Hyppää pääsisältöön

Blockfest 2017: Avaimen paluukeikka oli rap-festarin tärkein kulttuuriteko: “Punainen tiili on suomiräpin raamattu”

Avaimen legendaarinen Punainen tiili sai fanien tunteet pintaan. YleX katsoi keikan räppäri Oden kanssa, joka on inspiroitunut Avaimen debyytistä ja jonka omalla albumilla Asa (Avain) pian fiittaa.

Avaimen paluukeikka Blockfesteillä 2017. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Avain (nykyään Asa) julkaisi suomiräpin merkkiteoksiin kuuluvan Punainen tiili -debyyttialbumin ollessaan 21-vuotias. Blockfest-lauantaina levy kuultiin vihdoin livenä alusta loppuun. Tätä festari on toivonut räppäriltä jo vuosia.

Avaimen esikoisalbumi _Punainen tiili _julkaistiin vuonna 2001. Levyn teemoja ovat lähiöiden ongelmat, vasemmistolaisuus sekä yhteiskunnan luokkaerot. Albumin suurimpiin hitteihin kuuluvat _Punainen tiili, Roihuvuori _ja _Yhdes iltaan.

Ode katsoi Avaimen keikan YleX:n kanssa. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Monspille levyttävä Ode kuuli _Punainen tiili -_albumin ensimmäisen kerran ollessaan yläkoulussa.

- Alakoulussa en kuunnellut vielä ollenkaan suomiräppiä, kun jengi kuunteli Fintelligensiä. Kun kuulin Avaimesta ensimmäisen kerran, tajusin, että Suomessa voi oikeesti räppää siististi. Se teki vaikutuksen. Tuntuu siltä, että se levy ja jätkä ovat olleet monelle avain suomiräppiin.

Ode inspiroitui erityisesti _Punainen tiili -_albumin lyriikoista, koska levyllä puhutaan asioista suoraan.

- Punainen tiili on suomiräpin raamattu ja Avain on avaintekijä suomalaisessa hip hopissa.

- Keikka tulee nostattamaan tunteet pintaan ja muistuttamaan räpistä. Nykyään jengi bailaa niin paljon ja trappaa niin kovaa, ettei räppää niin kovaa. Hyvä, että keikka pidetään juuri tässä vaiheessa suomirapin kehitystä. Tämä on oma kritiikkini bileräppiä kohtaan, vaikka teen sitä myös itse, Ode juttelee ennen keikkaa.

Avaimen paluukeikka Blockfesteillä 2017. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Avaimen Punainen tiili -keikka on yhtä yhteislaulua alusta loppuun. Se on osoitus siitä, etteivät fanit ole unohtaneet suomiräpin ikonisimpiin albumeihin kuuluvaa levyä. Myös _Punainen tiili -_levyn tuottaja Jukka Immonen nähdään Avaimen bändissä ja Blockfest-keikalla vierailevat muun muassa albumilta tutut Redrama, Iso H ja Jussi Valuutta.

Räppikädet heiluvat ilmassa, eivätkä encore-vaatimukset ole millään loppua biisien loputtua ikään kuin kesken.

Hurmoksellisen keikan jälkeen Odella on ennakoidusti tunteet pinnassa.

- Tavallaan palasin takaisin teini-ikään. Meinasi tulla lopussa tippa linssiin. En ole koskaan nähnyt yleisön olevan noin voimakkaasti tunteella läsnä ja haluamassa lisää. Aikamatkustus oli aika hullua. Tuollainen meininki toimii edelleen, Ode kommentoi silmin nähden vaikuttuneena.

Mutta miten Asasta tuli Avain vuosien tauon jälkeen yhdeksi illaksi?

- Vaikea sanoa, tuliko siitä Avainta. Räppäsi kuitenkin nykyisellä tyylillään. Se taisi olla “Asavain”. Keikka oli ihan super! Oli siisti juttu todistaa tämä, Ode päättää.

Legendaarista keikkaa olivat katsomassa myös monet muut artistit, kuten JVG:n Jare ja VilleGalle, Sonny, Solonen, Tommishock ja **Pikku G.

Avaimen paluukeikka Blockfesteillä 2017. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Lue myös:

Blockfest 2017: Suomen sympaattisin rap-yhtye Gasellit sai kesän päätteeksi äänekkäimmän yleisönsä

Blockfest 2017: Migos järjesti festariperjantain hulluimmat ja hikisimmät bileet teltassa