Hyppää pääsisältöön

Käyntikortti suurten joukkoon

Gustav Mahlerin sinfoniat ovat tunnetusti kapellimestarimusiikkia – musiikkia, jonka onnistumisessa kapellimestarilla on suorastaan elintärkeä rooli. Mahlerin sinfonioiden kokonaislevytyksiä ovat tehneet jo monet suuret sekä vielä suuremmat mestarit, mutta voisi edelleen sanoa, että koko syklin tekeminen on tietoinen käyntikortti suurten joukkoon. Sellaiseen on nimensä kirjoittanut Osmo Vänskä, joka on aloittanut Minnesotan orkesterinsa kanssa suurtyön Mahlerin Viidennellä sinfonialla.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Vänskän kehutuimmat ja loistavimmat ominaisuudet, erityisesti energisyys ja kaikenpuoleinen tarkkuus tekevät Mahler-sarjan avauksesta jo lähtökohtaisesti kiinnostavan. Vänskän suhde Minnesotan orkesteriin vaikuttaa täydellisen hioutuneelta; luottamus tihkuu kumpaankin suuntaan. Levyn sointi on erinomainen: ensinnäkin dynaaminen skaala on venytetty makoisan laajaksi, ja levyä tulee kuunnelluksi tavallista kovemmalla äänenvoimakkuudella. Laaja dynamiikka ja ylipäätään erinomainen tuotanto tuovat Mahlerin vivahteikkaan ja mestarillisen partituurin esille kaikessa loistossaan ja syvyydessään. Eivätkä voimakkaimmatkaan kohdat käy liiaksi silmille, eli sointi on kauttaaltaan miellyttävä.

Jos olen aiemmin nyrpistänyt nenääni Vänskän taipumukselle vältellä tempollista eteenpäinmenoa fraaseissa – omasta mielestäni tonaaliselle musiikille välttämätöntä keinoa viedä asioita eteenpäin – tällä kertaa sellaistakin on tarjolla, tosin edelleen maltillisesti. Tempot ovat kutakuinkin vänskämäisen reippaita, eli eivät niinkään nopeita kuin vetäviä. Legendaarinen Adagietto on tällä kertaa erittäin hidas – ja siihen olisin ehkä kaivannut intohimoisen kiiruhtamisenkin hetkiä suloisen hitauden vastapainoksi. Positiivisessa hengessä voisi sanoa, että Vänskä ottaa Gustavin rakkauslaulun Almalle hitaasti. Negistellen voisi tulkita toisin: unelmoinnissa tuntuu kuin peitto olisi sotkeentunut jalkoihin. Makuasia kummalla tavalla sen kuulee.

Mutta kylmiä väreitä on luvassa juuri niin paljon kuin pitääkin. Mahlerin Viides sinfonia antaa luvan odottaa erittäin mielenkiintoista, jopa historiallisen menestyksekästä Mahler-sarjaa Osmo Vänskältä ja minnesotalaisilta – sekä soiton, tulkintojen että äänityksen erinomaisuuden, raikkauden ja miellyttävyyden vuoksi.

Gustav Mahler: Sinfonia nro 5. - Minnesotan sinfoniaorkesteri, joht. Osmo Vänskä. (Bis, BIS-2226)

Kuuntele Uudet levyt 1.9.2017, toimittajana Ville Komppa.

  • Julia Wolfen vangitseva oratorio

    Julia Wolfen vangitseva oratorio

    Yhdysvaltalaisen Julia Wolfen (s. 1958) viime vuonna valmistunut oratorio Fire in my mouth on kirjoitettu naiskuorolle, tyttökuorolle ja orkesterille. Noin tunnin kestoinen teos sai ensi ensiesityksensä tänä keväänä ja kuullaan onneksi tuoreeltaan myös äänitteellä. Teoksen järkyttävänä lähtökohtana on vuonna 1911 syttynyt tehdaspalo New Yorkissa.

  • Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

    Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

    Viulisti Dawn Wohn ja pianisti Esther Park esittelevät debyyttijukaisullaan peräti yhdeksän tekijän (Lili Boulanger (1893-1918), Vítězslava Kaprálová (1915–1940), Amy Beach (1867–1944), Florence Price (1887–1953), Vivian Fine (1913–2000), Chihchun Chi-sun Lee (s.