Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Ikkunoita ihmismieleen - syksyä juhlistetaan palkituilla radiodraamoilla

Kuvituskuva kuunnelmaan Kalkutta, minun Kalkuttani. Näyttelijä Kaija Kangas.
Kalkutta, minun Kalkuttani. Näyttelijä Kaija Kangas. Kuvituskuva kuunnelmaan Kalkutta, minun Kalkuttani. Näyttelijä Kaija Kangas. Kuva: Yle Kalkutta, minun Kalkuttani

Syksyn alkajaisiksi Areenaan julkaistaan viisitoista Sokeain kuunnelmapalkinnolla palkittua radiodraamaa vuosilta 1978-2006. Tarinoiden skaala liikkuu viime vuosisadan alun Pohjanmaalta 1950-luvun Intiaan, huumevieroitusklinikalta koulukiusatun nahkoihin, lapsensa kehityksestä huolestuneiden vanhempien arkeen ja vaimoaan hautaavan miehen huoliin. Poliittisia aatteita tarkastellaan niin kavaltajan, desantin kuin "Karjalan kuninkaan" näkökulmasta.

Kuunnelma Kengät (1978) vie kuulijat 1930-luvun Ouluun, jossa työttömyys koettelee perhettä: ”Rahat loppuu ja työtä ei oo missään.” Pääosaa näyttelee kuunnelman äänityksen aikaan 10-vuotias Antti Majanlahti, joka on sittemmin tullut tutuksi useista kotimaisista tv-sarjoista ja elokuvista. Liekö raadin arviot erinomaisesta näyttelijäntyöstä ja viesti ”pojalle terveisiä että kannattaa jatkaa” menneet perille? Raati kehuu kuunnelman herkkyyttä, aitoutta ja avoimuutta. Perheen äitiä näyttelee Eila Roine ja työttömäksi jäänyttä isää Erkki Siltola. Kengät on julkaistu pysyvästi Areenaassa.

Kuvituskuva kuunnelmaan Kengät: Risat, vanhat kengät.
Kuvituskuva kuunnelmaan Kengät: Risat, vanhat kengät. Kuva: Yle Vanhat kengät

Elina Salon lumoava ääni vie kuulijat Perämerelle luotsiveneen kyytiin, vuoteen 1915. Syntyperänsä vuoksi syrjitty luotsi Taavetti Vankkuri kuljettaa jääkäreiksi tahtovia Ruotsinlahden yli, ohi Venäjän santarmien. Tyttären mielessä ja päiväkirjassa isä on sankari, vaikka tarinan käänteet tekevät hänestä toisten silmissä petturin. Isäni, sankari (1994) -kuunnelmaa tähdittävät myös Matti Pellonpää ja Kati Outinen. Kuunnelma on Areenassa vuoden ajan.

Matti Pellonpää, kuvituskuva kuunnelmaan Isäni, sankari
Matti Pellonpää, kuvituskuva kuunnelmaan Isäni, sankari Kuva: Yle Isäni sankari -kuunnelma

"On vain resurssien puutetta, etteivät suomalaiset ole varakuninkaina hallinneet ja riistäneet Intiaa siinä missä britit". Näin päättelee kirjailija Kirsti Hakkarainen kuunnelmassa Kalkutta, minun Kalkuttani (1982). Vivahteikas tarina vie kuulijat 1950-luvun Intiaan. Kirsti Hakkarainen on kirjoittanut omista kokemuksistaan lähetystyössä: palvelijoiden lojaalisuudesta, intialaisesta vihkikaavasta, kolmevuotiaana leskeksi jääneestä lapsivaimosta, joka on tuomittu palvelemaan perhettään palkatta. Pääosaa esittävät Raili Tiensuu ja Kaija Kangas. Kuunnelma on Areenassa vuoden ajan.

