Hyppää pääsisältöön

Body Pride 2017 marssi tanssiaskelin positiivisen kehonkuvan puolesta

Suomen ensimmäinen Body Pride -kulkue. Kuvassa Saara Sarvas ja Jenny Lehtinen.
Suomen ensimmäinen Body Pride -kulkue. Kuvassa Saara Sarvas ja Jenny Lehtinen. Kuva: Mira Pelo / Yle lupa näkyä

Elokuussa 2017 järjestetty Suomen ensimmäinen Body Pride -kulkue juhlisti kaikenlaisten kehojen lupaa näkyä. Helsingin Esplanadille levittäytynyt riemukulkue ja puistojuhla olivat Vaakakapinan Lupa näkyä -teeman huipentuma. Kutsu riemukkaaseen tapahtumaan kehotti tulemaan paikalle juuri sellaisena kuin haluaa tulla nähdyksi.

Vaakakapinan keulakuvien Jenny Lehtisen ja Saara Sarvaksen johtamalla Body Pride -tempauksella kannustettiin ihmisiä näyttämään itsestään ulospäin juuri niitä asioita, mitä itse hyväksi kokee. Somessa kulkue sai varauksetonta kiitosta ja sille toivottiin jatkoa.

Saara Sarvas ja Jenny Lehtinen Suomen ensimmäisessä Body Pride -kulkueessa Helsingin Esplanadilla elokuussa 2017.
Saara Sarvas ja Jenny Lehtinen Suomen ensimmäisessä Body Pride -kulkueessa Helsingin Esplanadilla elokuussa 2017. Kuva: Mira Pelo / Yle Jenny Lehtinen,Saara Sarvas,body pride

Body Pride -kulkue Helsingin Esplanadilla.
Body Pride -kulkue Helsingin Esplanadilla. Kuva: Mira Pelo / Yle Jenny Lehtinen,Saara Sarvas,body pride

Body Pride -kulkue Helsingin Esplanadilla.
Body Pride -kulkue Helsingin Esplanadilla. Kuva: Mira Pelo / Yle body pride

Gallup: Miksi ja millä mielellä mukaan Suomen ensimmäiseen Body Pride -kulkueeseen?

Hanna Kinnunen Body Pride -kulkueessa.
Hanna Kinnunen Hanna Kinnunen Body Pride -kulkueessa. Kuva: Mira Pelo / Yle body pride

Hanna Kinnunen: "Energia ja fiilis kertoo, että ollaan uuden, kutkuttavan asian äärellä ihan selvästi."

"Koko tematiikka sai minut tänään tänne: Tämä on juuri sellaista uudenlaista puhetta ihmisten suhtautumisesta omaan ja muiden kehoon – hyväksymisen tematiikkaa. Tämä energia ja fiilis kertoo, että ollaan uuden, kutkuttavan asian äärellä ihan selvästi.

Meiltä ilmestyi juuri “Valtavan ihana – havaintoja naisen kehosta ja kiloista” -kirja joten aihe on itselläkin pinnalla. Käyn tällä hetkellä tuntemattomienkin ihmisten kanssa keskustelua siitä, kuinka oma kehosuhde on saattanut muokkautua, olla välillä rikkinäinenkin ja miten se on vuosien varrella vahvistunut.

Tuntuu, että ajassamme ihmiset koko ajan herkistyvät enemmän, uskalletaan tuoda rehellisesti omia tuntemuksia ja inhimillisyyttä esille. Sitähän ne epävarmuudet ovat! Se on inhimillistä.

Olen aina itse kuulunut siihen koulukuntaan, että itku ei ole heikkous vaan vahvuuden merkki. Ihan samalla tavalla aika rikkinäisistäkin tuntemuksista puhuminen on loppujen lopuksi vahvuutta. Ja mitä enemmän niistä puhutaan yhdessä, sitä parempi.

Ajatus Body Pride -kulkueesta on ihan mahtava. Joku saattaa sanoa, että kehopositiivisuusasiat ovat itsestäänselvyyksiä - vaikkapa esimerkiksi se, että jokaisen keho kuuluu vain itselle. Mutta kun juttelee ihmisten kanssa huomaa, että itsestäänselvyytenä sen sijaan saatetaankin pitää sitä, että saa kommentoida toisten kehoa. Ikävästikin."

Body Pride -kulkue Helsingin Esplanadilla. Wannabe Ballerinas -ryhmä.
Body Pride -kulkue Helsingin Esplanadilla. Wannabe Ballerinas -ryhmä. Kuva: Mira Pelo / Yle body pride

Minnaleena Jaakkola Body Pride -kulkueessa.
Minnaleena Jaakkola Minnaleena Jaakkola Body Pride -kulkueessa. Kuva: Mira Pelo / Yle body pride

Minnaleena Jaakkola: "Ollaan vielä aika peräkylävaiheessa näiden asioiden suhteen!"

"Olen läskiaktivismi-aktivisti ja blogannut jo useamman vuoden läskiaktivismista ja kehopositiivisuudesta. Olen ollut pitkään Läskimyytinmurtajat-ryhmässä mukana ja haluan olla mukana tuomassa tätä ajatusmaailmaa Suomeen. Ollaan vielä aika peräkylävaiheessa näiden asioiden suhteen!

Mielestäni ihmisten asenteiden pitää muuttua. Esimerkiksi syksyisin meillä on koulukiusaamiseen liittyviä kampanjoita, mutta sehän on ihan bullshittiä, jos sosiaalinen ympäristö yhteiskunnassa ei ala muuttua. Niin kauan kuin esimerkiksi lihavien ihmisten kehot ovat kommentoinnin leikkikenttä, ei oikein kukaan voi olla rauhassa. Se vaikuttaa ihmisten mielenterveyteen ja siihen, miten hyvinvointi yhteiskunnassamme kehittyy.

Oman henkilökohtaisen hyvinvointini kannalta läskipositivismi on ollut tosi iso asia. Hyvinvointini on lisääntynyt ja olen pystynyt kasvamaan itseäni kohtaan paremmaksi ihmiseksi.

Lähden nyt varovaisen optimistisesti mukaan Body Pride -kulkueeseen. Toivon, että pysymme aiheessa, ettei puhuta terveydestä vaan siitä, että jokaisella on oikeus olla olemassa sellaisena kuin on ja että toisen keho ei ole kenenkään toisen asia. Kukaan ei tarvitse tulostaulukkoa tai tehokkuustodisteluja siitä, että saa olla olemassa. Kaikki saavat olla olemassa omana itsenään!"

Body Pride -kulkue Helsingin Esplanadilla.
Body Pride -kulkue Helsingin Esplanadilla. Kuva: Mira Pelo / Yle body pride

Marjo Lappalainen Body Pride -kulkueessa.
Marjo Lappalainen Marjo Lappalainen Body Pride -kulkueessa. Kuva: Mira Pelo / Yle body pride

Marjo Lappalainen: "Tuli sellainen voimaantunut olo."

"Olen seurannut Läskimyytinmurtajat- ja Vaakakapina-ryhmiä jo alusta asti ja tämä on itselleni läheinen aihe. Mielestäni jokaisella on oikeus voida hyvin omassa kehossaan ja tämä on asia, jota haluan ehdottomasti viedä eteenpäin ja tukea. Innostuin, kun kuulin tästä: “Jes, tonne mä meen!”

Kulkue oli ihan mieletön, täällä on ihanaa porukkaa. Jotenkin tuli sellainen voimaantunut olo. Aivan upea idea, aivan upea toteutus.

Pikkuhiljaa varmaan alkaa tapahtua muutosta ja sen huomaa jo, että ihmisten suhtautuminen kehopositiivisuuteen on muuttunut. Mutta sitten on niitä soraääniä kuitenkin. Aihetta ja tarvetta Body Pridelle on ja pienin mutta varmoin askelin muutosta tapahtuu."

Body Pride -kulkue Helsingin Esplanadilla.
Body Pride -kulkue Helsingin Esplanadilla. Kuva: Mira Pelo / Yle body pride

Body Pride -kulkue Helsingin Esplanadilla.
Body Pride -kulkue Helsingin Esplanadilla. Kuva: Mira Pelo / Yle body pride

Body Pride -kulkue Helsingin Esplanadilla.
Body Pride -kulkue Helsingin Esplanadilla. Kuva: Mira Pelo / Yle body pride

Avaa Instagram postaus
Avaa Instagram postaus
Avaa Instagram postaus
Avaa Instagram postaus


  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina