Hyppää pääsisältöön

15. Kuva keittiön pöydältä

Muistisairaan ihmisen muistilappuja itselleen.
Muistisairaan ihmisen muistilappuja itselleen. Kuva: Yle / Kirsi Kukkurainen olen joissain

Kuva on otettu 28.8.16 Alzheimeriä sairastavan äitini keittiön pöydältä. Hän oli silloin 71 vuotias.

Rajasin kuvaa, koko pöytä oli täynnä lappuja. Äitini oli lähdössä ystävänsä kanssa lomalle Kajaaniin Katinkultaan. Äiti muistutteli asiasta itseään. Äidilläni on tuo sairaus ollut nyt 10 vuotta. Hänelle matkat ovat mieluisia. Äitini pärjää ohjausavulla. Lääkkeet oli mukana ja muu tarvittava. Heillä oli ihana viikko Katinkullan mökissä. Paljon ulkoilivat ja marjastivat. Otin kuvan muistoksi, jos tarvitsen sitä edunvalvojaa varten. Edunvalvojat ei aina tiedä mitä muistisairaus on.

Lahjoita muistilappu ja siihen liittyvä tarina!

Muistiliitto tarjoaa vertaistukea muistisairauden kanssa eläville: Vertaislinja-keskustelupalsta sekä -tukipuhelin tarjoavat neuvoja ja tukea vuoden jokaisena päivänä.

 • 18. Kun lähimuisti on mennyt, ei kävijöitä muista.

  Muistilappuja maailmasta, jossa ei ole lähimuistia.

  Kun lähimuisti on mennyt, ei kävijöitä muista. Kuva kertoo yksinäisyydestä ja epävarmuudesta, onko ollut oikeassa paikassa ja uskotaanko häntä. Aluksi tämä lappu nauratti niin meitä omaisia kuin hoitajiakin. Ja välillä myös Aunea itseään.

 • Hoivakodissa

  Ihmetys on suuri, kun arvasin, että äiti on täällä hoidossa.

  "Mistä sie arvasit, et mie oon täällä?"

 • "Ota äiti mukaan töihin" päivä 2019

  Hetkiä arjesta muistisairaan ihmisen kanssa.

  Ylessä on toukokuussa "Ota äiti mukaan töihin" -päivä. Me otettiin Ailin kanssa jo förskottia huhtikuussa 2019.

Olen jossain

Olen jossain: tv-dokumentti

Televisiodokumentissa Olen jossain toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut usean vuoden ajan elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

Olen jossain: pienoisdokumentit

Muistisairautta sairastavan Aili Rajavaaran ja hänen tyttärensä Tuulan arkielämää taltioivat pienoisdokumentit kertovat ajanjaksosta, joka sijoittuu vuoroin kotiin ja vuoroin intervalliosastolle. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

 • Olen jossain: tv-dokumentti

  Muistisairautta sairastavan Ailin arki on seikkailua

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä miten hallita yhä oudommaksi muuttuvaa arkea.