Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Knalli ja sateenvarjo ovat palanneet!

Näyttelijöitä kuunnelmasta Knalli ja sateenvarjo
Pekka Autiovuori (Lamm), Kauko Helovirta (Hamilton-Jones) ja Yrjö Järvinen (Sir Henry). Näyttelijöitä kuunnelmasta Knalli ja sateenvarjo Kuva: Yle Pekka Autiovuori,Kauko Helovirta,Yrjö Järvinen

Rakastettu Knalli ja sateenvarjo palaa Yle Areenaan. Julkaistavat jaksot valitaan suosituimpien joukosta, kuunnellen aiempia yleisöäänestyksiä ja Knalli ja sateenvarjo -faneja.

Ensimmäisissä arkistojulkaisuissa painottuvat Kauko Helovirran, Pekka Autiovuoren, Aila Svedbergin ja Yrjö Järvisen tähdittämät hupailut. Ministeriön erikoisosaston virkamiehet kokevat huimia seikkailuja niin Lontoon hallintokortteleissa ja Englannin maaseudulla kuin Atlantin tuolla puolen New Yorkissa ja Villissä Lännessä - jatkuvana uhkanaan tulla lähetetyksi arkistotehtäviin Ulko-Hebriideille. Kiperistä tilanteista selvitään onnekkaiden sattumusten ja saumattoman yhteistyön avulla.

Itse kuunnelmasarjan päätyminen Yleisradion ohjelmistoon on sekin oma seikkailunsa. Ohjaaja Rauni Ranta löysi työhuoneensa komerosta kevättalvella 1979 nipun pölyisiä ruotsinkielisiä käsikirjoituksia. Ne olivat saapuneet kuunnelmaosastolle vuonna 1974 ja saaneet oheensa merkinnän: "Mainio humoorisarja. Humoori onpi osittain kreisiä, osittain kuivaa englantilaista. Ei liikaa ihmisiä. Vain neljä henkilöä läpi sarjan. Keskimäärin 8-9 roolia jokaisessa jaksossa, eikä yhtään täysjärkistä."

Keskimäärin 8-9 roolia jokaisessa jaksossa, eikä yhtään täysjärkistä.― Aune Haarlan merkintä alkuperäisissä käsikirjoituksissa

Ohjelmassa "Erikoisraportti erikoisosastolta" muistellaan kuunnelmasarjan alkuvaiheita. Ensimmäinen jakso "Päävoitto" lähetettiin joulukuussa 1979. Nauhoitettavia jaksoja oli niin monta, että Ranta pyysi toiseksi ohjaajaksi Lars Svedbergin. Ohjaajat jakoivat jaksot puoliksi: "Annoin Larsille vaikeimmat. Otin itse sellaiset joista tykkäsin", Ranta kertoo muisteluohjelmassa.

Kun kaikki valmiit, käännetyt jaksot oli toteutettu, tilattiin lisää. Käsikirjoittaja Edward Taylor kertoo onnekkaan sattuman olleen, että sijoitti tapahtumat "Ministeriön erikoisosastolle" - osastolle, jonka hän luuli keksineensä itse. Myöhemmin selvisi, että sellainen osasto todella on olemassa. Raskas byrokratia ja virkamiesten herkeämätön toimeliaisuus - erilaisten askareiden parissa - värittävät tapahtumia.

Knalli ja sateenvarjo -kuunnelmia tehtiin Ylelle kaikkiaan 170 jaksoa vuosina 1979-2008.

Actors from the radioshow Knalli ja sateenvarjo with directors Rauni Ranta and Lars Svedberg.
Knalli ja sateenvarjo -näyttelijät sekä ohjaajat Rauni Ranta ja Lars Svedberg. Actors from the radioshow Knalli ja sateenvarjo with directors Rauni Ranta and Lars Svedberg. Kuva: Yle Aila Svedberg,Yrjö Järvinen,Pekka Autiovuori,Kauko Helovirta,Rauni Ranta,Lars Svedberg

Tammikuussa 2018 julkaistuissa jaksoissa erikoisosaston virkamiehet matkustelevat maailmalla, pelastavat pormestarin patsaan ja kulttuuriosaston virkamiehen sekä Mildredin uhkaavalta avioliitolta. Jaksot ovat Areenassa 14.1.2019 asti:

Joulukuussa 2017 laskeuduttiin joulunviettoon neljän jakson voimin. Britannian avaruusohjelma saa yllättävän nosteen, kun Mildredin kiukunpuuska muuttuu miehitetyksi lennoksi. Joulupukille kirjoitettu kirje tuo toivojalleen pienen punaisen auton, mutta ministeriön virkamiehille siirtouhan Ulko-Hebriideille. Taikamatto-jakso on äänitetty poikkeuksellisesti yleisön läsnäollessa.
Avaruustutkimustiedotuskeskustoimisto (1983)
Kirje joulupukille (1985)
Taikamatto (1983)
Viimeinen tahto vie läpi harmaan kiven (1982).
Jaksot ovat Areenassa 1.12.2018 asti.

Näyttelijöitä kuunnelmasta Knalli ja sateenvarjo
Näyttelijät Kauko Helovirta, Aila Svedberg, Pekka Autiovuori ja Yrjö Järvinen Näyttelijöitä kuunnelmasta Knalli ja sateenvarjo Kuva: Yle Kauko Helovirta,Pekka Autiovuori,Yrjö Järvinen,Aila Svedberg

Elokuussa 2017 julkaistuissa jaksoissa ministeriön virkamiehet saavat ratkottavakseen mitä moninaisempia tehtäviä arvovaltaisten valtiovieraiden, ulkoplaneettojen asukkaiden ja elintarvikevalvonnan parissa. Nämä jaksot ovat kuunneltavissa Areenassa 22.8.2018 asti:
Knalli ja sateenvarjo - Alimittaiset nakit (1989)
Knalli ja sateenvarjo - Mars Marsiin (1992)
Knalli ja sateenvarjo - Prinssi Abdul (1987)

Uuden sopimuksen puitteissa julkaistiin juhannuksena 2017 kolme jaksoa, jotka ovat kuunneltavissa Areenassa 18.6.2018 asti. Kyyditys New Yorkissa on ollut yksi toivotuimmista Knalli ja sateenvarjo -jaksoista.
Knalli ja sateenvarjo - Kyyditys New Yorkissa (1986)
Knalli ja sateenvarjo - Ministeriön miehet villissä lännessä (1984)
Knalli ja sateenvarjo - Reipas raparperiretki (1982)

Kokoamme tälle sivulle julkaistavat Knalli ja sateenvarjo -jaksot sekä taustatietoa kuunnelmasarjasta. Ohjelman kaikki jaksot löytyvät Areenasta sarjasivulta Knalli ja sateenvarjo.