Hyppää pääsisältöön

Blockfest 2017: Kube on nyt suositumpi kuin koskaan – koviten yleisöön iski dissausbiisi Miksu

Kube veti lauantai-iltapäivänä Tent Stagen ääriään myöten täyteen yleisöä.

Kube villitsi Blockfest-lauantaina. // Kuva: Annika Miettinen

- Miksu, Miksu, Miksu, Miksu!

Mikael Gabrieliin viittaavat huudot raikuvat Blockfestin telttalavalla vähän väliä. Kyseessä ei kuitenkaan ole vielä MG:n keikka, vaan helsinkiläisräppäri Kuben.

Kun räppärin keikka pärähtää käyntiin hieman ennen viittä, moni innokas ei edes mahdu sisään Tent Stagen telttaan. On selvää, että Kube on tällä hetkellä suositumpi kuin koskaan aikaisemmin.

Kuben marssia kohti valtavirtaan on ennakoitu jo viimeisen parin vuoden ajan. Räppäri on tehnyt nousuaan suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2015 lopulla julkaistulla Purppura-albumilla. Nyt uudet sinkut ovat vakiinnuttaneet nousun suosioksi.

Kun artistin keikka on edennyt jo parin riehakkaan biisin ajan, paikalle saapuu kaksi nuorta fania.

- Mä en tiennyt, että Kube on näin suosittu, toinen hihkuu.

Kube Blockfesteillä 2017 // Kuva: Annika Miettinen

Trap-soundeilla valtavirtaan

Kube julkaisi ensimmäisen studioalbuminsa Lentokonetila vuonna 2013. Artisti on noudattanut myöhemmillä levyillään Flow ja Purppura itselleen tuttua linjaa.

Kuben edustama, hieman aggressiivinen, trapia muistuttava rap on pyristellyt valtavirtaan viime vuosina myös yleisesti. Kuben musiikissa voi aistia vaikutteita myös 1990-luvun hip hopista, jonka soundit niin ikään ovat tällä hetkellä kovin pinnalla. Siinä mielessä räppärin saavuttama suosio on vain luonnollista.

Blockfest-yleisö hurmaantuu etenkin artistin hiteistä Lähiö lähiö, Finessaan ja Plug. Ne ovat biisejä, joiden sanat lähes jokainen yleisöstä osaa ulkoa. Muutenkin keikka rullaa eteenpäin rennon riehakkaasti. Lavalla nähdään myös pari fiittaajaa, Eevil Stöö, IBE ja Prinssi Jusuf. Yksi biisi on kuitenkin ylitse muiden.

Kube Blockfesteillä 2017 // Kuva: Annika Miettinen

Osamaksurolexi!

Viime vuonna Kube ajautui biiffiin, joka tuskin jäi yhdeltäkään suomiräpin ystävältä huomaamatta. Kaikki alkoi siitä, kun Mikael Gabriel, Diison ja Brndo julkaisivat Soundcloudissa Koko kuva -nimisen kappaleen. Sinkun kansitaiteessa komeili iso keskisormi ja sen takana Kuben kuva.

Kube julkaisi vastineeksi omalla Soundcloud-tilillään dissausbiisin nimeltä MIKSU, jolla hän muun muassa räppää, etteivät ihailijat fanittaisi MG:tä, jos tietäisivät, mitä tämä tekee bäkkärillä.

MIKSU elää selvästi edelleenkin suurena legendana. Blockfest-keikalla yleisö alkaa kiljua biisin nimeä useaan otteeseen ennen kuin se lopulta kuullaan. Jossain vaiheessa yleisön vaatimus biisin soittamisesta tuntuu jopa kiusalliselta.

- Hei Blockfest, tää on rakkauden kesä! Mitä v*ttua, laittakaa sydämiä ilmaan, lavalta haipataan, kun Miksu-huudot täyttävät teltan.

Hetken käy jo mielessä, aikooko Kube jättää koko biisin vetämättä. Niin ei kuitenkaan käy, vaan kappale on säästetty viimeiseksi.

Kun biisi kajahtaa soimaan, koko teltta raikaa kovempaa kuin kertaakaan aikaisemmin keikan aikana. Osamaksurolexi-huudot raikuvat villeinä, ja yleisö pomppii innoissaan.

Hurmos on kuitenkin yllättävän nopeasti ohi, sillä osa yleisöstä lähtee pois jo ennen kuin Kube on saanut huudatuksensa loppuun. Yleisön reaktio tuntuu hieman oudolta ja saa jopa epäilemään räppärin suosiota. Nähtäväksi jää, miten Kube onnistuu lopulta vakiinnuttamaan asemansa Suomen suosituimpien räppäreiden joukossa.

Lue myös:

Blockfest 2017: Suomen sympaattisin rap-yhtye Gasellit sai kesän päätteeksi äänekkäimmän yleisönsä

Blockfest 2017: Migos järjesti festariperjantain hulluimmat ja hikisimmät bileet teltassa 

Kube on matkalla ug-piireistä valtavirtaan: "Multa odotetaan nyt isoa poppibiisiä, mutten halua antaa sitä" 

Kube Blockfesteillä 2017 // Kuva: Annika Miettinen
Kube Blockfesteillä 2017 // Kuva: Annika Miettinen
Kube Blockfesteillä 2017 // Kuva: Annika Miettinen
Kube Blockfesteillä 2017 // Kuva: Annika Miettinen