Hyppää pääsisältöön

Räjähteleviä sammakoita ja kansan psyykkistä tuhoamista: Rakkautta ja anarkiaa Teemalla 2017

Roomalaisen bordellin työntekijöitä Lina Wertmüllerin elokuvassa Rakkautta ja anarkiaa (1973).
Rakkautta ja anarkiaa 1973. Roomalaisen bordellin työntekijöitä Lina Wertmüllerin elokuvassa Rakkautta ja anarkiaa (1973). Lina Wertmüller,Teemalauantai,Rakkautta ja anarkiaa,Love and Anarchy

Teema osallistuu Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin 30-vuotisjuhlaan esittämällä R&A:ssa vuosien varrella nähtyjä elokuvia. Ajallinen kaari ulottuu aivan ensimmäisestä tapahtumasta viime vuoteen, festivaalin nimikkoelokuvasta ja The Reflecting Skinistä viime vuoden yleisösuosikkiin Les Cowboys. Mukana myös 1990-luvun festivaaliraportteja!

Mielenosoittaja R&A-festivaalin risteilyä vastassa Tallinnassa 1993. Ruutukaappaus ohjelmasta Noitaympyrät.
Tallinnassa 1993 R&A-risteilyväkeä vastassa oli mielenosoitus. Mielenosoittaja R&A-festivaalin risteilyä vastassa Tallinnassa 1993. Ruutukaappaus ohjelmasta Noitaympyrät. Rakkautta ja anarkiaa,1993,Tallinna,Noitaympyrät

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestetään syyskuussa 30. kerran. Sen kunniaksi: festivaalille nimensä antanut, rakkautta ja anarkiaa pursuileva klassikkoelokuva sekä sen ohjaajasta Lina Wertmülleristä kertova uusi dokumenttielokuva nähdään Teemalauantaissa 16.9. Rakkautta ja anarkiaa esitettiin aivan ensimmäisellä festivaalilla – silloin vielä elokuvaviikolla vuonna 1988.

Minulla ei ole rajoja eikä ääriviivoja. Eikä niitä ole kenelläkään, ei miehillä eikä naisilla."― Lina Wertmüller, Image 2/1987
Elokuvaohjaaja Lina Wertmüller. Kuva dokumenttielokuvasta Lina Wertmüller ja valkoiset lasit.
Lina Wertmüller. Elokuvaohjaaja Lina Wertmüller. Kuva dokumenttielokuvasta Lina Wertmüller ja valkoiset lasit. Kuva: Emanuele Ruiz Lina Wertmüller,elokuvaohjaajat,Rakkautta ja anarkiaa,Dietro gli occhiali bianchi

Festivaaliyleisön ja kriitikot vuonna 1991 lumonnut Philip Ridleyn esikoiselokuva The Reflecting Skin – lapsuuden loppu nähdään Teemalla 13.9. Luvassa räjähteleviä sammakoita, ydinkokeita, vampyyrejä, kuolemaa, kasvukipuja ja unenomaista kauneutta.

Kaikki taide käsittelee kuolemisen taitoa. Taide on huuto kuolevaisuutta vastaan."― Philip Ridley, Uusi Suomi 14.9.1991

R&A:n 2010-lukua edustavat Andrei Zvjagintševin ja Thomas Bidegainin komeat elokuvat Leviathan ja Les Cowboys, jotka saavat Teemalla tv-ensi-iltansa 20.9. ja 23.9. Les Cowboys oli viime vuoden festivaalin yleisösuosikki, Leviathan on tänä vuonna festivaalilla näkyvän Zvjagintševin edellinen, Oscar-ehdokkaanakin ollut elokuva.

Ennen festivaalia, 2.9., Teemalla esitetään vielä 2010-luvun festivaalisuosikki Frances Ha, jonka myös R&A esittää ulkoilmaennakoissaan.

Lisäksi Teeman Elävässä arkistossa nähdään Ylen R&A-festivaalireportaaseja 1990-luvulta, muun muassa raportti legendaariselta, pahamaineiselta Tallinnan-risteilyltä 1993, jonne festivaaliväki lähti katsomaan Suomessa kiellettyjä elokuvia.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin tämän vuoden ohjelmiston elokuvia nähdään Teemalla myöhemmin. Teeman omalla elokuvafestivaalilla ensi maaliskuussa on luvassa muun muassa David Lynchiä ja Lumièren veljesten elokuvia.

R&A-ohjelmisto Teemalla syyskuussa 2017

Kuva Philip Ridleyn elokuvasta The Reflecting Skin – lapsuuden loppu (1990).
The Reflecting Skin – lapsuuden loppu. Kuva Philip Ridleyn elokuvasta The Reflecting Skin – lapsuuden loppu (1990). Rakkautta ja anarkiaa,elokuvat,The Reflecting Skin – lapsuuden loppu,Philip Ridley,Lindsay Duncan,Lapsuuden loppu

13.9. klo 22
The Reflecting Skin – lapsuuden loppu

(The Reflecting Skin, Britannia 1990) Hätkähdyttävän kaunis, painajaismainen draama lapsuuden lopusta 1950-luvun Amerikassa. Elokuva oli Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin suuri tapaus vuonna 1991. Ohjaaja Philip Ridley vieraili silloin Helsingissä ja hurmasi sekä yleisön että kriitikot. Pääosissa Viggo Mortensen, Lindsay Duncan, Jeremy Cooper.
Areenassa 30 päivää.

"Yksi kaikkien aikojen kauneimpia elokuvia." (Timo Kuismin, Ilta-Sanomat 1991)

"Kauneimpia näkemiäni elokuvia, ja helpoimpia: puhdasta tunnetta, myyttinen elokuva pelosta. Se on julma tarina kuolemasta, seksuaalisuudesta ja vanhenemisesta – seitsemänvuotiaan pojan siirtymäriitti amoraalisesta lapsuudesta aikuisuuden kynnykselle. Elokuva toimii kuin uni, sen vaikutus on välitön ja voimakas." (Kati Sinisalo, Uusi Suomi 1991)

Ateria bordellissa. Kuva Lina Wertmüllerin elokuvasta Rakkautta ja anarkiaa (1973).
Rakkautta ja anarkiaa. Ateria bordellissa. Kuva Lina Wertmüllerin elokuvasta Rakkautta ja anarkiaa (1973). Italialainen elokuva,Lina Wertmüller,Rakkautta ja anarkiaa

La 16.9. klo 20
Teemalauantai: Rakkauden ja anarkian vuodet
Klo 20 Lina Wertmüller ja valkoiset lasit (Dietro gli occhiali bianchi)
Klo 21.50 Rakkautta ja anarkiaa (16) (Film d'amore e d'anarchia, ovvero: stamattina alle 10, in via dei Fiori, nella nota casa di tolleranza…)

R&A-juhlavuoden kunniaksi esitämme pitkästä aikaa televisiossa festivaalille nimensä antaneen italialaisen menestyselokuvan vuodelta 1973: tragediaa ja komediaa, rakkautta ja anarkiaa henkilökohtaisen ja poliittisen, prostituution ja fasismin pyörteessä. Pääosia esittävät Giancarlo Giannini, Mariangela Melato ja Lina Polito, musiikin sävelsi Nino Rota. Ennen elokuvaa esitetään uusi dokumenttielokuva sen ohjaajasta, aina omia teitään kulkeneesta, lasikattoja rikkoneesta Lina Wertmülleristä ja tämän pitkästä urasta Italiassa ja Hollywoodissa. Mukana muun muassa Martin Scorsese, Harvey Keitel ja Sophia Loren sekä illan elokuvan näyttelijät Giancarlo Giannini ja Mariangela Melato.
Dokumentti Areenassa 30 päivää, elokuva 7 päivää.

Aleksei Serebrjakov elokuvassa Leviathan.
Leviathan. Aleksei Serebrjakov elokuvassa Leviathan. elokuvat,Venäjä,Kuolan niemimaa,Andrei Zvjagintsev,Aleksei Serebryakov

Ke 20.9. klo 22
Leviathan

(Leviafan, Venäjä 2014) Andrei Zvjagintševin ohjaama, Oscar-ehdokkaaksikin päässyt elokuva Kuolan niemimaan komeilta, korruptoituneilta perukoilta, joilla kaksi miestä ottavat mittaa toisistaan. Tv-ensi-ilta.
Areenassa 14 päivää.

Isä ja poika etsivät muslimiksi kääntynyttä tytärtä modernissa eurooppalaisessa "westernissä" Les Cowboys (2015).
Les Cowboys. Isä ja poika etsivät muslimiksi kääntynyttä tytärtä modernissa eurooppalaisessa "westernissä" Les Cowboys (2015). Rakkautta ja anarkiaa,elokuvat,Teemalauantai,The Cowboys,Thomas Bidegain,Les Cowboys

23.9. klo 20
Teemalauantai: Etsijöitä ennen ja nyt
Klo 20 Etsijät (12) (The Searchers)
Klo 22 Les Cowboys (12)

Yksi teema, kaksi variaatiota: Teemalauantain kahden elokuvan illassa nähdään John Fordin westernklassikko Etsijät (1956) ja siitä innoituksensa saanut nykyajan etsintätarina Les Cowboys. Terrorismin ja modernien uskonsotien ajan Eurooppaa kuvaava Les Cowboys (2015) on monesti palkitun käsikirjoittajan Thomas Bidegainin esikoisohjaus, joka voitti viime vuonna R&A-festivaalin yleisöäänestyksen. Se on aiemmin nähty Suomessa vain R&A:ssa ja Kavin kuukauden elokuvana. Tv-ensi-ilta.
“Yksi kiinnostavimmista viime vuonna valmistuneista elokuvista. Jännittävä ja koskettava, fiksu ja pohdiskeleva." (Helsingin Sanomat)
Les Cowboys Areenassa 30 päivää. Etsijät Areenassa vain suoratoistona.

Kuvakooste Noitaympyrät-ohjelman R&A-festivaaliraporteista 1993 ja 1994.
Rakkautta & Anarkiaa näkyi TV1:n kulttuuriohjelmissa 1990-luvulla. Kuvakooste Noitaympyrät-ohjelman R&A-festivaaliraporteista 1993 ja 1994. Rakkautta ja anarkiaa,Tallinna,1990-luku,Noitaympyrät

Ma 11.9. klo 12.00 + uusinnat
Elävä arkisto: Rakkautta & Anarkiaa 1993–95

Teeman Elävän arkiston ohjelmapaketissa nähdään festivaalin avausviikolla kolme R&A-festivaalireportaasia 1990-luvun puolivälistä: kaksi Noitaympyrät-ohjelmaa ja yksi Valopilkku. Niihin on tuoreeltaan taltioitu elokuvajuhlien tunnelmia ja elokuvaesittelyjä sekä katsojien, ohjaajien ja muiden festivaalivieraiden haastatteluja. Mukana ovat muun muassa John Woo, Gaspar Noé, Danny Boyle, Kerry Fox, Stephan Elliott, Taylor Hackford, Olivier Dahan, Heikki Ahonius ja Jari Halonen.

Elokuvaohjaaja John Woo Tallinnassa 1993. Kuva Noitaympyrät-ohjelman R&A-festivaaliraportista. Kysymyksen esittää toimittaja Kati Sinisalo.
1993: John Woo kohtasi tyynesti kaikenlaiset kysymykset. Elokuvaohjaaja John Woo Tallinnassa 1993. Kuva Noitaympyrät-ohjelman R&A-festivaaliraportista. Kysymyksen esittää toimittaja Kati Sinisalo. John Woo,Rakkautta ja anarkiaa,elokuvaohjaajat,Kati Sinisalo
Ruuhkaa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla Helsingissä 1994. Kuvakaappaus Noitaympyrät-ohjelmasta.
1994: ruuhkaa Lipton Cocktonin näytöksessä. Ruuhkaa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla Helsingissä 1994. Kuvakaappaus Noitaympyrät-ohjelmasta. Rakkautta ja anarkiaa,elokuvafestivaalit,Noitaympyrät
Elokuvaohjaaja Stephan Elliott Helsingissä R&A-festivaalilla 1994. Haastattelijana Kati Sinisalo.
1994: Stephan Elliott intoili villistä festivaalista. Elokuvaohjaaja Stephan Elliott Helsingissä R&A-festivaalilla 1994. Haastattelijana Kati Sinisalo. Rakkautta ja anarkiaa,Stephan Elliott,Kati Sinisalo

Ensimmäisenä arkistopaketissa nähdään reportaasi Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin Tallinnan-risteilyltä syyskuussa 1993. Tallinnassa festivaaliväki törmää virolaisten mielenosoitukseen: miksi Suomessa kiellettyjä väkivaltaelokuvia kuten Nekromantik tullaan tänne esittämään? Jörg Buttgereit ja Franz Rodenkirchen vastaavat. Festivaalin päävieras, hongkongilainen herrasmies John Woo on myös mukana risteilyllä. Reportaasi on osa elokuvan ajankohtaisohjelmaa Noitaympyrät, toimittajina Marjaana Mykkänen ja Kati Sinisalo.
Vuoden 1994 festivaalin päävieras on Priscilla-musikaalilla ihastuttanut australialainen Stephan Elliott, joka intoilee: "Täällä näytetään villiä kamaa!". Noitaympyrät omistaa nyt koko ohjelman festivaalille, ja esittelyssä ovat myös muut vuoden avainelokuvat Pulp Fiction, Lipton Cockton ja Ammatti: uusnatsi. Toimittajina jälleen Marjaana Mykkänen ja Kati Sinisalo.
Vuonna 1995 festivaalista raportoi saman vuoden alussa aloittanut viikoittainen Valopilkku-kulttuuriohjelma. Teemana ovat vihaiset ja pelottavat naiset Taivaallisista olennoista ja Dolores Claibornesta Vampiraan eli Maila Nurmeen, josta Mika J. Ripatti on tehnyt elokuvan. "Oletko feministi", kysytään Taylor Hackfordilta. Lisäksi elokuvantekijät paljastavat vuositulonsa ja Taylor Mead muistelee Andy Warholia. Toimittajina Jaana Semeri ja Kati Sinisalo.
Arkisto-ohjelmat Areenassa 30 päivää.

Pikku Quinquin, neliosainen minisarja. Ohjaus Bruno Dumont.
Pikku Quinquin. Pikku Quinquin, neliosainen minisarja. Ohjaus Bruno Dumont. minisarja

Ma–to 18.–21.9. klo 14
Pikku Quinquin

(P'tit Quinquin, Ranska 2014) Ranskalaisen Bruno Dumontin minisarja oli Teeman ja R&A:n yhteishanke vuonna 2015. Cahiers du Cinéma -lehden äänestyksessä sarja valittiin vuoden 2014 parhaaksi elokuvaksi. Oudot murhat järkyttävät pikkukaupunkia mustassa komediassa. Pikku Quinquin kavereineen sattuu aina paikalle, kun koheltava rikospoliisi kohtaa jutussa uuden käänteen. Sarja esitetään uusintana neljänä peräkkäisenä iltapäivänä.
Sarja Areenassa 30 päivää.

30. Rakkautta & Anarkiaa Helsingissä 14.–24.9.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa