Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Englanti pääkuva

Liika kikkailu englannin yo-kokeessa voi viedä pisteitä

maisema lontoosta ja päällä teksti "ENA"
Sensori Sisko Mällinen antaa vinkkejä englannin yo-kokeeseen. maisema lontoosta ja päällä teksti "ENA" Abitreenit,englanti

1. Harrasta kieltä

Kielen opiskelussa kannattaa Mällisen mukaan hyödyntää omia kiinnostuksen kohteitaan.

– Itse katselisin videoita, kuuntelisin podcasteja ja lukisin kiinnostavista aiheista. Näin kielen oppiminen tapahtuu itsestään ja kielenkäyttö tulee sujuvammaksi, Mällinen kertoo.

Jos seuraa aktiivisesti vaikkapa jalkapalloa, miksei sitä tekisi kohdekielellä, esimerkiksi lukien englanninkielisiä urheilu-uutisia tai katsoen matsia englanninkielisellä selostuksella. Tietyn aihepiirin sanaston hallinnasta on hyötyä myös ainekirjoituksessa, jossa aihepiirin voi joskus valita melko vapaasti, kunhan muistaa noudattaa otsikon antamaa rajausta.

2. Tutki aikaisempien vuosien kokeita

Englannin yo-kokeen luetun ymmärtämisen osiossa käytetään oikeita sanomalehti- tai nettilähteitä, joko muokattuina tai alkuperäisinä. Lähde on aina ilmoitettu koetekstin jälkeen. Aiempien vuosien kokeista voi siis saada vinkkejä lähteistä, joihin kannattaa paneutua.

Mällinen painottaa, että luetun ymmärtämisessä on tärkeää lukea ensin koko teksti läpi ja sitten vasta paneutua siihen liittyviin kysymyksiin.

3. Vaikeat kysymykset löytyvät kokeen lopusta

Koe laaditaan niin, että alkuosan teksti tai kuuntelu on helpommasta päästä.

– Emme halua shokeerata vaikeilla tehtävillä heti kokeen alussa, vaan haluamme, että kokelaalle tulee tunne, että “hei, mähän osaan”, Mällinen sanoo.

Kokonaisuudessaan koe rakentuu niin, että vaativampien osioiden seassa on myös helpompia kohtia.

Kokelaat kertovat usein valinneensa monivalintatehtävässä väärin, koska se oikealta tuntuva vaihtoehto tuntui liian helpolta vastaukselta. Mällinen painottaa, että kokeessa on sekaisin helpompia ja vaikeampia kohtia, jotta jokaisen osaaminen tulisi mitattua.

– Jos joku tehtävä tuntuu helpolta, se luultavasti on sitä, Mällinen muistuttaa.

Yleinen harhaluulo on, että yo-kokeessa olisi kompia tai harhautuksia. Koe laaditaan Lukion opetussuunnitelman tavoitteiden mukaan ja sen pitää olla aihepiireiltään kattava. Mällinen painottaa, että kokeen laatijat ovat kokelaan puolella ja tarkoituksena on tehdä mahdollisimman reilu koe.

4. Älä kikkaile liikaa rakenteilla

Taitavat englannin osaajat sortuvat ainekirjoituksessa joskus kikkailemaan kielellä, välillä liikaakin, sanoo Mällinen. On hyvä muistaa, että aineen arvioinnissa painotetaan erityisesti viestin välittymistä.

– Jos kielitaito on hyvä, kirjoituksesta tulee automaattisesti sujuvaa ja luontevaa. Tekstiä ei kannata tehdä liian vaikeaksi monimutkaisilla rakenteilla tai pitkillä lauseilla, koska silloin viestinnällisyys voi kärsiä, Mällinen sanoo.

5. Osoita osaamisesi

Aineen aihetta valitessa ei aina kannata mennä helpoimman kautta. Osio mittaa kokonaisvaltaista kielen osaamista, ja jos haluaa osoittaa osaavansa englantia hyvin, kannattaa valita haastavampi aihe, josta tuntee tietävänsä tarpeeksi, Mällinen kertoo.

– Jos valitsee aihepiirin, joka on helpoimmasta päästä, voi vaarana olla se, ettei pääse loistamaan osaamisellaan. Jos ottaa helpon aiheen, tulee ehkä kirjoittaneeksi yksinkertaista tekstiä, sanoo Mällinen.

Jos osaaminen on heikompaa, kannattaa keskittyä siihen, ettei toistele samoja sanoja ja rakenteita vaan pyrkii vaihtelevaan kielenkäyttöön. Ainekirjoituksen aiheeksi kannattaa valita sellainen, josta on sanottavaa. On hyvä ensin kirjoittaa teksti kokonaan ja sitten käydä sitä läpi.

– Voisinkohan tuossa kohdassa käyttää lauseenvastiketta? Osaankohan sanoa toisellakin tavalla? Mällinen konkretisoi.

Englannin yo-koe sähköistyy keväällä 2018

Radikaalein muutos tulee olemaan kuullunymmärtämisen osiossa, joka tulee olemaan osana 6 tunnin koetta. Kuullun ymmärtämiseen on varattu aikaa 1 tunti. Kokelas saa itse päättää omasta ajankäytöstään ja audiotallenteen taukojen pituudesta. Kokelaalla tulee siis olemaan enemmän vapautta, mutta myös vastuuta siitä, että osaa käyttää aikansa oikein eikä juuttua yhteen kohtaan liian pitkäksi aikaa.

Juttua päivitetty ajankohtaisemmaksi ja väliotsikoita muokattu 18.1.2018

 • 2020 syksy: englanti lyhyt oppimäärä

  Englannin yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2020 syksy: englanti pitkä oppimäärä

  Englannin yo-kokeen tehtävät ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2020 kevät: englanti lyhyt oppimäärä

  Englannin yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2020 kevät: englanti pitkä oppimäärä

  Englannin yo-kokeiden tehtävät ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.