Hyppää pääsisältöön

Petos 2 – Saavatko Claudia ja Mads hyvityksensä pankkimaailmasta?

Claudia (Natalie Madueño)
Claudia (Natalie Madueño) saa yllättävän mahdollisuuden hyvittää rikoksensa Petos-sarjan toisessa kaudessa. Claudia (Natalie Madueño) Kuva: DR / Adam Wallensten Natalie Madueño,Yle Fem

Tanskalaisdraamasarja Petos vie meidät talousrikollisten maailmaan – pankkeihin, pörssiin ja hallitushuoneisiin. Kyseessä on kertomus keinottelijoista, huijareista, yritysjohtajista ja niistä rikoksista, joihin he syyllistyvät tavoitellessaan rahaa ja valtaa.

Sarjassa kunnianhimo vie korruption tielle. Samalla sarja kertoo myös meistä – rikkaista ja köyhistä, ahneista ja rikollisista – ihmisistä, jotka tekevät kaikkensa saavuttaakseen unelmansa.

Ensimmäisen kauden jaksoissa keskityttiin energia-alaan, nyt vuorossa on pankkisektori. Tarkemmin Absalon Bank -pankki, jota johtavat sisarukset Simon ja Amanda. Pankki on maan edistyksellisimpiä.

Toisen kauden jaksoissa tapaamme jälleen muiden muassa Madsin, Claudian ja Nickyn.

Nuori juristi Claudia sai maksaa kovan hinnan roolistaan Energreen-yhtiön pääjuristina. Puolentoista vuoden vankilarangaistuksen jälkeen hän pääsee vapaalle – mutta millainen elämä häntä odottaa? Hänen poikansa asuu isänsä kanssa Pariisissa, eikä halua tavata äitiään. Työnantajat vieroksuvat Claudiaa eikä hän enää saa toimia juristina.

Claudia ei kuitenkaan anna periksi, vaan ottaa nöyrästi vastaan työn kahvilassa. Yllättäen hän saa mahdollisuuden hyvittää aikaisemmat virheensä.

Poliisi Mads on jumiutunut rutiinitehtäviin eikä pysty unohtamaan Energreenin tapausta. Yhtiön karismaattinen toimitusjohtaja Sander katosi jäljettömiin, samoin valtavat rahamäärät. Vallanhimoinen Christensen, hallituksen puheenjohtaja, sitä vastoin pääsi pälkähästä. Mads uskoo, että Claudian vapautuminen vankilasta voi auttaa tapauksen tutkintaa.

Pieni, oudoissa olosuhteissa konkurssiin ajautunut puualan yritys herättää Madsin huomion ja johdattaa poliisin yllättävään suuntaan. Merkit johtavat laajan talousrikollisuuden jäljille suuressa pankissa.

Nicky, Lina ja heidän poikansa Milas.
Nicky (Esben Smed) ja Lina (Julie Grundtvig Wester) ja heidän poikansa Milas. Nicky, Lina ja heidän poikansa Milas. Kuva: DR / Adam Wallensten Yle Fem,Esben Smed,Julie Grundtvig Wester

Automekaanikko Nicky yritti jättää rikollisuuden taakseen mutta Energreenin leivissä työskentelevä vaarallinen ruotsalainen, P, vetää Nickyn suoraan takaisin. Miehet olivat aikaisemmissa jaksoissa vihollisia, mutta nyt P on ymmärtänyt Nickyn voimavarat; nuori mies on kylmäverinen, kunnianhimoinen ja ahne.

Tyttöystävä Lina, joka itse sai kokea P:n häikäilemättömyyden, ei innostu miesten yhteistyöstä, mutta myöntää sen takaavan perheen toimentulon. Kuvio ei myöskään innosta Nickyn ystävää Bimseä, ja ystävä jää yhä yksinäisemmäksi kaverusten yhteisellä korjaamolla.

Mutta Nickyä eivät Lina tai Bimse huoleta. Hän kulkee P:n jalanjäljissä ja himoitsee suurempaa vastuuta. Hän huomaa myös, että jännittävällä työllä on hintansa.

Nuori sisaruspari johtaa maan innovatiivisinta pankkia

Toisen kauden keskiössä ovat siis pankkimaailman johtohahmot, sisarukset Amanda ja Simon Absalonsen. Heidän isänsä perusti aikoinaan Absalon-pankin, ja kun hän kuoli 10 vuotta sitten, ryhtyivät sisarukset pyörittämään pankkia. Yhteistyö on tuottanut tulosta.

Hyödyntämällä uusia mahdollisuuksia pankki on onnistunut lyhyessä ajassa kasvamaan isoksi. Amanda huomasi, mitä koko alaan pettyneet asiakkaat kaipasivat finanssikriisin jälkimainingeissa ja tämä on tuottanut pankille voittoja.

Simon ja Amanda johtavat menestyksekästä pankkia.
Simon (David Dencik) ja Amanda (Sonja Richter) johtavat menestyksekästä pankkia. Simon ja Amanda johtavat menestyksekästä pankkia. Kuva: DR / Lars Reinholdt Yle Fem,David Dencik,Sonja Richter

Menestys on päätä huimaavaa ja aiheuttaa paniikinomaisia reaktioita kilpailijoissa; eräät yrittävät kopioida Absalonin mallin, toiset taas ryhtyvät vielä kovempiin keinoihin.

Todellisuudessa Absalon Bank on luultua haavoittuvaisempi ja sen taustalla on suuria salaisuuksia. Ulkopuoliset kokevat Amandan täydellisenä pankinjohtajana, mutta hän on myös oikukas ja hänen ystävänsä ovat vaarallisia.

Finanssikriisin innoittama

Kotimaassaan Tanskassa sarja on saavuttanut suuren suosion ja toinen kausi houkutteli ruudun äärelle yli miljoona katsojaa. Kauden teema on kiinnostanut katsojia. Juuri sitä käsikirjoittaja Jeppe Gjervig Gram tavoitteli.

”Idea syntyi finanssikriisistä. Havahduin kuinka paljon taloudelliset kuviot vaikuttavat valtiollisella tasolla, arjessa ja ihmisten elämässä. Pankki menee nurin Wall Streetillä ja seuraukset tuntuvat Nørrebrossa.”

Petoksia tehdään Excel-taulukoilla ja tietokoneilla, mutta sarjassa tämä pitää saada eläväksi ja kytkeä lähtökohdaksi henkilöhahmojen väliselle draamalle.― Jeppe Gjervig Gram
Jeppe Gjervig Gram
Jeppe Gjervig Gram – mies draamasarjan takana. Jeppe Gjervig Gram Kuva: DR / Bjarne Bergius Hermansen Yle Fem,Jeppe Gjervig Gram,Follow the Money

Inspiraatiota on haettu niin fiktiosta kuin todellisuudesta.

”Saan vaikutteita monesta suunnasta. Muut sarjat ja elokuvat sekä todelliset tarinat saavat ajatukseni liikkeelle. Panostamme taustatyöhön koska yritämme tehdä sarjasta mahdollisimman todentuntuisen. Toisessa kaudessa on tapahtumasarja, joka perustuu löyhästi Georg Soroksen toimiin puntaa vastaan 1992. Käsikirjoitustyön aikana olemme myös jutelleet asiantuntijoiden kanssa, joita kutsumme joko käymään tai joiden luona vierailemme.”

Kiinnostava aihe asettaa myös haasteita.

”Suurin haaste on ollut business-osio; miten sen saa ymmärrettäväksi ja jännittäväksi laajalle yleisölle. Kukaan ei hyödy siitä, että vain talousasiantuntijat pysyvät kärryillä. Petoksia tehdään Excel-taulukoilla ja tietokoneilla, mutta sarjassa tämä pitää saada eläväksi ja kytkeä lähtökohdaksi henkilöhahmojen väliselle draamalle.”

Yhteensä Gjervig Gram on työskennellyt sarjan parissa noin kolme vuotta. Monien katsojien lailla hän toivoo lisäkausia.

”Olemme käynnistäneet työn jatkoa ajatellen. Muuta en voi tässä vaiheessa sanoa. Jännittävää materiaalia on yllin kyllin tarjolla.”


Alkuperäinen nimi: Bedrag (2. kausi/ Tanska)
10 jaksoa
14 päivää Areenassa

Jeppe Gjervig Gramin käsikirjoittama sarja
Pääosissa: Thomas Bo Larsen, Natalie Madueño, Esben Smed, David Dancik & Ronja Richter.
Ohjaus: Kasper Munk, Mads Kamp Thulstrup & Søren Balle.

Tuotanto: DR / Yhteistuotanto

Lainaukset ovat artikkelista TÆT PÅ Jeppe Gjervig Gram: Han er manden bag 'Bedrag', joka perustuu chat-keskusteluun marraskuussa 2016. Sarjan 2. tuotantokausi oli tuolloin juuri esitetty Tanskassa ja siksi artikkeli sisältää joitain juonipaljastuksia.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua