Hyppää pääsisältöön

Ulkolinjan syksy 2017

Sotilas paraatipuvussa lähikuvassa
Sotilas paraatipuvussa lähikuvassa Kuva: Marko Lönnqvist/Yle paraatit,sotilas

7.9. Kiista Etelä-Kiinan merellä

(THE CHINA SEA, WAR OF THE ARCHIPELAGOS / Doc & Film Int.)
Etelä-Kiinan meri on tärkeä sotilaallisesti, merenkulun ja öljyn takia. Siksi pikkusaarista ja riutoista on tullut Kiinan, Japanin, Vietnamin, Filippiinien ja Yhdysvaltain uusi kiistakapula, ja kiistan pelätään johtavan jopa sotaan.

14.9. USA ja rotusodan uhka (12)

(THIS WORLD: BLACK POWER: AMERICA'S ARMED RESISTANCE / BBC)
Yhdysvalloissa rotujen välinen vihanpito kasvaa: Ku Klux Klan kerää kannatusta ja afroamerikkalaisten liike Black Liberation Movement vahvistuu. Se valmistautuu puolustamaan omiaan, joista moni ei luota poliisiin. T: BBC

21.9. Brasilian askel taaksepäin

(BRAZIL, THE GREAT LEAP BACKWARD / Ampersand)
Dilma Rousseffin eron jälkeen Brasilia on ajautunut epävakauteen. Rousseffia korruptiosta syyttäneet poliitikot ovat nyt itse epäiltyinä taloudellisista väärinkäytöksistä tai jopa murhista. Sanavapautta rajoitetetaan.

28.9. #trumpland (U)

Trumpin nousu presidentiksi innosti amerikkalaisia kansalaisaktivisteja protestoimaan ja vaikuttamaan. Ja sai maan miljoonat paperittomat siirtolaiset pelkäämään tulevaisuutensa puolesta.

5.10. Venäjä - 100 vuotta myöhemmin

Vallankumouksesta on 100 vuotta mutta virallinen Venäjä ei vallankumouksia juhli. Ohjaaja Marko Lönnqvist.

12.10. Kotiapulaiset orjina

MAIDS: DOCILE AND INVISIBLE, A STORY ON DOMESTIC WORKER / GAD
Pelkästään Aasiassa ja Lähi-idässä työskentelee yli 15 miljoonaa kotiapulaista, heistä suurin osa orjuutta muistuttavissa oloissa. Monia heistä pahoinpidellään ja hyväksikäytetään, työpäivät kestävät yli 17 tuntia.

19.10. Totuuden jälkeinen aika

POST TRUTH TIMES / Java Films
Yhdysvaltain vaaleissa ja Brexit-äänestyksessä monet eivät uskoneet perinteiseen mediaan, mutta epäilevät nyt lähteitään. Miksi niin moni ei enää luota perinteiseen mediaan? Entä miten internet ja some muuttavat mediaa?

26.10. Euroopan ulkoraja Nigeriin?

BACKLIGHT: SUPERFORTNESS EUROPE / NPO
Terrorismin ja pakolaisten pelko on kasvattanut Euroopan rajojen valvontaan käytetyt varat miljardeilla euroilla. Nyt Turkin lisäksi sopimuksia pakolaisten maassa pitämisestä on tehty mm. Nigerian ja Sudanin kanssa.

2.11. Merirosvot öljyn perässä

PIRATES: THREATENING GLOBAL TRADE / JAVA Films
Kidnappaus on Afrikassa bisnes. Sieppaajat uskovat öljyteollisuuden tuhoavan merta ja pitävät tekojaan oikeutettuna. Miten viranomaiset turvaavat porauslauttojen työntekijöitä avomerellä ja ennakoivat sieppaajien iskut?

9.11. Pakolaisleireillä voittoa

WHO BENEFITS FROM CAMPS / CPB
20 miljoonaa ihmistä elää pakolaisleireillä, joista on tullut kannattavaa liiketoimintaa mm. vartiointi-, elintarvike- ja biotunnisteyritykselle. Monet niistä takovat voittoa YK:n ja kansalaisjärjestöjen varoilla.

16.11. EI ULKOLINJAA

23.11. Murhaaja Pohjois-Koreasta?

NORTH KOREA - MURDER IN THE FAMILY (THIS WORLD) / BBC
Pohjois-Korean hallitsijan veli Kim Jong-nam murhattiin Kuala Lumpurissa. Dokumentti paljastaan kuinka lentokenttä kuhisi pohjoiskorealaisia agentteja, hallitsijaperhe kävi kiihkeää valtataistelua ja laitonta asekauppaa.

30.11. FIFA, jalkapallon mätä perhe?

FAMILIEN FIFA – EN KÆLIGHEDSHISTORIE aka THE FALCON AND THE FOOTBALL / DR
Qatar sai järjestettäväkseen jalkapallon MM-kisat 2022. Miten pieni valtio vailla jalkapalloperinteitä sai kunnian? FIFA:n sisäpiirissä pyörinyt Mary Lynn Blank paljastaa ehkä historian suurimman urheiluskandaalin.

7.12. Veren tahrima rauha

Kolumbian vuosi sitten solmittun rauhansopimus ei lopettanut maan väkivaltaa. Aseensa laskeneita sissejä ja ihmisoikeusaktivisteja ja kyläjohtajia murhataan enemmän kuin ennen rauhansopimusta. Ohjaaja Pertti Pesonen.

14.12. EI ULKOLINJAA

21.12. Katalonia - lippujen sota (HUOM! Klo 21.05)

Katalonian itsenäisyysjulistus huipentui koko itsehallinnon menettämiseen ja Katalonian oman aluejohdon vangitsemiseen. Ulkolinja seurasi Katalonian kuumaa poliittista syksyä. Ohjaaja Pertti Pesonen.

28.12. Viinin katkera maku (HUOM! Klo 22.15.)

BITTER GRAPES – INSIDE THE WINE INDUSTRY / DR
Etelä-Afrikan viinit maistuvat pohjoismaissa. Viinitiloilla työtä tekee tuhansia ihmisiä, orjapalkalla huonoissa oloissa ja vailla oikeutta järjestäytyä.

Löydät kaikki Areenassa olevat Ulkolinjat tästä!

Ohjelmisto päivitetty 20.11.2017. Muutokset ohjelmistossa mahdollisia.

Kommentit
  • Ahdistusta, pelkoa ja innostusta - Fatbardhe Hetemaj muistelee dokumentin kuvauksia

    Fatbardhe Hetemaj muistelee dokumentin kuvauksia

    Dokumenttielokuvan tekemisen aikana esiin nousi myös kipeitä muistoja, kirjoittaa Fatbardhe Hetemaj. Samalla siitä tuli ikimuistoinen ja henkilökohtaisesti hyvin tärkeä projekti. Se oli onnekas kohtaaminen, kun dokumenttielokuvaohjaaja Olli Laine tiimeineen oli tullut äitini luokse kuvaamaan maaliskuussa 2016 Tähtien futisvanhempia.

  • Maakrapu merellä - "Iskin pääni päivittäin kansiluukun reunaan"

    Miten maakrapu pärjää perinnelaivapurjehduksella?

    Ensin olin innoissani, pääsisin purjehtimaan perinnelaivalla! Mutta sitten alkoi alahuuli väpättää, kun mietin tulevia haasteita. Kokemattomuuteni purjehtijana toisi reissuun oman jännityksensä, mutta vielä enemmän mietitytti, miten pärjäisin vuorokaudet ympäriinsä melkein parinkymmenen ennalta tuntemattoman kanssapurjehtijan joukon jatkeena. Ei olisi mitään paikkaa, missä olla yksin. Entä miten ikinä pystyisin nukkumaan samassa tilassa 15 tuntemattoman ihmisen kanssa?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua