Hyppää pääsisältöön

Suloisesta duurista epätoivoa tihkuvaan molliin

Klassisromanttisen kantaohjelmiston esittämisessä ei pääse pakoon kysymystä siitä soitetaanko teräs- vai suolikielillä, vibratolla vai ilman. Oslo String Quartet eli Oslon jousikvartetti soittaa moderneilla soittimilla ja varsin modernisti Beethovenin ja Schubertin Jousikvartetoita. Soittimia tärkeämmäksi nousee itse musisointi, joka on huippuunsa hiottua ja keskittynyttä, jos soikin 2L:n tuotantona jopa liiankin intensiivisesti.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Metallikielien hitusen agressiivinen sointi ja primaksen voimakas vibrato saattavat häiritä herkimpiä, mutta minun makuuni oslolaisten soiton hyveet jättävät moitteet varjoonsa. Vaikka erityisesti Beethovenissa soinnilliset vaihtelut jäävät vähäisiksi, musiikin eteneminen ja rakenteet ovat kokeneella soittajistolla tasapainoisesti ja hyvin hallussa, harmoniat soivat dissonansseineen sekä konsonansseineen ja tempo elää vailla itsetarkoituksellisuutta. Se on jo yllättävän paljon se.

2L:n monikanavaäänitykset tehdään korkealla talteenottotaajuudella, Surroundina ja mahdollisimman luonnollista ja hengittävää tilavaikutelmaa tavoitellen. Blu-ray-soittimen ja hyvän äänentoiston kanssa tällä levyllä tavoitteeseen juuri ja juuri päästäänkin – stereona toteutus saattaa kärsiä soinnin liiankin tiiviistä ytimestä erityisesti voimakasta vibraattoa käyttävän primaksen diskantissa. Romanttisen ajan pienen mutta korkean salitilan tuntua voi silti mukavasti aistia – todellisuudessa soiva tila on tosin Oslon lähellä sijaitseva moderni 1960-lukulainen kirkkosali.

Oslon jousikvartetin siirtyessä epätoivon ja mollisävellajin leimaamasta Beethovenin F-molli-kvartetosta Schubertin viimeiseen, suurimuotoiseen G-duuri-kvartettoon myös kvarteton ilmaisuasteikko ja sävymaailma avautuvat. Hiljaisesta, ilman vibratoa soitetusta suloisen soinnikkaasta duurisävystä käydään jälleen epätoivoa tihkuvaan pateettiseen ja myrskyisään molliin jälkiromanttisella vibratolla – Schubertin visionääriseen musiikkiin sopivasti. Kaiken toistava äänitys paljastaa oslolaisten soiton huolitellun ja heittäytyvän erinomaisuuden.

Oslon jousikvartetin uusin levy todistaa levyttämisen olevan yhä keskeinen tapa muusikoille kommunikoida yleisönsä kanssa: näkemyksellinen äänitys, kokeneen maailmanluokan kvartetin konstailemattomat mutta myös musiikillisesti kompromissittomat tulkinnat sekä näkemyksellinen albumiteksti puoltavat kaikki tämän levyn hankkimista, etenkin jos käytettävissä on Blu-ray-soitin ja Surround-laitteisto.

“minor/major”. Ludwig van Beethoven: Jousikvartetto nro 11 f-molli. Franz Schubert: Jousikvartetto nro 15 G-duuri. - Oslo String Quartet. (2L, 2L-135)

Kuuntele Uudet levyt 1.9.2017, toimittajana Ville Komppa.

  • Onnen tupa – Lassi Rajamaan musiikkikronikka

    Piirtäjä Lassi Rajamaan musiikkimuistoja.

    Musiikkikronikkansa kymmenennessä luvussa piirtäjä Lassi Rajamaa kertoo Musiikkitalosta, Sibelius-Akatemian (valtio), Helsingin kaupunginorkesterin (Helsingin kaupunki) ja Radion sinfoniaorkesterin (Yleisradio) hankkeesta, joka piti sisällään parin vuosikymmenen työn, selvityksiä, rahahuolia ja tahtotilojen muokkauksia.

  • Lawson lähestyy paikoin hissimusiikkia - mutta onnistuu silti liikuttamaan

    Lawson lähestyy paikoin hissimusiikkia - mutta onnistuu silt

    Pianisti-säveltäjä Chad Lawson julkaisi ensimmäisen soololevynsä reilu kymmenen vuotta sitten. Vuosien varrella yhdysvaltalaispianisti on etsiskellyt omaa ilmaisuaan monin tavoin akustisen pianon soundimaailmaa elektronisesti laajentaen. Samalla hän on julkaissut tasaisen ahkerasti ja varmasti uutta musiikkia.