Hyppää pääsisältöön

Mehän soitamme samoja skaaloja! Song of Lahore osoittaa, että musiikki on yhteinen kieli

Song of Lahore: elokuvan pr-kuva.
Song of Lahore: elokuvan pr-kuva. Kuva: Copyright Andy Schocken musiikki,dokumenttielokuvat,Lahore,Pakistan,maailmanmusiikki,Song of Lahore,teeman rockdokumentit

Song of Lahore on kaunis tarina ihmisistä ja musiikista, joka meitä yhdistää.
Dokumenttielokuvan ensi-ilta Teemalla 9.9. klo 19.55. Myös Areenassa.

Jazz oli päivän soundi Pakistanissa 1950-luvulla. Vuonna 1958 Dave Brubeckin kvartetti oli keikalla Pakistanin toiseksi suurimmassa kaupungissa Lahoressa. Nido’s Hotelissa kaikui Paul Desmondin alttosaksofoni. Tuolloin kahdeksanvuotias Izzat Majeed innostui jazzista.

1960-luvulla Pakistanissa kuunneltiin uutta poppia, ja 1970-luvulla muodissa oli diskomusiikki. Sitten maa hiljeni. Taleban-liikkeen tultua valtaan ja sharia-lakien tultua voimaan vuonna 1977 alkoi kulttuurin alasajo. Elokuviin, televisioon, musiikkiin ja tanssiin alettiin suhtautua yhä ankarammin. Kerrottiin jopa, että jos jostakin kaupasta löydettiin musiikkikasetteja, kauppias vangittiin ja kauppa suljettiin.

Muusikot olivat työttömiä ja turhautuneita.― Izzat Majeed

Vuonna 2001 Pakistan lakkasi tukemasta Afganistanin taleban-liikettä. Asiat alkoivat muuttua. Kolme englanninkielistä radioasemaa alkoi soittaa popmusiikkia, ja heavysta tuli Pakistanin suosituinta musiikkia. Eräs suosituimmista radio-ohjelmista on Black Sundays. Sen kolmen tunnin mittaisessa lähetyksessä on kuultu muun muassa suomalaista Children of Bodomia.

Vuonna 2016 Pakistanin perinteisten suufi-muusikoiden ykköskaartiin kuulunut Amjad Sabri murhattiin kotikaupungissaan Karachissa, vain 39-vuotiaana. Kahden moottoripyörällä liikkuneen miehen kerrottiin tulittaneen Sabrin autoa. Viranomaisten kertoman mukaan eräs talebania kannattava ryhmä on ilmoittanut olevansa vastuussa murhasta. Musiikki näyttää siis edelleen olevan arka aihe Pakistanissa.

Sitä paitsi 2000-luvun alkuun mennessä Pakistanin perinteinen musiikki oli ajautunut marginaaliin. Se oli lähes unohdettu. Perinne oli miltei kuollut.

Liiketoimillaan maailmalla rikastunut miljonääri Izzat Majeed päätti osaltaan auttaa tilannetta. Hän halusi tuoda uudelleen esiin Pakistanin perinteisen musiikin. Hän tahtoi muistuttaa nykypäivän pakistanilaisia maan loistokkaasta, vuorituhantisesta musiikillisesta historiasta. Hän tahtoi elvyttää Pakistanin kuihtuneen musiikkiperinteen. Hän tahtoi myös auttaa pakistanilaisia veteraanimuusikoita saamaan julkisuutta virtuoosimaiselle soitolleen.

Luulimme, että vanha musiikki oli kuollut, mutta kun tapasimme nämä muusikot, tajusimme, ettei niin ollutkaan.― Mushtaq Soofi, musiikkituottaja

Izzat Majeed palkkasi joukon Abbey Roadin studioilla työskennelleitä britti-insinöörejä rakentamaan huippustudion Lahoreen. Näin syntyi Sachal-studio. Hän myös kokosi orkesterin Lahoren parhaista vanhan polven muusikoista. Näin syntyi Sachal Studios Orchestra. Orkesteri levytti pakistanilaista perinnemusiikkia, mutta vailla vastakaikua.

Sitten Izzat Majeed keksi yhdistää jo lapsena alkaneen jazz-innostuksensa ja pakistanilaisen musiikkiperinteen. Sachal Studios Orchestra alkoi soittaa jazzklassikoita omalla pakistanilaisella tyylillään. Yksi kokoonpanon ensimmäisistä taltioinneista oli Izzat Majeedin lapsuuden jazzhitti, Dave Brubeckin kvartetin Take Five.

Ja miltä se kuulostaakaan 60-miehisen, perinteisen pakistanilaisen orkesterin ja virtuoosimaisten solistien esittämänä! Paul Desmondin kimurantti teema taipuu sitarilla uskomattoman luontevasti, ja kun klassinen konserttikitara lähtee lentoon soolokohdassa, ymmärtää hyvin mitä Izzat Majeed tarkoittaa sanoessaan, että perinteisellä pakistanilaisella musiikilla ja jazzilla on paljon yhteistä. Nämä soittajat ovat aivan uskomattomia!

Sachal Studios Orchestran Take Five -video ilmestyi YouTubeen vuonna 2011. Pian sitä oli katsottu sadoin tuhansin ja ennen pitkää yli miljoona kertaa. Yhtäkkiä Sachal-studion muusikot olivat maailmankuuluja.

Kiinnostavin ja erikoisin milloinkaan kuulemani levytys Take Fivesta.― Dave Brubeck

Sitten tuli yhteydenotto New Yorkista. Lincoln Centerin jazztarjontaa luotsaava trumpetisti Wynton Marsalis halusi pakistanilaiset muusikot keikalle kanssaan. Näin syntyi Sachal-studion muusikoista koottu The Sachal Jazz Ensemble, joka matkusti New Yorkiin Wynton Marsalis Orchestran vieraaksi, Lincoln Centerin lavalle.

Tästä kaikesta kertoo Sharmeen Obaid-Chinoyn ja Andy Schockenin dokumenttielokuva Song of Lahore. Dokumentin alkuosa piirtää uskottavan kuvan pakistanilaisten veteraanimuusikoiden arkipäivästä ja studiotyöskentelystä. Loppuosa näyttää Lahoren ja New Yorkin kohtaamisen, joka ei kummallekaan osapuolelle ollut niin helppo kuin ehkä toivottiin.

Kiire ja musiikkikulttuurien erot vaivasivat yhteisen konsertin harjoituksia. Hetkittäisistä epäuskon tunnelmista huolimatta Wynton Marsalis uskoi asiaansa, mutta hän uskalsi vasta konsertin jälkeen myöntää luottaneensa siihen, että musiikin tasolla homma kyllä toimisi. Musiikki on yhteinen kieli.

Itä on itä ja länsi on länsi, mutta musiikin kautta nämä kaksi kohtaavat.― Dave Brubeck

Konsertti onnistui, dokumentin mukaan jopa yli odotusten. Jazz ei ollut vaikeaa, päinvastoin. Se oli hyvin luontevaa musiikkia Lahoren muusikoille, siinähän improvisoitiin samoja skaaloja kuin Pakistanin perinnemusiikissa! Ohjelmistossa oli Jelly Roll Mortonia, Duke Ellingtonia, John Coltranen tunnetuksi tekemä My Favourite Things sekä tietysti Take Five. Yleisön edessä pakistanilaiset muusikot näyttivät, mitä vuosituhantisen perinteen ja rytmisesti rikkaan, mutta herkän musiikin hallitseminen tarkoittavat.

Tai kuten eräs muusikoista sanoo dokumenttielokuvassa: ”Me osoitamme maailmalle, että me pakistanilaiset olemme taiteilijoita, emme terroristeja”.

 • Song of Lahore, USA 2015. Dokumenttielokuva, ohjaus Sharmeen Obaid-Chinoy ja Andy Schocken.

Pakistanilaismuusikoita. Kuva dokumenttielokuvasta Song of Lahore.
Musiikki on yhteinen kieli. Pakistanilaismuusikoita. Kuva dokumenttielokuvasta Song of Lahore. Song of Lahore,maailmanmusiikki,jazz,teeman rockdokumentit
 • Kun urheilijat rahan perään lähtivät

  Vellu Ketola ja Hexi Riihiranta? Hehän pelaavat rahasta!

  Yle Teemalla on käynnissä upea 10-osainen Urheilu Suomi -sarja. Siinä käydään kattavasti läpi maamme merkittävimmät urheiluhenkilöt, saavutukset ja ilmiöt urheilun ympärillä. Teeman Elävä arkisto komppaa kolmella ohjelmalla, joissa nousevat esiin suomalaisille rakkaat urheilulajit. Historiallinen urheilupaketti Teemalla: Torstaina 23.11. klo 22.45, perjantaina 24.11.

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!