Hyppää pääsisältöön

Susien aika on koittanut – Game of Thronesin finaalijakso on sekavan tuotantokauden parasta antia

“Yksinäinen susi kuolee, mutta lauma jää henkiin.” Jutussa on spoilereita Game of Thronesin seitsemännen kauden seitsemännestä ja viimeisestä jaksosta!

Sansa Stark on kokenut sarjan aikana paljon. Hän on myös oppinut paljon. // Kuva: HBO

Game of Thronesin seitsemäs kausi oli siinä. Sarjaa tulee tämän jälkeen enää kuusi jaksoa.

Ei kuitenkaan ole hätää siitä, etteikö tarinaa saataisi pakettiin. Tällä kaudella on nähty, millaisella tahdilla asiat voivatkaan edetä. On eri asia, kuinka kauniisti tarina saadaan viimeisteltyä.

Lopeta lukeminen, ellet ole katsonut kaikkia Game of Thronesin jaksoja. Spoilereita on luvassa!

Finaalijakso The Dragon and The Wolf on ehdottomasti sekavan ja vauhdilla laukkaavan seitsemännen kauden parhaimpia jaksoja. Jo sillä saa pisteitä, että tarjoaa katsojille pitkästä aikaa Cersei ja Tyrion Lannisterin välisen keskustelun.

Cersei Lannister ei petä

Tai siis pettää aivan kaikki, mutta ei siksi petä katsojaa. Cersei on ilmiselvän arvaamaton, ja se on hänessä parasta.

Kuningatar Cersei lupaa lähettää joukkonsa Jon Snown ja Daenerysin joukkojen avuksi pohjoiseen taistelemaan Yön kuningasta ja kuolleiden armeijaa vastaan. Myöhemmin hän paljastaa Jaimelle, että höpöhöpö, kusetin kaikkia. Tämä on Jaimelle liikaa ja hän hylkää sisarensa, viimein. Edes heidän syntymätön lapsensa ei saa Jaimea jäämään.

Kun Jaime jättää Kuninkaansataman, alkaa lumi sataa kaupungin ylle. Talvi on tullut myös pääkaupunkiin, aivan kuten Daenerysin näky Kuolemattomien talossa toisen tuotantokauden lopussa näytti. Vielä ei Punalinna kuitenkaan ole yhtä romuna...

Cersein ja Tyrionin välinen kohtaus on jakson kohokohtia. Koko kauden kohokohtia, oikeastaan. Näiden Lannisterin sisarusten sanailu on aina ollut sarjan parasta antia, ja taistelupari saadaan vihdoin jälleen vastakkain. Heidän välillään on vihaa ja katkeruutta, mutta aina myös jonkin tason yhteisymmärrystä. Lena Headeyn ja Peter Dinklagen välinen kemia on huikea.

On kutkuttavaa nähdä, mikä koituu Cersein kohtaloksi kahdeksannella tuotantokaudella. Tuhoaako hänet Yön kuningas, Jonin tai Danyn armeijat vaiko kenties – runollisesti mutta vähän ennalta-arvattavasti – Jaime? Puolellaan hänellä on onneksi yhä pelottava neroapurinsa Qyburn, zombi-Vuori sekä tuotantokautta piristänyt sekopäinen Euron Greyjoy. Ja tahdonvoimansa. Sillä Cersei on päässyt näinkin pitkälle.

Jaime katselee sisartaan siihen malliin, että pian alkaa mitta täyttyä. Ja täyttyihän se. // Kuva: HBO

Susi ja lohikäärme

Jon Snow sanoo tekojaan katuvalle Theon Greyjoylle, että hän antaa tälle anteeksi kaiken, minkä nimissään vain voi. Hän toteaa aina identiteettinsä kanssa kamppailleelle Theonille, että hän voi hyvin olla sekä Greyjoy että Stark.

Eli Jon voi siis hyvin olla sekä Stark että Targaryen.

Talvivaarassa Bran ja Sam saavat yhdessä selville sen, että Jon Snow onkin Aegon Targaryen, Rautavaltaistuimen perijä. Näemme lohikäärmeen ja suden Rhaegar Targaryenin ja Lyanna Starkin salahäät.

Eivätkä he ole jakson ainoa susi–lohikäärme-pari. Jon Snow hiippailee Daenerysin hyttiin, ja vuorossa on hyttiseksiä. Kappas vain. Jonin ja Daenerysin romanssi ei tunnu uskottavalta. He ovat kaksi viehättävää ihmistä, mutta siihen se sitten jääkin. Myös Jonin yhtäkkinen täysi uskollisuus Daenerysille on tylsää ja tuntuu äkkinäiseltä.

On hauska nähdä, miten Jon ja Daenerys reagoivat siihen, että Daenerys onkin Jonin täti.

Jon–Daenerys-kuviossa jäädään muutenkin mielenkiintoiseen tilanteeseen.

Haittaakohan Daenerysia se, että Jon onkin häntä oikeutetumpi istumaan Rautavaltaistuimella? On vaikea kuvitella, että Daenerys tyytyisi olemaan kuningas Jonin puoliso, sillä hän nimenomaan on koko ajan halunnut itse valtaan. Jonia tosin ei kiinnostaisi olla edes Pohjoisen kuningas, ellei hän kokisi sitä velvollisuudekseen. Voi kuitenkin olla, että hän kokisi perimästä kuultuaan koko Westerosin hallitsemisen velvollisuudekseen.

Jon Snow ei osaa valehdella Cerseille uskollisuudestaan Daenerysia kohtaan, onhan hän kunnian mies. // Kuva: HBO

Talvi on suden vuodenaika

- Talvella meidän on suojeltava toisiamme. Huolehdittava toisistamme, Arya sanoo sisarelleen Sansalle Talvivaaran muurilla.

Starkin sisarten välinen konflikti saadaan päätökseen. Kiitos!

Talvivaarassa olevat Starkit yhdistävät voimansa todellista vihollista, Pikkusormea vastaan. On täysin oikein, että juuri Sansa pääsee päättämään Pikkusormen kohtalosta. Hän osoittaa, mitä on Pikkusormelta oppinut, mikä koituu tämän kohtaloksi. Sansa kiittää Pikkusormea lukuisista oppitunneista. Sansa taitaa nyt itse kuulua Westerosin ovelampiin pelaajiin.

Vaikka Pikkusormen kuolemaa osasi odottaa, tapahtuu se silti yhtäkkiä. Sarja on siirtynyt vaiheeseen, jossa tärkeitä hahmoja on niin paljon vähemmän, että jokainen kuolema on merkityksellisempi. Se on sinänsä huono asia, sillä juuri se, ettei kukaan ole turvassa, on ollut sarjan vahvuus.

- Kun lunta sataa ja tuulet puhaltavat, yksinäinen susi kuolee, mutta lauma jää henkiin, Sansa lausuu, kun he Aryan kanssa katselevat lumen peittämiä maita.

Koko Westerosin alkaa vallata talvi, mutta sehän on suden vuodenaika.

Ei Starkin sukua turhaan esitelty sarjassa ensimmäisenä, tarinan päähenkilöperheenä.

Entäs sitten jakson lopetus, joka varmasti yllätti...jonkun? Muurin sortumista on osattu odottaa, ja nyt se vihdoin tapahtuu. Yön Kuningas liitelee zombi-Viserionilla, joka syöksee sinistä tulta ja romuttaa Muurin. Nyt Kuolleiden armeija kävelee etelään.

Toivottavasti viimeisen kauden elokuvan mittaiset jaksot rytmittävät sarjaa tätä kautta fiksummin ja George RR Martinin luoma tarina saa arvoisensa päätöksen.

Kahdeksannelta kaudelta voidaan ainakin odottaa lohikäärme vastaan jäälohikäärme -toimintaa, Yaran pelastusretkeä Theonin toimesta ja paljon hypetettyä “Cleganebowlia” (Clegane vastaan Clegane eli Hurtta vastaan Vuori). Hurtta nimittäin uhkailee veljeään Vuorta siihen malliin.

Lue myös:

Game of Thronesin uusimmassa jaksossa nähdään tulista toimintaa jäätävän hienoissa maisemissa – ja todella turhauttava konflikti

Game of Thronesin uusin jakso vinkkaa silmää katsojille, tarjoaa odotetun comebackin ja vahvistaa vaivihkaa faniteorian

Sota Westerosissa jatkuu – Game of Thronesin tuoreimmassa jaksossa nähtiin uusia ja vanhoja aseita