostamalla viisi prosenttia alkoholi- ja tupakkaveroa. Vuotta myöhemmin niiden hintaa olikin jo nostettu ei viittä, vaan yksitoista prosenttia. Myös työttömien nuorien määrä oli laskennallisesti pienentynyt. Vauhti oli sellainen, että vastaavaa kehitystä seuraamalla nuorisotyöttömyys olisi todellakin poistettu vuoteen 2018 mennessä. Tuolloin viinapullon hinta olisi noussut jo 1700 markkaan (~ 285 €).

Keskustan puheenjohtaja Paavo Väyrynen toimitti vaalien jälkeen ulkoasiainministerin virkaa. Ennen vaaleja hän oli maalaillut lupauksessaan mm. työeläkemaksujen poistamista alle 24-vuotiailta. Vuotta myöhemmin mitään valmistelutyötä ei Väyrysen ehdotukselle oltu kuitenkaan edes aloitettu.

RKP oli vaaleja ennen luvannut äänestäjilleen oman tv-kanavan rannikolle. Vuodessa aihe oli jo ehditty unohtaa ja nyt puolue vannoi satelliittiteknologian nimeen.

Mitä tämä kaikki kertoo suomalaisesta poliittisesta vaalilupailusta?― toimittaja Ari Korvola

SMP:n katsottiin kuitenkin luvanneen kuitenkin kaikista hallituspuolueista eniten: työttömyys pois kolmessa vuodessa, 30 prosentin yleinen veronalennus ja mm. katumaksulain kumoaminen.

Puheissaan SMP myös vastusti puoluetukea, mutta äänesti lopulta eduskunnassa puoluetukien nostamisen puolesta.

Raportin lopuksi professori Olavi Borg muistuttaa, että kansalaisilta monesti unohtuu, etteivät esimerkkeinä esitellyt lupaukset oikeastaan ole edes tarkoitettuja täytettäviksi. Niitä tulisi pitää lähinnä yhteiskunnallisena keskusteluna.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto