Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Knalli ja sateenvarjo ovat palanneet!

Näyttelijöitä kuunnelmasta Knalli ja sateenvarjo
Pekka Autiovuori (Lamm), Kauko Helovirta (Hamilton-Jones) ja Yrjö Järvinen (Sir Henry). Näyttelijöitä kuunnelmasta Knalli ja sateenvarjo Kuva: Yle Pekka Autiovuori,Kauko Helovirta,Yrjö Järvinen

Rakastettu Knalli ja sateenvarjo palaa Yle Areenaan. Julkaistavat jaksot valitaan suosituimpien joukosta, kuunnellen aiempia yleisöäänestyksiä ja Knalli ja sateenvarjo -faneja.

Vuoden 2018 aikana Areenaan julkaistaan kolmekymmentä Knallia ja sateenvarjoa. Vuonna 2017 sopimus kattoi kymmenen jakson julkaisemisen. Jaksot ovat kuunneltavissa ja ladattavissa Areenasta vuoden ajan julkaisupäivänsä jälkeen.

Ensimmäisissä arkistojulkaisuissa painottuvat Kauko Helovirran, Pekka Autiovuoren, Aila Svedbergin ja Yrjö Järvisen tähdittämät hupailut. Ministeriön erikoisosaston virkamiehet kokevat huimia seikkailuja niin Lontoon hallintokortteleissa ja Englannin maaseudulla kuin Atlantin tuolla puolen New Yorkissa ja Villissä Lännessä - jatkuvana uhkanaan tulla lähetetyksi arkistotehtäviin Ulko-Hebriideille. Kiperistä tilanteista selvitään onnekkaiden sattumusten ja saumattoman yhteistyön avulla.

Itse kuunnelmasarjan päätyminen Yleisradion ohjelmistoon on sekin oma seikkailunsa. Ohjaaja Rauni Ranta löysi työhuoneensa komerosta kevättalvella 1979 nipun pölyisiä ruotsinkielisiä käsikirjoituksia. Ne olivat saapuneet kuunnelmaosastolle vuonna 1974 ja saaneet oheensa merkinnän: "Mainio humoorisarja. Humoori onpi osittain kreisiä, osittain kuivaa englantilaista. Ei liikaa ihmisiä. Vain neljä henkilöä läpi sarjan. Keskimäärin 8-9 roolia jokaisessa jaksossa, eikä yhtään täysjärkistä."

Keskimäärin 8-9 roolia jokaisessa jaksossa, eikä yhtään täysjärkistä.― Aune Haarlan merkintä alkuperäisissä käsikirjoituksissa

Ohjelmassa "Erikoisraportti erikoisosastolta" muistellaan kuunnelmasarjan alkuvaiheita. Ensimmäinen jakso "Päävoitto" lähetettiin joulukuussa 1979. Nauhoitettavia jaksoja oli niin monta, että Ranta pyysi toiseksi ohjaajaksi Lars Svedbergin. Ohjaajat jakoivat jaksot puoliksi: "Annoin Larsille vaikeimmat. Otin itse sellaiset joista tykkäsin", Ranta kertoo muisteluohjelmassa.

Kun kaikki valmiit, käännetyt jaksot oli toteutettu, tilattiin lisää. Käsikirjoittaja Edward Taylor kertoo onnekkaan sattuman olleen, että sijoitti tapahtumat "Ministeriön erikoisosastolle" - osastolle, jonka hän luuli keksineensä itse. Myöhemmin selvisi, että sellainen osasto todella on olemassa. Raskas byrokratia ja virkamiesten herkeämätön toimeliaisuus - erilaisten askareiden parissa - värittävät tapahtumia.

Knalli ja sateenvarjo -kuunnelmia tehtiin Ylelle 170 jaksoa vuosina 1979-2008. Lähes kolmikymmenvuotisen historian aikana kaikissa jaksoissa on toiminut kertojana Asko Sarkola, Mildredinä Aila Svedberg ja Lammina Pekka Autiovuori. Kauko Helovirran viimeinen jakso oli Potut pottuina, joka äänitettiin helmikuussa 1997. Se esitettiin saman vuoden syyskuussa 6.9. ja Helovirta nukkui pois viikkoa myöhemmin, 13.9.1997. Heikki Nousiainen (Lennox-Brown) on tullut mukaan jaksossa Käyttövarma torvi, joka on äänitetty marraskuussa 1995 ja lähetetty 6.1.1996.

Actors from the radioshow Knalli ja sateenvarjo with directors Rauni Ranta and Lars Svedberg.
Knalli ja sateenvarjo -näyttelijät sekä ohjaajat Rauni Ranta ja Lars Svedberg. Actors from the radioshow Knalli ja sateenvarjo with directors Rauni Ranta and Lars Svedberg. Kuva: Yle Aila Svedberg,Yrjö Järvinen,Pekka Autiovuori,Kauko Helovirta,Rauni Ranta,Lars Svedberg

Helmikuussa 2018 julkaistiin kaksi uudemman tuotannon jaksoa vuodelta 2005: Talvinen tarina ja Kuntoiluintoilua. Jaksot ovat Areenassa vuoden ajan.


Tammikuussa 2018 julkaistuissa jaksoissa erikoisosaston virkamiehet matkustelevat maailmalla, pelastavat pormestarin patsaan ja kulttuuriosaston virkamiehen sekä Mildredin uhkaavalta avioliitolta. Jaksot ovat Areenassa 14.1.2019 asti:
Anteeksi maalaisuuteni (1983)
Jokseenkin tärkeä henkilö (1984)
Oikeat saappaat (1984)
Sirkusta kerrakseen (1989)
Varsinaiset vaalit (1983)

Joulukuussa 2017 laskeuduttiin joulunviettoon neljän jakson voimin. Britannian avaruusohjelma saa yllättävän nosteen, kun Mildredin kiukunpuuska muuttuu miehitetyksi lennoksi. Joulupukille kirjoitettu kirje tuo toivojalleen pienen punaisen auton, mutta ministeriön virkamiehille siirtouhan Ulko-Hebriideille. Taikamatto-jakso on äänitetty poikkeuksellisesti yleisön läsnäollessa.
Avaruustutkimustiedotuskeskustoimisto (1983)
Kirje joulupukille (1985)
Taikamatto (1983)
Viimeinen tahto vie läpi harmaan kiven (1982).
Jaksot ovat Areenassa 1.12.2018 asti.

Näyttelijöitä kuunnelmasta Knalli ja sateenvarjo
Näyttelijät Kauko Helovirta, Aila Svedberg, Pekka Autiovuori ja Yrjö Järvinen Näyttelijöitä kuunnelmasta Knalli ja sateenvarjo Kuva: Yle Kauko Helovirta,Pekka Autiovuori,Yrjö Järvinen,Aila Svedberg

Elokuussa 2017 julkaistuissa jaksoissa ministeriön virkamiehet saavat ratkottavakseen mitä moninaisempia tehtäviä arvovaltaisten valtiovieraiden, ulkoplaneettojen asukkaiden ja elintarvikevalvonnan parissa. Nämä jaksot ovat kuunneltavissa Areenassa 22.8.2018 asti:
Alimittaiset nakit (1989)
Mars Marsiin (1992)
Prinssi Abdul (1987)

Uuden sopimuksen puitteissa julkaistiin juhannuksena 2017 kolme jaksoa, jotka ovat kuunneltavissa Areenassa 18.6.2018 asti. Kyyditys New Yorkissa on ollut yksi toivotuimmista Knalli ja sateenvarjo -jaksoista.
Kyyditys New Yorkissa (1986)
Ministeriön miehet villissä lännessä (1984)
Reipas raparperiretki (1982)

Kokoamme tälle sivulle julkaistavat Knalli ja sateenvarjo -jaksot sekä taustatietoa kuunnelmasarjasta. Ohjelman kaikki jaksot löytyvät Areenasta sarjasivulta Knalli ja sateenvarjo.

 • Yleisön toiveista, arkiston aarteista – radiodraamatoiveita ystävänpäivään

  Toivekuunnelmissa selvitetään rikoksia ja ihmissuhteita.

  Helmikuun kuuntelijatoiveissa seikkaillaan, jännitetään ja rakastetaan. Kauko Helovirta vie Majuri Marraksena kuulijat poliittisiin selkkauksiin Ylä-Safaniin. Tauno Palon ja Eeva-Kaarina Volasen tähdittämässä kuunnelmassa herätellään henkiin rakkaus vuosikymmenten takaa. Olavi Susikoski selvittää kauppaneuvoksen rouvan murhaa ja Laura Tervonen näyttelijättären kuolemaa. Vahtosen vanha murhamysteeri herätetään eloon kuunnelmassa Vahtonen muistoissamme.

 • Viron vaiheita radiodraaman kertomina

  Kuunnelmat valottavat veljeskansan 100-vuotista historiaa

  Viro julistautui valtioksi helmikuussa 1918. Kansakunnan vaiheisiin on mahtunut sotaa ja vieraita valloittajia, mutta myös kukoistavaa kulttuuria ja suuria kirjailijoita. Jaan Krossin ja Hella Wuolijoen kirjoittamat kertomukset valottavat Viron historiaa 1900-luvun alusta sotavuosiin. Käymme Eino Leinon matkassa 1920-luvun kulttuuripiireissä Virossa ja hengitämme raikasta, kolminkertaista kevättä: luonnon, kansan ja kirjallisuuden uutta heräämistä.

 • Ohjaaja Heidi Köngäs: Nostalgiaa ja muita haikeita mausteita

  Omien elokuvien luettelon lukeminen synnyttää monia tunteita

  Omien elokuvien luettelon lukeminen synnyttää monia outoja tunteita: on kaihoa, kauhua, noloutta, mutta yllättävän paljon ikävää. Ikävää ennen kaikkea yhdessä tekemistä kohtaan. Jokainen elokuva syntyy monessa vaiheessa, monen ihmisen taiteellisen työn tuloksena, mutta vain ohjaaja näkee ne kaikki.

 • Partasen perhe muuttaa Kotikadulle – viides kausi nyt Areenassa

  Mm. Eeva Litmanen ja Sulevi Peltola tulevat osaksi sarjaa.

  Partasen perheen vanhemmat Onni (Sulevi Peltola) ja Anja (Eeva Litmanen) tuovat perheensä Itä-Suomesta Kotikadulle heti viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa. Koko kausi nyt katsottavissa Areenassa.