Hyppää pääsisältöön

Justin Bieber ja Kim Kardashian - suomalainen taiteilija Artor Jesus Inkerö tuo valokuvissaan esiin julkkisten tragediat

Artikkelikuva KC:n juttuun
Kuva Artor Jesus Inkerön Bubble-teoksesta. Artikkelikuva KC:n juttuun Kuva: Artor Jesus Inkerö KulttuuriCocktail,artor jesus inkerö

Entisestä muunsukupuolisesta hintelästä taideopiskelijasta Artor Jesus Inkeröstä on kasvanut lihaksikas lätkäjätkä, joka tutkii taiteessaan oman kehonsa ja psyykkeensä muutosta. Uusissa töissään tuore maisteri Inkerö näkee maailmankuuluissa julkkiksissa muutakin kuin lööppeihin hinkuvia tyrkkyjä.

Viime kesänä Inkerön seinänkorkuinen Justin-potretti tuijotti Helsingissä Flow-festivaalikansaa silmiin. Mustavalkoisessa kuvassa nuori Taideyliopiston opiskelija seisoi pelkissä valkoisissa alushousuissa. Kyseessä oli Inkerön Kuvataideakatemian lopputyö.

Merkkialusvaatteet olivat samanlaiset kuin sliipatusta teinitähdestä tatuoiduksi pahaksi pojaksi julistautuneella Justin Bieberillä, jonka ihon alle Inkerö kuvassa pyrki.

Asentokin oli sama kuin Bieberillä vuonna 2015 julkaistussa, suurta huomiota herättäneessä Calvin Kleinin alusvaatemainoksessa. Kanadalaisjulkkis oli kuvaa otettaessa 20-vuotias, Inkerö omassa kuvassaan kuusi vuotta vanhempi.

Nyt poplaulajaa lainaava kuva vie suomalaisen Kööpenhaminaan taiteen silmäätekevien katseiden alle, Chart art fair –taidemessuille. Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa syyskuun alussa järjestettävässä tapahtumassa on taiteen lisäksi tarjolla muotoilua, arkkitehtuuria ja musiikkia, performansseja ja gastronomiaa.

Yksi taidetapahtuman kuraattoreista on Helga Christoffersen newyorkilaisesta New Museumista. Hän kutsui Inkerön Kööpenhaminaan, ja Inkerö on riemuissaan.

– Kutsu Chartiin taiteilijana merkitsee minulle tosi paljon ja Christoffersen on todella mielenkiintoinen kuraattori. Eniten odotan sitä, että mitä uusia ovia tämä kutsu minulle sitten avaa.

Artor Jesus Inkerö
Artor Jesus Inkerö poseeraa kuin Caitlyn Jenner kuvassa, jossa tämä esiintyi ensimmäisen kerran julkisuudessa naisena. Artor Jesus Inkerö Kuva: Artor Jesus Inkerö KulttuuriCocktail,artor jesus inkerö

Muiden nahoissa

Raikulipoika Justinin lisäksi Kööpenhaminassa esitellään myös Chart-taidemessuja varten luodut Kim ja Caitlyn, hekin tuttuja seurapiiripalstoilta ja keltaisesta lehdistöstä.

Kim on Kim Kardashian. Itsestään ulkonäköbrändin luonut amerikkalainen kohujulkkis ja tämän maannainen, sukupuolensa korjannut Caitlyn Jenner, entinen huippu-urheilija Bruce Jenner.

Nämä henkilöt ovat olleet Inkerön takaraivossa jo pitkään, ja nyt heidän kuuluisimpia poseerauksiaan siirtyi potretteihin taiteilijan tulkitsemina. Justin, Kim ja Caitlyn tervehtivät Chartin näyttelytilaan astuvia kuusimetrisinä.

– Sain kuraattorilta muuten vapaat kädet, mutta minulta pyydettiin jotain, mitä voi esittää Justinin rinnalla, kertoo Inkerö.

– Minusta kaikkia näitä hahmoja yhdistää tietynlainen traagisuus. Pystyn samaistumaan heihin tosi paljon. He tavoittelevat asioita. Kaikista huokuu sellaista empatiaa tai sympatiaa, mitä en pysty edes sanoin kuvailemaan. Kaikki ovat käyneet jotain rajua muutosta läpi ja luovat näin yhdessä kolminaisuuden.

Yritän samaistua hahmoihin olemalla oma itseni.

Vuonna 2016 Inkerö yritti tavoittaa Justin Bieberistä mahdollisimman paljon, yksityiskohtia myöten. Uusia potretteja ottaessaan hän päätti luopua samannäköisyyden tavoittelusta.

– Minulla on samat asennot ja about sama setup, mutta yritän samaistua hahmoihin olemalla oma itseni, Inkerö sanoo.

Alfauroon kuplaan

Oman taiteensa keskiössä Inkerö on ollut myös tänä vuonna julkaistussa videotutkielmassa Bubble. Siinä Inkerö esitteli muutosprojektiaan oman kehonsa avulla.

Toissukupuolisesta, hintelästä taidehipistä atleettiseksi ”lätkäjätkäksi” itseään päämäärätietoisesti treenillä, ruokavaliolla ja vaatevalinnoilla muuttanut Inkerö kertoo, että suorastaan nolostui kuraattori Christoffersenin reaktiosta videoteokseen.

– Christoffersen kirjoitti siitä kamalat ylisanat ja olisikin suuri kiusaus vain toistaa niitä, Inkerö naurahtaa.

Bubble itsessään on tutkielma olemisesta ja käyttäytymisestä ja siitä, miten omalla keholla ollaan. Siinä näkyy mun mielestä tosi ihanasti se, mitkä asiat on opittuja ja missä vaiheessa kehon liikerata rikkoutuu. Missä vaiheessa paljastuu jotain ja miten pienillä eleillä voi kätkeä jotain itsestä. Se on fyysinen ja kehollinen video.

Monille taiteilija oman taiteensa keskiössä voi olla liikaa.

Nyt Inkerö muokkaa itsestää lätkänpelaajaa. Kuntosaliharjoittelu ja kehonrakennukseen liittyvä kurinalainen elämä on hiukan kärsinyt tiivistahtisesta ja työntäyteisestä kesästä, taiteilija tunnustaa. Vielä on matkaa tavoitteeseen, joka on jääkiekkoilija Kasper Björkqvistin kehonkoostumus.

– Nyt on vuorossa superspurtti: pystyn keskittymään tiukalla aikataululla treenaamiseen, omaan kehoon ja hyvinvointiin. Ensi vuonna minulla on tulossa kolme yksityisnäyttelyä ja tuotan materiaalia niitä varten.

Fyysisen olemuksen lisäksi Inkerö on muuttanut myös elekieltään. Hän on, tai ainakin pyrkii olemaan, rehvakkaampi, suurieleisempi ja maskuliinisempi.

Inkerö sanoo ymmärtävänsä, että monille taiteilija oman taiteensa keskiössä voi olla liikaa.

– Monelle tällainen tuntuu egoistiselta tai narsistiselta, mutta minulle se ei sitä ole. Kysymys on siitä, että voin näyttää jotain toisesta ihmisestä ilman, että ylitetään henkilökohtainen raja. Voin paljastaa enemmän työskentelemällä itseni kanssa. Itsestä voi tosin helposti tulla myös oma hahmonsa. Nämä ovat monivivahteisia asioita, Inkerö pohtii.

Artor Jesus Inkerö oli Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman haastattelussa toukokuussa 2017. Kuuntele koko haastattelu alta.

Lisää ohjelmasta