Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Mikä ihmeen vpn? Se suojaa nettiyhteyttäsi avoimessa verkossa

Tekstit: Mikä on VPN? Digitreenit. Yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa pitkä käytävä.
Tekstit: Mikä on VPN? Digitreenit. Yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa pitkä käytävä. Kuva: Yle. Digitreenit,virtuaalinen erillisverkko

VPN – kolme kirjainta, joihin älylaitteen peruskäyttäjäkin jo törmää. Olet ehkä kuullut, että vpn:llä voi suojata omaa nettiyhteyttä avoimissa wifi-verkoissa tai ulkomailla. Mutta tiedätkö, mistä kirjaimet tulevat? Entä miten se otetaan käyttöön?

Mikä ihmeen Vee-Pee-Än?

Lyhenne vpn tulee sanoista Virtual Private Network. Suomeksi vpn käännetään virtuaalinen erillisverkko, joskus myös vähän hassusti näennäinen yksityisverkko.

Vpn on alunperin tekninen termi. Tunnet sen ehkä etätyöstä: Yritykset käyttävät vpn-tekniikkaa siihen, että etätyöläiset pääsevät yrityksen suljettuun verkkoon vaikkapa kotoaan tai kahvilasta.

Nyt kuluttajatkin ovat innostuneet näistä erillisverkoista. Kielitoimiston sanakirjaan vpn ei kuitenkaan ole vielä päässyt.

VPN-yhteyden erilaiset kuvakkeet käyttöjärjestelmien puhelimissa.
Eri puhelimissa näkyy erilainen kuvake, kun vpn-yhteys on päällä. VPN-yhteyden erilaiset kuvakkeet käyttöjärjestelmien puhelimissa. Digitreenit,virtuaalinen erillisverkko

Miten vpn toimii?

Vpn salaa dataliikenteesi muodostamalla sille eräänlaisen putken. Tietoliikenteesi kulkee putkessa suojatulle palvelimelle ja vasta sitten sivustolle tai sovellukseen, jonne olet menossa - esimerkiksi Facebookiin tai verkkokauppaan. Näin vpn hämärtää laitteesi fyysisen sijainnin. Vpn-palvelin voi toki sijaita myös Suomessa.

Kuvakaappaus yhden VPN-sovelluksen sivulta: Sovellus kysyy lupaa VPN-yhteyden muodostamiseen.
Vpn-palvelut pyytävät avatessa joka kerta lupaa VPN-yhteyden muodostamiseen. Tässä Opera VPN. Kuvakaappaus yhden VPN-sovelluksen sivulta: Sovellus kysyy lupaa VPN-yhteyden muodostamiseen. Digitreenit,virtuaalinen erillisverkko
Kuvakaappaus kahdesta VPN-sovelluksesta: Freedome ja Opera VPN. Sovellusten päälle / pois -painikkeet.
Vpn-sovellus laitetaan päälle ja pois yhdestä painikkeesta. Ylhäällä F-Securen Freedome. Kuvakaappaus kahdesta VPN-sovelluksesta: Freedome ja Opera VPN. Sovellusten päälle / pois -painikkeet. Digitreenit,virtuaalinen erillisverkko
Kuvakaappaus: VPN-sovellus on löytänyt uuden wifi-verkon. Tässä CyberGhost-sovellus.
Vpn-sovellus on löytänyt uuden wifi-verkon. Voit säätää, että sovellus ilmoittaa aina uudesta verkosta. Tässä CyberGhost. Kuvakaappaus: VPN-sovellus on löytänyt uuden wifi-verkon. Tässä CyberGhost-sovellus. Digitreenit,virtuaalinen erillisverkko

Mihin laitteeseen saan vpn:n?

Vpn:n voi ladata:

  • älypuhelimeen tai tablettiin
  • pöytäkoneeseen
  • kannettavaan tietokoneeseen.

Jotkut vpn-palvelut saa toimimaan useammassa kuin yhdessä laitteessa. Peruskäyttäjän on helpointa asentaa vpn sovelluskaupasta:

Mobiililaitteissa jotkut sovelluksista vaativat kirjautumista.

Windows-laitteissa pitää ensin luoda VPN-profiili (Windows 10 -ohje).

Mihin tarkoitukseen voin käyttää vpn:ää?

Vpn:ää käytetään yleisimmin näihin kolmeen tarkoitukseen:

1. Nettiselauksen suojaaminen avoimissa wifi-verkoissa

Avoimet wifi-verkot ovat lähtökohtaisesti turvattomia. Myös salasanalla varustettu wifi-verkko voi olla suojaton – esimerkiksi silloin, jos salasanaa jaellaan kaikille vaikka kuppilan seinällä tai hotellin vastaanotossa. Vpn:ää käytetäänkin yhä enemmän tiedonkeruulta suojautumiseen avoimissa wifi-verkoissa - niin kotimaassa kuin ulkomaanmatkoillakin.

2. Oman sijainnin salaaminen

Vpn:ää käyttäessäsi laitteesi näyttää sijaitsevan siellä, missä valitsemasi vpn-palvelin on - vaikka Australiassa. Siksi oman maan nettisensuuria kiertävät ja laitonta sisältöä lataavat käyttävät vpn:ää.

Kun vpn on käytössä, mainostaja ei löydä käyttäjää yhtä helposti. Koska sijaintisi on virtuaalinen, sähköpostien lähettäminen voi olla hankalaa (Freedome-sovelluksen ohje). Meilien lukeminen kyllä onnistuu, vaikka vpn on päällä.

Jos matkustat nettiyhteyksiä sensuroivaan maahan, kuten Kiinaan tai Venäjälle, vpn on paras asentaa jo kotimaassa. Muuten esimerkiksi some-päivitykset saattavat jäädä reissulta tekemättä.

3. Maaestojen kierto eli maarajoitettujen sisältöjen katselu

Vpn tunnetaan parhaiten maaestojen kiertämisestä. Aikaisemmin suoratoistopalvelu Netflixin runsaaseen USA:n tarjontaan pääsi käsiksi valitsemalla Yhdysvalloissa sijaitsevan vpn-palvelimen.

Enää se ei onnistu yhtä helposti. Moni mediatalo - etunenässä Netflix - rajoittaa tai estää kävijöitä harhauttamasta maarajoituksia vpn:n avulla. Lisäksi maantieteellisten rajoitusten eli geoblokkauksen kiertäminen on esimerkiksi Netflixillä käyttöehtojen vastaista.

Kuvakaappaukset vpn-sovellus Cyberghostista: Lupaa rajatonta Netflixiä, mutta kanavlistalta Netflixiä ei löydy.
Vpn-palvelut hehkuttavat rajatonta pääsyä suoratoistopalveluihin. CyberGhost-sovellus lupailee Netflixiä, mutta heidän aakkoslistaltaan sitä ei löydy. Kuva vuodelta 2017. Kuvakaappaukset vpn-sovellus Cyberghostista: Lupaa rajatonta Netflixiä, mutta kanavlistalta Netflixiä ei löydy. Digitreenit,virtuaalinen erillisverkko,Netflix

Tarvitsenko vpn:ää, jos haluan katsoa Yle Areenaa lomamatkalla Italiassa?

Et tarvitse. Yle Areenan maarajat ovat poistuneet suomalaisilta EU-maissa.

Voit katsoa Yle Areenan videosisältöjä ja tv-kanavien suoria lähetyksiä vaikka lomamatkalla Italiassa, kunhan sinulla on kotikunta Suomessa ja olet hankkinut Yle Tunnuksen.

Suurin osa Ylen televisiokanavien tarjonnasta näkyy Areenassa kaikkialla maailmassa – esimerkiksi uutislähetykset.

Kuvakaappaus: Yle Areena puhelimen selaimessa, alkamassa säätiedotus.
Matkalla voi tarkistaa Yle Areenasta kotimaan sään. Kuvakaappaus: Yle Areena puhelimen selaimessa, alkamassa säätiedotus. Kuva: Yle / kuvakaappaus. Digitreenit,virtuaalinen erillisverkko

Mitä minun kannattaa tehdä, kun valitsen vpn-palvelua?

Vpn-palveluja on satamäärin. Yrityksiä tulee ja menee – eivätkä kaikki toimi, kuten lupaavat. Hola!-sovellus osoittautui vaaralliseksi vuonna 2015. Vuoden 2017 alussa laaja tutkimus paljasti, että Android-laitteiden vpn-sovelluksissa on väärinkäytöksiä ja tiedot vuotavat. Monet noista ongelmallisista sovelluksista ovat keikkuneet sovelluskauppojen listoilla.

Kuvakaappauksia:VPN-sovellusten tunnushahmot (Opera VON ja Tunnelbear), Freedome-sovelluksen mairkkinointia Telian sivuilla.
Vpn-palvelut houkuttavat logoilla ja lupauksilla. Opera VPN:n viikinki, Tunnelbearin karhu, Freedome-sovellusta markkinoidaan Telian sivuilla. Kuvat vudelta 2017. Kuvakaappauksia:VPN-sovellusten tunnushahmot (Opera VON ja Tunnelbear), Freedome-sovelluksen mairkkinointia Telian sivuilla. Digitreenit,virtuaalinen erillisverkko

Viranomaiset eivät valvo vpn-palveluja tai niiden tarjoajia. Turvallisuutta huokuva nimi tai edes suomen kieli eivät takaa palvelun luotettavuutta. Netin vertailusivujen tähtiin tai arvosanoihinkaan ei kannata sokeasti luottaa.

Vinkkejä valintaan:

  • Tutustu vpn-palveluun aluksi yrityksen nettisivuilla. Tarkista myös, saatko yritykseen ongelmatilanteessa yhteyden.
  • Lue muiden käyttäjien kokemuksia netistä, tarvittaessa englanniksi.
  • Jos olet epävarma, kyberturvallisuuskeskus suosittelee valitsemaan Suomessa sijaitsevien yritysten palveluja.
  • Kun lataat vpn-sovellusta, keskity myös sen pyytämiin käyttöoikeuksiin. Miksi vpn-yrityksen pitäisi päästä käsiksi yhteystietolistaasi tai tekstiviesteihisi? Jos et halua näitä oikeuksia antaa, valitse toinen sovellus.
  • Digitreenaa 2.0: Reddit-sivuilla julkaistu vertailu vpn-palveluista, muun muassa yksityisyyden ja tekniikan alueiden mukaan (englanniksi, linkki taulukkoon julkaisussa).
Kuvakaappaus: VPN-sovellus CyberGhost vaatii erilaisia oikeuksia puhelimen tietoihin.
Kun asennat sovellusta, perehdy sen vaatimiin käyttöoikeuksiin. Kuvakaappaus: VPN-sovellus CyberGhost vaatii erilaisia oikeuksia puhelimen tietoihin. Digitreenit,virtuaalinen erillisverkko
Kuvakaappaus VPN-sovellus Freedomesta: Automaattinen sijainti Suomi, sijaintia on helppo vaihtaa.
Palvelimen sijaintia on helppo vaihtaa. Tässä Freedome-sovellus. Kuvakaappaus VPN-sovellus Freedomesta: Automaattinen sijainti Suomi, sijaintia on helppo vaihtaa. Digitreenit,virtuaalinen erillisverkko

Toimiiko netti huonommin, jos valitsemani vpn-palvelin on maapallon toisella puolella?

Palvelimen sijainti vaikuttaa aina verkon nopeuteen.

Lähelläkin oleva vpn-palvelin hidastaa nettiyhteyttä hiukan. Jos vaihdat toisella puolen maapalloa sijaitsevaan palvelimeen, surffailu hidastuu enemmän. Jotkut vpn-sovellukset ehdottavat itse netin käytön nopeuden kannalta parasta sijaintia.

Omaa virtuaalisijaintiaan on helppo vaihtaa vaikka joka päivä. Palvelinten valikoima vaihtelee: Joillakin vpn-palveluilla on vain muutama palvelin, toisilla sijaintinsa voi valita kymmenien paikkakuntien listalta.

Tekeekö vpn netin selaamisesta täysin turvallista?

Ei tee. Vpn tekee kyllä surffailusta turvallisempaa: Se tuo yhteyteen yhden suojauskerroksen lisää. Kun käytät vpn-palvelua, siirrät kuitenkin luottamuksesi palvelun tarjoajalle. Valitse siis vpn-ohjelmasi tai -sovelluksesi huolella.

Torjuuko vpn myös haittaohjelmat?

Ei torju. Vpn suojaa yhteyttäsi ja yksityisyyttäsi, virustorjunta suojaa laitettasi. Hyvä vpn-palvelu kyllä myös suodattaa haittasivuja tai varoittaa, jos olet avaamassa haitallista sisältöä.

Maksullinen vpn nielaisee noin 3-10 euroa kuussa. Uskallanko ottaa ilmaisen vpn:n?

Pääsääntöisesti maksulliset versiot ovat turvallisempia, mutta myös niiden joukosta on löytynyt tietoturva-aukkoja.

Joitakin maksullisia vpn-palveluja voi kokeilla ilmaiseksi muutaman päivän ajan. Aloittelija saa kokeilusta lähinnä sen tiedon, onko palvelua helppo käyttää vai ei.

Pitääkö vpn laittaa erikseen päälle ja pois?

Ei tarvitse. Moni käyttäjä pitää vpn:ää aina päällä. Riippuu palvelusta ja omasta laitteesta, kuinka hyvin se onnistuu.

Sovellus tietenkin kuluttaa akkua. Toisaalta vpn myös estää seurantaa ja tiedonkeruuta ja voi sitä kautta vähentää virrankulutusta.

Mitä vpn ei tee?

Vpn verhoaa laitteesi sijainnin. Sijaintisi voi silti paljastua nettisivuilla olevien evästeiden tai selaimen asetusten kautta.

Vpn ei tarjoa suojaa rikolliselle toiminnalle. Vpn-yritys saattaa luovuttaa viranomaisille tietoja käyttäjistä lain puitteissa, esimerkiksi rikostutkinnassa.

Vpn-yritys voi halutessaan seurata tekemisiäsi netissä. Vpn ei siis ole täydellinen suojamuuri.

Taustatietoja juttuun antoi kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Antti Kurittu.

Muokkaukset:
11.2.19: Korjattu faktalaatikon Yle Areena -info ajan tasalle.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Keskustele