Hyppää pääsisältöön

No, aikooko se Jenny Lehtinen laihtua?

Jenny Lehtinen
Jenny Lehtinen Jenny Lehtinen

Mitä se Jenny Lehtinen vaakakapinoineen oikein meinaa? Aikooko se laihtua ollenkaan? Kapinajohtaja kertoo missä mennään, kesän jälkeen:

"Kerta toisensa jälkeen olen törmännyt seuraavanlaiseen ajatusmalliin: Koska olen julistanut lopettavani laihduttamisen, aion mitä ilmeisimmin heittää hanskat tiskiin. Eli suomeksi sanottuna alkaa lihomaan.

Ja jotta en olisi yksin tässä katastrofissani, yritän vetää muutkin, joilla toivoa vielä olisi, mukanani täydelliseen tuhoon.

Vaakakapinan sanoma koetaan usein vastuuttomaksi, välillä jopa vaaralliseksi.

Onhan se ennenkuulumatonta, että joku menee sanomaan, ettei ihmisten tarvitse jatkuvasti laihduttaa ja olla tyytymättömiä itseensä, pahimmillaan rajoittaa omaa elämäänsä painonsa tai kehonkuvansa takia merkittävästi, vaan heidän tulisi alkaa oikeasti elää omaa, ainutkertaista elämäänsä.

Mielestäni on absurdia pelätä, että Vaakakapina ajaisi ihmiset holtittomaan lihomiseen. Että jos siellä vaa´alla ei ramppaa, ja itseään ei jatkuvasti pidä huonona ja rumana ja yritä laihduttaa, niin sitten ihminen saman tien syö itsensä hengiltä.

On myös hyvä pitää mielessä, että kaikki kehoonsa tyytymättömät laihduttajat eivät ole ylipainoisia. Surullista kyllä, meillä on maa täynnä kaikenikäisiä naisia, jotka yrittävät laihduttaa alipainon puolelle.

Vaakakapina on olemassa myös heitä varten.

Vihaan onnistumis/epäonnistumis -tematiikkaa!

Usein minun “onnistumistani” ( ah miten vihaankaan tätä onnistumis/epäonnistumis -tematiikkaa, tämä on hitto soikoon ELÄMÄÄ!!!) mitataan tai halutaan mitata sillä, olenko nyt sitten laihtunut. Että kun lopettaa laihduttamisen, niin kävisikö tässä sitten kuitenkin se jekku, että pelkästään sillä sitä laihtuisikin?

Ihan vaan huomaamatta, ilman että asialle tarvitsisi tehdä mitään.

Sitä myös arvuutellaan, ja välillä kysytään ihan suoraankin: Haluaako Jenny Lehtinen laihtua?

Kyllä minä haluan.

Haluan että painoni normalisoituisi. Villeissä (ja suht sairaissa) haaveissani, jotka vieläkin jyskyttävät takaraivossa usein, haluaisin laihtua puolet painostani pois.

Ja vaikka sanon, että en ikinä enää halua laihduttaa sekin on valhe. Kyllä minä haluan, joka ikinen päivä, monta kertaa.

Aina kun kohtaan vastoinkäymisen, mieleeni tulee ensimmäisenä että tähän voisi auttaa laihduttaminen. Ja syöminen.

Ensin hirveästi syöminen, sitten laihdutuskuurin aloittaminen. Mitä tiukempi kuuri, sen parempi. Kas näin minun aivoni ovat pitkään toimineet.

Mutta tämän läskimyytinmurtamisen ja vaakakapinoinnin myötä olen tajunnut, että minun ei kannata laihduttaa. Enää ikinä. Koska laihduttaminen ei tee minulle millään mittarilla hyvää.

Olen oiva esimerkki viimeaikaisista tutkimuksista, joiden mukaan laihduttaminen vain nostaa painoa pitkällä aikavälillä.

Minulla on ongelmia, jotka ovat olleet piilossa.

Viimeisen reilun vuoden aikana olen saanut oikeasti ammattiapua ongelmiini. Iso apu on ollut jo siitä, että ylipäänsä tiedostin, että minulla on monenlaisia ongelmia. Suurin osa niistä oli minulta itseltänikin piilossa.

Olen saanut apua pulmiin, jotka liittyvät suoraan syömiseen, ja niihin jotka liittyvät siihen vain välillisesti.

Olen myös itse tehnyt huomattavasti enemmän töitä oman hyvinvointini eteen kuin koskaan aiemmin. Se ei ole tarkoittanut tarkkaa syömistä ja tiukkaa liikkumista, välillä jopa päinvastoin.

Työ on tarkoittanut ajatuksiini kertyneiden syömiseen, liikkumiseen ja laihduttamiseen liittyvien vääristyneiden ajatusmallien purkamista pikkuhiljaa.

Hyvän ja terveen toiminnan vahvistamista pikkuhiljaa.

Armon ja hyväksynnän antamista silloin kun ei ole ollut yhtään voimia edetä, vaan on pitänyt seilata tovi toisessa ääripäässä, jotta taas muistaisi mihin ja miksi on matkalla.

Vääristymien purkamista, terveen vahvistamista.

Työ oman hyvinvoinnin eteen on tarkoittanut myös sellaisten asioiden karsimista, jotka pitävät yllä sairasta suhtautumista omaan kehoon ja syömiseen, kuten vaa'alla käynti. Se vain ja ainoastaan piti yllä kaikkia sairaita käytösmalleja, jotka kehitin vuosien ja vuosikymmenien aikana laihduttamisen ympärille.

Lisäksi laihduttaminen vie energiaa ja keskittymiskykyä valtavasti. Siksi se onkin tehokas keino yrittää hallita elämäänsä, jos se muuten tuntuu kaoottiselta. Ajatukset painoon ja laihduttamiseen, ja kas! muille ongelmille ei enää jää aikaa.

Tämä on yksi niistä mekanismeista, jotka tappavat taustalta oikean elämän. Piilottaa sen, antaa kenties ongelmienkin kasvaa niin, että jossain kohtaa niitä ei enää edes uskalla kohdata.

Vaakakapinassa on kyse siitä, että ihmiset pääsisivät takaisin kosketuksiin oman itsensä kanssa.

Kyseenalaistaisivat vallitsevan ilmapiirin liittyen siihen millainen keho on tarpeeksi hyvä, ja mahtaako minun kehoni olla sellainen. Ja etsisivät oikeasti itselleen sopivimman tavan elää.

Tätä tarkoittaa pääsloganimme “Lopeta laihdutus, aloita elämä.”

Me tarjoamme ajatuksia, ehdotuksia ja vertaistukea siihen, miten omaa elämänlaatuaan voi parantaa pienin askelin ja löytää sen eniten omannäköisen elämän.

Jokainen puolestaan itse päättää mihin meidän ajatuksistamme tarttuu.

Jos esimerkiksi koet että vaaka oikeasti auttaa painonhallinnassa, eikä aiheuta suuria tunnereaktioita, niin siitä vaan vaa´alle. Pointti on se, että sen kapistuksen ei pidä antaa hallita elämää ja minäkuvaa, ajatusta siitä olenko hyvä vai huono.

Hyvä elämä on niin monesta muuttujasta kiinni, ei todellakaan pelkästään kehon koosta.

Pikavoittoja ei ole.

Ei tämä reissu ole ollut sellainen miksi sen alkujaan kuvittelin. Yhtäkään pikavoittoa ei ole ollut tarjolla.

Elämä ei ole muuttunut ollenkaan sillä tavalla kuin kuvittelin: en ole nyt vuoden jälkeen fyysisesti juurikaan erilainen kuin vuosi sitten.

Henkisellä puolella taasen on tapahtunut hyvin merkittäviä muutoksia.

Tiivistettynä: olen löytänyt elämänhallinnan. Ja elämän. Ja melko hyvän balanssin niiden välille.

Vielä on kuitenkin paljon opittavaa, muutettavaa tai vähän hienovaraisemmin viilattavaa. Ja kyllä, jossain kohtaa uskon kaikkien näiden muutosten alkavan vaikuttaa merkittävämmin painoonikin.

Ensin on kuitenkin tärkeämpiä asioita hoidettavana kuntoon."

Suomen ensimmäinen Body Pride -kulkue järjestettiin keskiviikkona 23.8.2017 Helsingin Espalla klo 16.30 alkaen. Mistä on kyse?

Kommentit
  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina