Hyppää pääsisältöön

Syksyn 2017 ohjelmisto: Suomi 100 -juhlavuoden huipennus koittaa!

 Iita (näyttelijä Milla-Mari Pylkkänen) on tehnyt etsintäkuulutuksen ystävästään Oliviasta.
Seitsemäntoista joulukuussa Yle TV1:ssä. Iita (näyttelijä Milla-Mari Pylkkänen) on tehnyt etsintäkuulutuksen ystävästään Oliviasta. Kuva: Yle Kuvapalvelu Suomi 100,1917,seitsemäntoista

Mitä katsoa syksyllä televisiosta? Tässä Ylen syksyn ohjelmiston tärpit – uutuudet ja tutut suosikit.

Syksyllä nähdään tuhti kattaus Suomi Finland 100 -juhlavuoden erikoisohjelmistoa. Dokumentaarinen draama Seitsemäntoista (Yle TV1 3.12.) kertoo kaksi rinnakkaista itsenäistymistarinaa vuodelta 1917: seitsemäntoistavuotiaat Olivia ja Iita kipuilevat kohti itsenäisyyttä, samaan aikaan kun Suomi sosialistipääministeri Oskari Tokoin johdolla yrittää irtautua Venäjän vallasta.

Uutuussarja Urheilu-Suomi (Yle Teema, Yle TV2 & Yle Puhe 15.11.) on urheiluhullun kansan kokovartalokuva, joka elää uudestaan historiamme tunteikkaimmat tähtihetket ja karvaimmat tappiot.

Juhlivia Porin Ässät jääkiekkojoukkueen kannattajia
Urheilu-Suomi marraskuussa Ylen kanavilla. Juhlivia Porin Ässät jääkiekkojoukkueen kannattajia Kuva: YLE Ässät (Jääkiekon Miesten Liiga),urheilu-suomi

Loppuvuodesta nähtävä Operaatio Alaska kertoo tarinan suomalaisista, jotka aloittivat kaiken alusta, kaukana toisella mantereella.

Vuosisadan kulttuurigaala (Yle TV1 ja Yle Areena 18.10.) juhlistaa nimensä mukaisesti suomalaisia kulttuuritekoja 100 vuoden ajalta ja huipentuu yleisön äänestämän Vuosisadan Kulttuuripersoona -palkinnon julkistamiseen.

Neliosainen dokumenttisarja kertoo siitä, miten seksuaalisuus on ollut yhteiskunnallisten kamppailujen kohteena.
Seksi-Suomen historia alkaa 5.9. Ykkösellä. Neliosainen dokumenttisarja kertoo siitä, miten seksuaalisuus on ollut yhteiskunnallisten kamppailujen kohteena. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo yle tv1

Seksi-Suomen historia (Yle TV1 5.9.) on neliosainen dokumenttisarja, joka kertoo seksuaalisuudesta yhteiskunnallisten kamppailujen kohteena.

Myrskyn jälkeen -sarja. Kuvassa vasemmalta: Gunnar Sonck (Allu Tuppurainen), Jarkko Larsson (Mikko Roiha), Rauni Kolehmainen (Kaarina Hazard), Kimmo Oinonen (Aimo Räsänen), Kai Saarela (Henry Hanikka) ja Tuija Åström (Anna-Elina Lyytikäinen).
Myrskyn jälkeen -sarja. Kuvassa vasemmalta: Gunnar Sonck (Allu Tuppurainen), Jarkko Larsson (Mikko Roiha), Rauni Kolehmainen (Kaarina Hazard), Kimmo Oinonen (Aimo Räsänen), Kai Saarela (Henry Hanikka) ja Tuija Åström (Anna-Elina Lyytikäinen). Myrskyn jälkeen -sarja. Kuvassa vasemmalta: Gunnar Sonck (Allu Tuppurainen), Jarkko Larsson (Mikko Roiha), Rauni Kolehmainen (Kaarina Hazard), Kimmo Oinonen (Aimo Räsänen), Kai Saarela (Henry Hanikka) ja Tuija Åström (Anna-Elina Lyytikäinen). Kuva: Yle Kuvapalvelu. Myrskyn jälkeen

Syksyllä kotimaista draamaa tarjoavat Kaarina Hazardin ja Leea Klemolan käsikirjoittama, lähitulevaisuuden Helsinkiin sijoittuva minisarja Kotikatsomo: Myrskyn jälkeen (Yle TV1 29.10. alkaen) ja pohjoismaisesti yhteistuotettu 100-vuotiasta Suomea tutkiva road movie Kotikatsomo: Linnan juhlat (Yle TV1 3.12.). Lisäksi tv-ensi-iltansa saavat elokuvat Miekkailija (Yle TV1 26.11.) ja Kätilö (10.12.). Lisäksi Yle Teemalla nähdään runsas elokuvakattaus - kuusi leffaa viikossa.

Fäktaren, Märt Avandi
Miekkailija tv-ensi-illassa 26.11. Fäktaren, Märt Avandi Kuva: photo me@tuomomanninen.com

Juhlavuoden suurimmat juhlat koetaan tietysti itsenäisyyspäivänä - juhlinta Ylen kanavilla aloitetaan jo viikkoa aikaisemmin! Joulukuun alussa kuullaan lisäksi ainutlaatuinen, Radioteatterin ja Radion sinfoniaorkesterin yhteistuotantona tehty ooppera Kylmän maan kuningatar. Teoksessa kalevalaiset myytit, nationalismi, erilaiset normit ja yritykset vapautua niistä sekoittuvat tämän päivän todellisuuteen. Libretto on Tommi Kinnusen ja Riikka Talvitien, joka on myös säveltänyt teoksen. Kaikki Suomi 100 -ohjelmat kootaan Areenan Suomi Finland 100 -kanavalle.

Petteri Saarion ohjaama Asvalttiviidakot on kuusiosainen dokumenttisarja kaupunkiluonnosta.
Asvalttiviidakot kurkistaa kaupunkiluontoon 3.10. alkaen. Petteri Saarion ohjaama Asvalttiviidakot on kuusiosainen dokumenttisarja kaupunkiluonnosta. yle tv1

Uutuussarjassa Asvalttiviidakot (Yle TV1 3.10.) kurkistetaan kaupunkiluontoon kuudesta näkökulmasta.

Kuvassa Pietari Vihula ja Henric Chezek katsovat kameraan.
Big in Finland vie suomalaiskomiikkaa Jenkkeihin. Kuvassa Pietari Vihula ja Henric Chezek katsovat kameraan. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Hannu Haapasalo. Big in Finland

Lokakuussa Big in Finland -sarjassa nuoret stand up -koomikot Pietari Vihula ja Henric Chezek tavoittelevat unelmia rapakon takana.

Kuvassa Jenny + -ohjelman Jenny Lehtinen.
Jenny + alkaa Areenassa syyskuussa, TV2:ssa lokakuussa. Kuvassa Jenny + -ohjelman Jenny Lehtinen. Kuva: Yle Kuvapalvelu Jenny Lehtinen,Jenny +

Jenny + (Yle Areena 29.9. alkaen & Yle TV2 30.10. alkaen) on terveyden ja hyvinvoinnin ilmiöitä ravisutteleva dokumenttisarja, jossa Jenny Lehtinen nostaa esiin elämänmuutokseen liittyviä asioita ja hyvinvointibisneksen nurjia puolia.

Mikko Peltola
Peltsin kova vuosi käynnissä Yle Puheella ja Yle TV2:ssa 22.10. alkaen. Mikko Peltola Kuva: Yle Kuvapalvelu Mikko Peltola,Peltsin kova vuosi

Peltsin kova vuosi -uutuussarjassa (Yle Puhe 22.8. alkaen & Yle TV2 22.10.) Mikko "Peltsi" Peltola haastaa itsensä äärirajoille jokamiehen extreme-lajeissa.

Dokumenttitarjonnassa uutta on Areenassa ja TV1:ssä nähtävä Docstop-sarja, joka esittää puolen tunnin dokumentteja tämän päivän Suomesta ja suomalaisuudesta. Mukana on muun muassa seurantadokumentti Britannian X Factor -kisaaja Saara Aallosta sekä tarinaa niin skitsofreniasta, tubettamisesta kuin transsukupuolisuudestakin.

Docstop: Kuvassa Saara Aalto ja Meri.
Docstop: Saara Aalto ja Meri. Docstop: Kuvassa Saara Aalto ja Meri. Kuva: Jussi Meling / Yle Kuvapalvelu Docstop

Kymmenosaisessa sarjassa Sadan vuoden talo (Yle TV1 19.10.) seurataan unelmaa kestävän kehityksen omakotitalon rakentamisesta Poriin.

Kuvassa vas. Mira Palo, Tiina Jensen, Maarit Åström-Kupsanen, Hilla Blomberg, Minna Korhonen, Marjo Lundvall, Risto Kuusisto, Liisa Vihmanen ja Tero Kyllönen.
Uuden Akuutin tiimi: vas. Mira Palo, Tiina Jensen, Maarit Åström-Kupsanen, Hilla Blomberg, Minna Korhonen, Marjo Lundvall, Risto Kuusisto, Liisa Vihmanen ja Tero Kyllönen. Kuvassa vas. Mira Palo, Tiina Jensen, Maarit Åström-Kupsanen, Hilla Blomberg, Minna Korhonen, Marjo Lundvall, Risto Kuusisto, Liisa Vihmanen ja Tero Kyllönen. Kuva: Yle Kuvapalvelu Akuutti

Uudistettu terveysohjelma Akuutti starttaa 11.10. Ylen TV1:ssä ja Areenassa. Akuutti tarjoaa jatkossakin tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Ohjelmia luotsaavat toimittajat pureutuvat viikoittain vaihtuviin, kiinnostaviin terveysaiheisiin. Uusi Akuutti on Suomen ainoa terveyskokonaisuus tv:ssä, radiossa ja verkossa.

Suomen urheilumenestystä saadaan jännittää elo-syyskuussa sekä koripallon EM-kotikisoissa että lentopallon EM-kisoissa.

Sarjan yleiskuva, kuvassa: Lawrence Durrell (JOSH O'CONNOR), Gerald Durrell (MILO PARKER), Lugaretzia (ANNA SAVVA), Margo Durrell (DAISY WATERHOUSE), Louisa Durrell (KEELEY HAWES) & Leslie Durrell (CALLUM WOODHOUSE).
Durrellin perhe alkaa joulukuussa. Kuvassa: Lawrence Durrell (Josh O'Connor), Gerald Durrell (Milo Parker), Lugaretzia (Anna Savva), Margo Durrell (Daisy Waterhouse), Louisa Durrell (Keeley Hawes) & Leslie Durrell (Callum Woodhouse). Sarjan yleiskuva, kuvassa: Lawrence Durrell (JOSH O'CONNOR), Gerald Durrell (MILO PARKER), Lugaretzia (ANNA SAVVA), Margo Durrell (DAISY WATERHOUSE), Louisa Durrell (KEELEY HAWES) & Leslie Durrell (CALLUM WOODHOUSE). Durrellin perhe

Ulkomaisia uutuussarjoja syksyllä ovat mm. kansankodin uuden kasvun ajasta kertova Aika on meidän (Vår tid är nu, Yle Fem 8.10.), lontoolaiseen luksushotelliin sijoittuva The Halcyon (Yle TV1 12.9.) sekä 1930-luvulle sijoittuva, lämminhenkinen brittidraama Durrellin perhe (The Durrells, Yle TV1 8.12.).

Jännitystä tarjoavat Doctor Whon tekijöiden uusi sarja Class (Yle Areena 13.10., myöhemmin myös Yle TV2) ja rikossarja Jack Taylor (Yle TV1 30.9.).

CLASS S1, sarjan yleiskuva. Vasemmalta oikealle Vivian Oparah eli Tanya, Greg Austin eli Charlie, Katherine Kelly eli neiti Quill, Sophie Hopkins eli April ja Fady Elsayed eli Ram.
CLASS S1, sarjan yleiskuva. Vasemmalta oikealle Vivian Oparah eli Tanya, Greg Austin eli Charlie, Katherine Kelly eli neiti Quill, Sophie Hopkins eli April ja Fady Elsayed eli Ram. CLASS S1, sarjan yleiskuva. Vasemmalta oikealle Vivian Oparah eli Tanya, Greg Austin eli Charlie, Katherine Kelly eli neiti Quill, Sophie Hopkins eli April ja Fady Elsayed eli Ram. Kuva: BBC 2016/Yle Kuvapalvelu Class

Huippusuosittu Skavlan (Yle Areena 15.9. alkaen ja Yle Fem 17.9.) tuo maailmanluokan kiinnostavimmat tähdet myös meille - Fredrik Skavlanin juontama keskusteluohjelma esitetään Areenassa samanaikaisesti kuin muissa Pohjoismaissa.

Fredrik Skavlan hymyilee.
Fredrik Skavlanin Skavlan jatkuu Yle Areenassa ja Yle Femillä. Fredrik Skavlan hymyilee. Kuva: Monkberry / Bjørn Opsahl Fredrik Skavlan,Skavlan,Yle Fem

Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlavuoden kotimaisia satsauksia ovat juhlakonsertit marras-joulukuussa sekä tanssillinen draamasarja Pikku Pörriäinen (Yle TV2 27.10.).

Eikä unohdeta rakkaita kotimaisia kestosuosikkeja, jotka palaavat uusien jaksojen kera. Nappaa tästä ylös, milloin oma suosikkisi palaa ruutuun uusin jaksoin!

Villi kortti 29.8.
Uutisvuoto 9.9.
Uusi Päivä 11.9. (Areenassa jo 8.9.!)
Puoli seitsemän 11.9.
Docventures 13.9.
Korpelan kujanjuoksu 17.9.
Tuhkimotarinoita 18.9.
Siskonpeti 21.9.
Noin viikon uutiset 21.9.
Sohvaperunat 29.9.
Eränkävijät 1.10.
Nenäpäivä 26.10.-19.11.
SuomiLOVE 9.12.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua