Hyppää pääsisältöön

Jarmo Lampela: Kuunnelmista ja muista äänen varaan rakentuvista todellisuuksista

Jarmo Lampela
Jarmo Lampela Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu jarmo lampela

Ylen perinteikäs radiodraaman osasto on parin viime vuoden aikana kulkenut läpi muutosten.

Viime vuonna vanhojen kuunnelmastudioiden purku ja uusien studioiden rakentaminen toi toimintaamme tuotannollisia haasteita puolen vuoden ajaksi. Tänä aikana veimme läpi Radioteatteri liikkeellä -projektin, jossa Ylen yhteistyökumppaneina oli 10 kirjailijaa ja kaupunginteatteria eri puolilta Suomea.

Syksyllä 2016 juhlimme radiodraaman 90-vuotista historiaa. Kino Andorrassa kuultiin ja nähtiin kaksi live-kuunnelmaa, jotka lähetettiin suorana myös Yle Radio 1:ssä. Uudet kuunnelmastudiot vihittiin käyttöön noin vuosi sitten ja ensimmäisen vuoden aikana ne ovat osoittautuneet erittäin toimiviksi.

Tänä keväänä Radioateljeen pitkäaikainen vetäjä, radiofeaturen uranuurtaja Harri Huhtamäki eläköityi ja jätti meille perinnöksi hienon ja kansainvälisesti kovin palkitun genren: radion feature-ohjelmat.

Lähivuosina radiodraaman väestä myös muita kokeneita tekijöitä on siirtymässä ansaituille eläkepäiville.

Monet muutokset ovat pakottaneet meidät kysymään hyviä ja tärkeitä kysymyksiä.

Esimerkiksi: Millainen Ylen radiodraama on vuonna 2020 ja siitä eteenpäin? Mitä kuunnelma taiteenlajina merkitsee? Mitä annettavaa sillä on tämän päivän yhteiskunnalle? Kuka saa tehdä kuunnelmia ja kenelle niitä tehdään?

Kysymyksistä syntyi kehitysprojekti, jonka vetäjiksi marraskuun 2017 alusta ryhtyvät tuottaja Matti Kajander sekä kesällä radiodraaman dramaturgina aloittanut Antti Lehtinen. Nuoremman sukupolven tekijät lähtevät luotsaamaan yksikköä, jolla on edessään digitalisoitumisen mukanaan tuomat kuuntelutottumusten haasteet.

Samalla radiodraaman ohjelmiston kehittämisestä huolehtinut dramaturgi Juha-Pekka Hotinen ottaa vastuulleen podcastit sekä feature-ohjelmat.

Maailmassa, josta tulee koko ajan visuaalisempi ja nopearytmisempi, pelkän äänen varaan rakentuvat todellisuudet tuntuvat kiinnostavan ihmisiä jatkuvasti enemmän.

Tekijät ovat kuvanneet tulevia haasteita ja tavoitteita tiedotteessa, mutta muutama ajatus ja kysymys myös tässä:

“On erittäin innostava aika työskennellä radiodraaman parissa. Maailmassa, josta tulee koko ajan visuaalisempi ja nopearytmisempi, pelkän äänen varaan rakentuvat todellisuudet tuntuvat kiinnostavan ihmisiä jatkuvasti enemmän. Podcastien, verkkoradion ja äänikirjojen valtava suosio ovat siitä kiistaton osoitus. On kiinnostavaa nähdä millainen Ylen audiosisältöjen seuraava kehitysvaihe tulee olemaan.

Mitä tapahtuu kun tekemisen näkökulma siirtyy yhä enemmän radiolähetyksistä verkkoon? Millaista on radiodraama radion jälkeen?”
Matti Kajander & Antti Lehtinen

matti katsoo kohti ja hymyilee, antti seisoo ja nojaa kaiteeseen
matti katsoo kohti ja hymyilee, antti seisoo ja nojaa kaiteeseen Radioteatteri,antti lehtinen

“Ensi vuonna Radioateljee muuttuu Radiogalleriaksi. Yksittäisen tekijän mielen ja ateljeen sopukoista astutaan galleriaan, yhteiseen tilaan muiden tekijöiden ja vastaanottajien kanssa. Feature-ohjelmien – joita kutsutaan mutkattomasti myös radioesseiksi – nykyisistä ja tulevista tekijöistä kutsutaan kuraattoreita, jotka kokoavat vuorollaan tietyn temaattisen tai esteettisen ohjelmisto- kokonaisuuden Radiogalleriaan.

Feature-ohjelmien suhde internet-taiteeseen on akuutti ja mielenkiintoinen. Ovatko verkossa julkaistavat fiktiota ja dokumentaarisia aineksia limittävät podcast-sarjat nykypäivän radioesseistiikkaa? Mitä audiovideo tai visual radio tulee tarkoittamaan Radiogallerian ohjelmien kannalta?”
Juha-Pekka Hotinen

Jarmo Lampela
päällikkö, Yle Draama

Lue myös - yle.fi:stä poimittua