
Miltä tuntuisi roikkua pilvenpiirtäjän korkeimmalla huipulla sormien varassa – alla neljäsataa metriä vapaata pudotusta? Luonnottoman korkeat maisemat ovat intohimo urbaaneille löytöretkeilijöille. Sarja Urbex – omalla riskillä johdattaa heidän jäljille.
Yhdeksän urbaania löytöretkeilijää ovat oman alakulttuurinsa julkkiksia. He tähtäävät kirjaimellisesti huipulle ja uhmaavat lakia tai järjestystä tunkeutuessaan paikkoihin, joihin kaupungin asukkailla ei ole mitään asiaa.
Jaksoissa kivutaan katoille suurkaupungeissa, kuten Moskovassa ja Melbournessa. Karmivinta katsottavaa on kuvattu kattokiipeilijöiden pyhätössä Dubaissa, jossa kiipeilijät uhmaavat painovoimaa muun muassa yli 400-metrisen kerrostalon katolla.
Kiipeilyilmiö on kehittynyt sosiaalisen median ansiosta. Tekijät eivät peittele valloituksiaan vaan ne jaetaan katsottavaksi: "pic or it didn’t happen" – ilman valokuvaa tai action-kameralla kuvattua videota temppua ei ole olemassakaan.
Kiipeilijät ovat nuoria, ja korkeanpaikankammo loistaa poissaolollaan. Minäkuvakin on erilainen kuin tavallisella kaduntallaajalla. Venäläinen 25-vuotias Oleg väittää, että pelko on hänelle vieras tunne.
Pelko ei minua pysäytä. Sitä tunnetta ei ole ollut. Olisi mukava kokea se, mitä kuolevaiset kokevat. Ehkä tämä on syntymävika.
Temppu ei synny ilman valmisteluja. Malesialainen Abudi kertoo sadoista harjoittelutunneista ja sanoo valmistautuvansa tarkasti jokaiseen temppuun voimistelusalilla.
– Ensin se harjoitellaan turvallisessa ympäristössä, kunnes tajuaa miten se menee.
Poliisi: Kiipeilijä saattaa rikkoa Suomen lakia
Someajan uhkarohkeus on tuttua Suomessakin. Poliisille ovat tulleet tutuksi haasteet ja kilpailut, joissa esimerkiksi katolle kiipeily todistetaan kuvilla tai videolla sosiaalisssa mediassa.
– Poliisin näkökulmasta kyseessä ei ole vielä ilmiö, mutta on ollut yksittäistapauksia. Esimerkiksi isoissa yleisötapahtumissa nuoret ovat kiivenneet katolle ottamaan selfieitä, kertoo komisario Juha Piippo Helsingin poliisilaitoksesta.
Kiipeilijä saattaa rikkoa lakia tunkeutuessaan vieraalle reviirille.
– Kyseessä voi olla koti- tai julkisrauhan rikkominen riippuen siitä, onko rakennus yksityinen vai julkisrauhaa nauttiva rakennus. Myös järjestyslakia saatetaan rikkoa, jos vaarannetaan yleistä järjestystä tai turvallisuutta. Poliisi voi myös antaa sakkoa niskoittelusta, jos kansalainen ei esimerkiksi noudata poliisin käskyä poistua paikalta.
Poliisilla on neuvo siltä varalta, että suunnitelma näyttävästä kiipeilyvideosta tai rohkeasta haasteesta hivelee mieltä.
– Ottakaa järki mukaan ja ajatelkaa niitä teitä nuorempia somen seuraajia, jotka voivat saada yllykkeen vastaaviin tempauksiin. Voi syntyä hyvinkin vaarallisia tilanteita.
Mikä motivoi kiipeämään?
Jokainen sarjan kiipeilijöistä joutuu rikkomaan sääntöjä tai lakia tunkeutuessaan rakennuksiin. Harrastus onkin jatkuvaa viranomaisten välttelyä. Kiipeilyvietti voi olla niin kova, että kiipeilijä hamuaa aina vain korkeuksiin, vaikka olisi saanut maksaa kalliisti jäätyään kiinni.

Eräs rakennusliike haastoi “Melbournen Hämähäkkimiehenä” tunnetun Bryce Wilsonin oikeuteen. Yritys väitti, että hän oli vahingoittanut firman kalustoa. Maksettuaan korvaukset Wilson iskee silmänsä Melbournen tunnettuun maamerkkiin – ja taas suunta on vain ylöspäin.
Kiipeilijät tuntuvat myös etsivän tai korostavan omaa identiteettiään, kuten 26-vuotias Elaina, joka muutti Yhdysvalloista Kööpenhaminaan.
Minulla oli mukava koti ja molemmat vanhemmat. Tulin Tanskaan päästäkseni pois entisestä minästäni.
Korkeuksiin kipuaminen ja metropoleissa matkaaminen vaatii rahaa. Kiipeilijät saattavat ansaita tuloja myymällä kohteissa ottamiaan kuvia lehdille.
Akrobatia kapean palkin päällä pilvenpiirtäjän katolla tuskin jättää katsojaa kylmäksi. Onko kyse someajan sankaruudesta vai pelkästä itsekeskeisestä kunnian tavoittelusta? Vai ovatko ne suorituksia, jotka jalan lipsuttua ansaitsevat Darwin-palkinnon?
Kahdeksanosainen Urbex – omalla riskillä (16) on katsottavissa Yle Areenassa 6.12.2017 asti.