Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Mikä ihmeen VPN? Se suojaa nettiyhteyttäsi avoimessa verkossa

Puhelin kädessä, näytöllä lukon kuva ja teksti VPN.
Puhelin kädessä, näytöllä lukon kuva ja teksti VPN. Kuva: Rafael Henrique /SOPA Images/Shutterstock/All Over Press Digitreenit,virtuaalinen erillisverkko,VPN-verkko,digitaidot

VPN – kolme kirjainta, joihin digilaitteen peruskäyttäjäkin jo törmää. Olet ehkä kuullut, että VPN:llä voi suojata omaa nettiyhteyttä avoimissa wifi-verkoissa tai ulkomailla. Jutusta saat vinkkejä muun muassa VPN-palvelun valintaan.

Lyhenne VPN tulee sanoista Virtual Private Network. Suomeksi VPN käännetään virtuaalinen erillisverkko, joskus myös vähän hassusti näennäinen yksityisverkko.

VPN on alunperin tekninen termi. Tunnet sen ehkä etätyöstä: Yritykset käyttävät VPN-tekniikkaa siihen, että etätyöläiset pääsevät yrityksen suljettuun verkkoon vaikkapa kotoaan tai kahvilasta.

Miten VPN toimii?

VPN salaa dataliikenteesi muodostamalla sille eräänlaisen putken. Tietoliikenteesi kulkee putkessa suojatulle palvelimelle ja vasta sitten sivustolle tai sovellukseen, jonne olet menossa - esimerkiksi Facebookiin tai verkkokauppaan. Näin VPN hämärtää laitteesi fyysisen sijainnin. VPN-palvelin voi toki sijaita myös Suomessa.

Kuvakaappaus puhelimesta: Näytön ylälaidassa on lukkokuvake, kun VPN on päällä.
Puhelimessa näkyy lukkokuvake, kun VPN on päällä. Kuvakaappaus puhelimesta: Näytön ylälaidassa on lukkokuvake, kun VPN on päällä. Digitreenit,virtuaalinen erillisverkko,VPN-verkko

Mihin laitteeseen saan VPN:n?

VPN:n voi ladata kaikkiin laitteisiin, mobiililaitteista ja tietokoneisiin.

Jotkut VPN-palvelut saa toimimaan useammassa kuin yhdessä laitteessa. Peruskäyttäjän tulee asentaa VPN vain laitteen sovelluskaupasta:

Mobiililaitteissa jotkut sovelluksista vaativat kirjautumista.

Windows-laitteissa pitää ensin luoda VPN-profiili (Windows-ohje).

Mihin tarkoitukseen voin käyttää VPN:ää?

VPN:ää käytetään yleisimmin näihin kolmeen tarkoitukseen:

1. Nettiselauksen suojaaminen avoimissa wifi-verkoissa

Avoimet wifi-verkot ovat lähtökohtaisesti turvattomia. Myös salasanalla varustettu wifi-verkko voi olla suojaton – esimerkiksi silloin, jos salasanaa jaellaan kaikille vaikka kuppilan seinällä tai hotellin vastaanotossa. VPN:ää käytetäänkin yhä enemmän tiedonkeruulta suojautumiseen avoimissa wifi-verkoissa - niin kotimaassa kuin ulkomaanmatkoillakin.

2. Oman sijainnin salaaminen

VPN:ää käyttäessäsi laitteesi näyttää sijaitsevan siellä, missä valitsemasi VPN-palvelin on - vaikka Australiassa. Siksi oman maan nettisensuuria kiertävät ja laitonta sisältöä lataavat käyttävät VPN:ää.

Kun VPN on käytössä, mainostaja ei löydä käyttäjää yhtä helposti. Koska sijaintisi on virtuaalinen, sähköpostien lähettäminen voi olla hankalaa (Freedome-sovelluksen ohje). Meilien lukeminen kyllä onnistuu, vaikka VPN on päällä.

Jos matkustat nettiyhteyksiä sensuroivaan maahan, kuten Kiinaan tai Venäjälle, VPN on syytä asentaa jo kotimaassa. Muuten esimerkiksi somepäivitykset saattavat jäädä reissulta tekemättä.

3. Maaestojen kierto eli maarajoitettujen sisältöjen katselu

VPN tunnetaan parhaiten maarajoitusten kiertämisestä. Esimerkiksi suoratoistopalvelu Netflixin USA:n tarjontaan pääsi aikaisemmin käsiksi valitsemalla Yhdysvalloissa sijaitsevan VPN-palvelimen.

Nyt useimmat striimauspalvelut rajoittavat tai estävät kävijoitä harhauttamasta maarajoituksia VPN:n avulla.

EU:n sisällä maarajoitukset poistuivat vuoden 2018 siirrettävyysasetuksella. Voit siis kuluttaa kotimaassa tilattua mediasisältöä EU-alueella matkaillessasi ilman VPN:ää – kuin olisit Suomessa.

Yle Areenan ohjeet EU-maissa matkailevalle löydät täältä. Iso osa Yle Areenan tarjonnasta näkyy kaikkialla maailmassa – esimerkiksi uutislähetykset.

Mitä minun kannattaa tehdä, kun valitsen VPN-palvelua?

VPN-palveluja on satamäärin. Yrityksiä tulee ja menee – eivätkä kaikki toimi, kuten lupaavat.

Vuonna 2021 Android-puhelinten VPN-sovelluksien kautta varastettiin jopa 21 miljoonan käyttäjän yksityisiä tietoja. Yksi tietomurron kohteista oli erittäin suosittu SuperVPN-sovellus, jolla oli tuolloin yli 100 miljoonaa käyttäjää. Myös Applen iOS:llä on ollut ongelmia VPN-sovellusten tietoturvassa.

Mainoslauseita VPN-yritysten nettisivuilta.
VPN-palvelut kilpailevat lupauksilla, joista osa on lisämaksullisia. Tekstit palveluista Surfshark VPN, Mozilla VPN, ExpressVPN ja Freedomen mainos Telian sivulla (2022). Mainoslauseita VPN-yritysten nettisivuilta. Digitreenit,virtuaalinen erillisverkko,VPN-verkko

Viranomaiset eivät valvo VPN-palveluja tai niiden tarjoajia. Turvallisuutta huokuva nimi tai edes suomen kieli eivät takaa palvelun luotettavuutta. Netin vertailusivujen tähtiin tai arvosanoihinkaan ei kannata sokeasti luottaa.

Vinkkejä valintaan:

  • Tutustu VPN-palveluun aluksi yrityksen nettisivuilla. Tarkista myös, saatko yritykseen ongelmatilanteessa yhteyden.
  • Lue muiden käyttäjien kokemuksia netistä, tarvittaessa englanniksi.
  • Kun lataat VPN-sovellusta, keskity myös sen pyytämiin käyttöoikeuksiin. Miksi VPN-yrityksen pitäisi päästä käsiksi yhteystietolistaasi tai tekstiviesteihisi? Jos et halua näitä oikeuksia antaa, valitse toinen sovellus.
  • Digitreenaa 2.0: Reddit-sivuilla julkaistu vertailu vpn-palveluista, muun muassa yksityisyyden ja tekniikan alueiden mukaan (englanniksi, linkki taulukkoon julkaisussa).
Kuvakaappaus VPN-sovellus Freedomesta: Automaattinen sijainti Suomi, sijaintia on helppo vaihtaa.
Palvelimen sijaintia on helppo vaihtaa. Tässä Freedome-sovellus. Kuvakaappaus VPN-sovellus Freedomesta: Automaattinen sijainti Suomi, sijaintia on helppo vaihtaa. Digitreenit,virtuaalinen erillisverkko,VPN-verkko

Toimiiko netti huonommin, jos valitsemani VPN-palvelin on maapallon toisella puolella?

Palvelimen sijainti vaikuttaa aina verkon nopeuteen.

Lähelläkin oleva VPN-palvelin hidastaa nettiyhteyttä hiukan. Jos vaihdat toisella puolen maapalloa sijaitsevaan palvelimeen, vauhti hidastuu enemmän. Jotkut VPN-sovellukset ehdottavat itse netin käytön nopeuden kannalta parasta sijaintia.

Omaa virtuaalisijaintiaan on helppo vaihtaa vaikka joka päivä. Palvelinten valikoima vaihtelee: Joillakin VPN-palveluilla on vain muutama palvelin, toisilla sijaintinsa voi valita kymmenien paikkakuntien listalta.

Tekeekö VPN netin käytöstä täysin turvallista?

Ei tee. VPN tekee kyllä surffailusta turvallisempaa: Se tuo yhteyteen yhden suojauskerroksen lisää. Kun käytät VPN-palvelua, siirrät kuitenkin luottamuksesi palvelun tarjoajalle. Valitse siis VPN-ohjelmasi tai -sovelluksesi huolella.

Torjuuko VPN myös haittaohjelmat?

Ei torju. VPN suojaa yhteyttäsi ja yksityisyyttäsi, virustorjunta suojaa laitettasi. Hyvä VPN-palvelu kyllä myös suodattaa haittasivuja tai varoittaa, jos olet avaamassa haitallista sisältöä.

Uskallanko asentaa ilmaisen VPN:n?

Pääsääntöisesti maksulliset versiot ovat turvallisempia, mutta myös niiden joukosta on löytynyt tietoturva-aukkoja.

Joitakin maksullisia VPN-palveluja voi kokeilla ilmaiseksi muutaman päivän ajan. Aloittelija saa kokeilusta lähinnä sen tiedon, onko palvelua helppo käyttää vai ei.

Pitääkö VPN laittaa erikseen päälle ja pois?

Ei tarvitse. Moni käyttäjä pitää VPN:ää aina päällä. Riippuu palvelusta ja omasta laitteesta, kuinka hyvin se onnistuu.

Sovellus tietenkin kuluttaa akkua. Toisaalta VPN myös estää seurantaa ja tiedonkeruuta ja voi sitä kautta vähentää virrankulutusta.

Mitä VPN ei tee?

VPN verhoaa laitteesi sijainnin. Sijaintisi voi silti paljastua nettisivuilla olevien evästeiden tai selaimen asetusten kautta.

VPN ei tarjoa suojaa rikolliselle toiminnalle. VPN-yritys saattaa luovuttaa viranomaisille tietoja käyttäjistä lain puitteissa, esimerkiksi rikostutkinnassa.

VPN-yritys voi halutessaan seurata tekemisiäsi netissä. VPN ei siis ole täydellinen suojamuuri.


Taustatietoja juttuun antoi vuonna 2017 kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Antti Kurittu.


Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Muokkaukset:
25.3.22: Koko teksti päivitetty ajan tasalle.
28.11.22: Tiukennettu lausetta VPN:n asentamisesta vain sovelluskaupasta.
1.2.33: Poistettu vanhentunut Android-linkkiteksti, lisätty lause iOS:n VPN-ongelmista.

Keskustele