Hyppää pääsisältöön

Game of Thronesin uusimmassa jaksossa nähdään tulista toimintaa jäätävän hienoissa maisemissa – ja todella turhauttava konflikti

Juttu sisältää spoilereita Game of Thronesin seitsemännen kauden kuudennesta jaksosta!

Jon Snow ja kumppanit lähtivät Muurin taakse. // Kuva: HBO

Seitsemännen kauden toiseksi viimeinen jakso keskittyi pohjoiseen. Tällä kertaa ei poukkoiltu ympäri Westerosia, mutta 70-minuuttisen jakson extra-ajasta olisi voinut sijoittaa osan ennemmin aiempien jaksojen tahtia rauhoittamaan.

Tästä eteenpäin juttu sisältää spoilereita, joten lopetahan lukeminen, ellet ole katsonut kaikkia Game of Thronesin jaksoja!

Tuli vastaan jää

Westerosin cooleimmat hahmot kasattiin viime jaksossa eeppiseksi seikkailuporukaksi. Niin monta juonihahmoa samalla retkellä kuulostaa tietysti pelottavalta lähtötilanteelta: joku luultavasti kuolee. Tällä kertaa Viirittömän Veljeskunnan Thoros, tuo mainio viinaan menevä pappi, joka ehti herättää palavaa miekkaa heiluttavan Beric Dondarrionin henkiin kuutisen kertaa.

Zombiaction kiinnostaa aina, mutta jaksossa ei nähdä yhtä hienoa toimintaa kuin viidennen kauden Hardhome-jaksossa.

Sen sijaan nähdään, millainen hyöty lohikäärmeistä on Kuolleiden armeijaa vastaan. Drogonilla ratsastava Daenerys polttaa eläviä kuolleita kolmen lohikäärmeen avuin. Mutta onpa Yön Kuninkaallakin ässä hihassaan...

Okei. Jäälohikäärme. Jäälohikäärmeen mahdollisuutta on hypetetty ja spekuloitu, ja nyt sellainen saadaan. Lohikäärmeen kaatamiseen ei tarvia Cersei Lannisterin Skorpioni-asetta, sillä Yön Kuninkaalla on aivan oma aseensa: keihäs, jolla hän saa Viserion-lohikäärmeen tiputettua taivaalta. Ja aika näppärästi saakin.

Yksi Daenerysin kolmesta lohikäärmelapsesta on nyt kuollut. Lopussa näemme sen silmien avautuvan uudelleen ja muuttuvan sinisiksi. Tervetuloa, zombilohikäärme.

Moi ja moikka, Benjen Stark! Benjen Stark – mikä hukkaan heitetty mahdollisuus. Ned Starkin veljen Benjenin katoaminen oli ensimmäisestä kaudesta alkaen yksi sarjan mysteereistä. Viime kaudella hän palasi takaisin, jotakuinkin elävänä kuolleena, ja pelasti Branin. Nyt hän saapuu paikan päälle viime hetkellä pelastaakseen Jonin. Ja uhraamaan samalla itsensä. Höh.

Daenerys

Daenerys ei sanomansa mukaan voi saada enää lapsia. Ensimmäisellä kaudella hän oli raskaana Khal Drogolle, mutta maksoi Khal Drogon parannusyrityksestä kalliin hinnan – syntymättömän lapsensa hengen. Nyt lohikäärmeet ovat hänen ainoat lapsensa.

On hyvä, että sarjassa käsitellään vihdoin sitä, kuka istuisi valtaistuimella Daenerysin kuoltua. Hänellä ei ole perillistä, eikä ehkä edes mahdollisuutta sellaisen hankkimiseen. Tyrion yrittää keskustella aiheesta, Daenerysia ei kiinnosta.

Sen sijaan häntä kiinnostaa Jon Snow.

Tunne on nähtävästi molemminpuoleinen, ja sairasvuoteella makaava Jon peräti polvistuu – tosin ei fyysisesti. Kuinkakohan intiimiksi hiukan imelältä tuntuva Daenerysin ja Jonin välinen suhde ehtiikään kehittyä?

Voisi nimittäin kuvitella, että Daenerys pystyisikin hankkimaan perillisen toisen Targaryenin kanssa...

Sansa ja Arya. // Kuva: HBO

Mikä Aryaa vaivaa?

Kun Arya Stark kuuli, että Jon Snow on Talvivaarassa, hän lopetti kaiken ja lähti takaisin kotiin. Ihanaa, olisiko Arya taas enemmän Arya Stark kuin se julma kostaja, joka hänestä on tullut? Ei. Nyt Talvivaarassa nähdään turhalta tuntuvaa Arya–Sansa-konfliktia.

Se on erityisen turhauttavaa siksi, ettei sille tunnu olevan mitään oikeaa syytä.

Jo viime jaksossa Arya käyttäytyi kummasti, kun hän kyseenalaisti Sansan motiivit. Nyt hän tekee sitä taas. Hänellä ei tunnu olevan mitään käsitystä siitä, mitä Sansa on joutunut kokemaan, eikä häntä edes kiinnosta. Väärin ymmärtäminen on turhauttavaa televisiota, ja vielä ärsyttävämpää on se, kun ei edes haluta ymmärtää.

Arya näkee Sansan yhä pikkutyttönä, jota kiinnostaa mekot ja prinssit – ja nyt myös valta-asema. Varmasti Sansalla onkin herännyt jokin intressi valtaan, mutta mitä pahaa siinä on?

-Maailma ei anna tyttöjen päättää, miksi he haluavat tulla, Arya sanoo Sansalle.

Arya on muuttunut peppipitkätossumaisesta, helposti pidettävästä poikatyttösankarista ensin omatoimiseksi ja päättäväiseksi selviytyjäksi ja sitten kylmäveriseksi tappajaksi. Sansa on muuttunut normien mukaan elävästä naiivista tytöstä vahvaksi naiseksi, joka on nähnyt uskomustensa romahtavan ja jolla on suuri taito sopeutua mihin tahansa.

-Et olisi koskaan selvinnyt siitä, mistä minä selvisin, Sansa tokaisee sisarelleen.

Toivottavasti sisarten välinen konflikti saadaan mahdollisimman pian selvitettyä. Kommunikaatiota, ihmiset! Jos Arya ei usko Sansaa, voisiko hän esimerkiksi konsultoida velipoikaansa Brania, joka kuitenkin sattuu olemaan myös Kolmisilmäinen Korppi, joka tietää kaiken?

Ensi viikolla  nähdäänkin jo kauden finaalijakso.

Kuka kuolee tällä tuotantokaudella -veikkauslistalla oikein hyvä kandidaatti on Talvivaaran tunnelmaa sohiva Pikkusormi.

Lue myös:

Game of Thronesin uusin jakso vinkkaa silmää katsojille, tarjoaa odotetun comebackin ja vahvistaa vaivihkaa faniteorian

Sota Westerosissa jatkuu – Game of Thronesin tuoreimmassa jaksossa nähtiin uusia ja vanhoja aseita

Game of Thronesissa pelaajien vahvuudet tasoittuvat – tässä uusimman jakson tärkeimmät