Hyppää pääsisältöön

Cledos breikkasi ensimmäisellä koskaan tekemällään biisillä – se vei itähelsinkiläisen rap-lupauksen stadionille vain parissa kuukaudessa

Cledosin hauska tavaramerkki on se, että hän pesee jatkuvasti hampaita.

Cledos PME Recordsin sisäpihalla. // Kuva: Nelli Kenttä/YleX

But im not a rapper, lukee Töis-videon alla Youtubessa.

Teksti on kuvaava, sillä kovassa nosteessa oleva Cledos ei vielä vuosi sitten edes haaveillut rap-urasta. Hänellä ei ole juuri minkäänlaista musiikkitaustaa, eikä hän soita mitään instrumenttia.

Cledosin ensimmäinen julkaisu, _Töis-_biisi, kuitenkin teki 18-vuotiaasta vanhempiensa luona asuvasta lukiolaisesta rap-ilmiön yhden kesän aikana.

Kappaletta kuunneltiin 10 päivässä 100 000 kertaa. Levy-yhtiöt ja tuottajat kiinnostuivat Cledosista ja JVG:n levymerkki PME Records sainasi tuoreen artistin.

Cledosin A&R eli vastaava tuottaja Andrei Kipahti kommentoi kiinnitystä YleX:lle:

- Tapasin Cledosin jo noin vuosi sitten toisen projektin merkeissä ja pyysin häntä pistämään mulle demon, sillä aistin hänessä jotain uutta ja hyvää nuorta energiaa. Cledos lähetti mulle demoversion Töis-biisistä, mutta se ei edennyt silloin meidän kanssa pidemmälle, sillä Cledos ei siihen aikaan ajatellut rap-uraa sen enempää.

- Töis-biisin julkaisun jälkeen käytiin uudelleen keskusteluja asiasta ja tehtiin soppari. Cledosin tyyli ja luontainen ulosanti sekä karisma ovat musta kohdillaan ja haluan nähdä, mihin meidän yhteinen tie vie, Kipahti kommentoi.

Ennen Töis-biisiä Cledos oli ainoastaan muutaman kerran ollut tuplaamassa Deezydavidia, joka on suurelle yleisölle tällä hetkellä tutuin JVG:n _Popkorni-_albumin Nihee-kappaleen fiitistä. Kappaleen on tuottanut Cledosin tuottaja Fractious frank.

- Tiputin mun ensimmäisen biisin 1. kesäkuuta. Tehtiin frendien kanssa omanlainen proggis, koska haluttiin tuoda omaa juttua ja visiota nettiin ihmisten nähtäväksi. Se lähti ihan sika hyvin, kymmenessä päivässä 100 000 katselua. Se tuntuu uskomattomalta. Se on mun eka biisi.

- Yhteydenottoja tuli joka puolelta. Levy-yhtiöt olivat musta kiinnostuneita ja muut artistit ja tuottajat halusivat tehdä yhteistyötä. Mun mielestä PME on aina ollut koko Suomen kovin. Totta kai halusin hoitaa jutut PME:n kanssa, Cledos kertoo YleX:lle.

Kesän aikana rap-lupaus sai arvokasta keikkakokemusta PME-perheensä muiden artistien keikoilta. Hän oli mukana muun muassa JVG:n The Weeknd -lämmittelykeikalla sekä Töölön Ketterän Flow Festival -keikalla. Kesä huipentui JVG:n kanssa Blockfesteillä, kun Cledos esitti itsevarmana ilman paitaa _Töis-_kappaleen Ratinan stadionilla jättimäiselle yleisölle.

- Ihan uskomaton tarina. Kun tiputin mun ensimmäisen biisin, luulin, ettei siitä edes tule mitään, että se on vaan mun frendeille ja lähipiirille. Nyt sitä on kuunneltu yhteensä noin 800 000 kertaa. Se on iso lukumäärä. Uusi Safe-biisikin otettiin tosi hyvin vastaan. Neljässä päivässä satatuhatta kuuntelua yhteensä. Asiat tapahtuu tosi nopeesti. Pitää pitää jalat maassa ja pää fiksuna. Sitten kaikki onnistuu.

