Hyppää pääsisältöön

Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia: Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

Kooste Teeman lauantai-iltojen ohjelmistosta syksyllä 2017.
Kooste Teeman lauantai-iltojen ohjelmistosta syksyllä 2017. Teemalauantai,teeman rockdokumentit

Rakkaus, anarkia, natsit, cowboyt, samurait, vampyyrit... Syysohjelmistossa musiikkia ja elokuvaa, ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua.
Teeman lauantai-iltoihin kuuluvat nykyisin sekä musiikkidokumentit että teemaillat.

Syksyllä 2017 osallistutaan Rakkautta & Anarkiaa -festivaalille ja muistiviikolle, muistellaan 90-luvun populaarikulttuuria ja elokuvakomedian mestaria Jacques Tatia, perehdytään saksalaisen elokuvan historiaan ja Hitlerin Hollywoodiin, kuunnellaan Beatlesiä, Bruce Springsteeniä, black metalia ja kamarimusiikkia sekä pakistanilaista ja ruotsalaista jazzia, pelätään vampyyrejä, katsellaan nuorta ja vanhaa Jack Nicholsonia, tutustutaan Rauni Reposaarelaiseen ja Ann Savoon sekä vietetään kiihkeitä iltoja naisten kesken. Muun muassa.

Teeman lauantai-iltojen ohjelma alkaa kello 20. Ohjelmistossa musiikkidokumentteja, elokuvaa ja kulttuuridokumentteja. Musiikkidokumentit avaavat illat, niiden jälkeen alkaa Teemalauantai. Toisinaan sama teema valtaa koko illan.

The Beatles kiertueella jossain hotellihuoneessa. Arkistokuva Ron Howardin ohjaamasta dokumenttielokuvasta The Beatles: Eight Days A Week (2016).
Eight Days A Week. The Beatles kiertueella jossain hotellihuoneessa. Arkistokuva Ron Howardin ohjaamasta dokumenttielokuvasta The Beatles: Eight Days A Week (2016). The Beatles: Eight Days a Week,The Beatles,Ron Howard,teeman rockdokumentit

2.9. klo 20.00 Teemalauantai: The Beatles!

Klo 20.00 The Beatles: Eight Days A Week – The Touring Years (Areena 30 päivää + pikauusinta 5.9. klo 23.30)
Klo 21.45 Sgt. Pepper’s Musical Revolution (Areena 30 päivää)
Teemalauantaiden syyskuun avaa the one and only: The Beatles! Musiikilliseen iltaan kuuluu kaksi upeaa dokumenttielokuvaa yhtyeen uran huippuhetkistä.
Ron Howardin ohjaama, elokuvateattereissakin kiertänyt, kiitetty ja palkittu elokuva Eight Days A Week (2016) kertoo The Beatlesin keikkailuvuosista ja Amerikan-valloituksesta. Ainutlaatuinen, huolella restauroitu arkistomateriaali herättää henkiin nuo taruhohtoiset vuodet 1962–66 ja sen tärkeimmän: yhtyeen musiikin.
BBC:n upouusi dokumentti Sgt. Pepper’s Musical Revolution (2017) jatkaa tarinaa siitä, mihin keikkailu päättyi: se käsittelee 50 vuotta sitten maailmaan ilmestynyttä, monen ihmisen maailman ja elämän muuttanutta albumia Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Beatlesin musiikkiin meidät johdattelee säveltäjä Howard Goodall.
Molemmat ovat tv-ensi-iltoja.
Eight Days A Weekistä sanottua:
“Howard’s new film captures the sweat, screams and cultural significance of the band’s touring years.” (The Guardian)
“The band’s story takes on the drama and scale of a Biblical epic that’s scarcely believable even half a century later.” (Rolling Stone)
Samana Beatles-päivänä kello 16.00 esitetään toiveuusintana dokumenttielokuva Vanha kunnon Freda, Beatlesin sihteeri.)

Iltaa jatkaa klo 22.45 Noah Baumbachin elokuva Frances Ha, joka on myös Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ennakko-ohjelmistoa.

Song of Lahore: elokuvan pr-kuva.
Song of Lahore. Song of Lahore: elokuvan pr-kuva. Kuva: Copyright Andy Schocken musiikki,dokumenttielokuvat,Lahore,Pakistan,maailmanmusiikki,Song of Lahore,teeman rockdokumentit

9.9. klo 19.55 Song of Lahore

(USA 2015) (Areena 30 päivää + pikauusinta 12.9. klo 23.35)
Musiikki ei tunne rajoja! Song of Lahore on ihana dokumenttielokuva siitä mitä tapahtui, kun Lahoressa toimiva Sachal Studios eli pakistanilaisen klassisen musiikin taiturit tekivät traditionaalisilla soittimillaan suurenmoisen version Dave Brubeckin jazzklassikosta Take Five ja jakoivat siitä tehdyn videon netissä. Tarina huipentuu New Yorkissa yhteiskonserttiin Wynton Marsalisin ja Lincoln Centerin jazzmuusikoiden kanssa. Ohjaus Sharmeen Obaid-Chinoy ja Andy Schocken. Suomen-ensi-ilta.

9.9. ei ole Teemalauantaita, sillä iltaa jatkaa klo 21.15 suora lähetys BBC Promsin päätöskonsertista.

Ateria bordellissa. Kuva Lina Wertmüllerin elokuvasta Rakkautta ja anarkiaa (1973).
Rakkautta ja anarkiaa. Ateria bordellissa. Kuva Lina Wertmüllerin elokuvasta Rakkautta ja anarkiaa (1973). Italialainen elokuva,Lina Wertmüller,Rakkautta ja anarkiaa
Elokuvaohjaaja Lina Wertmüller. Kuva dokumenttielokuvasta Lina Wertmüller ja valkoiset lasit.
Lina Wertmüller. Elokuvaohjaaja Lina Wertmüller. Kuva dokumenttielokuvasta Lina Wertmüller ja valkoiset lasit. Kuva: Emanuele Ruiz Lina Wertmüller,elokuvaohjaajat,Rakkautta ja anarkiaa,Dietro gli occhiali bianchi

16.9. klo 20.00 Teemalauantai: Rakkauden ja anarkian vuodet

Klo 20.00 Lina Wertmüller ja valkoiset lasit (Dietro gli occhiali bianchi) (Areena 30 päivää)
Klo 21.55 Rakkautta ja anarkiaa (16) (Film d'amore e d'anarchia, ovvero: stamattina alle 10, in via dei Fiori, nella nota casa di tolleranza…) (Areena 7 päivää)
Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestetään syyskuussa 30. kerran. Juhlavuoden kunniaksi esitämme pitkästä aikaa televisiossa festivaalille nimensä antaneen italialaisen menestyselokuvan vuodelta 1972: tragediaa ja komediaa, rakkautta ja anarkiaa henkilökohtaisen ja poliittisen, prostituution ja fasismin pyörteessä. Pääosia esittävät Giancarlo Giannini, Mariangelo Melato ja Lina Polito, musiikin sävelsi Nino Rota. Ennen elokuvaa esitetään uusi dokumenttielokuva Rakkauden ja anarkian ohjaajasta, aina omia teitään kulkeneesta, lasikattoja rikkoneesta Lina Wertmülleristä ja tämän pitkästä urasta Italiassa ja Hollywoodissa. Mukana muun muassa Martin Scorsesee, Harvey Keitel ja Sophia Loren sekä illan elokuvan näyttelijät Giancarlo Giannini ja Mariangelo Melato. Ohjaus Valerio Ruiz, 2015.
Rakkautta & Anarkiaa 14.–24.9. Festivaalin historiaa samalla viikolla myös keskiviikon Kinossa (The Reflecting Skin) ja Elävässä arkistossa.

John Wayne elokuvassa Etsijät (1956).
Etsijät. John Wayne elokuvassa Etsijät (1956). Etsijät,John Ford,western,elokuvat,Teemalauantai,John Wayne
Isä ja poika etsivät muslimiksi kääntynyttä tytärtä modernissa eurooppalaisessa "westernissä" Les Cowboys (2015).
Les Cowboys. Isä ja poika etsivät muslimiksi kääntynyttä tytärtä modernissa eurooppalaisessa "westernissä" Les Cowboys (2015). Rakkautta ja anarkiaa,elokuvat,Teemalauantai,The Cowboys,Thomas Bidegain,Les Cowboys

23.9. klo 20.00 Teemalauantai: Etsijöitä ennen ja nyt

Klo 20.00 Etsijät (12) (The Searchers) (ei jää Areenaan)
Klo 22.00 Les Cowboys (12) (Areena 30 päivää)
Yksi teema, kaksi variaatiota: Teemalauantain kahden elokuvan illassa nähdään John Fordin westernklassikko Etsijät ja siitä innoituksensa saanut moderni etsintäkuvaus Les Cowboys.
Etsijöiden pääosissa ovat John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles ja Natalie Wood. Myyttisissä lännenmaisemissa kuvattu, vuonna 1956 valmistunut elokuva esitetään nyt ensi kertaa HD-kopiona.
Les Cowboys on monesti palkitun käsikirjoittajan Thomas Bidegainin (Profeetta, Dheepan, Luihin ja ytimiin) esikoisohjaus, joka voitti viime vuonna Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yleisöäänestyksen. Se on eräänlainen moderni western, jossa cowboyt ja intiaanit ovat vaihtuneet terrori-iskujen ja uskonsotien hämmentämän Euroopan asukkaiksi. Muslimiksi kääntynyttä siskoaan ja tytärtään etsiviä miehiä esittävät Finnegan Oldfield ja François Damiens. Les Cowboys (2015) on aiemmin nähty Suomessa vain R&A:ssa ja Kavin kuukauden elokuvana. Tv-ensi-ilta.
Les Cowboysista sanottua:
“Reaching across 15 years and multiple countries, Les Cowboys repurposes the narrative codes of the classic western to explore the complexities of a disrupted world.” (The New York Times)
“The movie hits hard and stays with you.” (Rolling Stone)
“Yksi kiinnostavimmista viime vuonna valmistuneista elokuvista. Jännittävä ja koskettava, fiksu ja pohdiskeleva." (Helsingin Sanomat)
Rakkautta & Anarkiaa 14.–24.9.

Glen Campbell: I'll Be Me. Dokumenttielokuva countrytähden jäähyväiskiertueesta.
Glen Campbell: I'll Be Me. Glen Campbell: I'll Be Me. Dokumenttielokuva countrytähden jäähyväiskiertueesta. teeman rockdokumentit,Glen campbell,Glen Campbell: I'll Be Me
Julianne Moore muistisairaana Alicena elokuvassa Edelleen Alice.
Edelleen Alice: Julianne Moore. Julianne Moore muistisairaana Alicena elokuvassa Edelleen Alice. Julianne Moore,Teemalauantai,muistisairaudet,elokuvat,Oscar-palkinto,Still Alice

30.9. klo 20.00 Teemalauantai: Kun muisti katoaa

Klo 20.00 Glen Campbell: I’ll Be Me (Areena 7 päivää)
Klo 21.45 Edelleen Alice (S) (Still Alice) (Areena 14 päivää)
Syyskuun viimeinen Teemalauantai kulkee muistiviikon ja Alzheimer-päivän (21.9.) jälkijunassa sekä ennakoi ensimmäistä ikäihmisten Armas-festivaalia. Muisti-illassa nähdään riipaisevan rehellinen dokumenttielokuva Alzheimerin tautiin elokuussa 2017 menehtyneen musiikkilegendan Glen Campbellin viimeisestä kiertueesta sekä Oscarilla vuonna 2015 palkittu elokuva Edelleen Alice, jossa Julianne Moore loistaa Alzheimerin tautiin sairastuvana psykologina. Muissa keskeisissä rooleissa ovat Alec Baldwin ja Kristen Stewart. Richard Glatzerin ja Wash Westmorelandin ohjaama elokuva saa nyt tv-ensi-iltansa.
Muistiviikko / Armas-festivaali 1.–15.10.

Nirvana-yhtye. Kuva dokumenttisarjasta Paluu 90-luvulle (2014).
Paluu 90-luvulle: Nirvana. Nirvana-yhtye. Kuva dokumenttisarjasta Paluu 90-luvulle (2014). Nirvana,Dave Grohl,dokumenttisarjat,populaarikulttuuri,musiikki,Kurt Cobain,Krist Novoselic,Paluu 90-luvulle
TLC-yhtye. Kuva dokumenttisarjasta Paluu 90-luvulle (2014).
Paluu 90-luvulle: TLC. TLC-yhtye. Kuva dokumenttisarjasta Paluu 90-luvulle (2014). TLC,populaarikulttuuri,musiikki,dokumenttisarjat,Paluu 90-luvulle

7.–28.10. klo 20.00 Paluu 90-luvulle

(Welcome to the 90’s, Saksa 2014) (Areena 14 päivää per jakso)
Lokakuussa Teeman lauantai-illat aloittaa Paluu 90-luvulle, neliosainen saksalainen dokumenttisarja 1990-luvun värikkäistä musiikki- ja alakulttuureista. Käsittelyssä muun muassa tanssikulttuuri, poika- ja tyttöbändit, grunge, riot grrrl -liike, brittipop, nu metal, rap ja hip hop.

Jacques Tati eli monsieur Hulot nauraa. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Suurenmoinen Tati.
Jacques Tati 1907–1982. Jacques Tati eli monsieur Hulot nauraa. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Suurenmoinen Tati. Jacques Tati,Monsieur Hulot,Suurenmoinen Tati
Jacques Tati lyhytelokuvassa Koomikkojen iltakoulu (1967).
Koomikkojen iltakoulu. Jacques Tati lyhytelokuvassa Koomikkojen iltakoulu (1967). Jacques Tati,elokuvaohjaajat,näyttelijät,koomikot,Teemalauantai,lyhytelokuvat,Koomikkojen iltakoulu

7.10. klo 21.00 Teemalauantai: Komedian mestari Jacques Tati

Playtime (S)
Koomikkojen iltakoulu (S) (Cours du soir)
Suurenmoinen Tati (The Maginificent Tati)
Elokuvan ja komedian juhlaa! Teemalauantai lanseeraa Areenan loppuvuoden suuren Tati-paketin: kaikki mestariohjaaja Jacques Tatin (1907–1982) pitkät ja lyhyet elokuvat (suurin osa lyhyistä ensi kertaa Suomen tv:ssä!) sekä kaksi Tati-dokumenttia ovat katsottavissa Areenassa vuoden loppuun 31.12. asti. Teemaillassa nähdään Tatin vuoden 1967 mestariteos, moderni komedia Playtime, samoihin aikoihin tehty lyhytelokuva Koomikkojen iltakoulu sekä Michael Housen vuonna 2009 ohjaama dokumenttielokuva Suurenmoinen Tati.
Tatin syntymästä on kulunut 110 vuotta 9.10.2017.

Spiritistinen istunto. Kuva Fritz langin elokuvasta Tri Mabuse – ihmispeto (1922).
Tri Mabuse – ihmispeto. Spiritistinen istunto. Kuva Fritz langin elokuvasta Tri Mabuse – ihmispeto (1922). Saksalainen elokuva,mykkäelokuvat,Fritz Lang,Tri Mabuse – ihmispeto
Kristina Söderbaum ampuu jousipyssyllä. Kuva natsi-Saksan ajan elokuvasta Muuttolintu (Opfergang, 1944).
Muuttolintu. Kristina Söderbaum ampuu jousipyssyllä. Kuva natsi-Saksan ajan elokuvasta Muuttolintu (Opfergang, 1944). Kristina Söderbaum,Veit Harlan,Opfergang,Saksalainen elokuva,natsi-Saksa,Muuttolintu

Mabusesta Hitleriin: Saksalaisen elokuvan lokakuu Teemalla

Lokakuussa Teemalla perehdytään Saksan ja saksalaisen elokuvan historiaan Kino Klassikossa, sunnuntaimatineassa, keskiviikon Kinossa, Teemalauantaissa ja Areenassa. Hienon kokonaisuuden harvinaisin tapaus on Teemalauantai 21.10., jossa käsitellään ja esitetään natsi-Saksan elokuvaa. Ohjaajista erityishuomiota saa Fritz Lang, jolta esitetään suuret Tri Mabuse -klassikot (1.10., 8.10., 14,10.) ja M – kaupunki etsii murhaajaa (12.10.) ja josta tehty uusi fiktioelokuva Fritz Lang ja M – murhan jäljillä (11.10.) kertoo vaihtoehtoisen totuuden M-elokuvan teosta. Saksa-teeman päättää Rainer Werner Fassbinderin kuuluisimpiin kuuluva elokuva, sodanjälkeisen Saksan noususta kertova Maria Braunin avioliitto.

Tohtori Caligarin kabinetti, 1920.
Caligarista Hitleriin. Tohtori Caligarin kabinetti, 1920. caligarista hitleriin,Teemalauantai

14.10. klo 21.00 Teemalauantai: Saksa sotien välissä

Caligarista Hitleriin (Von Caligari zu Hitler: Das deutsche Kino im Zeitalter der Massen) (Areena 30 päivää)
Tohtori Mabusen testamentti (Das Testament des Dr. Mabuse) (Areena 30 päivää)
Näin Saksa ja saksalainen elokuva kulkivat kohti natsiaikaa ja toista maailmansotaa. Rüdiger Suchslandin dokumenttielokuvassa Caligarista Hitleriin kerrotaan sotienvälisen Saksan tarina aikakauden elokuvien kautta. Dokumenttielokuvassa laajasti käsitellyn Fritz Langin 1920-luvulla ohjaama Tri Mabuse esitetään kahdessa osassa Teemalla 1. ja 8.10. Lauantai-illassa esitetään tämän kauhu/jännitystarinan huikea, itsenäinen jatko-osa, äänielokuva Tohtori Mabusen testamentti (1933). Hitler nousi valtaan ennen elokuvan ensi-iltaa, ja se kiellettiin Saksassa. Lang pakeni maasta pian tämän jälkeen.

Dokumenttielokuvan Hitlerin Hollywood (2017) juliste.
Hitlerin Hollywood. Dokumenttielokuvan Hitlerin Hollywood (2017) juliste. dokumenttielokuvat,elokuvajuliste,Rüdiger Suchsland,elokuvahistoria,Hitlerin Hollywood

21.10. klo 21.00 Teemalauantai: Natsien unelmatehdas

Hitlerin Hollywood (Hitlers Hollywood: Das Deutsche Kino im Zeitalter der Propaganda 1933–1945) (Areena 30 päivää + pikauusinta)
Muuttolintu (Opfergang) (ei jää Areenaan)
Rüdiger Suchslandin uusi dokumenttielokuva jatkaa siitä, mihin Caligarista Hitleriin päättyi: Hitlerin Hollywood kertoo natsi-Saksan elokuvista ja propagandan ajasta, unelmatehtaasta kuoleman voimien käytössä. Arkistojen aarteista koottu vavahduttava elokuva saa nyt Suomen-ensi-iltansa. Sen jälkeen esitetään todellinen harvinaisuus, pahamaineisen Jud Süss -elokuvan ohjaajan Veit Harlanin värielokuva Opfergang eli Muuttolintu. Uhrautumisen ja kuoleman teemoja käsittelevä melodraama oli natsi-Saksan viimeisiä elokuvia. Se sai ensi-iltansa joulukuussa 1944.

Hanna Schygulla elokuvassa Maria Braunin avioliitto (1979).
Maria Braunin avioliitto: Hanna Schygulla. Hanna Schygulla elokuvassa Maria Braunin avioliitto (1979). Saksalainen elokuva,Teemalauantai,Maria Braunin avioliitto,Hanna Schygulla,Rainer Werner Fassbinder

28.10. klo 21.00 Teemalauantai: Saksan sodan jälkeen

Olipa kerran… Maria Braunin avioliitto (Il était une fois… Le Mariage de Maria Braun) (Areena 90 päivää + pikauusinta)
Maria Braunin avioliitto (Die Ehe der Maria Braun) (Areena 30 päivää)
Ilta on omistettu uuden saksalaisen elokuvan ihmelapsen ja kauhukakaran, nuorena kuolleen Rainer Werner Fassbinderin kuuluisimmalle elokuvalle Maria Braunin avioliitto (1979), joka kertoo sodanjälkeisen Saksan talousihmeestä. Pääosaa esittää Hanna Schygulla yhdessä uransa parhaista rooleista. Ennen elokuvaa esitetään sitä käsittelevä Olipa kerran... -sarjan tv-dokumentti.
Maria Braunin avioliitto antoi minulle sen opin omaan elämääni, ettei pidä odottaa että oikea elämä alkaa vasta huomenna. Pitää osallistua nyt eikä säästellä itseään johonkin tulevaisuuteen, joka ehkä tulee tai sitten ei”, Hanna Schygulla totesi Sodankylän elokuvajuhlilla kesäkuussa 2017.

Pianisti Esbjörn Svensson lavalla. Kuva dokumenttielokuvasta Esbjörn Svensson: jazzpianistin elämä.
Esbjörn Svensson: jazzpianistin elämä. Pianisti Esbjörn Svensson lavalla. Kuva dokumenttielokuvasta Esbjörn Svensson: jazzpianistin elämä. jazz,pianistit,Esbjörn Svensson,Esbjörn Svensson Trio,Filmen om Esbjörn Svensson

4.11. klo 20 Esbjörn Svensson: jazzpianistin elämä

((Filmen om Esbjörn Svensson, Ruotsi 2016) (Areena 30 päivää)
Dokumenttielokuva ruotsalaisen nykyjazzin kirkkaimmasta tähdestä, pianisti-säveltäjä Esbjörn Svenssonista ja tämän EST-triosta. Svensson kuoli sukellusonnettomuudessa vuonna 2008 vain 44-vuotiaana. Tämä elokuva on kuitenkin täynnä elämää – ja ystävyyttä ja suurenmoista musiikkia. EST:n basistin Dan Berglundin ja rumpalin Magnus Öströmin lisäksi dokumentissa vilahtaa myös Iiro Rantala, joka soitti Svenssonin piano-osuudet viime vuonna julkaistulla EST Symphony -levyllä. Ohjaus David Tarrodi. Suomen-ensi-ilta.
“Malik Bendjelloul’s Searching for Sugar Man was the first Swedish music documentary worthy of being called a masterpiece. David Tarrodi’s A Portrait of Esbjörn Svensson is the other.” (Dagens Industri)
Tampere Jazz Happening 2.–5.11.2017

Sidse Babett Knudsen elokuvassa The Duke of Burgundy.
The Duke of Burgundy: Sidse Babett Knudsen. Sidse Babett Knudsen elokuvassa The Duke of Burgundy. Sidse Babett Knudsen,elokuvat,Teemalauantai,The Duke of Burgundy,Peter Strickland

4.11. klo 21.00 Teemalauantai: Naisten kesken

The Duke of Burgundy (12) (Areena 14 päivää)
Seremonia (Ceremonin) (Areena 30 päivää + pikauusinta)
Festivaalipuhetta: Lina Mannheimer
Rakkautta, valtapelejä, erotiikkaa, outoutta ja järisyttävän tyylikästä elokuvaa: Berberian Sound Studion tyylittelyllä ihastuttaneen englantilaisen Peter Stricklandin uusin elokuva kertoo kahden naisen sadomasokistisesta suhteesta, eurooppalaisen eksploitaatioelokuvan ja art housen perinteitä hienosti kunnioittaen. Elokuvan erikoinen nimi The Duke of Burgundy viittaa noppaperhoseen – ainoaan urokseen naisten valtakunnassa. Pääosaa näyttelee Vallan linnakkeen tähti Sidse Babett Knudsen, suhteen toista osapuolta Chiara D'Anna. Elokuva valmistui vuonna 2014.
Elokuvan jälkeen esitetään samaa aihepiiriä käsittelevä dokumenttielokuva kuuluisasta ranskalaisesta dominasta Catherine Robbe-Grillet’stä, tämän sadomasokistisista eroottisista seremonioista, rakkaudesta ja vallasta. Vuonna 2014 valmistuneen Seremonian on ohjannut Lina Mannheimer, jonka haastattelu nähdään teemaillan päätteeksi.
The Duke of Burgundy saa nyt tv-ensi-iltansa, Seremonia on aiemmin esitetty Teeman elokuvafestivaalilla 2015. Molemmat on nähty myös Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla.

Daft Punk Unchained. Kuva dokumenttielokuvasta.
Daft Punk Unchained. Daft Punk Unchained. Kuva dokumenttielokuvasta. Kuva: Kevin Winter / Getty Images / Yle Kuvapalvelu Daft Punk,daft punk unchained

11.11. klo 20.00 Daft Punk Unchained

(Britannia/Ranska 2015) (Areena 7 päivää)
Dokumenttielokuva salaperäisestä ja omaperäisestä ranskalaisesta robottipopduosta Daft Punkista, joka on myynyt yli 12 miljoonaa albumia, voittanut seitsemän Grammya ja pitänyt ohjat tiukasti omissa käsissään. Haastateltavina duon työtovereita kuten Kanye West, Pharrell Williams, Giorgio Moroder, Paul Williams, Nile Rodgers ja Michel Gondry. Ohjaus Hervé Martin Delpierre. (Uusinta.)

Jack Nicholson elokuvassa Nyt tai ei koskaan (The Bucket List).
Nyt tai ei koskaan. Jack Nicholson elokuvassa Nyt tai ei koskaan (The Bucket List). Jack Nicholson,Teemalauantai,elokuvat,Nyt tai ei koskaan (elokuva)

11.11. klo 21.25 Teemalauantai: Jack Nicholson

Nyt tai ei koskaan (The Bucket List) (ei jää Areenaan)
Korppi (16) (The Raven) (Areena 30 päivää)
Jack Nicholson täytti keväällä 80 vuotta, ja näyttelijää juhlittiin Teemalla komealla sarjalla 1970-luvun elokuvia. Nyt Nicholsonin taiteilijakuvaa täydennetään kahdella elokuvalla uran alku- ja loppupäästä. Komedian The Bucket List eli Nyt tai ei koskaan ohjasi Rob Reiner vuonna 2007, ja toista pääosaa esittää Morgan Freeman. Kauhukomedian Korppi ohjasi Roger Corman vuonna 1963, ja nuoren Nicholsonin rinnalla siinä näyttelevät veteraanit Vincent Price, Peter Lorre ja Boris Karloff. Korppi on ensiesitys Ylessä.

Bruce Springsteen vuonna 1972. Arkistokuva musiikkidokumentista Bruce Springsteen omin sanoin (2017).
Bruce Springsteen vuonna 1972. Bruce Springsteen vuonna 1972. Arkistokuva musiikkidokumentista Bruce Springsteen omin sanoin (2017). Bruce Springsteen,muusikot,teeman rockdokumentit

18.11. klo 20.00 Bruce Springsteen omin sanoin

(Bruce Springsteen: In his own words, Britannia 2016) (Areena 7 päivää)
50 vuotta musiikintekoa: Bruce Springsteen kertoo tarinansa omin sanoin. Mukana ennen näkemätöntä arkistomateriaalia kuten nuoruuden kotivideoita ja taltioita varhaisista esiintymisistä. Ohjaus Nigel Cole. Ensi-ilta.
“Anyone who is interested in fame, friendship, family relationships and the creative process will have enjoyed this.” (The Arts Desk)

Philip Seymour Hoffman elokuvassa A Late Quartet.
A Late Quartet: Philip Seymour Hoffman. Philip Seymour Hoffman elokuvassa A Late Quartet. Philip Seymour Hoffman,A Late Quartet,elokuvat,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2016

18.11. klo 21.15 Teemalauantai: Kamarimusiikkia

A Late Quartet (7) (ei jää Areenaan)
Jousikvartettia etsimässä (Kvartett i kubik) (Areena 30 päivää)
Teemalauantai on omistettu yhdelle musiikintekemisen hienoimmista ja maagisimmista yhteisöistä: jousikvartetille. Illan elokuvassa A Late Quartet (USA 2012) maailmankuulu jousikvartetti joutuu kriisiin ja uhkaa hajota. Yaron Zilbermanin ohjaaman elokuvan pääosissa ovat Philip Seymour Hoffman, Christopher Walken, Catherine Keener, Mark Ivanir ja Imogen Poots. Illan dokumentissa pohditaan jousikvartetin olemusta ja dynamiikkaa monelta kantilta sekä käsitellään myös elokuvaa A Late Quartet. Mukana Ruotsin parhaisiin kuuluva Dahlkvist-kvartetti sekä 40 vuotta toiminut legendaarinen englantilainen Amadeus-kvartetti. Ohjaus Camilla Lundberg, Ruotsi 2014.

Jim Marshall ja maailman suurin Marshall-seinä yhtiön 30-vuotisjuhlassa 1992
Play It Loud: Jim Marshall. Jim Marshall ja maailman suurin Marshall-seinä yhtiön 30-vuotisjuhlassa 1992 Kuva: Marshall Amplification teeman rockdokumentit

25.11. klo 20.00 Play It Loud: Marshall-vahvistimen tarina

(Play it Loud – The Story of the Marshall Amp, Britannia 2014) (Areena 7 päivää)
Vuonna 1962 lontoolaisen rumpukaupan omistaja Jim Marshall kehitti nimeään kantavan kitaravahvistimen, joka mullisti rock-musiikin ja toi hänelle lisänimen "The Father of Loud". Dokumentissa mukana muun muassa Pete Townshend, Slash ja Lemmy. (Uusinta)

Rauni ja miekka. Mika Rättö elokuvassa Samurai Rauni Reposaarelainen.
Samurai Rauni Reposaarelainen. Rauni ja miekka. Mika Rättö elokuvassa Samurai Rauni Reposaarelainen. Samurai Rauni Reposaarelainen,Mika Rättö,Teemalauantai,elokuvat,kotimaiset elokuvat

25.11. klo 21.00 Teemalauantai: Samuraimeininkiä

Samurai Rauni Reposaarelainen (12) (Areena 180 päivää + pikauusinnat)
Elokuvan jälkeen Rättö & Sänpäkkilä
Kuka liikuttaisi vuorta – näin syntyi Rauni Reposaarelainen (Areena 180 päivää + pikauusinnat)
Rättö – Porin Samurai (Areenassa toistaiseksi)
Teeman elokuvafestivaali siirtyy marraskuun lopulta 2017 maaliskuuhun 2018, jolloin elokuvat jälleen valtaavat kanavan viideksi päiväksi, vahvan Areena-panostuksen ohella. Muistumana viime vuoden festivaalilta ja enteenä ensi vuodelle tarjoamme marraskuun viimeisenä lauantaina kotimaista samuraimeininkiä. Teeman elokuvafestivaalin 2016 kommentaattorit Mika Rättö ja Sami Sänpäkkilä esiintyvät nyt ensi-iltaelokuvan tekijäparina.
Rätön, Sänpäkkilän ja Moderni Kanuuna -työryhmän tee-se-itse-menetelmällä, kengännauhabudjetilla ja suurella intohimolla toteuttama filosofinen toimintaelokuva Samurai Rauni Reposaarelainen saapui valkokankaille syksyllä 2016 ja saa nyt tv-ensi-iltansa. Näin tekijät itse luonnehtivat teostaan: "Alejandro Jodorowskyn ja Emir Kusturican jalanjälkiä seuraava Samurai Rauni Reposaarelainen on surrealistinen tragikomedia, joka yhdistelee ennakkoluulottomasti suomalaista ja japanilaista kulttuuria sekä Selkämeren kaunista luontoa uniikiksi visuaaliseksi kokonaisuudeksi." Elokuvan lisäksi teemaillassa esitetään tekijöiden alku- ja jälkisanat, making of -dokumentti Kuka liikuttaisi vuorta sekä Rättö – Porin samurai, Ylen KulttuuriCocktailin henkilökuva Mika Rätöstä.

2.12. klo 20.00 Tuhansien raitojen miehet

(Areena kaksi vuotta)
(Suomi 2017) Tommi E. Järvisen ohjaama ja Jouko Aaltosen tuottama dokumenttielokuva Suomen kompista eli tärkeimmistä studiomuusikoistamme, kotimaisesta “wrecking crew’sta”. Ensi-ilta.

Anneli Saulia kuristetaan saksalaisessa elokuvassa Die toten Augen von London.
Lontoon kuolleet silmät: Anneli Sauli eli Ann Savo. Anneli Saulia kuristetaan saksalaisessa elokuvassa Die toten Augen von London. näyttelijät,Teemalauantai,Saksalainen elokuva,Anneli Sauli,Lontoon kuolleet silmät

2.12. klo 21.00 Teemalauantai: Anneli Sauli auf Deutsch

Lontoon kuolleet silmät (Die toten Augen von London) (Areena 14 päivää)
Kostaja Lontoosta (Der Hexer) (Areena 14 päivää)
Kaksi superharvinaisuutta! Lontoon kuolleet silmät (1961) ja Kostaja Lontoosta (1964) ovat 1960-luvulla suuren suosion saavuttaneita saksalaisia jännityselokuvia, joka perustuivat Edgar Wallacen dekkareihin. Elokuvat ohjasi Alfred Vohrer. Suomalaisittain kiinnostavinta näissä elokuvissa on sivuosanäyttelijä Ann Savo – eli Anneli Sauli.

Black metal -fani. Kuva dokumenttielokuvasta Blackhearts (Norja 2016).
Blackhearts. Black metal -fani. Kuva dokumenttielokuvasta Blackhearts (Norja 2016). black metal,teeman rockdokumentit

9.12. klo 20.00 Blackhearts: Mustan metallin maailma

(Areena 90 päivää + pikauusinta)
(Norja 2016) Mainio dokumenttielokuva (musiikki)kulttuurien kohtaamisesta: black metalin vannoutuneet fanit ympäri maailmaa uhmaavat viranomaisia, vaarantavat henkensä ja vapautensa, myyvät sielunsa paholaiselle ja pääsevät vihdoin black metal -festivaalille alan luvattuun maahan Norjaan – vain huomatakseen rakkaan, vaarallisen alakulttuurinsa olevan osa valtakulttuuria! Ohjaus Christian Falch ja Fredrik Horn Akselsen. Ensi-ilta.

Nosferatu. Kuvakaappaus dokumenttielokuvasta Caligarista Hitleriin.
Nosferatu: Max Schreck. Nosferatu. Kuvakaappaus dokumenttielokuvasta Caligarista Hitleriin. Teemalauantai,nosferatu
Christopher Lee elokuvassa Dracula (1958).
Dracula: Christopher Lee. Christopher Lee elokuvassa Dracula (1958). Teemalauantai,vampyyri,elokuvat,Christopher Lee,Dracula (vuoden 1958 elokuva),kauhuelokuvat,Terence Fisher

9.12. klo 21.25 Teemalauantai: Vampyyrihistoriaa

Nosferatu (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens) (Areena 60 päivää)
Dracula, pimeyden prinssi (12) (Horror of Dracula) (Areena 14 päivää)
Saksalaisen F.W. Murnaun ja englantilaisen Terence Fisherin vampyyrielokuvat ovat lajinsa klassikoita. Vuoden 1922 Nosferatu-vampyyriä esittää nimeään myöten unohtumaton Max Schreck, ja varsin vakuuttava on myös Christopher Lee vuoden 1958 väriversion Draculana.
Moderni vampyyrielokuva Ystävät hämärän jälkeen esitetään Teemalla keskiviikkona 13.12.

Agit-Prop laulaa ohjelmassa Sydämet saata hehkumaan vuonna 1975.
Agit-Prop 1975. Agit-Prop laulaa ohjelmassa Sydämet saata hehkumaan vuonna 1975. Kuva: Yle kuvanauha Agit Prop,poliittinen laulu,1975

16.12. klo 20.00 Lauluja Utopiasta – Agit-Propin tarina

(Suomi 2017) Musiikkidokumentti Suomen poliittisen laululiikkeen kirkkaimmasta tähdestä, neljästä äänestä, jotka soivat yhteen ainutlaatuisella tavalla. Agit-Propista kertovan elokuvan teon aloitti Peter von Bagh, valmiiksi sen ohjasi Jouko Aaltonen. Tv-ensi-ilta.

Kasvoja valokuvaaja Yann Arthus-Bertrandin ohjaamasta kolmituntisesta dokumenttielokuvasta Human.
Human. Kasvoja valokuvaaja Yann Arthus-Bertrandin ohjaamasta kolmituntisesta dokumenttielokuvasta Human. Human,Yann Arthus-Bertrand,ihmiset,ihmiskunta,dokumenttielokuvat,Teemalauantai,valokuvaajat

16.12. klo 21: Teemalauantai: Ihmisten ilta

Human (Areena 90 päivää)
Näin tehtiin Human (L'Aventure Human) (Areena 90 päivää)
Maailmankuulun valokuvaajan ja maapallon kauneuden ylistäjän Yann Arthus-Bertrandin pitkä dokumenttielokuva Human (2015) on meitä kaikkia suoraan puhutteleva kuvaus ihmisistä, ihmisyydestä ja inhimillisyydestä. Ihmiset eri puolilta maailmaa kertovat elämästään ja ajatuksistaan, monilla kielillä ja monenlaisin kasvoin. Käsittelyssä ovat ne kaikkein isoimmat asiat: elämän tarkoitus, onni, oikeus, köyhyys, sota, sorto, pakolaisuus, viha, anteeksianto, rakkaus… Välissä nähdään Arthus-Bertrandin kuuluisia, huikeita ilmakuvia. Humanista on tehty monenpituisia versioita, mutta Teema esittää – ilmeisesti ainoana tv-kanavana maailmassa – elokuvasta yli kolmetuntisen alkuperäisversion. Elokuvan jälkeen esitetään vielä sen tekemisestä kertova ranskalainen tv-dokumentti Näin tehtiin Human (2015). Toiveuusinta.

23.12. klo 20.00 Kuinka juutalaiset sävelsivät joulun

(Areena 30 päivää)
(The Jews Who Wrote Christmas, Kanada 2017) Omaperäinen, kuvia kumartelematon dokumenttielokuva siitä, miten vuoden suurimman kristillisen juhlan musiikin loivat juutalaiset, Valkeasta joulusta Petteri Punakuonoon. Ohjaus Larry Weinstein. Ensi-ilta.

Bruno Ganz on enkeli elokuvassa Berliinin taivaan alla.
Berliinin taivaan alla. Bruno Ganz on enkeli elokuvassa Berliinin taivaan alla. elokuvat,Saksalainen elokuva,enkelit,Berliini,Bruno Ganz,Berliinin taivaan alla,Wim Wenders
Nastassja Kinski on enkeli Berliinin taivaan alla -elokuvan jatko-osassa Niin kaukana, niin lähellä (1993)..
Niin kaukana, niin lähellä. Nastassja Kinski on enkeli Berliinin taivaan alla -elokuvan jatko-osassa Niin kaukana, niin lähellä (1993).. enkelit,Wim Wenders,Teemalauantai,Saksalainen elokuva,Nastassja Kinski,Niin kaukana, niin lähellä

23.12. klo 21.00 Teemalauantai: Enkeleitä Berliinissä

Berliinin taivaan alla (S) (Der Himmel über Berlin) (Areena 30 päivää)
Niin kaukana, niin lähellä (In weiter Ferne, so nah!) (Areena 30 päivää)
Wim Wendersin kaksi elokuvaa berliiniläisistä enkeleistä. Vuonna 1987 ensi-iltansa saaneen, jaetussa kaupungissa kuvatun Berliinin taivaan alla -elokuvan lisäksi esitetään sen aiemmin Suomessa esittämätön jatko-osa, vuonna 1993 valmistunut Niin kaukana, niin lähellä. Molempien elokuvien pääosassa ovat Bruno Ganz, Otto Sander – ja Berliini. Mukana myös Solveig Dommartin, Peter Falk, Nastassja Kinski ja Willem Dafoe.
Berliinin terrori-iskusta on kulunut vuosi 19.12.2017.

Queen-yhtye noin vuonna 1975. Arkistokuva tv-dokumentista Queen: From Rags to Rhapsody.
From Rags to Rhapsody. Queen-yhtye noin vuonna 1975. Arkistokuva tv-dokumentista Queen: From Rags to Rhapsody. Queen,Teemalauantai,queen: from rags to rhapsody,populaarimusiikki,Freddie Mercury,Brian May,rock
Queen-yhtye Lontoon Hammersmith Odeonilla jouluna 1975. Kuva konserttitaltiosta Queen: A Night at the Odeon..
A Night at the Odeon. Queen-yhtye Lontoon Hammersmith Odeonilla jouluna 1975. Kuva konserttitaltiosta Queen: A Night at the Odeon.. Queen,teeman rockdokumentit,Freddie Mercury,Brian May,Teemalauantai

30.12. klo 20.00 Teemalauantai: Long Live the Queen!

Queen: From Rags to Rhapsody (Areena 30 päivää)
Queen: A Night at the Odeon (Areena 30 päivää)
Yle Live: Freddie Mercuryn muistolle (Areena 60 päivää)
Vuosi päättyy kuninkaallisessa seurassa. Illan kaikki kolme ohjelmaa ovat Teeman katsojien eniten toivomia uusintoja.

Muutokset ja täydennykset ovat mahdollisia, jopa todennäköisiä.

Loppuvuoden ohjelmatiedot täydennetty 29.9.2017.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa