Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Kaikki terveystietosi löytyvät kohta Omakanta-palvelusta – testaa, tunnetko sen

Tekstit: Omakanta tutuksi, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa nalleja.
Tekstit: Omakanta tutuksi, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa nalleja. Kuva: Yle / Pixabay (CC0). Digitreenit,Omakanta

Onko reseptisi vielä voimassa? Tai röntgenkuvasi hukassa? Kaikki lääkärikäyntisi ja sähköisesti tallennetut potilastietosi löytyvät Kelan ylläpitämästä Omakanta.fi-palvelusta. Miten hyvin tunnet sen? Tee testi!

Vastausvaihtoehdoista voi olla yksi tai useampi oikein. Voit kuitenkin valita vain yhden vastauksen per kysymys.

1. Millä tavalla voit kirjautua Omakantaan?

2. Huomaat, että reseptisi on menossa vanhaksi. Voitko pyytää Omakannassa, että reseptisi uusitaan?

3. Reseptisi tai terveystietosi eivät näy Omakannassa. Mistä se voi johtua?

4. Voitko tarkistaa rokotuksesi Omakanta.fi-palvelusta?

5. Sinulla on 11-vuotias lapsi. Voitko katsoa hänen tietonsa palvelusta?

6. Näetkö Omakannasta kuka on katsonut potilastietojasi ja mihin niitä on luovutettu?

7. Sinua on hoidettu mielenterveysongelmien vuoksi sairaalassa. Voitko kieltää tietojesi näkymisen Omakannassa?

8. Haluat, että sinua hoitavat tahot tietävät hoito- ja elinluovutustahtosi. Voitko välittää tiedon heille Omakannan kautta?

9. Voitko laittaa Omakantaan myös elintapoihisi liittyviä tietoja, kuten liikunnan määrää tai nauttimiasi viinilasillisia?

10. Huomaat, että tiedoissasi on virhe. Mitä teet? Olet yhteydessä...

Mikä Omakanta?

 • Näet sieltä kaikki terveystietosi ja reseptisi, jotka on tallennettu Kanta-palveluihin. Omakanta avattiin toukokuussa 2010, kun ensimmäisiä sähköisiä reseptejä alettiin kirjoittaa.
 • Potilastiedot Omakantaan tulevat julkisesta, yksityisestä ja työterveyshuollosta.
 • Se on osa Kelan Kanta.fi-palvelua. Kanta koostuu Omakannan lisäksi sähköisestä reseptistä, Lääketietokannasta ja Potilastiedon arkistosta. Potilastiedon arkisto on palvelu, jonne terveydenhuollon toimijat tallentavat potilastietoja omista järjestelmistään.
 • Omakannalla on käyttäjiä noin 2,1 miljoonaa (kesän 2017 tilanne). Kuukausittain palveluun kirjaudutaan yli 1,1 miljoonaa kertaa.
 • Palvelun on tarkoitus jatkossa laajentua niin, että siellä voisi omien tietojen katselun ohella vertailla myös palveluntarjoajia sote-uudistuksen myötä.

Muokkaukset:
18.10.17: Pääkuvapohja vaihdettu.
25.10.17: Kysymyksen 5 vastausta täsmennetty.
30.1.18: Kysymyksen 8 vastausta muutettu vastaamaan tämänhetkistä tilannetta.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Kommentit
 • Nettiä ikä kaikki -kampanja lähtee syksyllä kirjastokiertueelle

  Nettiä ikä kaikki -kiertue opastaa kansalaisia verkkoon.

  Nettiä ikä kaikki – iloa digistä -kiertue jalkautuu elo-syyskuussa kymmenelle paikkakunnalle ympäri Suomen. Jokaisella paikkakunnalla nähdään Ylestä tuttuja kasvoja, jotka opastavat muun muassa Yle Areenan käyttöön. Yle lähtee kiertueelle yhteistyökumppaneinien kanssa. Pidetään kaikki sukupolvet yhdessä verkossa!

 • Nettiä ikä kaikki: vinkkejä ja apuja digitaitoihin – tule mukaan!

  Opeta ikäihmiselle digitaito ja autetaan kaikki verkkoon.

  Nettiä ikä kaikki -kampanja haastaa kaikki suomalaiset auttamaan niitä, jotka ovat vaarassa pudota digikelkasta. Suomessa on jopa miljoona ihmistä, joiden digitaidoissa on parantamisen varaa. Opeta vanhemmillesi, isovanhemmillesi tai vaikka naapurillesi arkea helpottava digitaito ja kirjatkaa se yhdessä kampanjan haastesivulle 13.8. alkaen. Pidetään kaikki sukupolvet yhdessä verkossa!

 • Digitreenit: Sähköinen perhekalenteri on helppo luoda ja jakaa

  Näin teet perheelle yhteisen kalenterin nettiin.

  Perinteiseen paperiseen seinäkalenteriin on helppo tehdä merkintöjä, mutta se ei kulje mukana eikä siihen muista aina merkitä omassa kalenterissa olevaa menoa. Silloin apuun tulee sähköinen kalenteri, jonka voi helposti jakaa kaikille perheenjäsenille.