Hyppää pääsisältöön

Dicte jatkuu ja jakaa mielipiteitä - Nordic Noiria vai ihmissuhdehömppää?

Uuden tanskalaissarjan päähenkilö rikostoimittaja Dicte Svendsen palaa synnyinseudulleen.
Uuden tanskalaissarjan päähenkilö rikostoimittaja Dicte Svendsen palaa synnyinseudulleen. Dicte,yle tv1

Jämäkässä rikostoimittajassa on häivähdys Sillan Saga Norenia. Tosin Dicte Svenssonille on luonto suonut vähän enemmän empatiaa. Sarja on Areenassa huippusuosittu, mutta siitä tulee myös kritiikkiä. Kolmas kausi alkaa Areenassa 1.9.2017.

Asetelma on tuttu jo vanhoista trillereistä, jopa Neiti Marplesta. "Siviili" tekee omia tutkimuksiaan poliisin rinnalla. Viranomaiset eivät ota aluksi vihjeitä vakavasti, mutta hiljalleen toimittaja saa selvitettyä rikoksen yksityiskohdat, ja poliisi alkaa uskoa naisen teoriaan.

Komisario John Wagner on Dicten pääkontakti poliisiin. Kuten lehden toimituskollegoilla suhtautuminen vinkkeihin on usein viileä. Dictellä ja Wagnerilla näyttää olevan sielujen sympatiaa, jonka taso jää katsojan päätettäväksi.

Vaikea suhde vanhempiin värittää Dicte Svenssonin elämää. He ovat mm. pakottaneet hänet luopumaan lapsesta, joka syntyi Dicten ollessa 16-vuotias. Lukioikäinen tytär on naisen "elämän valo", kun taas jehovantodistajaäitinsä hän arvioi olevan elämänsä pimeä puoli. Myöskään avioeron jälkeinen uusi mies ei ui Dicten elämään mitenkään liukkaasti. Parisuhde olisi ainakin välillä terapiaa vailla.

Nordic noiria vai hömppää?

Aiemmin käytetty Marple-vertaus on osin ontuva, sillä sarjassa on pohjoismaista synkkyyttä, ja rikosten uhrien kohtalot nostavat välillä kylmät väreet pinnalle. Tunnelma on suomalaisille tuttu: sää on harmaa, arkkitehtuuri skandinaavisen karua ja ihmiset ovat melko vakavia.

..Dicte on mielenkiintoinen ja ehdottomasti katsomisen arvoinen sarja. Hyvät, todentuntuiset henkilöhahmot, taitavat näyttelijät ja ajankohtaiset rikosaiheet eikä väkivallalla kuitenkaan mässäillä. Erityisesti John Wagneria näyttelevä Lars Brygmann on tosi karismaattinen. Tykkään myös hänen kuivasta huumoristaan.― Nimimerkki Eläköön Wagner!

Dicte on Areenan suosituimpia jännityssarjoja. Palaute on vähintään kaksijakoista. Osan mielestä Dicte on osa hienoa tanskalaissarjojen jatkumoa, jonka vahvaa runkoa ovat Silta (Bron/Broen) ja Vallan linnake (Borgen).

"Vähän on vaikeeta olla yksinhuoltaja ja autokaan ei käynnisty"― Keski-ikäinen mieskatsoja

Myös arvostelua tulee. Sarjaa on kuvailtu löysällä tavalla naisille suunnatuksi dekkariksi, jossa pohjoismainen "synkkyys ja kosminen yksinäisyys korvataan edellämainitulla löysyydellä". Jännityssarjaa katsoessa tuli jollekin katsojalle mieleen, että "Vähän on vaikeeta olla yksinhuoltaja ja autokaan ei käynnisty". Toisaalta Dicten empaattisuus herättää monissa myös ihastusta.

Mitä mieltä olette sarjasta? Kommentoikaa tähän artikkeliin.

Yle TV1: Dicte

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua