Hyppää pääsisältöön

Valma & Varsinaiset laulaa elämästä tässä ja nyt

Vilma Talvitien perustaman nykykansanmusiikkiyhtyeen laulujen aiheet ovat usein tositarinoita ihmisten elämästä. Musiikki herkistää perustunteiden äärelle ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Valma & Varsinaiset esiintyi JuuriJuhla -festivaalilla 2017. Konsertti nähdään Yle Teemalla 8. syyskuuta.

"Mä olin aloittanut 2010 opinnot Sibelius-Akatemiassa ja tapasin siellä Reettan, meidän basistin. Mulla oli ollut pitkään sellainen haave, että haluaisin tehdä omaa musaa. Soitin silloin klassista pianoa - ja rakastin esiintymistä - mutta en rakastanut pianonsoittoa niin paljon. Tuli sellainen tunne, että haluaisin tehdä jotain omaa." Näin syntyi yhtye Valma & Varsinaiset ja Vilma Talvitie löysi väylän ilmaista itseään.

Yhtyeen kappaleet ovat enimmäkseen Talvitien kynästä, mutta niiden kehittelyyn osallistuu yleensä koko bändi. Kansanmusiikille tyypillisesti sovitukset syntyvät soittamalla ja yleensä visio on kirkas ja yhteinen.

Laulut kertovat ihmisyyden perusasioista: siitä, miten mummon kuolema on osa elämän kiertokulkua, miten suorittajatytöksi kasvatettu löytää oman voimansa, tai siitä, miten erilaisia sisarukset voivatkaan olla. Monet laulut ovat tositarinoita, joita Vilma on kerinyt lauluiksi esimerkiksi matkustellessaan maailmalla. Sellainen on esimerkiksi "Pelkkää vettä", jonka riipaiseva kertosäe muistuttaa köyhien maiden todellisuudesta. Siitä, miten suuri on lapsen hätä, kun hän näkee, että äiti juo nälkäänsä pelkkää vettä, jotta muille riittäisi edes jotakin.

"Meillä on kotona kuunneltu paljon Kaj Chydeniusta ja muutenkin aika poliittista musaa. Jotenkin se kaikki musiikki, mitä olen kuullut, on ollut todella tekstilähtöistä. Ja siinä musiikin tarkoitus on kertoa tarinoita. Ehkä sen takia minäkin huomaan, että aina uudestaan viehätyn tositarinoista ja mieluummin teen tositarinoita kuin keksin omia", pohdiskelee Vilma Talvitie.

Vilma Talvitie
Vilma Talvitie Vilma Talvitie Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

"Tarinat lauluihin tulevat ihan omasta elämästä ja lähiympäristöstä - ja matkustelusta. Olen matkustellut paljon maailmalla ja sieltä tulee aina uusia näkökulmia elämään. Niitä haluan myös tallentaa. Jos mulla on ollut joku ihmiskohtaaminen, jonka olen kokenut hirvittävän merkitykselliseksi, niin aika salamannopeasti tulee tarve kirjoittaa kohtaaminen ylös ja tehdä siitä laulu. Monta kappaletta on syntynyt sitä kautta", kertoo Vilma Talvitie.

Bändi on yhteisö

Yhtyeen nimi kirjoitettiin alunperin muodossa "Valma & VarsiNaiset". Sanasta varsinaiset pudotettiin kaksoismerkitys pois, kun yhtyeen vakiokokoonpanoon tuli mukaan Lauri Hongisto. Minkälaista on olla bändissä, jossa sukupuolijakauma on 5 naista ja 1 mies?

“Tää tuo ihan erilaisen näkökulman ryhmädynamiikkaan. En tiedä, onko se sattumaa, mutta tämä bändi on kyllä erilainen kuin ne, joissa olen yleensä tehnyt töitä: aikatauluista pidetään huolta ja asiat viedään usein loppuun asti. Nyt taidan antaa sellaisen kuvan, että miesbändeissä kaikki on ihan levällään, mutta kyllä tietyllä tavalla asiat tapahtuu jämptimmin ja nopeammin. Myös yhteydenpito on ehkä intensiivisempää. Näin on ainakin tässä bändissä”, pohtii Hongisto.

Valma & Varsinaiset
Valma & Varsinaiset Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

Seitsemän vuoden aikana nuorten muusikoiden yhtye on hitsautunut yhteen. Vuorovaikutus on tärkeää, lavalla ja sen ulkopuolella: “Mun entinen elämä musiikin parissa oli yksin puurtamista. Kyllästyin siihen tunteeseen, että olen ihan yksin. Siksi tämä yhteys tämän bändin kanssa on todella tärkeä asia. Yksin en jaksaisi biisejä tehdä", sanoo Vilma Talvitie.

Tulevaisuudelta toivotaan ystävyyden jatkumista ja sitä, että into ja ilo säilyisi musiikin tekemisessä. Uusiutumiskyky on tälle yhtyeelle keskeistä: “Toivon, että me pystyttäis tulevaisuudessakin tekemään sellaista musiikkia, joka on meidän mielestä tuoreen kuuloista. Tähän saakka olemme onnistuneet yllättämään itsemmekin sillä, että 'wau, vielä pystytään tekemään hyviä biisejä, vaikka ollaan oltu jo seitsemän vuotta pystyssä'. Bändit hajoaa nopeammallakin aikavälillä, kun ei enää pystytä luomaan uutta", toteaa Lauri Hongisto.

Katso Vilma Talvitien, Lauri Hongiston ja Laura Kuisman koko haastattelu tästä:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua