Hyppää pääsisältöön

Anssi Komulainen: Mediarobotit tulevat – mitä meidän kannattaa tietää niistä?

anssi komulainen katso kohti
anssi komulainen katso kohti anssi komulainen

Mullistavatko robotit media-alan? Ovatko chatit uusi some? Miten mediatalojen pitäisi olla läsnä chateissa? Ylen Beta Day -tapahtumassa 1.9. paneuduttiin näihin ja muihin bottimaailman kysymyksiin.

Vuoden 2016 piti olla vuosi, jolloin chatbotit kaappaavat markkinat ja työpaikkamme. Viime vuonna rakennettiin kyllä useita botteja, mutta useimmat niistä olivat hölmöjä ja saivat käyttäjissä aikaan lähinnä turhautumista ja raivoa.

Isot teknologiayhtiöt eivät tästä lannistuneet. Päinvastoin, esimerkiksi Facebook ilmoitti panevansa entistä enemmän paukkuja Messenger-palvelunsa kehittämiseen.

Nyt näyttääkin siltä, että nuo palvelut, joissa olemme vaihtaneet viestejä ystäviemme kanssa, ovat kohta käyttöliittymiä koko sosiaaliseen elämäämme. Ja missä ihmiset ovat, siellä haluavat brändit ja mediatalotkin heidät kohdata.

Chatbotit – viestialustojen keskustelevat käyttöliittymät

Seuraava iso asia näillä alustoilla ovat yhden tai useamman botin keskinäiset keskustelut. Sinun ruokabottisi keskustelee millisekunnissa pizzabotin kanssa päivän ruokatilauksesi kuntoon.

Näin ainakin visioi Ylen Beta Dayn pääpuhuja, viestialustoja jo useamman vuosikymmenen kehittänyt Paul Walsh.

Viestialustoilla on totuttu keskustelemaan sekä vaihtamaan ajatuksia ja kuulumisia. Botit ovat tietokoneiden tapa keskustella käyttäjän kanssa, ja niillä on etunsa.

Kaikki botit eivät ole hyvällä asialla. Eettisesti kestävän kaupallisen toiminnan mallit edellyttävät bottimaailmassa nykyisellään melkoista kekseliäisyyttä. Tässä yleisradioyhtiöillä voi olla merkittävä, uutta avaava rooli.

Ylen esimmäinen bottikokeilu on YleX:n ja Kioskin ruokabotti. Se saattaa suositella kasvissyöjällekin lihamureketta, mutta on ennen muuta antanut meille arvokasta ymmärrystä siitä, mikä on mahdollista tai miten vaikeaa chatbottien luominen on.

Journalismin lisätty tulevaisuus

Keinoäly mullistaa myös uutistuotannon ja haastaa journalistisia käytäntöjä ihan uudella tavalla.

Jo nyt keinoäly mahdollistaa datan laajamittaisen analyysin ja uudenlaisen ymmärryksen. Se kääntää puhetta tekstiksi, tekstiä audioksi ja videoksi. Se tunnistaa ihmisiä ja ymmärtää jopa tunteita.

Beta Day -tapahtumassa robottijournalistien kehittäjät ennustivat, että asiakaskokemus parantuu keinoälyn ansiosta kaikissa palveluissa merkittävästi ja koneen kirjoittama kirja voittaa kohta Pulizer-palkinnon.

Uutishuoneen näkökulmasta toimittajille jää enemmän aikaa tehdä tutkivaa ja keskittynyttä journalismia, kun robotit hoitavat rutiiniraportointia. Kansainvälinen sisältö kääntyy pian automaattisesti sujuvaksi suomeksi, mikä haastaa kotimaista kaupallista mediakenttää aivan uudella tavalla.

Kehittäjien paneeli näki isoja mahdollisuuksia kotimaisen kentän yhteistyössä. Kun sci-fi alkaa olla nykypäivää, kansainvälisessä kilpajuoksussa mukana pysyminen edellyttää yhteistä ponnistusta ja ekosysteemiajattelua.

Voitto avoimeen jakoon

Yle palvelujen ja innovaatioiden avoin kehittäminen jatkuu myös automaattisen sisällöntunnistamisen ja robottijournalismin parissa.

Voitto-robotti avataan syksyn aikana avoimen lähdekoodin projektiksi. Myös Yle Betan vuodenvaihteen kokeilujen oppien pohjalta rakennetun analyysirobotin tuottama metadata avataan kehittäjäyhteisön pesämunaksi.

Tervetuloa mukaan – etsimme koko ajan uusia ideoita ja näkemyksiä tulevista palveluista!

kuusi miestä istuu pöytien ääressä, takaseinällä Yle Beta Day, mediarobotit -juliste
Robottijournalismin tulevaisuudesta keskustelemassa Jarno Koponen Ylestä, Lassi A. Liikkanen digitoimisto SC5:stä, Jarkko Ryynänen Ylestä, Jarno Kartela DNA:sta, Caj Södergård VTT:sta ja Esa Mäkinen Helsingin Sanomista. kuusi miestä istuu pöytien ääressä, takaseinällä Yle Beta Day, mediarobotit -juliste Yle Beta,robotit,seminaarit,tapahtumat,Botti,Esa Mäkinen,Caj Södergård
Paul Walsh seisoo puhujapöydän ääressä, läppäri on avoinna, taustakankaalle heijastuu kuva hänen esityksestään
Paul Walsh seisoo puhujapöydän ääressä, läppäri on avoinna, taustakankaalle heijastuu kuva hänen esityksestään Yle Beta,tapahtumat,seminaarit,Paul Walsh
mies seisoo ja puhuu valkokankaan edessä, kankaalle heijastuu piirroskuva keskenään keskustelevista roboteista
Paul Walsh on kehittänyt viestialustoja jo useamman vuosikymmenen ajan. Tällä hetkellä hän keskittyy pikaviestinten ja kryptovaluuttojen tietoturvaratkaisujen kehittämiseen perustamansa MetaCert-yrityksensä toimitusjohtajana. mies seisoo ja puhuu valkokankaan edessä, kankaalle heijastuu piirroskuva keskenään keskustelevista roboteista Yle Beta,robotit,tapahtumat,Botti,seminaarit,Paul Walsh

Lue myös - yle.fi:stä poimittua