Yksi Docventuresin kantavista ajatuksista taistelussa apatiaa vastaan on alusta alkaen ollut väsymätön tiedon metsästäminen. Kuivaako siis kurkkuasi tiedonjano? Jäikö viikon teema mietityttämään?
Älä huoli! Suomen Kirjastolaitoksen superammattilaiset ovat liittyneet Docventuresin riveihin ja koonneet lukusuositukset juuri teitä varten. Tartu siis kirjaan - näinä aikoina se on tärkeämpää kuin koskaan!
Docventures - teemana murros
Docventures - teemana MURROS
FAKTAA
Karl Polanyi: Suuri murros: aikamme poliittiset ja taloudelliset juuret. Vastapaino, 2016
Alkujaan vuonna 1944 julkaistu talous- ja yhteiskuntatieteiden klassikko on melkeinpä ajankohtaisempi kuin koskaan. Teos käsittelee markkinatalouden nousua ja kirjoittajan ”markkinayhteiskunnaksi” nimeämän järjestelmän syntyä. Polanyi ennusti, että mikäli markkinamekanismin annetaan ohjata maailmaa, seurauksena on yhteiskunnan tuhoutuminen.
Joona Salminen (toim.): Muuttuvan maailman etiikka: STKS:n symposiumissa marraskuussa 2009 pidetyt esitelmät.
Artikkelikokoelmassa pohditaan mm. globaalin talouden, arvoliberalismin ja digitaalisen tiedonvälityksen eettisiä ulottuvuuksia.
George Monbiot: How did we get into this mess? Politics, equality, nature. Verso, 2017
Ison-Britannian johtaviin yhteiskuntakriitikoihin lukeutuvan journalistin visionäärinen teos paitsi analysoi missä olemme ihmiskuntana epäonnistuneet, esittelee kiinnostavia ajatuksiaan siitä millaisia ratkaisuja meillä voisi olla paremman tulevaisuuden saavuttamiseksi.
Olli Tammilehto: Tuhokehitys poikki: yhteiskunnan olomuodon muutos. Into, 2017
Lista nykymaailman ongelmista on pitkä, mutta pitkän linjan kansalaisaktivisti, tutkija Olli Tammilehto, tarjoaa tuoreimmassa teoksessaan kuitenkin yllättävän toivon kipinän. Hänen mukaansa yhteiskunnassa on aiemminkin tapahtunut nopeita muutoksia, joten uudenlainen, parempi maailmanjärjestys on yhä saavutettavissa.
Martin Ford: Robottien kukoistus: teknologia ja massatyöttömyyden uhka. Sammakko, 2017
Robotisoitumisen uhkakuvia ennustava kirja pohtii, kenelle tulevaisuudessa enää on töitä, kun robotit tekevät samat tehtävät ja tarvitsevat niihin vain murto-osan aikaa.
FIKTIOTA
Daniel Kehlmann: Maine (2011), alkuteos Ruhm (2009)
Saksalaisen Daniel Kehlmannin kertomuskokoelman muotoon kirjoitettu romaani käsittelee identiteettiä ja teknologian kehityksen vaikutusta ihmissuhteisiin. Humoristisesti ja ironian kautta käydään läpi vakavia teemoja, kuten väärän puhelinnumeron saamisen myötä tapahtuvaa identiteetin varastamista.
Viktor Pelevin: Kauhukypärä (2005), alkuteos Šlem uzasa (2005)
Venäläiskirjailija tulkitsee uudelleen Minotauroksen myyttiä romaanissaan, jossa joukko ihmisiä kommunikoi keskenään nimimerkein chat-yhteydellä. Pelkkään dialogiin perustuvan kirjan henkilöt keskustelevat myytistä voimatta käyttää internetiä tai eksyä aiheesta henkilökohtaisuuksiin.
Harry Salmenniemi: Texas, sakset (2010)
Verkkokeskusteluja, hakukonetuloksia, lehtitekstejä ja tv-ohjelmien materiaaleja runoudeksi muuntanut kokoelma palkittiin arvostetulla Kalevi Jäntin palkinnolla. Lukemattomin tavoin risteytyvät tekstikatkelmat tarjoavat lukijalle välillä kauniita, välillä kauheita tunnelmia, ja rivien välistä nousee yhteiskunnallista kantaaottavuutta.
Jaakko Markus Seppälä: Lemen (2015)
Tulevaisuuteen sijoittuvan romaanin tyylilajiin sekoittuu elementtejä kyberpunkista, dystopiasta ja teknotrilleristä. Globaalit yhtiöt ovat ottaneet vallan ja tietoverkot muodostavat tekoälyjen hallitsemia rinnakkaistodellisuuksia.
Docventures - teemana POPULISMI
FAKTAA
Owen Bennett: The Brexit Club
Brittitoimittajan raportti Ison-Britannian kansanäänestyksestä, joka johti EU:sta irtautumiseen. Bennett kertoo Brexit-kampanjan tapahtumat sisäpiirin näkökulmasta.
David Goodhart: The road to somewhere: the populist revolt and the future of politics. Hurst & Company, 2017
Syväluotaus Brexit-Britanniaan ja sen kahtia jakautuneeseen kansaan. Toimittaja-kirjailijan näkemykset populismin nousun syistä ovat relevantteja myös suomalaisessa keskustelussa ”kahdesta ääripäästä”.
Johanna Korhonen: Kymmenen polkua populismiin: kuinka vaikenevasta Suomesta tuli äänekkään populismin pelikenttä. Into, 2013
Pamfletin muotoon puettu kannanotto populistiseen politikointiin. Korhonen näkee vihapuheen ja tarkoitushakuisen pelonlietsonnan keskeisinä populismin tunnusmerkkeinä. Hänen mukaansa nimenomaan pelko on merkittävin yksittäinen tekijä esimerkiksi Perussuomalaisen puolueen suosion takana.
Jan-Werner Müller: What is populism? University of Pennsylvania Press, 2016 (myös OverDriven e-kirjana)
Yleistajuinen esitys populismin olemuksesta. Runsaat esimerkit niin Euroopasta kuin Amerikan mantereelta taustoittavat analyyttisiä huomioita populistipuolueiden viime vuosina kasvaneen suosion syistä ja mahdollisista seurauksista.
Timo Vihavainen: Barbarian paluu: Euroopan auringon laskiessa. Otava, 2017 (myös e-kirjana)
Emeritusprofessori tutkailee esseekokoelmassaan yhteiskunnan nykytilaa aatehistoriallisessa valossa. Pureva, jopa tarkoituksellisen provosoiva puheenvuoro eurooppalaisen sivistysvaltion puolesta.
Matti Wiberg (toim.): Populismi. Kriittinen arvio. Edita, 2011
Teoksessa ruoditaan nykypopulismin syitä ja juuria sekä esimerkiksi sitä, miksi ”kansan tahdon” selvittäminen ja noudattaminen ei ole niin yksinkertaista kuin miltä populistijohtajat saavat sen kuulostamaan. Kirjoittajina on seitsemän suomalaista alan asiantuntijaa.
FIKTIOTA
Andrea De Carlo: Macno (1988), alkuteos Macno (1984)
1980-luvulla tv-ajan poliitikon käsite oli pinnalla, ja italialaisen Andrea De Carlon romaanissa pohdittiin, onko joukkoja puheillaan hurmaava diktaattori todella sorretun kansan pelastaja. Asiaa selvittää kirjassa hinnalla millä hyvänsä haastattelun tahtova reportteri, josta tulee myös diktaattorin rakastaja.
Pirjo Hassinen: Popula (2012) (myös e-kirjana)
Eksyneiden ihmisten kaipuu yhteisöön kaihertaa Pirjo Hassisen romaanin henkilöitä, joista osa päättää liittyä oikestopopulistiseen Popula-puolueeseen. Muukalaisvihan tielle joutuu tuolloin esimerkiksi Afrikasta adoptoitu perheenjäsen.
Michel Houellebecq: Alkeishiukkaset (2000), alkuteos Le particules élémentaires (1998)
IMPAC-palkittu teos kuvaa kahden hylätyksi lapsena tulleen veljeksen aikuiselämää. Toinen heistä etsii onnea elämäänsä pornosta, seksistä ja nopeasta tyydytyksestä. Myös populismia pidetään yksinkertaisena ratkaisuna monimutkaisiin ongelmiin.
Pirkko Saisio: Kohtuuttomuus (2008)
Saision romaanin kertoja on epävarma syrjästäkatsoja, jonka erittäin karismaattinen Hän tempautuu yhtäkkiä keskelle julkisuutta. Kertoja alkaa seurata Häntä, profeettamaista hahmoa, jonka takia lopulta jättää kaiken, ja kaksikko päätyy television voimalla politiikkaan.
Docventures - teemana ILMASTONMUUTOS
FAKTAA
Pekka Borg, Maria Joutsenvirta: Maapallo ja me: luonnonvarat ja kasvun rajat. Docendo, 2015
Perusteellinen kokonaiskatsaus ilmastonmuutokseen ja luonnonvarojen uhkaavaan hupenemiseen. Tämän pitäisi olla pakollista luettavaa ihan jokaiselle!
Nick Buxton ja Ben Hayes (toim.); kirjoittajat: Nafeez Ahmed [ja 14 muuta]. Ilmastonmuutoksen voittajat ja häviäjät: sotateollisuus ja suuryhtiöt muovaavat lämpenevää epätasa-arvon maailmaa. Like, Suomen Rauhanpuolustajat, 2016
Tämä kokoelma arvostettujen tutkijoiden ja muiden ilmastonmuutokseen perehtyneiden asiantuntijoiden puheenvuoroja tuo esiin sen, miten planeettaamme uhkaava mullistus on itse asiassa eräille tahoille mahdollisuus hyötyä taloudellisesti ja poliittisesti.
Elina Grundström: Musta orkidea. Nemo, 2013
Toimittaja ja tietokirjailija Elina Grundström lähtee matkalle ympäri maailmaa etsimään mustaa orkideaa mutta myös vastauksia siihen, onko ilmastonmuutokselle olemassa oikeita, vaikuttavia ratkaisuja. Kirjan päähenkilöksi nousee borneolainen Rouva Asih, joka suojelee luonnonvaraisia orkideoja puutarhassaan.
Naomi Klein: Tämä muuttaa kaiken: kapitalismi vs ilmasto. Into, 2017 (myös e-kirjana)
Asiantunteva ja perusteellinen esitys siitä, miten ilmastonmuutos linkittyy talouteen ja taloudelliseen tasa-arvoon. Kleinin mukaan kapitalistinen jatkuvan kasvun tavoittelu on suurin syy siihen, ettei ongelmiin ole reagoitu ajoissa. Kaikkein katastrofaalisimmat seuraukset puolestaan kohdistuvat kaikkein köyhimpiin, jotka eivät ole ympäristön kustannuksella hankituista voitoista päässeet nauttimaan.
Elizabeth Kolbert: Kuudes sukupuutto. Atena, 2016
Historian viiden tunnetun sukupuuttoaallon jälkeen meneillään on nyt kuudes eläinlajeja uhkaava joukkosukupuutto. Ihmisen toiminta maapallolla näkyy muiden lajien katoamisena ja uhkaa myös ihmislajia itseään. Kirja on saanut Pulitzer-palkinnon parhaana tietokirjana.
Naomi Oreskes & Erik M. Conway: Merchants of doubt: how a handful of scientists obscured the truth on issues from tobacco smoke to global warming. Bloomsbury, 2012
Yksityiskohtainen selvitys siitä, miten tupakoinnin, happosateiden, otsonikadon ja ilmastonmuutoksen haittoja on pyritty järjestelmällisesti vähättelemään suuryritysten ja oikeiston poliittisten päämäärien hyväksi. Kirjan pohjalta tehtiin samanniminen dokumenttielokuva, joka nähtiin Docventuresissa vuonna 2016.
FIKTIOTA
Margaret Atwood: Oryx ja Crake (2003), alkuteos Oryx and Crake (2003)
Erityisesti dystopioistaan tunnetun kanadalaiskirjailijan romaanissa valtava ekokatastrofi on ravistellut maailmaa, ja tulvavedet lainehtivat korkeiden rakennusten ympärillä. Tuhon jälkeisessä maailmassa yksinäinen Snowman harhailee muistellen menneitä seuranaan outoja ihmisenkaltaisia olentoja, ja pian paljastuvat myös tuhoon johtaneet tapahtumat.
Ian McEwan: Polte (2010), alkuteos Solar (2010)
Mustan satiirisessa romaanissa menneellä maineellaan elävä Nobel-palkittu fyysikko saa mahdollisuuden pelastaa niin avioliittonsa kuin maailmankin. Teos porautuu pitkälle luonnontieteiden uumeniin kuvatessaan ratkaisun etsimistä aurinkoenergian tuottamiseksi, ja sivussa kuljetetaan tiedemiehen toivottomia suhdeseikkailuja.
Antti Tuomainen: Parantaja (2010)
Antti Tuomaisen palkitussa ja monille kielille käännetyssä läpimurtoteoksessa ilmastonmuutoksen kourissa kamppailee Helsinki. Runoilija huomaa toimittajavaimonsa kadonneen ja hänen on ryhdyttävä etsintään itse, mikä vie pimeyden syövereihin kaoottisen yhteiskunnan keskellä.
Maarit Verronen: Kirkkaan selkeää (2010)
Verrosen Tähtivaeltaja-palkittu dystopia katsoo laajemmalle Eurooppaan, kun säätutkimuksissa mukana ollut Tiksu matkustaa vanhan kuumailmapallon ja työttömäksi jääneen orjan kanssa. Ihmisiin on istutettu sirut, ja tehtävänä on kuivuuden ja tautien koetellessa etsiä heitä, joilta kyseinen siru puuttuu.
Docventures - teemana INTERNET
FAKTAA
Mary Aiken: The Cyber Effect. John Murray, 2017
Psykologin syväluotaava selvitys niistä mekanismeista, jotka saavat ihmisen käyttäytymään verkossa niin kuin käyttäydymme. Aiken käsittelee esimerkiksi syvän webin rikollisuutta, nettiromansseja ja teknologiaa lasten kasvatuksessa.
Adam Alter: Irresistible: why we can't stop checking, scrolling, clicking and watching. Bodley Head, 2017
Monelle meistä hyvinkin tuttuja tarinoita internetin koukuttavista vaikutuksista, niiden syistä ja seurauksista. Kirja antaa myös eväitä hallita omaa netinkäyttöään.
Jamie Bartlett: The Dark Net. Windmill Books, 2015
Vauhdikkaasti kirjoitettu katsaus syvän webin hämäriin takahuoneisiin, joissa myydään ja jaetaan lähes mitä tahansa laitonta. Bartlett käsittelee myös esimerkiksi trollaamista, bitcoin-valuuttaa sekä sivustoja, joilla jaetaan vinkkejä itsensä vahingoittamisesta tai hankitaan ruumiin syväjäädytyspalveluita.
Jari Collin, Ari Saarelainen: Teollinen internet. Talentum, 2016 (myös e-kirjana)
Käytännönläheinen johdatus teollisen internetin saloihin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin erityisesti liiketoiminnan kannalta.
Andrew Keen: The Internet Is Not the Answer. Atlantic Books, 2015
Keen tarkastelee digitaalisia ilmiöitä kriittisesti ja huomauttaa, että alun perin akateemisen tutkimuksen hedelmät hyödyttävät nykyään vain harvoja ja valittuja. Digitaaliset palvelut työllistävät entistä vähemmän luovien alojen ja palvelualojen työntekijöitä, ja yhä useamman elanto on kaventunut internetjättien varjossa.
Juha Peltomäki, Kati Norppa: Rikos meni verkkoon: näkökulmia kyberrikollisuuteen ja verkkoturvallisuuteen. Talentum, 2015
Perusteos kyberrikollisuudesta ja kyberturvallisuudesta. Erittäin selkeä esitys asioista, jotka kaikkien tulisi ottaa huomioon verkossa asioidessaan.
FIKTIOTA
Sara Blædel: Nimimerkki Prinsessa (2013), alkuteos Kald mig Prinsesse (2005)
Tanskalaisdekkarissa nettideittailu muuttuu vaaralliseksi, sillä raiskaaja vaanii käyttäen väärää deittiprofiilia. Etsivä pyrkii löytämään raiskaajan, saamaan nettideittailusta innostuneen ystävänsä luopumaan harrastuksestaan toistaiseksi, ja lopulta on luotava valeprofiili rikollisen houkuttelemiseksi esiin.
Pekka Hiltunen: Sysipimeä (2012) (myös e-kirjana)
Hiltusen Studio-sarjaan kuuluvassa teoksessa monet brittinuoret kokevat kylmäävän tietomurron Youtube-tileilleen, sillä joku lataa niille minuuttikaupalla äänetöntä, mustaa ruutua. Suomalaisgraafikko Lian ja hänen ystävänsä Marin johtama yksikkö alkaa selvittää asiaa, ja pian huomataan että liikkeellä on sarjamurhaaja...
Pasi Luhtaniemi: Sokea piste (2013) (myös e-kirjana)
Ohjelmoijaguru Samuelin kuolema alkaa vaikuttaa joltakin muulta kun onnettomuudelta, sillä hänen firmansa oli juuri julkaisemaisillaan rahaa tahkoavan verkkosivuston, mutta Samuel oli asettunut poikkiteloin. Yhtiökumppania epäillään, mutta eräs poliisi pitää selitystä liiankin yksinkertaisena, ja epäillyn vaimo aloittaa omat tutkimuksensa.
Henning Mankell: Palomuuri (2000), alkuteos Brandvägg (1998)
Maailmankuulu ruotsalaiskirjailija kirjoitti internetin rikollisesta puolesta jo sen käytön yleistymisen alkuaikoina. Tietotekniikkakonsultti kuolee sydänkohtaukseen, teinitytöt murhaavat taksikuskin, sähkökatkoksen tapahtuessa muuntoasemalta löytyy ruumis, ja komisario Wallander epäilee tapahtumien liittyvän toisiinsa.
Docventures - teemana OIKEUSVALTIO
FAKTAA
Kari Enqvist, Ilari Hetemäki, Eija Tiilikainen (toim.): Kaikki vapaudesta. Gaudeamus, 2017 (myös e-kirjana)
Kaikkea vapaudesta on ehkä mahdotonta kertoa yhden kirjan sisällä, mutta aika paljon sittenkin: suomalaisten tieteentekijöiden kirjoituksia muun muassa sananvapaudesta, uskonnosta, tietosuojasta, totalitarismista, geenimuuntelusta ja niin edelleen. Kaiken vapauden kääntöpuolena on vastuu seurauksista.
Kalevi Hölttä: Kansalaistoiminta – lailliset oikeudet. Into, 2013
Miten mielenosoitus järjestetään? Mitä kokoontumistapaus tarkoittaa ja mitkä ovat sen rajoitukset? Mitkä ovat poliisin valtuudet? Oikeustieteen tohtori Hölttä on koonnut oppaan kansalaisen oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Teos käsittelee myös kansalaistottelemattomuutta lain, oikeuskäytännön ja demokratian toteutumisen näkökulmista.
Jukka Korpela: Länsimaisen yhteiskunnan juurilla: Jumalan laista oikeusvaltion syntyyn. Gaudeamus, 2015
Historian professorin palkittu teos kehityslinjoista, jotka johtivat oikeusvaltion periaatteiden omaksumiseen länsimaissa. Antaa lukijalle laaja-alaisen käsityksen paitsi nykyisen yhteiskuntajärjestyksemme taustoista, myös siitä mikseivät oikeusvaltion periaatteet toteudu kaikkialla.
Hannes Råstam: Kuinka tehtiin sarjamurhaaja: Thomas Quickin tapaus
Ruotsalaisen toimittajan palkittu kirja Thomas Quickista / Sture Bergvallista, joka tunnusti useita murhia ja tuomittiin mutta lopulta vapautettiin useita vuosia myöhemmin, kun kaikki annetut tuomiot purettiin. Tapaus herätti runsaasti keskustelua oikeuskäytännön toimivuudesta.
FIKTIOTA
Aapo Junkola: Lintujen aika (1965)
Yli 50 vuotta sitten ilmestynyt romaani sisältää syyttäjänä ja varatuomarinakin työskennelleen kirjailijan kritiikkiä tuomioistuinlaitosta kohtaan. Tuomiovaltaa tarkastellaan kirjassa tuomarien työn kautta, ja esiin piirtyy koko toimintaympäristö ikävine juttuineen, epäluotettavine todistajineen ja vitsailevine asianajajineen.
Joyce Carol Oates: Kosto: rakkaustarina (2010), alkuteos Rape : A Love Story (2003)
Nuori yksinhuoltajaäiti Teena tyttärineen joutuu väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi: Teena raiskataan ja pahoinpidellään henkihieveriin. Tekijät ovat selvillä, mutta kyläyhteisö tekijöiden vanhemmat etunenässä kääntyy Teenaa vastaan, eikä eräs poliisi pysty katsomaan sivusta oikeuden mahdollista toteutumattomuutta.
Mikko Porvali: Veri ei vaikene (2016) (myös e-kirjana)
Palkitussa dekkarissa kuvataan Viipuria 1930-luvun alussa, kun Lapuan liike järjestää kyydityksiään, viinan salakuljettajat ammuskelevat ja maanalainen kommunistiliikekin nousee poliisien vastapeluriksi. Oikeusvaltio on koetuksella, kun vallanpitäjät yrittävät tasapainoilla äärimmäisten toimijoiden välissä.
Antonio Tabucchi: Damasceno Monteiron katkaistu pää (1999), alkuteos La testa perduta di Damasceno Monteiro (1997)
Raaka murhamysteeri käynnistää tutkimukset, joita suuri yleisö seuraa jännittyneenä, ja nuoren toimittajan käsketään matkustaa paikalle. Toimittaja päättää yhdessä vanhan asianajajan kanssa ottaa tehtäväkseen totuuden selvittämisen, mutta joutuu toteamaan, että yhteiskunta ennemmin säilyttää vakautensa ja valtarakenteensa kuin toteuttaa oikeutta.
Docventures - teemana TURVALLISUUS
FAKTAA
Kaikesta huolimatta turvallista: Helsingin turvallisuustutkimus 2015 (myös verkkojulkaisuna)
Helsingin kaupungin tietokeskuksen tuore tutkimus turvallisuuden tunteesta ja luottamuksesta poliisiin osoittaa, että esimerkiksi kaupunginosien välillä on eroja koetussa turvallisuudessa, mutta rikoksen uhriksi ei jouduta useammin kuin aikaisemmin. Tutkimusaineisto on kerätty vuodenvaihteessa 2015-2016, ja raportti on julkaistu maaliskuussa 2017.
Paul Cornish & Kingsley Donaldson: 2020: world of war. Hodder & Stoughton, 2017
Maailmassa on tällä hetkellä lukuisia uhkia, jotka realisoituessaan horjuttavat vakavasti turvallisuutta. Tässä kirjassa kansainvälisen turvallisuuden huippuasiantuntijat analysoivat näitä uhkatekijöitä ja hahmottelevat mahdollisia seurauksia.
Jaakko Iloniemi, René Nyberg ja Petri Hakkarainen: Trump, Putin, Merkel ja Suomi. Otava, 2017 (myös e-kirjana)
Suurvaltojen arvaamattomat johtohahmot ja Euroopan yhtenäisyyttä horjuttavat kriisit vaikuttavat myös Suomen vakauteen ja turvallisuuteen. Kokeneet diplomaatit tarjoavat oman valistuneen näkemyksensä siitä, mihin maailma on menossa.
Leena Malkki ja Jukka Paastela (toim.): Terrorismin monet kasvot. WSOY, 2007
Teos avautuu oleellisen kysymyksen äärellä: sen määrittelyllä, mitä on terrorismi ja kuka on terroristi. Millaisia tavoitteita terroritekojen takana olevilla liikkeillä on ollut? Millaisia yleisiä harhaluuloja terroriin liittyy? Kirjassa käsitellään yleisimpiä terrorismiin liitettyjä väitteitä ja oletuksia, luodaan katsaus terrorismin ja terroritekojen historiaan – myös yksittäistapausten valossa – sekä Suomessa että muualla maailmassa ja pohditaan, miten terrorismi on muuttanut muotoaan aikojen saatossa.
Amartya Sen: Identiteetti ja väkivalta (2009). Basam Books, 2009
Nobel-palkitun taloustieteen professorin Amartya Senin filosofinen pohdinta. Sen kyseenalaistaa oletuksen, että ihmisellä on vain yksi identiteetti – esimerkiksi uskontoon tai kulttuuriin perustuva – joka ohjaa häntä esimerkiksi väkivallantekoihin. Sen huomauttaa, että vahva yhteisöllinen tunne saattaa johtaa vastakkainasetteluihin ja ristiriitoihin. ”Identiteettien yhteentörmäyksistä jalostettu väkivalta näyttää toistuvan ympäri maailmaa yhä sinnikkäämmin”, Sen kirjoittaa.
FIKTIOTA
Jari Järvelä: Tyttö ja pommi (2014) (myös e-kirjana)
Palkitun kirjailijan ensimmäisessä (Metro-trilogian aloittavassa) dekkarissa turvallisuuspalvelun ja graffitintekijöiden välinen vastakkainasettelu kärjistyy pahaksi koston ja väkivallan kierteeksi. Nuori Metro lähtee menetyksensä jälkeen taisteluun aseenaan spraymaalipullo ja seinä, eikä kostotoimien kohteeksi joutunut vartijakaan aio jäädä alakynteen.
Anja Kauranen: Pelon maantiede (1995)
Kahden lapsen äiti aloittaa kurssin, jolla ryhmä naisia ponnistelee pitkin öistä kaupunkia rankoissa fyysisissä harjoituksissa, analysoi pelkojaan ja käy läpi naisiin kohdistuvan väkivallan historiaa. Vähitellen harjoitukset muuttuvatkin harkituiksi iskuiksi, oikeus otetaan omaan käteen ja koston hurmio vie mukanaan.
Bertha von Suttner: Aseet pois (1895), alkuteos Die Waffen nieder! (1889)
Nobelin rauhanpalkinnolla 1905 palkitun Bertha von Suttnerin aateromaaniklassikko on yksi tunnetuimmista pasifistisista kirjoista. Teos kertoo ennakkoluulottoman ja voimakkaasti tuntevan naisen, vaimon ja äidin, näkökulman sotien runtelemasta elämästä Itävallassa.
Mary Willis Walker: Kuollut hiljaa makaa (1999), alkuteos All the Dead Lie Down (1998)
Amerikkalaisdekkaristin kirja sijoittuu Teksasiin, jossa ollaan juuri äänestämässä lakialoitteesta, joka lisäisi tavallisten kansalaisten mahdollisuuksia puolustaa itseään ampuma-aseella. Toimittaja Molly Cates on paikalla, ja eräiden kasvojen näkeminen herättää hänessä ikävät muistot isän itsemurhasta, jota Molly päättää alkaa uudelleen tutkia.
Docventures - teemana RUOKA
FAKTAA
Lena Huldén: Minikarjaa: hyönteiset ruokana. Like, 2015
Hyönteiset voivat tarjota yhden ratkaisun ravinnontuotannon ongelmiin. Tämä teos on kattava tietokirja hyönteisten käytöstä ravintona.
Risto Isomäki: Meat, milk and climate. Into, 2016
Tietokirjailija Risto Isomäki kartoittaa kompaktissa 126-sivuisessa teoksessaan lihan- ja maidontuotannon ongelmia ympäristölle, tuotantoeläimille ja ihmiselle. Isomäki ehdottaa muun muassa keinotekoisen lihantuotannon taloudellisesta tukemista ja kertoo, että laboratoriossa kasvatettu liha kuluttaa kymmeniä kertoja vähemmän vettä ja aiheuttaa kymmeniä kertoja vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin oikean lihan tuotanto.
Kaisa Karttunen, Laura Kihlström & Sanna-Liisa Taivalmaa: Nälkä ja yltäkylläisyys: ruokaturva maailmassa. Gaudeamus, 2014
Runsas ja seikkaperäinen paketti perustietoa siitä, miksi maailmassa ei riitä ravintoa kaikille ja mitä asialle pitäisi tehdä.
Ville Lähde: Niukkuuden maailmassa. niin & näin, 2016 (myös e-kirjana)
Filosofin katsaus niukkenevien luonnonvarojen tulevaisuuteen. Miten ihmiskunta sopeutuu kasvavaan väestöön ja rajallisiin luonnonvaroihin? Onko maailmanlaajuinen nälkä vähenemässä vai kasvamassa? Millainen merkitys tieteellä, politiikalla ja taloudella on luonnonvarojen jakautumisessa ja niiden hyödyntämisessä?
Ronald L. Sandler: Food ethics: the basics. Routledge, 2015
Peruskatsaus ruoantuotannon ja -kuluttamisen eettisiin kysymyksiin.
Helena Siipi ja Marko Ahteensuu (toim.): Muuntogeenisen ruoan etiikka. United Press Global, 2016
Kotimaisten filosofien artikkelikokoelma tarjoaa työkaluja näkemyksen muodostamiseen kiistellystä aiheesta.
FIKTIOTA
Han Kang: Vegetaristi (2017), alkuteos Ch'aesikchuŭija (2007)
Eteläkorealaisen kirjailijan puhutussa teoksessa toistuvat painajaiset saavat kotirouva Yeong-hyen lopettamaan eläinkunnan tuotteiden syömisen. Naisen koko perhepiiri kokee ravistelua, ja lopulta Yeong-hye siirtyy mielessään ihmisten maailmasta kohti kasvimaailmaan sulautumista.
Olli Hietala: Lihan himo (2010)
Kaksikielinen (suomi ja englanti) sarjakuva kertoo aloittelevan kasvissyöjän tarinaa päiväkirjamaisesti, kun tämä siirtyy ensin kasvissyöjäksi ja sitten vegaaniksi. Matkalla tulee vastaan erilaista pohdintaa ja sattumuksia, ja sarjakuvakirja sisältää myös reseptejä.
Lu Wenfu: Herkkusuu (1994), alkuteos Meishijia (1983)
Kiinalainen kulinaristi nautiskelee elämästä ja ruoasta, kunnes nuori vallankumouksellinen Gao saa johtaakseen hänen lempiravintolansa ja muuttaa sen askeettisemmaksi paikaksi. Gao joutuu kuitenkin huomaamaan ruokakulttuurin tärkeyden väestölle, jolloin on syytä nostaa ravintolan tasoa, ja kulinaristin ja vallankumouksellisen tiet kohtaavat.
Johanna Sinisalo: Auringon ydin (2013)
Yhdysvalloissa asti paljon kehuja kerännyt dystopia tekee chilistä kielletyn ja salakuljetettavan ruoka-aineen. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaania osin muistuttava, eräänlaista terveysfasismia toteuttava yhteiskunta on jalostanut naiset kahteen eri ryhmään, joiden väliinputoajaksi syntynyt Vanna selvittää sisarensa kohtaloa ja törmää täydellistä chililajiketta kehittävään porukkaan.
Docventures - teemana SUOMI
FAKTAA
Klaus Helkama: Suomalaisten arvot – mikä meille on oikeasti tärkeää? SKS, 2015
Professori Klaus Helkaman teos on yleistajuinen katsaus suomalaisiin arvoihin. Arvot ohjaavat toimintaamme ja näkyvät kulttuurissa ja sen tuotteissa: mitä suomalaisista arvoista kertoo esimerkiksi kuivauskaapin keksiminen? Vaikka yksilöiden arvot maan sisällä poikkeavat suurestikin toisistaan, on kuitenkin mahdollista kartoittaa niitä tarinoita ja ominaisuuksia, joita kansa näiden tarinoiden avulla kertoo itsestään. Helkama vastaa myös kysymyksiin miten ja miksi arvot muuttuvat ja miten talous vaikuttaa arvoihin. Kirjan lopussa on arvotesti, jonka avulla lukija voi kartoittaa omat arvonsa.
Koko Hubara: Ruskeat Tytöt. Like, 2017
Koko Hubaran blogiteksteistä laajennettu esseeteos kuvailee henkilökohtaisella tasolla sitä, millaista on olla ruskea suomalainen ja erityisesti Ruskea Tyttö Suomessa vuonna 2017. Hubara käsittelee identiteettiä, taustaa, vanhempana ja lapsena oloa ja niitä katseita, joita häneen luodaan ja joita hän itse itseensä luo.
Anu Koivunen (toim.): Maailman paras maa. SKS, 2012
Artikkelikokoelmassa tarkastellaan Suomea ja suomalaisuutta monesta eri näkökulmasta, niin historian kuin nykypäivänkin kautta. Kirjoittajat edustavat eri aloja, mukana mm. kansanedustaja Juhana Vartiainen, kirjailija Kjell Westö sekä toimittaja Anna-Lena Laurén.
Jari Tammi: Maammesanakirja. Pikku-Idis, 2009
Muun muassa Suuren kirosanakirjan kirjoittaja on koonnut ”lukukirjan epäluuloisille, kateellisille ja itsekkäille suomalaisille”. Maammesanakirja on nimensä mukaisesti sanakirja, jonka vajaat 3 000 sanaa kuvailevat Suomea ja suomalaisia – yhdestä näkökulmasta.
Tommi Uschanov: Miksi Suomi on Suomi. Teos, 2012
Tommi Uschanovin viisi vuotta sitten julkaistu kirja sisältää ajatonta ajattelua suomalaisuuden määrittelystä ja stereotypioista, joita suomalaiset ja muut kansat itseensä tai toisiinsa kohdistavat. Uschanov ottaa esiin myös suomalaisen poliittisen kulttuurin historiattomuuden ja lanseeraa neljä historiaan liittyvää ajatusharhaa: hitausharhan, nopeusharhan, perinteisyysharhan ja äskettäisyysharhan. Uschanovin nimeämät harhat tarjoavat hyvää ajatusvoimistelua ja suhteellisuudentajua ja ovat suositeltavaa pohdittavaa esimerkiksi ennen tempautumista debattiin monimutkaisista poliittisista uudistuksista.
FIKTIOTA
Juha Hurme: Nyljetyt ajatukset (2014)
Aimo ja Köpi soutavat Suomen länsirannikkoa pitkin Kustavista Hailuotoon käyden samalla läpi suomalaisen kirjallisuuden historiaa. Esseemäistä kerrontaa ovelasti romaanimuotoon saattava kirja tarjoaa kiehtovia elämäntarinoita ja kasan lukuvinkkejä kotimaisen kirjallisuuden klassikoista, myös unohtuneista sellaisista.
Anni Kytömäki: Kultarinta (2014)
Suomalainen metsä on elävä ja voimakkaasti vaikuttava Anni Kytömäen esikoisromaanissa, joka kertoo vahvan tarinan isän ja tyttären elämästä 1900-luvun Suomessa. Sisällissodan kahtiarepivyys ja sen vaikutukset myöhempien vuosikymmenten Suomeen tulevat myös kipeästi esiin.
Petri Tamminen: Suomen historia (2017)
Petri Tamminen kuunteli valtavan määrän suomalaisten muistoja ja kirjoitti niistä ajallisesti pitkälle janalle sijoittuvan kertomuskokoelman. Lyhyet tarinanpätkät nousevat Tammiselle tuttuun tapaan elämää suuremmiksi kertomuksiksi kansallisesta muistista.
Saara Turunen: Rakkaudenhirviö (2015)
HS:n esikoiskirjapalkinnon saanut teos kuvaa tytön kasvua naiseksi ja oman paikan etsimistä kotimaassa, joka tuntuu vieraalta, kylmältä ja epäsopivalta. Lopulta kotimaa jää taakse, mutta onko muualla sen helpompaa, ja vaikuttaako ympäristö lopulta onnelliseksi tulemiseen?
Kirjavinkit myös Helmetissä ja Kirjasammossa.
Lisää ohjelmasta
- “Huumeidenkäyttäjätkin ovat ihmisiä ja joidenkin lapsia” – Huumekeskustelu kuumensi tunteita, tarjosi empatiaa ja toi esiin karuja kohtaloita Docventuresin chatissa
- “Kun olin 21-vuotias, 21 kaveriani oli kuollut yliannostukseen” – kokija ja asiantuntijat kertovat, mitä Suomen huumeongelmalle pitäisi tehdä
- Riku Rantala: Lähes miljoona suomalaista on kokeillut huumeita – onko mitään järkeä rangaista jokaista?