Hyppää pääsisältöön

Prinsessa Dianan muisto elää - Katso uusi dokumentti ja testaa tietosi Dianasta

Auto-onnettomuudessa 31. elokuuta 1997 traagisesti kuollut prinsessa Diana eli lyhyen mutta historiallisen elämän. Britannian kruununprinssin puolisona Diana oli eräs maailman seuratuimmista julkisuuden henkilöistä: valokuvaajat jahtasivat häntä ja hänestä kirjoitettiin jatkuvasti lehdissä. Mutta millainen prinsessa Diana oli äitinä ja yksityishenkilönä?

Tuoreessa dokumentissa Äitimme prinsessa Diana prinssit William ja Harry puhuvat avoimesti äidistään ja niistä monista eri tavoista, joilla tämä on vaikuttanut heidän elämäänsä. Ohjelma sisältää uutta arkistomateriaalia sekä harvinaisia haastatteluja myös muilta prinsessa Dianan läheisesti tunteneilta henkilöiltä.

Tee testi: Mitä tiedät prinsessa Dianan elämästä?

Kun Diana syntyi 1.7.1961, oliko hän

Mikä varjosti Dianan lapsuutta?

Mikä tanssilaji oli Dianalle lapsesta lähtien erityisen läheinen?

Missä Diana kohtasi ensi kertaa prinssi Charlesin?

Ennen kihlautumistaan prinssi Charlesin kanssa Diana työskenteli

Kuinka monta kertaa Charles ja Diana tapasivat kihlausaikana ennen häitä?

Diana ja Charles saivat kaksi poikaa. Diana päätti lasten nimistä. Mitkä etunimet Charles olisi halunnut antaa Williamille ja Harrylle?

Kun prinssi Harry syntyi vuonna 1984, Charles kommentoi vaimolleen vastasyntynyttä lasta tavalla, jonka Diana koki loukkaavaksi. Mitä asioita Charles kommentoi?

Mistä terveysongelmasta Diana kärsi avioliiton aikana?

Dianan ja Charlesin avioliittoa varjosti alusta alkaen prinssin suhde Camilla Parker Bowlesiin, jonka kanssa hän oli seurustellut ennen Dianaa. Millä lisänimellä Diana kutsui Camillaa?

Myös Dianalla oli avioliittonsa aikana suhteita muihin miehiin. Paljon julkisuutta sai useita vuosia kestänyt romanssi kapteeni James Hewittin kanssa. Seurustelu loppui Dianan aloitteesta. Mitä katkeroitunut Hewitt myöhemmin teki?

Dianan ja Charlesin asumuserosta ilmoitettiin loppuvuodesta 1992. Kuningatar Elisabet on kuvannut vuotta termillä "annus horribilis", hirveä vuosi. Mitä muuta hirveää vuonna 1992 tapahtui Britannian hovissa?

Prinsessa Diana teki paljon hyväntekeväisyystyötä mm. kodittomien ja aidsiin sairastuneiden parissa sekä edisti persoonansa avulla monenlaisten hankkeiden toteutumista. Dianalla oli oma osuutensa myös joulukuussa 1997 syntyneeseen Ottawan sopimukseen. Mistä Ottawan sopimuksessa on kyse?

Ennen viimeiseksi jäänyttä miesystäväänsä Dodi Al-Fayedia Diana seurusteli pakistanilaista syntyperää olevan Hasnat Khanin kanssa. Mikä mies oli ammatiltaan?

Dianaa on etenkin hänen kuolemansa jälkeen nimitetty “sydänten kuningattareksi”. Kuka lanseerasi termin?

Lue myös:

Elävä arkisto: Lontoo valmistautuu Dianan häihin
Elävä arkisto: Diana kuoli auto-onnettomuudessa
Prinsessa Diana kuoli 20 vuotta sitten mutta myy ja vetoaa yhä – “Minä vain jotenkin ihastuin häneen”

Lue myös - yle.fi:stä poimittua