Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Taasko uusi päivitys? Miksi ja miten päivität sovelluksia

Digitreenien pääkuva tekstillä Päivitä sovellukset
Digitreenien pääkuva tekstillä Päivitä sovellukset Digitreenit

Älylaitteiden sovellukset päivittyvät jatkuvasti. Yleensä päivityksiä tehdään bugien eli ohjelmointivirheiden tai tietoturvan vuoksi. Päivityksissä sovellukset myös kehittyvät ja saavat lisää ominaisuuksia. Opettele hallitsemaan puhelimesi tai tablettisi päivityksiä.

Käytämme keskimäärin noin kymmentä sovellusta joka päivä. Kuukauden aikana näpylöimme kännykässä kymmeniä sovelluksia – ja moni niistä ehdottelee päivittämistä. Onneksi päivitysten tekeminen on helppoa!

Näin hallitset päivityksiä

Sovellukset voi päivittää yksitellen, kaikki kerralla tai automaattisesti.

1. Android (Samsung, OnePlus, Huawei jne.)

Avaa Play kauppa -sovellus >
Valikko (kolme viivaa allekkain vasemmassa yläkulmassa) >
Omat sovellukset ja pelit >
Päivitä kaikki tai päivitä yksi sovellus kerrallaan.

Automaattiset päivitykset:

Play-kauppa >
Valikko (kolme viivaa allekkain) >
Asetukset >
Automaattiset päivitykset.

Näyttökuva Google play sovellusten päivittämisestä. Nuoli osoittaa kohtaan: Asetukset(kolme viivaa allekain)
1. Play-kaupassa aloita näpäyttämällä valikkoa. Näyttökuva Google play sovellusten päivittämisestä. Nuoli osoittaa kohtaan: Asetukset(kolme viivaa allekain) Digitreenit,mobiilisovellukset,Google Play,Android,Näyttökuva,älypuhelimet
Näyttökuva Google play sovellusten päivittämisestä. Nuoli osoittaa kohtaan: Omat sovellukset ja pelit
2. Valitse Omat sovellukset ja pelit. Näyttökuva Google play sovellusten päivittämisestä. Nuoli osoittaa kohtaan: Omat sovellukset ja pelit Digitreenit,Näyttökuva,Google Play,mobiilisovellukset,Android
Näyttökuva Google Play, jossa ohjelmien päivitysvalikot. Nuoli osoittaa kohtaan Päivitä kaikki
3. Näpäytä Päivitykset. Näyttökuva Google Play, jossa ohjelmien päivitysvalikot. Nuoli osoittaa kohtaan Päivitä kaikki Digitreenit,Näyttökuva,Google Play,Android
Sovellukset voi päivittää yksitellen, kaikki kerralla tai automaattisesti.

2. iOS (iPhone / iPad)

App store >
Päivitykset >
Päivitä kaikki tai Päivitä sovellus kerrallaan.

Myös iOS-laitteessa voit laittaa automaattiset päivitykset päälle: Asetukset -> iTunes&App Store -> Päivitykset kohdasta täppä oikealle.

Päivityksiin on monia syitä

Bugit eli virheet sovelluksen koodissa ovat yleisin syy uusiin päivityksiin. Bugeja ilmenee, kun sovellus on jo käytössä ja sitten virheet halutaan luonnollisesti korjata.

Tietoturva on yleinen päivityksen syy. Tietoturva-aukkoja pyritään tukkimaan sitä mukaa, kun niitä ilmenee.

Kehitys kehittyy. Sovellusten pitää toimia sujuvasti ja olla käyttäjälle miellyttäviä ja varmatoimisia.

Uudet ominaisuudet. Niitä tuodaan sovelluksiin päivityksillä, jotta ei tarvitse julkaista kokonaan uutta versiota ohjelmasta.

Hyvä sovellus kertoo, miksi sitä päivitetään

Näpäyttämällä sovelluksen kuvaketta saat selville, mitä päivitys pitää sisällään.

Näyttökuva app storesta, jossa muutaman ohjelman päivitystiedot
YouTube kertoo päivitysten sisällöstä huumorilla. AppStore. Näyttökuva app storesta, jossa muutaman ohjelman päivitystiedot Digitreenit,Näyttökuva,iOS,iPhone,App Store
Kuvakaappaus Google Play -kaupan sovelluspäivityksen sisällöstä. Telia TV -päivitys
TeliaTV-sovellus listaa päivittelyjen sisällön. Google Play. Kuvakaappaus Google Play -kaupan sovelluspäivityksen sisällöstä. Telia TV -päivitys Digitreenit,kuvakaappaus,Android,mobiilisovellus,Google Play

Sovellusten tekijät eivät aina vaivaudu kertomaan, mitä virhettä on korjattu tai mitä tarkemmin on tehty. Kuluttajan näkökulmasta olisi kuitenkin hyvä, että näin tehtäisiin.

Kuva AppStoren Yle Areena -päivitysen sisällöstä. Teksti Bugikorjaus: tekstitys ei enää muutu mustaksi
Yle Areena kertoo päivityksen syyn. Kuva AppStoren Yle Areena -päivitysen sisällöstä. Teksti Bugikorjaus: tekstitys ei enää muutu mustaksi Digitreenit
Fiksuin tapa välttyä ylimääräisiltä päivityksiltä: Poista sovellukset, joita et käytä.

Siivoa sovelluksia, niin päivityksetkin vähenevät

Päivitykset myös lisäävät muistin kulutusta. Se kannattaa ottaa huomioon, varsinkin jos älypuhelimen muisti tuppaa täyttymään.

Fiksuin tapa välttyä ylimääräisiltä päivityksiltä on poistaa sovellukset, joita ei oikeasti käytä koskaan. Ne vievät turhaa tilaa ja lisäävät tietoturvariskiä.

Miksi joitakin sovelluksia ei voi poistaa?

Kaikkia sovelluksia ei saa luurista poistettua. Valmistaja voi määritellä, mitkä sovellukset ovat välttämättömiä puhelimen toiminnalle.

Sovellukset eivät siis ole tasaveroisia, vaan toiset ovat valmistajan käyttöjärjestelmän osia.

Valmistajat, kuten Apple tai Samsung pyrkivät myös tuuppimaan meitä niiden omien sovellusten käyttäjiksi.

Android-laitteissa osan näistä ylimääräisistä ohjelmista voi ottaa pois käytöstä sovellusten hallinnassa: Asetukset > Sovellukset > Sovellusten hallinta.

Näyttökuva Google Play, jossa poistetaan esiasennettu ohjelma. Ilmoitusteksti: Jos poistat sisäänrakennetun sovelluksen käytöstä, muissa sovelluksissa voi ilmetä ongelmia. Myös tiedot poistetaan.
Jotkut esiasennetut sovellukset voi poistaa tällaisista varoituksista huolimatta. Joskus sovellukset korvataan ns. tehdasversiolla. Näyttökuva Google Play, jossa poistetaan esiasennettu ohjelma. Ilmoitusteksti: Jos poistat sisäänrakennetun sovelluksen käytöstä, muissa sovelluksissa voi ilmetä ongelmia. Myös tiedot poistetaan. Digitreenit,Samsung Group,Android

Tavallisellekin käyttäjälle päivityksiä eri sovelluksiin tippuu jopa päivittäin. Tahdista ei kuitenkaan kannata huolestua. Päivityksiä voi käydä tutkimassa, kun aikaa löytyy.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja - verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Media- ja digitaidot

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.

 • Digitreenit: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • Digitreenit: Yhdistä tietokone verkkoon älypuhelimella

  Näin jaat puhelimesi verkkoyhteyden muille laitteille

  Jos olet junassa, mökillä tai muuten paikassa, josta ei toimivaa langatonta verkkoa löydy, voit käyttää puhelintasi yhteyspisteenä internetiin ja jakaa sitä kautta nettiyhteyden muille laitteille. Yllättävän usein joutuu tilanteisiin, jossa toimivaa langatonta verkkoa (Wi-Fi) ei ole käytettävissä tai verkko on kovin ruuhkainen ja hidas. Nopea apu löytyy puhelimesta.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.