Hyppää pääsisältöön

Ulkolinjan syksy 2017

Sotilas paraatipuvussa lähikuvassa
Sotilas paraatipuvussa lähikuvassa Kuva: Marko Lönnqvist/Yle paraatit,sotilas

7.9. Kiista Etelä-Kiinan merellä

(THE CHINA SEA, WAR OF THE ARCHIPELAGOS / Doc & Film Int.)
Etelä-Kiinan meri on tärkeä sotilaallisesti, merenkulun ja öljyn takia. Siksi pikkusaarista ja riutoista on tullut Kiinan, Japanin, Vietnamin, Filippiinien ja Yhdysvaltain uusi kiistakapula, ja kiistan pelätään johtavan jopa sotaan.

14.9. USA ja rotusodan uhka (12)

(THIS WORLD: BLACK POWER: AMERICA'S ARMED RESISTANCE / BBC)
Yhdysvalloissa rotujen välinen vihanpito kasvaa: Ku Klux Klan kerää kannatusta ja afroamerikkalaisten liike Black Liberation Movement vahvistuu. Se valmistautuu puolustamaan omiaan, joista moni ei luota poliisiin. T: BBC

21.9. Brasilian askel taaksepäin

(BRAZIL, THE GREAT LEAP BACKWARD / Ampersand)
Dilma Rousseffin eron jälkeen Brasilia on ajautunut epävakauteen. Rousseffia korruptiosta syyttäneet poliitikot ovat nyt itse epäiltyinä taloudellisista väärinkäytöksistä tai jopa murhista. Sanavapautta rajoitetetaan.

28.9. #trumpland (U)

Trumpin nousu presidentiksi innosti amerikkalaisia kansalaisaktivisteja protestoimaan ja vaikuttamaan. Ja sai maan miljoonat paperittomat siirtolaiset pelkäämään tulevaisuutensa puolesta.

5.10. Venäjä - 100 vuotta myöhemmin

Vallankumouksesta on 100 vuotta mutta virallinen Venäjä ei vallankumouksia juhli. Ohjaaja Marko Lönnqvist.

12.10. Kotiapulaiset orjina

MAIDS: DOCILE AND INVISIBLE, A STORY ON DOMESTIC WORKER / GAD
Pelkästään Aasiassa ja Lähi-idässä työskentelee yli 15 miljoonaa kotiapulaista, heistä suurin osa orjuutta muistuttavissa oloissa. Monia heistä pahoinpidellään ja hyväksikäytetään, työpäivät kestävät yli 17 tuntia.

19.10. Totuuden jälkeinen aika

POST TRUTH TIMES / Java Films
Yhdysvaltain vaaleissa ja Brexit-äänestyksessä monet eivät uskoneet perinteiseen mediaan, mutta epäilevät nyt lähteitään. Miksi niin moni ei enää luota perinteiseen mediaan? Entä miten internet ja some muuttavat mediaa?

26.10. Euroopan ulkoraja Nigeriin?

BACKLIGHT: SUPERFORTNESS EUROPE / NPO
Terrorismin ja pakolaisten pelko on kasvattanut Euroopan rajojen valvontaan käytetyt varat miljardeilla euroilla. Nyt Turkin lisäksi sopimuksia pakolaisten maassa pitämisestä on tehty mm. Nigerian ja Sudanin kanssa.

2.11. Merirosvot öljyn perässä

PIRATES: THREATENING GLOBAL TRADE / JAVA Films
Kidnappaus on Afrikassa bisnes. Sieppaajat uskovat öljyteollisuuden tuhoavan merta ja pitävät tekojaan oikeutettuna. Miten viranomaiset turvaavat porauslauttojen työntekijöitä avomerellä ja ennakoivat sieppaajien iskut?

9.11. Pakolaisleireillä voittoa

WHO BENEFITS FROM CAMPS / CPB, 52’
20 miljoonaa ihmistä elää pakolaisleireillä, joista on tullut kannattavaa liiketoimintaa mm. vartiointi-, elintarvike- ja biotunnisteyritykselle. Monet niistä takovat voittoa YK:n ja kansalaisjärjestöjen varoilla.

16.11. EI ULKOLINJAA

23.11. Murhaaja Pohjois-Koreasta?

NORTH KOREA - MURDER IN THE FAMILY (THIS WORLD) / BBC
Pohjois-Korean hallitsijan veli Kim Jong-nam murhattiin Kuala Lumpurissa. Dokumentti paljastaan kuinka lentokenttä kuhisi pohjoiskorealaisia agentteja, hallitsijaperhe kävi kiihkeää valtataistelua ja laitonta asekauppaa.

30.11. FIFA, jalkapallon mätä perhe?

FAMILIEN FIFA – EN KÆLIGHEDSHISTORIE aka THE FALCON AND THE FOOTBALL / DR
Qatar sai järjestettäväkseen jalkapallon MM-kisat 2022. Miten pieni valtio vailla jalkapalloperinteitä sai kunnian? FIFA:n sisäpiirissä pyörinyt Mary Lynn Blank paljastaa ehkä historian suurimman urheiluskandaalin.

Ohjelmisto julkaistu 6.9.2017. Muutokset ohjelmistossa mahdollisia.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua