Hyppää pääsisältöön

Robinin tauko ottaa koville, mutta siitä voi selvitä – superfanit tukevat toisiaan näinä raskaina aikoina

Robin vetäytyy pian tauolle. Se on kova paikka faneille, joiden viikonloput ovat tähän asti kuluneet Robbarin keikoilla ympäri Suomea. YleX kysyi superfaneilta, miten tauosta voi selvitä.

Robin Ruisrockin Rantalavalla. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Robinin aktiivinen faniryhmä Ihan Helmet kiteyttää robinereiden fiilikset ennen laulajan toistaiseksi viimeistä keikkaa, joka nähdään Hartwall Arenalla 28. lokakuuta. Siitä alkaa artistin määrittelemättömän pitkä tauko, jonka aikana Robin käy lukion loppuun ja menee armeijaan.

Haastatteluun osallistuivat faniryhmästä Miina, Marika, Johanna ja Anniina. He ovat iältään 28 – 42-vuotiaita.

Miten valmistaudutte Robinin toistaiseksi viimeiseen keikkaan?

- Henkisesti yritän valmistautua kohtaamaan kipeätkin tunteet. Keikka tulee olemaan täysin erilainen kuin mikään tähän astisista. Aiemmille keikoille olen aina lähtenyt todella hyvissä ja iloisissa fiiliksissä. Nyt tuntuu kärjistetysti vähän samalta kuin olisi menossa muistotilaisuuteen. Heittämään hyvästit, muistelemaan yhdessä vielä kerran mitä kaikkea on saavutettu, Miina kommentoi YleX:lle.

"Nyt tuntuu kärjistetysti vähän samalta kuin olisi menossa muistotilaisuuteen."

- Katsemalla keikkavideoita ja kuuntelemalla Robinin musiikkia. Samalla mietin, kuinka saisin pidettyä itseni kasassa keikan aikana ja varsinkin sen loputtua. Keikasta tulee jäätävän kova paikka, Marika jatkaa.

- Odottelemalla. Painattamalla uuden ikioman yksilöllisen kiertuepaidan, joka niputtaa omat keikkavuodet 2012-2017. Kelpaa se päällä sitten lähteä Hartsulle vielä kerran, Johanna sanoo.

- Odotukset show’n puolesta ovat korkealla. Tulee varmasti myös liikuttumaan keikan aikana. Eli valmistaudun nenäliinoilla ja täyteen ladatulla puhelimella, Anniina kertoo.

Entä sen jälkeen koittavaan taukoon?

- Taukoon valmistautuminen on jo alkanut. Se alkoi sinä hetkenä, kun uutinen tauosta tuli. Olen pohtinut, mitä kaikkea voisi keikkailun ja muun tilalle kehitellä, Miina sanoo.

- Videoiden ja kuvien avulla. Myös kirjoittaminen auttaa; muistot ylös joka keikalta, missä on käynyt. Ihan Helmien ja keikkailun kautta saadut ystävät ovat korvaamattomana tuken. Tauon aikana ei todellakaan kannata luopua yhteydenpidosta muihin robinereihin, Marika kommentoi.

- Elämä jatkuu, vaikka tauko tulee. Musiikki ja kivat muistot auttavat. Samoin ystävät. Ei pidä jäädä toimettomaksi, vaan keksiä muuta tekemistä, Johanna neuvoo.

- Tekemällä asioita, joista pitää ja joista tulee hyvälle tuulelle. Itse olen buukannut syksylle kivoja menoja ja keikkoja. Olen myös toiveikas Robinin musatulevaisuuden suhteen - ehkä saamme tauon jälkeen kuulla vielä entistä upeampaa musaa. Täytyy jaksaa odottaa, Anniina sanoo.

Millaisia ajatuksia ja tunteita Me tehtiin tää -biisi herättää teissä?

- Se hetki, kun kuulin biisin ekaa kertaa Spotifysta oli jopa vähän epätodellinen. Ei Robin voi laulaa noin. Miten niin Robinilla ei ole antaa yhtään enempää? Ei tämä voi olla totta. Ei tämä voi tapahtua oikeasti, Miina kommentoi.

"Ei Robin voi laulaa noin. Miten niin Robinilla ei ole antaa yhtään enempää? Ei tämä voi olla totta. Ei tämä voi tapahtua oikeasti."

- Ensimmäinen kuuntelukerta oli shokki ja meni itkuksi. Robinin energian tuntien, oli tavallaan järkytys, että Robinillekin oikeasti voi tulla tunne, että mikään ei tuntuisikaan miltään. Sanat ovat niin jäähyväisbiisiin sopivat ja kävi mielessä ajatus, että Robin ei haluaisikaan palata, Marika sanoo.

- Suunnatonta ylpeyttä siitä, että ollaan oltu mukana tässä tarinassa. Ja vähän ähäkutti-fiilistä niiden tahojen suuntaan, jotka vuosien varrella ovat vähätelleet tai arvostelleet sekä Robinia että meitä faneja. Tuli sekä todella kiitollinen, että todella kiitetty olo, Johanna sanoo.

- Haikeita ajatuksia ja muistoja. Toisaalta olen surullinen, että kaikki päättyy nyt - ainakin hetkeksi, mutta toisaalta iloinen, että Robin saa nyt elää niin sanottua normaalin nuoren aikuisen elämää, Anniina kertoo.

Miten tauosta voi selvitä, kun ei pääse Robinin keikoille?

- Tauon voi hyödyntää esimerkiksi kaivamalla kaikkia vanhoja juttuja ja videoita Robinin uran varrelta ja muistella, Miina sanoo.

- Pitää vain keksiä paljon tekemistä tai esimerkiksi uusi harrastus, joka vie mennessään. Itselle se tuottaa kyllä vaikeuksia. Keikkailu oli ainoa harrastukseni, Marika kommentoi.

- Ei elämä, eikä fanitus ole pelkkiä keikkoja. Musiikki itsessään ei kuitenkaan katoa mihinkään. Eikä ystävät, Johanna sanoo.

- Täytyy keksiä muita kivoja harrastuksia ja ehkä artisteja, joiden livekeikoilla käydä, ja onhan meillä musiikki, youtube-videot ja lukematon määrä materiaalia Robinista jota katsoa, kun ikävä keikoille iskee, Anniina kertoo.

Lopetatteko keikoilla käymisen kokonaan vai käyttekö katsomassa jonkun muun artistin keikkoja välillä?

- Uskon, että keikkailu on nyt tauolla omalta osaltani. En ole ennen Robinia juurikaan keikkaillut, eikä se ole se juttu, vaan Robin. Hän on "The one and only", Miina kertoo.

- En käy katsomassa muita artisteja, koska siihen, että näin totaalisesti hurahdan johonkin, pitää olla jokin henkilökohtainen syy. Artistin musiikilla pitää olla mulle jokin todella suuri merkitys, että lähden keikalle, Marika sanoo.

- Mahdollisesti jotain yksittäisiä keikkoja olisi kiva käydä katsomassa, kuten Sunrise Avenue, The Chainsmokers tai Justin Bieber, mutta se varmaan vaatisi reissaamista vähän pidemmälle. Ei kuitenkaan ole Robinin lisäksi toista artistia tai bändiä, jota tekisi mieli jatkuvasti seurata useammalle keikalle, Johanna kommentoi.

- En todellakaan lopeta!  Aion käydä muun muassa teini-iän idolini Pikku G:n keikoilla ja tulossa on myös kaikenlaisia kivoja joulukonsertteja, Anniina vastaa.

Tuleeko tilalle joku muu harrastus?

- Sitä ei vielä tiedä, mistä tässä vielä innostuu. Johonkin tämä vapautuva aika on käytettävä, Miina sanoo.

- Tulee jos on tullakseen, mutta luulen, että keskityn nyt vain perheeseeni ja siihen, että Ihan Helmien kautta pyritään pitämään robinerien yhteishenkeä yllä keikkatauon aikana, jotta Robinin on sitten helppo ja mukava palata, Marika kommentoi.

- No minä ainakin pistän ylijäävän energian ja ajan kuvaamiseen, Johanna sanoo.

- Tykkään ruoanlaitosta, sisustamisesta, luonnossa liikkumisesta, piirtämisestä ja kaikenlaisesta pienestä näpertelystä. Lisäksi minulla on kolme kissaa, joiden kanssa touhuta, Anniina kertoo.

Miten Robin pysyy elämässä, vaikka ette näe toisianne hetkeen?

- Robin pysyy kaikissa upeissa muistoissa, mitä meillä on, Miina vastaa.

- Robin kulkee arjessa ja puheissa mukana Ihan Helmissä, musiikkina autossa ja tatuointeina iholla. Mulle tämä on elämäntapa, joka ei poistu tauonkaan aikana, Marika sanoo.

- Roben musiikki ei katoa mihinkään. Eikä muistot, eikä ystävät, Johanna kommentoi,

- Hän pysyy sydämessä ja tiedä vaikka jossakin kohtaisimme vielä, Anniina sanoo.

Millainen Robin tulee tauolta takaisin?

- Toivottavasti takaisin ei tule mikään Reggae-Robin. Vähän veikkaan, että paluun saattaa tehdä R’N’B-henkinen kaveri, Miina arvelee.

"Toivottavasti takaisin ei tule mikään Reggae-Robin."

- Musiikkityyliltään varmaankin vähän erilainen, mutta perusluonteeltaan tuskin ei mitenkään muuttunut poika! Ai niin, mutta armeijahan tekee miehen... Noh, mies sitten, Marika vastaa.

- Sama sähköjänis, jolla vaan uudistetut koikkaloikat ja temput mielessä, Johanna veikkaa.

- Levännyt, uudistunut, iloinen ja energinen Robin. Nuori mies, joka on saanut elää ja kokea haluamiaan asioita, niitä muitakin kuin musiikkia, Anniina kommentoi.

Lue myös:

Näin Robin itse kommentoi taukoa.

Tutustu faniryhmään paremmin.