Hyppää pääsisältöön

MOT voitti verottajan Panama-papereissa

Mossack Fonsecan toimistokyltti Panama Cityssä.
Mossack Fonsecan toimistokyltti Panama Cityssä. Kuva: Yle Mossack Fonseca

Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Yleisradion ei tarvitse luovuttaa ns. Panama-papereita Suomen verohallinnolle. Hallinto-oikeus kumosi keskiviikkona Verohallinnon kolme kehotusta, jotka koskivat MOT:n käytössä olevaa Panama-aineistoa.

Verohallinto teki huhtikuussa 2016 kolme päätöstä, joilla se vaati Yleä ja sen kahta toimittajaa Minna Knus-Galánia (MOT) ja Kjell Lindroosia (Spotlight) esittämään kansainvälisen journalistiverkoston (ICIJ) kautta saadun aineiston kokonaisuudessaan.

Verottaja teki myös hämmästyttävän vaatimuksen, jonka mukaan se halusi toimittajien keräämän journalistisen tausta-aineiston, muun toimituksellisen materiaalin ja aineistosta ilmenevät tunnistettujen suomalaisten tahojen nimet.

Verottaja myös uhkasi tarvittaessa käyttää virkavaltaa apunaan kyseisten aineistojen saamiseksi. Yle varautui tähänkin. Yleisradiolla ei itse asiassa ole hallussaan kyseisiä asiakirjoja, vaan sen yksittäisillä toimittajilla oli pääsy aineistoon. Yle ei siten omista aineistoa, joten se ei voi missään olosuhteissa edes luovuttaa sitä.

Yle ja toimittajat valittivat verottajan vaatimuksista hallinto-oikeuteen.

MOT sai pääsyn panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta vuotaneeseen aineistoon osana kansainvälistä verkostoa. Asiakirjoja on arviolta 11,5 miljoonaa. MOT esitti aineistoihin pohjautuen kolme ohjelmaa ja Spotlight kaksi. Lisäksi julkaistiin useita verkkoartikkeleita.

Kyseisen aineiston perusteella sadat toimittajat ympäri maailmaa tekivät paljastusjuttuja, jotka esimerkiksi Islannissa johtivat pääministeri ja usean muun ministerin eroon. Aineisto paljasti myös useiden muiden maiden johtajien sijoittaneen varojaan veroparatiiseihin. Asiakirjoista paljastuu yhä uusia merkittäviä tapauksia. Kooste niistä löytyy ICIJ:n verkkosivuilta.

Verottajat useissa maissa ovat pyrkineet pääsemään käsiksi Panama-aineistoon. Jo vuonna 2016 raportoitiin Tanskan verohallinnon pyrkineen ostamaan materiaalia.

Kesän tietojen mukaan Saksan keskusrikospoliisi olisi hankkinut asiakirjat haltuunsa noin viidellä miljoonalla eurolla. Tätä ei ole kuitenkaan pysytty lopullisesti todentamaan.

Viime heinäkuussa Panama-paljastukset johtivat myös Pakistanin pääministerin eroon.

Suomessa verohallinto on myös ryhtynyt selvittelemään suomalaistapauksia.

Verohallinto on jo nyt kohdistanut verovalvontaa kymmeniin tapauksiin käytettävissä olevien tietojen perusteella. Verottaja on siis tehnyt tarkempia selvityksiä kymmenien henkilöiden tai yritysten asioista.

Yle-uutisten Panama papereita koskevat jutut löytyvät täältä.

Yleisradio katsoi, että se ei voinut luovuttaa aineistoa viranomaisille, koska aineisto ei ollut sen omistamaa. Yle julkaisi ohjelmissaan tietoja kuten yritysten ja yksityisten henkilöiden nimiä ja tapauksia journalistisin perustein. Toimitus ei suostunut julkaisemaan nimilistoja, vaan tutki jokaisen tapauksen journalistisin perustein, jolloin yritys, henkilö, tapauksen vakavuus perusteltiin niiden yhteiskunnallisella merkityksellä.

Kommentit