Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Taasko uusi päivitys? Miksi ja miten päivität sovelluksia

Digitreenien pääkuva tekstillä Päivitä sovellukset
Digitreenien pääkuva tekstillä Päivitä sovellukset Kuva: Yle / Unsplash - Rami Al-zayat (CC0) Digitreenit,mobiilisovellukset,Android,iOS

Älylaitteiden sovellukset päivittyvät jatkuvasti. Yleensä päivityksiä tehdään bugien eli ohjelmointivirheiden tai tietoturvan vuoksi. Päivityksissä sovellukset myös kehittyvät ja saavat lisää ominaisuuksia. Opettele hallitsemaan puhelimesi tai tablettisi päivityksiä.

Käytämme keskimäärin noin kymmentä sovellusta joka päivä. Kuukauden aikana näpylöimme kännykässä kymmeniä sovelluksia – ja moni niistä ehdottelee päivittämistä. Onneksi päivitysten tekeminen on helppoa!

Näin hallitset päivityksiä

Sovellukset voi päivittää yksitellen, kaikki kerralla tai automaattisesti.

1. Android (Samsung, OnePlus, Huawei jne.)

Avaa Play kauppa -sovellus >
Valikko (kolme viivaa allekkain vasemmassa yläkulmassa) >
Omat sovellukset ja pelit >
Päivitä kaikki tai päivitä yksi sovellus kerrallaan.

Automaattiset päivitykset:

Play-kauppa >
Valikko (kolme viivaa allekkain) >
Asetukset >
Automaattiset päivitykset.

Näyttökuva Google play sovellusten päivittämisestä. Nuoli osoittaa kohtaan: Asetukset(kolme viivaa allekain)
1. Play-kaupassa aloita näpäyttämällä valikkoa. Näyttökuva Google play sovellusten päivittämisestä. Nuoli osoittaa kohtaan: Asetukset(kolme viivaa allekain) Digitreenit,mobiilisovellukset,Google Play,Android,Näyttökuva,älypuhelimet
Näyttökuva Google play sovellusten päivittämisestä. Nuoli osoittaa kohtaan: Omat sovellukset ja pelit
2. Valitse Omat sovellukset ja pelit. Näyttökuva Google play sovellusten päivittämisestä. Nuoli osoittaa kohtaan: Omat sovellukset ja pelit Digitreenit,Näyttökuva,Google Play,mobiilisovellukset,Android
Näyttökuva Google Play, jossa ohjelmien päivitysvalikot. Nuoli osoittaa kohtaan Päivitä kaikki
3. Näpäytä Päivitykset. Näyttökuva Google Play, jossa ohjelmien päivitysvalikot. Nuoli osoittaa kohtaan Päivitä kaikki Digitreenit,Näyttökuva,Google Play,Android
Sovellukset voi päivittää yksitellen, kaikki kerralla tai automaattisesti.

2. iOS (iPhone / iPad)

App store >
Päivitykset >
Päivitä kaikki tai Päivitä sovellus kerrallaan.

Myös iOS-laitteessa voit laittaa automaattiset päivitykset päälle: Asetukset -> iTunes&App Store -> Päivitykset kohdasta täppä oikealle.

Päivityksiin on monia syitä

Bugit eli virheet sovelluksen koodissa ovat yleisin syy uusiin päivityksiin. Bugeja ilmenee, kun sovellus on jo käytössä ja sitten virheet halutaan luonnollisesti korjata.

Tietoturva on yleinen päivityksen syy. Tietoturva-aukkoja pyritään tukkimaan sitä mukaa, kun niitä ilmenee.

Kehitys kehittyy. Sovellusten pitää toimia sujuvasti ja olla käyttäjälle miellyttäviä ja varmatoimisia.

Uudet ominaisuudet. Niitä tuodaan sovelluksiin päivityksillä, jotta ei tarvitse julkaista kokonaan uutta versiota ohjelmasta.

Hyvä sovellus kertoo, miksi sitä päivitetään

Näpäyttämällä sovelluksen kuvaketta saat selville, mitä päivitys pitää sisällään.

Näyttökuva app storesta, jossa muutaman ohjelman päivitystiedot
YouTube kertoo päivitysten sisällöstä huumorilla. AppStore. Näyttökuva app storesta, jossa muutaman ohjelman päivitystiedot Digitreenit,Näyttökuva,iOS,iPhone,App Store
Kuvakaappaus Google Play -kaupan sovelluspäivityksen sisällöstä. Telia TV -päivitys
TeliaTV-sovellus listaa päivittelyjen sisällön. Google Play. Kuvakaappaus Google Play -kaupan sovelluspäivityksen sisällöstä. Telia TV -päivitys Digitreenit,kuvakaappaus,Android,mobiilisovellus,Google Play

Sovellusten tekijät eivät aina vaivaudu kertomaan, mitä virhettä on korjattu tai mitä tarkemmin on tehty. Kuluttajan näkökulmasta olisi kuitenkin hyvä, että näin tehtäisiin.

Kuva AppStoren Yle Areena -päivitysen sisällöstä. Teksti Bugikorjaus: tekstitys ei enää muutu mustaksi
Yle Areena kertoo päivityksen syyn. Kuva AppStoren Yle Areena -päivitysen sisällöstä. Teksti Bugikorjaus: tekstitys ei enää muutu mustaksi Digitreenit
Fiksuin tapa välttyä ylimääräisiltä päivityksiltä: Poista sovellukset, joita et käytä.

Siivoa sovelluksia, niin päivityksetkin vähenevät

Päivitykset myös lisäävät muistin kulutusta. Se kannattaa ottaa huomioon, varsinkin jos älypuhelimen muisti tuppaa täyttymään.

Fiksuin tapa välttyä ylimääräisiltä päivityksiltä on poistaa sovellukset, joita ei oikeasti käytä koskaan. Ne vievät turhaa tilaa ja lisäävät tietoturvariskiä.

Miksi joitakin sovelluksia ei voi poistaa?

Kaikkia sovelluksia ei saa luurista poistettua. Valmistaja voi määritellä, mitkä sovellukset ovat välttämättömiä puhelimen toiminnalle.

Sovellukset eivät siis ole tasaveroisia, vaan toiset ovat valmistajan käyttöjärjestelmän osia.

Valmistajat, kuten Apple tai Samsung pyrkivät myös tuuppimaan meitä niiden omien sovellusten käyttäjiksi.

Android-laitteissa osan näistä ylimääräisistä ohjelmista voi ottaa pois käytöstä sovellusten hallinnassa: Asetukset > Sovellukset > Sovellusten hallinta.

Näyttökuva Google Play, jossa poistetaan esiasennettu ohjelma. Ilmoitusteksti: Jos poistat sisäänrakennetun sovelluksen käytöstä, muissa sovelluksissa voi ilmetä ongelmia. Myös tiedot poistetaan.
Jotkut esiasennetut sovellukset voi poistaa tällaisista varoituksista huolimatta. Joskus sovellukset korvataan ns. tehdasversiolla. Näyttökuva Google Play, jossa poistetaan esiasennettu ohjelma. Ilmoitusteksti: Jos poistat sisäänrakennetun sovelluksen käytöstä, muissa sovelluksissa voi ilmetä ongelmia. Myös tiedot poistetaan. Digitreenit,Samsung,Android

Tavallisellekin käyttäjälle päivityksiä eri sovelluksiin tippuu jopa päivittäin. Tahdista ei kuitenkaan kannata huolestua. Päivityksiä voi käydä tutkimassa, kun aikaa löytyy.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Kommentit