Hyppää pääsisältöön

Vaikea avioero, kaksi rintasyöpää, tulipalo – "Kriisiin ei saa jäädä rypemään"

Neljän lapsen äiti, Anne Villman on selvinnyt monesta kriisistä. Lopulta vahvan naisen oli kuitenkin uskallettava olla heikko ja hakeuduttava terapiaan. Elämä jatkuu nyt uusin voimin ja erilaisin ajatuksin.

Anne Villmanin tarina on vahvan naisen matka omaan itseensä. Vaikean avioeron jälkeen Anne muutti pois kotipaikkakunnaltaan ja aloitti uuden elämän uuden kumppanin kanssa.

Mutta uusi elämä oli tuskin ehtinyt alkaa, kun Annella todettiin rintasyöpä oikeassa rinnassa. Ja tammikuussa 2017 myös vasemmassa rinnassa. Ensimmäisen rintasyövän aikaan, kesken syöpähoitojen, paloi uusi koti ja koko omaisuus.

Liian paljon, liian nopeasti

– Tulipalon jälkeen ajattelin, että tästä minä en enää selviä yksin. Mutta henkinen romahdus tuli kuitenkin vasta, kun pääsimme muuttamaan takaisin uuteen, remontoituun kotiin. Sitten se iski – putosin ihan polvilleni olohuoneen lattialle ja vaan itkin ja huusin.

Kriisin merkit olivat jo aiemmin selkeät, mutta Anne ei osannut lukea niitä. Mitä lähemmäksi kotiinpaluu tuli, sitä negatiivisemmaksi Anne muuttui.

– Mikään ei kelvannut, näin vain vikoja joka asiassa. Eikä sellalainen ole minulle mitenkään tyypillistä. Ajattelin kaikesta synkästi, entinen peruspositiivisuus oli hävinny.

– Syytin miestä milloin mistäkin. Nukuin huonosti ja sellainen ylisuojelevaisuus voimistui aivan järjettömäksi.

Uuteen kotiin pääsy oli ollut Annen mielessä hyvänä ja pelastavana asiana, mutta toisin kävi. Elämä ei muuttunutkaan helpoksi, vaan myös vanhat traumat alkoivat purkautua. Sairaus oli jäänyt tulipalon takia käsittelemättä ja avioero vaivasi mieltä.

Ja sitten tuli rintasyöpä toiseenkin rintaan.

Elämä jakaantuu aikaan ennen rintasyöpää ja sen jälkeen

Rintasyövällä on nykyään hyvä ennuste, mutta paraneminen on pitkä prosessi sekä fyysisesti että henkisesti. Anne jaksottaa elämänsä aikaan ennen rintasyöpää ja sen jälkeen.

– Minulla oli ennen isot rinnat. Nyt toinen rinta on viety kokonaan ja toisesta rouhaistu oikein kunnolla, jäljellä on vain lihanpala. Minulta on viety naiseus, mutta syvemmällä tuntuu, että minulta on viety myös äiteys. Äiti ruokkii ja hoivaa, rinnaton äiti ei ole enää samalla tavalla se turvan ja ravinnon lähde.

Leikkauksen jälkeen se sairaus vasta alkaa.

– Leikkauksen jälkeen se sairaus vasta alkaa, Anne toteaa. Proteesi on painava ja hankala, nivelkivut voimakkaita. Joskus odotan mieluummin, että mies nousee ensin sängystä, kun en halua näyttää kuinka vaikea minun on päästä ylös.

Anne on konsultoinut lääkäriä hoidoista ja korjausleikkauksesta. Anne kuitenkin kokee, että korjausleikkaus olisi liian iso operaatio nykyisillä voimavaroilla ja miehenkin mielestä riski on liian suuri.

Annen rintasyöpä johtuu perinnöllisestä geenivirheestä

Annen rintasyöpä johtuu perinnöllisestä geenivirheestä. Geenivirhetesti tehdään verikokeesta ja lääkärikonsultaation jälkeen se on hyvinkin yksinkertainen operaatio. Annen alaikäiselle tyttärelle sitä ei vielä tehdä.

– Totta kai murehdin, saako tytärkin jonain päivänä syövän. Tai muut lapset. Jos olisin tiennyt tuosta geenivirheestä, enpä tiedä olisinko tehnyt neljä lasta. Onneksi tyttärelläni on taito löytää kaikesta aina jotain positiivista ja hän osaa aina katsoa eteenpäin. Saan siitä itsekin voimaa.

Geenivirheen takia myös Annen munasarjat oli poistettava ja nyt edessä on vielä jäljellä olevan rinnan poisto riskin pienentämiseksi.

Keskitymme terapiassa siihen, millä palikoilla jatketaan eteenpäin

Romahduksen jälkeen Anne ymmärsi, että nyt sisälle oli kertynyt liikaa kaikkea – ihan liikaa, että ystävien tuki olisi enää riittänyt.

– En ole masentunut, vaan minulla on todettu ahdistus- ja sopeutumishäiriö. Vähän kuin kuminauhaa olisi liian monta kertaa venytetty ja nyt on kaikki jousto hävinnyt.

Annelle on terapiassakin tärkeintä lähteä asioissa eteenpäin. Ei kaivella vanhoja, vaan keskitytään siihen, millä palikoilla jatketaan eteenpäin. Anne toimii hoitoalalla ja hoitotausta helpotti sopivimman terapiamuodon etsimisessä. Anne valitsi kognitiivisen terapian.

– Minulle on tärkeää puhua ja puhetta tulee helposti. Jatkan terapiassa nyt toista vuotta. Terapia on täysin henkilökemiajuttu. Kaikkien palasten pitää loksahtaa, että siitä saa tarvitsemansa avun.

Työpaikka elää mukana myös kriiseissä

Syöpä tai mikä tahansa elämänkriisi koskettaa koko lähipiiriä – työtovereitakin. Anne on puhunut työpaikalla vaikeuksistaan täysin avoimesti. Työnantajan tuki ja joustavuus sekä työtehtävissä että työajoissa on ollut ensiarvoisen tärkeää. Anne pääsee työssään auttamaan muita ja työ on aina ollut Annelle kaikki kaikessa, liikaakin.

– Hirveän monessa olen ollut ja saanut olla mukana, auttamassa muita. Siitäpä se varmaan on jääny päälle, että aina ensin ajattelee muita – ei sitä itellänsä niin väliä ole. Siis ennen ajattelin näin... Nyt olen oppinut ymmärtämään itseäni paremmin. Herkkänä ihmisenä aistin voimakkaasti läsnäolevien tunnetilan ja kannan muiden murheita itsessäni. Niin ei voi jatkua.

Olen oppinut ymmärtämään itseäni paremmin, en enää kanna sisälläni muiden murheita.

Vaikeudet ovat laittaneet Annen elämänarvot uusiksi. Itsensä kuuntelu ja elämän säännöllisyys ovat nyt Annelle kaikkein tärkeimpiä. Luonto ja järvimaisema – niistä löytyy voimaa jaksaa ja mieli rauhoittuu.

– Kuusi vuotta ollaan nyt oltu miehen kanssa yhdessä. Niihin vuosiin mahtuu aika monta kriisiä, liian monta. Me ollaan nyt tosissaan pohdittu, että millaista elämää me halutaan elää. Tehdäänkö vaan töitä vai voisiko tätä elämää elää vähän vähemmälläkin stressillä.

– Anne alkaa kasvaa isoksi tytöksi. Tämä on vähän kuin uusi teini-ikä – minun ei tarvitse elää niin kuin aina on tehty, teen omia valintojani ja ratkaisuja. Taitaa olla viidenkympinvillitys! Anne nauraa.

Syvä kiitollisuus ystävien avusta on päällimmäisenä mielessä, kun Anne katsoo elämää taaksepäin.

– En koskaan unohda sitä ihmisten pyyteetöntä auttamista. Toinen toisiamme me naapurit sen tulipalon jälkeen tuettiin ja autettiin.

Ystävyys ja avunanto jatkuvat yhä.

Kuva: Lari Järnefelt

Lisää aiheesta:

Näin autat ystävää kriisitilanteessa – Lue psykoterapeutin ohjeet

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!