Itä-Helsingistä kotoisin oleva Cledos ei ole koskaan kuulunut paikallisiin räppipiireihin.

- En ole ikinä ennen tehnyt musiikkia tai räpännyt. Olen harrastanut tanssia pienestä saakka. Se auttaa tietysti.

- En soita mitään, mutta haluaisin oppia soittamaan pianoa. Yksi tyttö antoi mulle pienet koskettimet synttärilahjaksi. Ne on vieläkin mun huoneessa, mutta en ole soittanut niitä. Koitin pari kertaa, mutta en onnistunut siinä.

Cledos ei käytä mitään päihteitä. // Kuva: Nelli Kenttä/YleX

Raitis rap-lupaus pesee jatkuvasti hampaita

Cledos pesee molemmissa videoissaan hampaita. Se on hänen tavaramerkkinsä myös somessa.

- Hampaiden pesu on ollut mun juttu pienestä asti. Olen tykännyt siitä aina tosi paljon ja liikun himassakin aina hammasharja suussa.

Puhtaiden hampaiden lisäksi räppäri pitää huolta kehostaan, eikä käytä ollenkaan päihteitä.

- En ole edes kokeillut mitään päihteitä ja koitan pitää sen myös niin. Ei tupakkaa, alkoholia tai huumeita. Koitan pitää itseni puhtaana. Mulle on tärkeää liikunta ja terveellinen ruokavalio.

"Haluan muuttaa stereotypiaa siitä, että kaikki artistit vetävät päihteitä. Voin hillua Blockfestin lavalla ilman paitaa täysin selvin päin."― Cledos

Cledosilla on musta vyö taekwondossa ja hän on harrastanut muun muassa telinevoimistelua ja parkouria.

- Haluan muuttaa stereotypiaa siitä, että kaikki artistit vetävät päihteitä. Voin hillua Blockfestin lavalla ilman paitaa täysin selvin päin. Se on mun mielestä tosi siistiä. On hyvä, että jengi tietää siitä, koska ihmiset voivat luulla mun käytöksestä, että käytän jotain.

Cledos haluaa tehdä kokopitkän albumin. // Kuva: Nelli Kenttä/YleX

Töis Crew on suljettu sisäpiiri

Töis-sana on tärkeä osa Cledosin koko juttua. Se on ensimmäisen hitin nimi, mutta paljon muutakin. Töis on myös sisäpiiriläppä, jonka ympärille on kehittynyt kahdeksan hengen ystäväpiiri, joka kutsuu itseään nimellä Töis Crew.

- Se on elämäntyyli ja kulttuuri. Meillä on paljon sisäpiirijuttuja. Otan Töis Crew:n keikoille messiin ja usein ne tulee mun kanssa lavalle. Siitä porukasta tulee pari uutta artistia jatkossa. Se on kaveriporukka, jossa ollaan hoettu sanaa “töis”. Se perustettiin pari vuotta sitten. Fanit voivat sanoa, että ne on töis, mutta ne ei voi sanoa, että ne on Töis Crew. Se on suljettu ryhmä, Cledos selittää.

Cledos aikoo lukion jälkeen pitää välivuoden ja keskittyä täysillä musiikin tekoon. Rap-lupaus haluaa tehdä albumin.

- Haluan tehdä yhteistyötä isojen nimien kanssa Suomessa ja ulkomailla, mutta en halua rajoittaa itseäni vain musiikkiin. Mulla on myös vaatemallisto. Katsotaan, mitä tästä tulee. Ehkä menen myöhemmin jatko-opiskelemaan vaikka yliopistoon.

JVG:n keikalta ei puuttunut vierailijoita. Lavalla nähtiin muun muassa Alma, Särre ja Gasellit. // Kuva: Annika Miettinen/YleX
Cledos // Kuva: Nelli Kenttä/YleX
Cledos PME Recordsin sisäpihalla. // Kuva: Nelli Kenttä/YleX
Cledos ei käytä mitään päihteitä. // Kuva: Nelli Kenttä/YleX
Cledos haluaa tehdä kokopitkän albumin. // Kuva: Nelli Kenttä/YleX