Kemiaa (2006) on psykologinen jännityskuunnelma, jonka tapahtumaympäristö on suuren sairaalan huumevierotuspoliklinikka. Aviopari, sairaanhoitaja Katja ja lääkäri Rane, jakavat sekä työpaikan että omistautumisen työlleen. Heidän työkenttänsä, parisuhteensa ja lukioaikainen menneisyytensä alkavat sekoittua poliklinikan asiakkaan Sinin astuessa kuvaan. Tarinassa kulkevat rinnan huumerikos- ja psykologinen juoni, avioliiton näivettyminen, huumetyö ja oma terapia. Kemiaa kertoo läheisriippuvuudesta ja vallasta, identiteetin etsimisestä ja itsensä hukkaamisesta. Pääosia näyttelevät Elena Leeve, Rauno Juvonen ja Elsa Saisio. Kuunnelma on Areenassa vuoden ajan.

Kuvituskuva kuunnelmaan Kemiaa 1-3, Elina Leeve.
Kuvituskuva kuunnelmaan Kemiaa 1-3, Elina Leeve. Kuva: Yle Kuunnelma Kemiaa 1-3


Kuuntele kaikki jaksot tästä.

Onko elämänpiiriäsi on kohdannut vaikea synnytys, huoli vastasyntyneen terveydestä tai kasvavan pikkulapsen kehityksestä? Vertaistukea ja eläytymispintaa tarjoaa kuunnelma Jos vuori nousisi hänen eteensä hän alkaisi kiivetä (1979), joka vie kuulijan kouriintuntuvasti synnytyssaliin, keskoskaapin luo, neuvolan tasotesteihin ja lastenlääkärin arvioitavaksi. Vanhempien pelon- ja onnentunteet koetaan laajalla spektrillä pikku-Helenan kasvaessa. Helenan luottamus omiin kykyihinsä on valtava - lievästi cp-vammainen tyttö kieltäytyy uskomasta, että olisi jotain josta hän ei selviäisi. Kuunnelma on pysyvästi Areenassa.

Näyttelijöitä kuunnelmasta Jos vuori nousisi hänen eteensä, hän alkaisi kiivetä
Näyttelijöitä kuunnelmasta Jos vuori nousisi hänen eteensä, hän alkaisi kiivetä Kuva: Yle Jos vuori nousisi hänen eteensä hän alkaisi kiivetä

Entä kun pappi alkaa epäillä, onko hän hyvä pappi? Antti Tuurin samannimiseen novelliin pohjautuva Maailman kivisin paikka (1980) kertoo papin (Heikki Määttänen) elämänonnea varjostavista asioista: äidin kuolemasta, papin työn mielekkyyden pohdinnasta. Isoveljen ja tämän tovereiden kanssa kalastaessa ja saunoessa maailmasta tuleekin vähän vähemmän kivinen paikka. Kuunnelma on Areenassa pysyvästi.

Kuikan pelto (1981) on Pentti Saarikosken esikoiskuunnelma, runollinen ja väkevä tarina huolenpidosta, huolesta ja köyhyydestä. On juhla ja joulu, perunaa ja läskiä - onnellisuutta ja varallisuutta, jota kukaan ei ota pois. Mies (Erkki Luomala) ja vaimo (Vappu Jurkka) käyvät tiivistä dialogia poikansa ja perheensä kohtaloista. Kuunnelma on julkaistu Areenaan pysyvästi.

Erkki Luomala kuunnelmassa Kuikan pelto.
Erkki Luomala kuunnelmassa Kuikan pelto. Kuva: Yle Erkki Luomala,Kuikan pelto

Miten toteuttaa äidin viimeinen tahto? Kuoleva äiti on pyytänyt polttohautausta ja tuhkien ripottelua taivaan tuuliin: "Tahdon yhtyä tuuleen ja virtaan ja puun latvan huminaan." Pieni poika ja isä haluavat kunnioittaa äidin toivetta, mutta byrokratia ja tekopyhyys astuvat esteeksi. Läheisensä menettäneet joutuvat kantamaan myös toisten surua ja vastaamaan ympäröivän yhteiskunnan ennakkoluuloihin. Suruaikaa rytmittävät käytännön järjestelyt, toiveita torppaavat tiukat säännöt. Eleonoran testamentti (1983) kertoo lämmöllä kuolemanseremonioista. Kuunnelma on Areenassa vuoden ajan.

Näyttelijöitä kuunnelmasta Eleonoran testamentti
Näyttelijöitä kuunnelmasta Eleonoran testamentti Kuva: Yle Eleonoran testamentti

Mitä tapahtuu kun koulukiusattu ja kiusaajansa kohtaavat? Mitä pojista kasvoi? Kiusatun pojan traumaattiset lapsuudenkokemukset kulkevat kahleina koko elämän läpi, muokkaavat hänestä sellaisen miehen kuin hän nyt on. Vanha koulukaveri (1985) kertoo rajuin kääntein mammanpojan muodonmuutoksesta. Jarmo Lavilan kirjoittamaa kuunnelmaa tähdittävät Matti Viironen ja Juhani Niemelä. Se on kuunneltavissa Areenassa vuoden ajan.

Näyttelijöitä kuunnelmasta Vanha koulukaveri
Näyttelijöitä kuunnelmasta Vanha koulukaveri Kuva: Yle Vanha koulukaveri

Tiedon valo (1991) on seitsemänosainen sarja, joka sijoittuu elokuun viimeiseen iltaan Helsingissä, ennenkuin Suomesta tulee EY:n jäsen. Huomenna kaikki muuttuu. Kuunnelman on suunnitellut ja ohjannut Jussi Parviainen. Käsikirjoittajina ovat olleet myös Parviaisen silloiset oppilaat Riikka Ala-Harja, Irina Krohn, Karla Loppi ja Mika Vuorentie. Tarinaa kuljettaa Samuli Edelmanin musiikki. Sarja on kuunneltavissa Areenassa vuoden ajan.

Kuvituskuva kuunnelmaan Tiedon valo
Kuvituskuva kuunnelmaan Tiedon valo Kuva: Yle Tiedon valo


Kuuntele kaikki jaksot tästä.

Neuvostoliittolainen lentokone pudotti vuonna 1942 desantti Kerttu Nuortevan laskuvarjolla Toijalasta länteen. Kerttu, Neuvosto-Karjalaa johtaneen Santeri Nuortevan tytär, löytää tiensä radiolähettimineen Hella Wuolijoen luo Jokelan kartanoon. Molemmat joutuvat kuulusteluihin. Tositapahtumiin pohjautuvassa Hella Wuolijoki ja Vihdin desantti (1990) -kuunnelmassa pääosia esittävät Tiina Pirhonen ja Rose-Marie Precht. Kuunnelma on Areenassa vuoden ajan.

Näyttelijöitä kuunnelmasta Hella Wuolijoki ja Vihdin desantti
Näyttelijöitä kuunnelmasta Hella Wuolijoki ja Vihdin desantti Kuva: Yle Rose-Marie Precht,Hella Wuolijoki ja Vihdin desantti


Kuuntele molemmat jaksot tästä.

Daniel Katzin Skarabea (1992) kertoo säveltäjästä, joka etsii kuollutta äitiään - poika säveltää äitivainaalle. Herra Skarabea katoaa ja häntä kaipaavat vaimo, tyttöystävä ja remonttimuijan vaimo. Itse säveltäjä osaa kaivata vain äitiään. Kuunnelma on ihmissuhdedraama, jonka jännitteet, väärinkäsitykset ja komiikka ammentavat taitavan luonnekuvauksen ja sattuvien repliikkien ohella ihmisten kyvyttömyydestä ja haluttomuudesta ymmärtää toisiaan ja elämää muulta kuin omalta kannaltaan. Tässä suhteessa korjaamisenvaraa on myös säveltäjämestari Skarabeassa itsessään. Tämän myöntäminen ei valitettavasti helpota taiteilijan tehtävää tunnetasolla. Kuunnelma on Areenassa vuoden ajan.

Kuvituskuva kuunnelmaan Skarabea
Kuvituskuva kuunnelmaan Skarabea Kuva: Yle Skarabea

Se kaipaus meitä riepottaa (1988) kertoo kahden arvomaailman ja kahden ihmisen, kommunistin ja kirjailijan, kohtaamisesta: Arvo "Poika" Tuominen ja F.E. Sillanpää tapaavat Tukholmassa syksyllä 1939. Toinen on saamassa Nobel-palkintoa, toinen on nousemassa punaisen Suomen pääministeriksi. Tuominen oli tullut Tukholmaan jo toista vuotta aikaisemmin selvittelemään puolueen rahaepäselvyyksiä. Hän lähtee tapaamaan Sillanpäätä 20-luvulla luodun tuttavuuden perusteella ja kuullakseen kirjailijalta tuoreimmat kotimaanuutiset. Panu Rajalan ohjaama kuunnelma perustuu hänen tekemiinsä tutkimuksiin ja haastatteluihin. Kuunnelma on Areenassa vuoden ajan.

Näyttelijöitä radiodraamasta Se kaipaus meitä riepottaa, kuvituskuva.
Näyttelijöitä radiodraamasta Se kaipaus meitä riepottaa, kuvituskuva. Kuva: Yle Se kaipaus meitä riepottaa

Tilastotieteilijä ja poliitikko Edward Gyllingillä oli unelmansa ja aatteensa. Kalevi Kalemaan dokumenttikuunnelma Edward Gylling, Karjalan kuningas (1987) seuraa Gyllingin elämänkertaa Suomesta lähdön jälkeen. Leninin lupa olojen ja valtion kehittämiseen innostaa pioneereja karjalaissuomalaisen yhteiskunnan luomisessa. Amerikansuomalaisilta saadun tieto-taito -tuen avulla olot paranevat, kunnes Lenin kuolee. Gylling luottaa edelleen saamiinsa kansallisiin valtuuksiin, vaikka O.V. Kuusinen varoitteleekin häntä suomalais-karjalalaisesta linjasta. Stalinin kaudella puhaltavat uudet tuulet. Karjalaissuomalaista yhteiskuntaa aletaan sabotoida. Viimein Gylling vaimoineen kutsutaan Moskovaan. Kuunnelma on julkaistu Areenaan vuodeksi.

Näyttelijöitä kuunnelmasta Edward Gylling, Karjalan kuningas
Näyttelijöitä kuunnelmasta Edward Gylling, Karjalan kuningas Kuva: Yle Edward Gylling, Karjalan kuningas

Kansanopisto, kaikki opiskelevat elämää varten. Nuori äidinkielenopettaja Ursula Saari (Erja Manto) saapuu opistoon, jota myllertävät uudet odotukset, uudet asumissäännöt ja vakituisen opettajan sairastuminen. Kuunnelmassa Rakenna silta (1984) ratkotaan opiskelijan ongelmakäyttäytymistä sillanrakennuksella toiseen ihmiseen. Kuunnelma on Areenassa vuoden ajan.

Kuvituskuva kuunnelmaan Rakenna silta.
Kuvituskuva kuunnelmaan Rakenna silta. Kuva: Yle Rakenna silta

Sokeain kuunnelmapalkinnon saaneita kuunnelmia on julkaistu vuoden 2017 aikana huhtikuusta alkaen: mm. Onnellinen mies, Risto Räppääjä ja kauhea makkara, Rakkaudella, Rauli Badding ja Vainaja kaupan päälle -kuunnelmasarjat. Toukokuussa Areenaan tuotiin mm. Susijahti, Desantti, Kellarimies ja vaimo, Kuin yhtä perhettä, Parempi tehtävä ja Vainaja ehtii ensin sekä ihanan sympaattinen Punkero. Elokuussa julkaistiin viisiosainen sarja Satukuunnelma kansanperinteen tapaan. Loput kymmenen vielä julkaisematonta Sokeain kuunnelmapalkinnon saajaa julkaistaan Areenaan loppuvuoden aikana. Kaikki julkaistut radiodraamat on listattu sivulle Kultahippuja korville

Kommentit