Hyppää pääsisältöön

Ulkolinjan syksy 2017

Sotilas paraatipuvussa lähikuvassa
Sotilas paraatipuvussa lähikuvassa Kuva: Marko Lönnqvist/Yle paraatit,sotilas

7.9. Kiista Etelä-Kiinan merellä

(THE CHINA SEA, WAR OF THE ARCHIPELAGOS / Doc & Film Int.)
Etelä-Kiinan meri on tärkeä sotilaallisesti, merenkulun ja öljyn takia. Siksi pikkusaarista ja riutoista on tullut Kiinan, Japanin, Vietnamin, Filippiinien ja Yhdysvaltain uusi kiistakapula, ja kiistan pelätään johtavan jopa sotaan.

14.9. USA ja rotusodan uhka (12)

(THIS WORLD: BLACK POWER: AMERICA'S ARMED RESISTANCE / BBC)
Yhdysvalloissa rotujen välinen vihanpito kasvaa: Ku Klux Klan kerää kannatusta ja afroamerikkalaisten liike Black Liberation Movement vahvistuu. Se valmistautuu puolustamaan omiaan, joista moni ei luota poliisiin. T: BBC

21.9. Brasilian askel taaksepäin

(BRAZIL, THE GREAT LEAP BACKWARD / Ampersand)
Dilma Rousseffin eron jälkeen Brasilia on ajautunut epävakauteen. Rousseffia korruptiosta syyttäneet poliitikot ovat nyt itse epäiltyinä taloudellisista väärinkäytöksistä tai jopa murhista. Sanavapautta rajoitetetaan.

28.9. EI ULKOLINJAA

5.10. Venäjä - 100 vuotta myöhemmin

Vallankumouksesta on 100 vuotta mutta virallinen Venäjä ei vallankumouksia juhli. Ohjaaja Marko Lönnqvist.

12.10. Kotiapulaiset orjina

MAIDS: DOCILE AND INVISIBLE, A STORY ON DOMESTIC WORKER / GAD
Pelkästään Aasiassa ja Lähi-idässä työskentelee yli 15 miljoonaa kotiapulaista, heistä suurin osa orjuutta muistuttavissa oloissa. Monia heistä pahoinpidellään ja hyväksikäytetään, työpäivät kestävät yli 17 tuntia.

19.10. Totuuden jälkeinen aika

POST TRUTH TIMES / Java Films
Yhdysvaltain vaaleissa ja Brexit-äänestyksessä monet eivät uskoneet perinteiseen mediaan, mutta epäilevät nyt lähteitään. Miksi niin moni ei enää luota perinteiseen mediaan? Entä miten internet ja some muuttavat mediaa?

26.10. Euroopan ulkoraja Nigeriin?

BACKLIGHT: SUPERFORTNESS EUROPE / NPO
Terrorismin ja pakolaisten pelko on kasvattanut Euroopan rajojen valvontaan käytetyt varat miljardeilla euroilla. Nyt Turkin lisäksi sopimuksia pakolaisten maassa pitämisestä on tehty mm. Nigerian ja Sudanin kanssa.

2.11. Merirosvot öljyn perässä

PIRATES: THREATENING GLOBAL TRADE / JAVA Films
Kidnappaus on Afrikassa bisnes. Sieppaajat uskovat öljyteollisuuden tuhoavan merta ja pitävät tekojaan oikeutettuna. Miten viranomaiset turvaavat porauslauttojen työntekijöitä avomerellä ja ennakoivat sieppaajien iskut?

9.11. Pakolaisleireillä voittoa

WHO BENEFITS FROM CAMPS / CPB, 52’
20 miljoonaa ihmistä elää pakolaisleireillä, joista on tullut kannattavaa liiketoimintaa mm. vartiointi-, elintarvike- ja biotunnisteyritykselle. Monet niistä takovat voittoa YK:n ja kansalaisjärjestöjen varoilla.

16.11. EI ULKOLINJAA

30.11. FIFA, jalkapallon mätä perhe?

FAMILIEN FIFA – EN KÆLIGHEDSHISTORIE aka THE FALCON AND THE FOOTBALL / DR
Qatar sai järjestettäväkseen jalkapallon MM-kisat 2022. Miten pieni valtio vailla jalkapalloperinteitä sai kunnian? FIFA:n sisäpiirissä pyörinyt Mary Lynn Blank paljastaa ehkä historian suurimman urheiluskandaalin.

7.12. Yliopistoista rahasampoja?

HIGHER EDUCATION: THE NEW GLOBAL ECONOMIC WAR / JAVA FILMS
Yliopisto-opiskelijoiden määrä on lyhyessä ajassa moninkertaistunut. Samalla yliopistoista on tullut yritysten kaltaisia voitontavoittelijoita. Mihin kilpailu johtaa, ja mikä on sivistyksen ja tutkimuksen maksama hinta?

Ohjelmisto julkaistu 6.9.2017. Muutokset ohjelmistossa mahdollisia.

 • Ulkolinjan syksy 2017

  Ulkolinjan syksyn 2017 ohjelmisto

  Ulkolinja, yksi Ylen lippulaivaohjelmista, täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Jo 40 vuoden ajan Ulkolinja on tarjonnut dokumentteja ulkomailta suomalaiselle yleisölle suomalaisin silmin. Ulkolinjan löydät edelleen tutulta lähetyspaikalta, TV1 torstaisin klo 22 sekä Yle Areenasta.

 • Elämäntapaintiaanien jalanjäljillä

  Kaikki mitä olet halunnut tietää elämäntapaintiaaneista

  Aloitimme elämäntapaintiaanien leirin aikaisten arkistojen etsimisen yli vuosi sitten. Tähän verkkoartikkeliin on koottu ennennäkemättömiä ja kuulemattomia materiaaleja elämäntapaintiaanien leireiltä Suomessa vuosilta 1991-93.

 • Marokko - terrorismin juurilla

  Miksi nuoret marokkolaiset jättävät maansa?

  Turun veitsihyökkäysten tekijä Abderrahman Bouane oli kymmenvuotias pikkupoika vuonna 2004, kun Ulkolinjan toimittaja Pertti Pesonen ja kuvaaja Antonio Marquez kuvasivat Marokossa dokumenttia siitä, miksi nuoret marokkolaiset jättävät maansa.

 • Ukraina - sota joka ei lopu

  Ukrainan sota jatkuu tulitauoista huolimatta.

  Ulkolinjan retrouusintojen viimeinen ohjelma kertoo Ukrainan sodasta, joka on lähes tyystin kadonnut uutisotsikoista. Rintamalla ammutaan silti joka päivä ja kuolemasta on tullut arkea. Vuosi sitten tehty ohjelma on yhä edelleen täysin ajankohtainen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua