Hyppää pääsisältöön

Suloisesta duurista epätoivoa tihkuvaan molliin

Klassisromanttisen kantaohjelmiston esittämisessä ei pääse pakoon kysymystä siitä soitetaanko teräs- vai suolikielillä, vibratolla vai ilman. Oslo String Quartet eli Oslon jousikvartetti soittaa moderneilla soittimilla ja varsin modernisti Beethovenin ja Schubertin Jousikvartetoita. Soittimia tärkeämmäksi nousee itse musisointi, joka on huippuunsa hiottua ja keskittynyttä, jos soikin 2L:n tuotantona jopa liiankin intensiivisesti.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Metallikielien hitusen agressiivinen sointi ja primaksen voimakas vibrato saattavat häiritä herkimpiä, mutta minun makuuni oslolaisten soiton hyveet jättävät moitteet varjoonsa. Vaikka erityisesti Beethovenissa soinnilliset vaihtelut jäävät vähäisiksi, musiikin eteneminen ja rakenteet ovat kokeneella soittajistolla tasapainoisesti ja hyvin hallussa, harmoniat soivat dissonansseineen sekä konsonansseineen ja tempo elää vailla itsetarkoituksellisuutta. Se on jo yllättävän paljon se.

2L:n monikanavaäänitykset tehdään korkealla talteenottotaajuudella, Surroundina ja mahdollisimman luonnollista ja hengittävää tilavaikutelmaa tavoitellen. Blu-ray-soittimen ja hyvän äänentoiston kanssa tällä levyllä tavoitteeseen juuri ja juuri päästäänkin – stereona toteutus saattaa kärsiä soinnin liiankin tiiviistä ytimestä erityisesti voimakasta vibraattoa käyttävän primaksen diskantissa. Romanttisen ajan pienen mutta korkean salitilan tuntua voi silti mukavasti aistia – todellisuudessa soiva tila on tosin Oslon lähellä sijaitseva moderni 1960-lukulainen kirkkosali.

Oslon jousikvartetin siirtyessä epätoivon ja mollisävellajin leimaamasta Beethovenin F-molli-kvartetosta Schubertin viimeiseen, suurimuotoiseen G-duuri-kvartettoon myös kvarteton ilmaisuasteikko ja sävymaailma avautuvat. Hiljaisesta, ilman vibratoa soitetusta suloisen soinnikkaasta duurisävystä käydään jälleen epätoivoa tihkuvaan pateettiseen ja myrskyisään molliin jälkiromanttisella vibratolla – Schubertin visionääriseen musiikkiin sopivasti. Kaiken toistava äänitys paljastaa oslolaisten soiton huolitellun ja heittäytyvän erinomaisuuden.

Oslon jousikvartetin uusin levy todistaa levyttämisen olevan yhä keskeinen tapa muusikoille kommunikoida yleisönsä kanssa: näkemyksellinen äänitys, kokeneen maailmanluokan kvartetin konstailemattomat mutta myös musiikillisesti kompromissittomat tulkinnat sekä näkemyksellinen albumiteksti puoltavat kaikki tämän levyn hankkimista, etenkin jos käytettävissä on Blu-ray-soitin ja Surround-laitteisto.

“minor/major”. Ludwig van Beethoven: Jousikvartetto nro 11 f-molli. Franz Schubert: Jousikvartetto nro 15 G-duuri. - Oslo String Quartet. (2L, 2L-135)

Kuuntele Uudet levyt 1.9.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.