Hyppää pääsisältöön

Marokko - terrorismin juurilla

Marokkolaisia nuoria miehiä katselemassa merelle
Marokkolaisia nuoria miehiä katselemassa merelle Kuva: Antonio Marquez/Yle Ulkolinja (Tv),Marokko,maahanmuutto,ulkolinja: kuninkaan varjossa

Turun veitsihyökkäysten tekijä Abderrahman Bouane oli kymmenvuotias pikkupoika vuonna 2004, kun Ulkolinjan toimittaja Pertti Pesonen ja kuvaaja Antonio Marquez kuvasivat Marokossa dokumenttia siitä, miksi nuoret marokkolaiset jättävät maansa.

Turun puukottaja vietti lapsuutensa Casablancassa. Kaupunki oli myös tuhoisan terrori-iskun näyttämönä vuonna 2003.

Itsemurhaterroristien iskujen sarja surmasi tuolloin Casablancassa 45 ihmistä, joukossa 12 terroristia. Itsensä räjäyttäneet jihadistit olivat tuolloin Afganistanin sodasta palanneita marokkolaisia. Myöhemmin marokkolainen yhteys on löydetty muun muassa vuoden 2004 Madridin junapommi-iskuista, joissa kuoli 191 ihmistä, ja ainakin Nizzan, Pariisin ja Belgian terrori-iskuista. Yhdysvaltalaisen tiedusteluyhtiö Stratforin mukaan suurin osa Isisin vierastaistelijoista on marokkolaisia.

Marokkolaiset miehet haastateltavina
Marokkolaiset miehet haastateltavina Kuva: Antonio Marquez/Yle Ulkolinja (Tv),ulkolinja: kuninkaan varjossa

Marokkolainen yhteys

Myös Barcelonan terrori-iskun ja monien muiden Euroopassa viime vuosina tapahtuneiden terrori-iskujen tekijöinä on marokkolaisia.

Mitä Marokossa oikein tapahtuu? Miksi nuoret marokkolaiset miehet lähtevät maastaan tai kääntyvät radikaalin islamin kannattajiksi? Tai molempia. Työttömyys, joutilaisuus ja radikaalit muslimisaarnaajat olivat jo Ulkolinjan kuvausaikaan vuonna 2004 vaarallinen yhdistelmä.

Marokon tulevaisuuden ongelma oli jo vuonna 2004 klassinen - miten vapauttaa taloutta, luoda nuorille työtä ja lisätä kansalaisvapauksia ja demokraattisia oikeuksia - kuitenkin niin, että kuninkaalla säilyy ehdoton valta. Ulkolinjassa haastateltu Sorbonnen yliopiston professori Burhan Ghalioun sanoo, että diktatorinen ja autoritaarinen hallitsemistyyli on tuominnut arabimaailman jäämään kehityksestä jälkeen. Arabikevät ravisutti koko arabimaailmaa vuonna 2011, mutta Tunisiaa lukuun ottamatta kevättä seurasi entistä kylmempi talvi.

Alueen diktaattorit pitävät vallasta kiinni ja tasapainoilevat talousongelmien, nuorisotyöttömyyden ja taustalla nuoria houkuttelevan islamismin ristipaineissa.

Marokkolaiset nuoret miehet katselevat merelle selkä kameraan päin
Marokkolaiset nuoret miehet katselevat merelle selkä kameraan päin Kuva: Antonio Marquez/Yle Ulkolinja (Tv),ulkolinja: kuninkaan varjossa

Kuningas on pyhä

Marokossa Mohammed VI nousi kuninkaaksi vuonna 1999. Hän lupasi varovaisia uudistuksia, mutta ne ovat käytännössä jääneet vähäisiksi. Kuningashuoneen rahankäyttö on valtiosalaisuus, kuningashuoneella on valtavia omaisuuksia sekä kotimaassaan että Euroopassa. Ja kuninkaan tai hänen päätöstensä arvostelu on kiellettyä. Ja samaan aikaan valtaosa Marokon omista kansalaisista elää köyhyydessä.

Ulkolinja: Kuninkaan varjo on kuvattu vuonna 2004.
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 vrk.

 • Ulkolinjan syksy 2017

  Ulkolinjan syksyn 2017 ohjelmisto

  Ulkolinja, yksi Ylen lippulaivaohjelmista, täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Jo 40 vuoden ajan Ulkolinja on tarjonnut dokumentteja ulkomailta suomalaiselle yleisölle suomalaisin silmin. Ulkolinjan löydät edelleen tutulta lähetyspaikalta, TV1 torstaisin klo 22 sekä Yle Areenasta.

 • Elämäntapaintiaanien jalanjäljillä

  Kaikki mitä olet halunnut tietää elämäntapaintiaaneista

  Aloitimme elämäntapaintiaanien leirin aikaisten arkistojen etsimisen yli vuosi sitten. Tähän verkkoartikkeliin on koottu ennennäkemättömiä ja kuulemattomia materiaaleja elämäntapaintiaanien leireiltä Suomessa vuosilta 1991-93.

 • Marokko - terrorismin juurilla

  Miksi nuoret marokkolaiset jättävät maansa?

  Turun veitsihyökkäysten tekijä Abderrahman Bouane oli kymmenvuotias pikkupoika vuonna 2004, kun Ulkolinjan toimittaja Pertti Pesonen ja kuvaaja Antonio Marquez kuvasivat Marokossa dokumenttia siitä, miksi nuoret marokkolaiset jättävät maansa.

 • Ukraina - sota joka ei lopu

  Ukrainan sota jatkuu tulitauoista huolimatta.

  Ulkolinjan retrouusintojen viimeinen ohjelma kertoo Ukrainan sodasta, joka on lähes tyystin kadonnut uutisotsikoista. Rintamalla ammutaan silti joka päivä ja kuolemasta on tullut arkea. Vuosi sitten tehty ohjelma on yhä edelleen täysin ajankohtainen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua