Hyppää pääsisältöön

New Yorkin tyylikuningattaret haastavat käsitykset tyylistä ja vanhuudesta

Ari Seth Cohenin Advanced Style -muotiblogista
Ari Seth Cohenin Advanced Style -muotiblogista teeman kulttuuri

New Yorkin kadut toimivat catwalkina seitsemälle korkeaan ikään ehtineelle tyyli-ikonille. Nämä 60-90-vuotiaat naiset osoittavat pukeutumisellaan, etteivät näyttävyys, väri-ilottelu ja muodikkuus kuulu vain nuorille.

Katumuodin nousu varteenotettavaksi ilmiöksi on muuttanut käsityksen siitä, mitä muoti on. Ja valokuvaaja Ari Seth Cohen on muuttanut käsityksiä siitä, mitä katumuoti on.

Vuonna 2008 Ari Seth Cohen, joka tuolloin oli vasta muuttanut kaupunkiin, alkoi valokuvata New Yorkin seniorikansalaisten tyyliä. Valokuvien lisäksi hän keräsi blogiinsa heidän kiehtovia tarinoitaan. Blogin nimi on "Advanced Style", sanaleikki joka tarkoittaa kirjaimellisesti "tyyliä edistyneille" mutta viittaa samalla sanontaan "advanced age", jolla tarkoitetaan "korkeaa ikää".

Lina Plioplyten ohjaamassa dokumentissa seurataan Cohenia sekä seitsemää 62 - 95-vuotiasta newyorkilaista, joiden ohjenuorana ikääntymisessä on ollut eklektinen tyylitaju. Yksi heistä on legendaarisen Apollo-teatterin tanssityttö. Toinen omistaa kuuluisan kauppaliikkeen Upper West Sidella. Ja kolmas on 93-vuotias taiteilija, joka valmistaa itse omista hiuksistaan hurjia tekoripsiä. Jokaisella heistä on oma näkökulmansa tyylikkääseen ja arvokkaaseen vanhenemiseen.

Ari Seth Cohenin Advanced Style -muotiblogista, kuvassa Jacqui
Kuvassa Jacqui Ari Seth Cohenin Advanced Style -muotiblogista, kuvassa Jacqui Kuva: Ari Seth Cohen teeman kulttuuri

Cohenin blogi tuli ennen pitkää muotimaailman tietoisuuteen, ja silloin nämä tyylikuningattaret huomasivat ylllättäen olevansa pienimuotoisia julkkiksia ja muotimaailman vaikuttajia. Samalla he pääsivät haastamaan nuoruutta pakkomielteisesti ihannoivan kulttuurimme sovinnaisia käsityksiä tyylistä, kauneudesta ja vanhuudesta.

Cohenin blogi: Advanced Style

  • New Yorkin tyylikuningattaret (Advanced Style), USA 2014. O: Lina Plioplyte ja Ari Seth Cohen

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa