Hyppää pääsisältöön

Kun neukkulehmä loikkasi – Kassilan Natalia irvailee suomettumiselle

Matti Mäntylä ja Ole Johansson ja Natalian takapää. Elokuvasta Natalia (1979)
Matti Mäntylä ja Ole Johansson ja Natalian takapää. Matti Mäntylä ja Ole Johansson ja Natalian takapää. Elokuvasta Natalia (1979) Kuva: Yle Kuvapalvelu Natalia,Ole Johansson,Matti Mäntylä,Matti Kassila

Kun neuvostoliittolainen Natalia-lehmä loikkaa länteen, se on tietysti pikimmiten palautettava takaisin itään. Matti Kassilan komediassa naureskellaan pehmeästi suomettumiselle ja poliittiselle korrektiudelle.

Näyttääkö ruoho vihreämmältä rajan takana? Oli loikkarilehmän reissuun syy mikä tahansa, rajan yli Pelkosenniemelle vaeltanut nauta on palautettava kotisovhoosiin, etteivät hyvät naapuruussuhteet joudu vaaraan.

Nataliassa komiikkaa haetaan Suomen palvelualttiudesta ja neuvostobyrokratiasta. Suomen valtio sopii naudan palautuksesta "Venäjän Federatiivisen Neuvostotasavallan Karjanjalostusministeriön luoteisen piirin toimeenpanevan komitean" kanssa. Homman toteuttajiksi päätyvät lehmän alun perin löytäneet Sammeli ja Einari, joiden tielle kasautuu elokuvallinen vastoinkäymisiä ja kommelluksia.

Ole Johansson ja Matti Mäntylä ovat rennosti luontevia päärooleissa, ja sivuroolien miehitys on aikansa luonnenäyttelijöiden ilotulitusta. Mukana ovat mm. Kauko Helovirta, Saara Ranin, Aarre Karén, Helge Herala, Ahti Kuoppala, Pentti Irjala, Sakari Jurkka ja Uljas Kandolin, heistä Ranin, Kandolin ja Irjala viimeisissä rooleissaan. Nimiroolia esitti taiteilija Miina Äkkijyrkän Amalia-lehmä.

Elokuvan idea ja aihe tuli Arto Paasilinnalta. Käsikirjoituksen laati Kassila itse Meri Kurenniemen, Olli Soinion ja Lauri Jauhiaisen avustuksella. Elokuva valmistui vuonna 1979, jolloin Kassilalla oli ollut kuuden vuoden tauko fiktioelokuvien teossa. Neuvostoliittoon ja sen byrokratiaan Kassila oli tutustunut jo YYA-dokumentissaan 25 vuotta ystävyyttä (1973) ja toimiessaan apurahankäytön päällekatsojana maiden välisessä yhteistuotantoelokuvassa Luottamus (1976).

Natalian ajankohtaisuus liittyi 1960- ja 70-lukujen loikkauksiin. Useita urheilun ja kulttuurin nimekkäitä edustajia livahti ulkomaanmatkoilla länsimaisiin lähetystöihin hakemaan poliittista turvapaikkaa.

Neuvostoihmisten loikkaukset tapahtuivat useimmiten Yhdysvalloissa, Kanadassa tai Keski-Euroopassa. Suomen kautta tapahtuvista loikkauksista tunnetuin oli tuolloin vielä edessä: viulisti Viktoria Mullova pakeni pianistinsa kanssa Suomen kautta länteen vuonna 1983.

Natalia-lehmän tarina nauratti kansaa, mutta kriitikot pitivät sen poliittista komiikkaa hampaattomana ja liian siistittynä. Esko Nevalaisen kuvaus sai aikalaiskriitikoilta kehuja, ja komeaahan se onkin. Elokuva nähdään televisiossa HD-laatuisena.

Ole Johansson ja Matti Mäntylä Kassilan elokuvassa Natalia (1979).
Ole Johansson ja Matti Mäntylä Kassilan elokuvassa Natalia (1979). Kuva: Yle Kuvapalvelu Matti Kassila,Natalia,Ole Johansson,Matti Mäntylä
  • Natalia (1979) Ohjaus Matti Kassila. Käsikirjoitus Matti Kassila, Meri Kurenniemi, Olli Soinio, Lauri Jauhiainen. Aihe Arto Paasilinna. Pääosissa Ole Johansson, Matti Mäntylä, Kauko Helovirta, Saara Ranin, Marjukka Arasola, Martti Järvinen, Aarre Karén, Helge Herala, Ahti Kuoppala, Pentti Irjala, Sakari Jurkka, Marja Myllylä, Uljas Kandolin. Tuotanto Cine Art Production.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa