Hyppää pääsisältöön

Lue nämä – tiedät mistä puhutaan

Asko Sahlberg, Anni Kytömäki, Antti Tuuri ja Rosa Liksom
Asko Sahlberg, Anni Kytömäki, Antti Tuuri ja Rosa Liksom Kuva: Tommi Tukiainen, Liisa Valonen, Jouni Harala, Pekka Mustonen Asko Sahlberg,Anni Kytömäki

Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen listasi viisitoista teosta, jotka puhuttavat syksyllä 2017. Mitä sinä odotat kirjasyksyltä?

Asko Sahlberg: Amandan maailmat

Tällä viikolla ilmestyy Asko Sahlbergin Amandan maailmat, joka on tärkeä kahdesta syystä: Turun puukotukset nostivat sen aiheen ajankohtaisen tärkeäksi. Se on myös kielellisesti ja kerronnaltaan niin hieno pienoisromaani, että ansaitsee lukijoita äärelleen.

Amandan maailmat kertoo pakolaisten ja paikallisväestön välien kärjistymisestä väkivaltaisiksi. Amanda on suomiäidin kaltainen yli 80-vuotias yksin elävä nainen, joka ryhtyy auttamaan pakolaisnuorukaista. Salhberg kuvaa hienolla tavalla vanhan sukupolven väistymistä. Jotain menneestä Suomesta on lopullisesti katoamassa, ja aivan toisenlainen on se uusi maailma, jossa nyt tästä eteenpäin joudumme elämään.

Heikki Turunen: Vinoristin kansa

Vanha kirjailijakonkari Heikki Turunenkin osallistuu ajankohtaiseen keskusteluun maahanmuutosta romaanillaan Vinoristin kansa. Siinä hän kuvaa laatokankarjalaisten evakkojen sulauttamista sodanjälkeiseen Suomeen.

Rosa Liksom: Everstinna

Rosa Liksomin yhdenyönromaani Everstinna kuvaa perhehelvettiä ja sotaan valmistautuvaa Suomea. Jo alkusivuilla kirjassa ilmenee Suomen valinnan vaikeus – Everstinna asuu talossa, joka muistuttaa alppimajaa ja savupirttiä.

Laura Gustafsson: Pohja

Syksyn mielenkiintoisimpiin kirjoihin kuuluu myös Laura Gustafssonin romaani Pohja, joka tutkii valtaa muun muassa seksuaalisen itsemääräämisoikeuden, lapsen kasvatuksen ja luomistyölle omistautumisen näkökulmista.

Anni Kytömäki: Kivitasku

Esikoisellaan Kultarinta Finlandia-ehdokkaaksi yltänyt Anni Kytömäki on julkaissut toisen romaaninsa Kivitasku. Sukupolviromaanissaan hän rinnastaa maan kallioperän ihmisen aivoihin sekä ylistää mielen ja ruumiin vapautta.

Kjell Westö: Rikinkeltainen taivas

Kjell Westön kirja on aina tapaus – niin nytkin. Rikinkeltainen taivas -kirjassa Westö kuvaa keski-ikäisen ja keskiluokkaisen sukupolven viattomuuden katoamista ja rakkauden vaikeutta sekä Suomen muuttumista 1960-luvulta nykyaikaan. Ajankohtaisuuteenkin kirja kytkeytyy, kun Westö laittaa uuden sukupolven edustajan valokuvaamaan rikkaita huviristeilijöitä ja hukkuvia pakolaisia Välimerellä.

Jaakko Yli-Juonikas: Jatkosota-extra

Jaakko Yli-Juonikas on tiukasti ajankohtaisessa aiheessa kiinni, kun hän kuvaa Suomen politiikan päätöksenteon absurdiutta. Kuusisataasivuinen Jatkosota-extra on mielikuvituksellinen satiiri suomalaisesta politiikanteosta.

Jouko Turkka: Kärsimys

Kirjallisuusmaailmaa aikanaan Aiheita-kirjalla kohauttaneelta Jouko Turkalta tulee postuumisti romaani Kärsimys. Siinä Turkka tapansa mukaan tutkii karnevalistisesti seksuaalisuutta, rahaa ja valtaa.

Ilkka Remes: Vapauden risti

Ilkka Remeksen Horna-sarjan päätösosassa Vapauden risti pääministeri Sipilän hallitus kaatuu, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vetää amerikkalaisjoukot pois Itämeren alueelta ja Suomi uhkaa joutua Venäjän kontrolliin.

Marjo Niemi: Kaikkien menetysten äiti

Marjo Niemen edellinen romaani Ihmissyöjän ystävyys oli minulle iso lukuelämys. Samanlaista odotan myös teokselta Kaikkien menetysten äiti. Se kertoo väsyneestä äidistä, huolesta ja häpeästä.

Jani Saxell: Tuomiopäivän karavaani

Jani Saxellin Tuomiopäivän karavaani -kirjan äärelle haluan asettua ajan kanssa. Yli 700-sivuinen kirja kertoo maailmaa uhkaavasta ydintuhosta 2020-luvun Euroopassa.

Antti Tuuri: Tammikuu 18

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Suomen sisällissodasta. Tänä syksynä aiheesta ilmestyy useampikin teos. Sitä käsittelee Antti Tuuri romaanissaan Tammikuu 18. Dokumentaarisesti kirjoittamallaan romaanilla Tuuri kuvaa sodan alkuvaiheita Pohjanmaalla.

Heidi Köngäs: Sandra

Heidi Köngäs laittaa romaanissa Sandra tämän ajan lapsenlapsen tutkimaan mitä tapahtui isoäiti Sandralle sata vuotta sitten. Nykyinen aikataso tarinassa houkuttaa lukijaa ajattelemaan olisiko anteeksianto mahdollista, vaikka tapahtumiin liittyykin kipeitä asioita.

Matti Rönkä: Yyteet

Matti Rönkä keksi yksinkertaisen ja hyvän idean kirjalleen: hän siirsi Tuntemattoman sotilaan hahmot nykyaikaiseen it-firmaan. Tästä ajatusleikistä syntyi romaani Yyteet, jossa naishenkilö Rocca tekee omavaltaisia ratkaisuja yhdessä kumppaninsa Suzyn kanssa. Tuhansittain ihmisiä joutuu firmoissa vuosittain keskelle "yt-taisteluja", ja niissä pitää pärjätä hyvällä ryhmähengellä tai omapäisillä ratkaisuilla.

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan Suomi

Viime vuosien myynneissä menestyneimpiä kirjailijoita on ollut Tuomas Kyrö Mielensäpahoittaja-hahmon kanssa. Nyt hän on laittanut tutun jupisijan kommentoimaan kultakin itsenäisyyden vuodelta ajan ilmiöitä teoksessaan Mielensäpahoittajan Suomi. Leppoisan pisteliäät havainnot saavat vankan lukijakunnan tästäkin kirjasta.

Mitä sinä odotat kirjasyksyltä? Kommentoi alle!

Katso Ylen aamu-tv: Kirjasyksyn anti

Mistä odotetaan syksyn kirjahittejä, entä miten Suomen 100-vuotisjuhla näkyy kirjatarjonnassa? Ylen kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen ja kulttuuritoimittaja Juhani Karila Helsingin Sanomista ovat syksyn kirjatarjonnan äärellä.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi